Prośba o pomoc w interpretacji wykresu
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny chciałabym prosić o pomoc, może ktoś będzie wiedział więcej.
Jestem po 3 poronienianiach moje wykresy za każdym razem przedstawiają się tak samo, jest ok, nagle temperatura zaczyna spadać i, zanikają objawy ciążowe oraz przychodzi krwawienie-poronienie , jak myślicie czy to wina progesteronu ?
Janina -
Koniecznie powiedz o tym lekarzowi. To jest mega dziwne. Nie wiem czy to poziom progesteronu bo nie znam Twoich wyników (warto je robić) ale tak czy inaczej musisz z lekarzem dokładnie przeanalizować i przeciwdziałać takiemu dalszemu przebiegowi sprawy.
Przykro mi bardzo że musisz przechodzić przez takie rzeczyhttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
terka wrote:Koniecznie powiedz o tym lekarzowi. To jest mega dziwne. Nie wiem czy to poziom progesteronu bo nie znam Twoich wyników (warto je robić) ale tak czy inaczej musisz z lekarzem dokładnie przeanalizować i przeciwdziałać takiemu dalszemu przebiegowi sprawy.
Przykro mi bardzo że musisz przechodzić przez takie rzeczy
Bardzo dziękuję , w poniedziałek ide na wizytę żeby zobaczyć czy wszsytko się ładnie oczyściło, pokaże mu wyniki i zobaczymy co dalej....Janina -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny, czy możecie zerknąć na mój wykres? Zazwyczaj od 14dc albo i wcześniej mam sporo płodnego śluzu. Teraz tylko te dwa razy, po nocy był typowo płodny, w reszcie dnia kremowy.
Od jakiegoś czasu biorę castagnus na złagodzenie objawów @ oraz wiesiołka, dlatego ciekawi mnie czemu śluzu płodnego nie ma. Chyba że aż tak przesunęła mi się owulacja. Dodam że po owu muszę brać luteinę, czyli u mnie zazwyczaj 16-17dc, a bez bez wiedzy że owu była średnio mam ochotę. Czekać jeszcze czy zacząć niedługo brać?
I co myślicie o temperaturach? Niezbyt się jeszcze na tym znam. -
xcandyx wrote:Dziewczyny, czy możecie zerknąć na mój wykres? Zazwyczaj od 14dc albo i wcześniej mam sporo płodnego śluzu. Teraz tylko te dwa razy, po nocy był typowo płodny, w reszcie dnia kremowy.
Od jakiegoś czasu biorę castagnus na złagodzenie objawów @ oraz wiesiołka, dlatego ciekawi mnie czemu śluzu płodnego nie ma. Chyba że aż tak przesunęła mi się owulacja. Dodam że po owu muszę brać luteinę, czyli u mnie zazwyczaj 16-17dc, a bez bez wiedzy że owu była średnio mam ochotę. Czekać jeszcze czy zacząć niedługo brać?
I co myślicie o temperaturach? Niezbyt się jeszcze na tym znam.
Ja widzę ładny skok 14sc. To ze nie zauważyłaś więcej dni płodnego śluzu-może byl w środku a może w tym cyklu bylo go mniej. Ja bym na Twoim miejscu poczekała na jutrzejszy pomiar i jeśli będzie na podobnym poziomie znaczy owu była 13 lub 14 dc (śluz i szyjka są zgodne pod tym względem) i zaczęła brać luteinehttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
21.01 69cm -
Janina12 wrote:Nie wiem jeszcze go nie badałam, po 2 poronieniu dostałam progesteron 3 razy dziennie , ale skończyło się jak zawsze... może jeszcze za mała dawka, choć to było 200 mg
A może to nie progesteron jest powodem... Może trzeba poszukać dalej...https://www.maluchy.pl/li-73421.png
21.01 69cm -
Janina12 - po dwóch poronieniach to ja bym już zrobiła chyba wszystkie możliwe badania, żeby znaleźć przyczynę, a nie gdybała, czy to wina progesteronu... Czy Twój lekarz niczego Ci nie zlecił? Tak na ślepo Ci przepisał ten progesteron? To jest naprawdę dziwne podejście, ja bym zmieniła ginekologa.Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
Nie, nie badał progesteronu na dobra sprawę nic nie badał Problem w tym że ja mieszkam we Francji a tu wszyscy wszsytko zlewają że tak brzydko powiem do 3 miesiąca ciąży... a co mają robić takie dziewczyny jak ja co nie moga dotrwac do tego 3 miesiąca ! W poniedziałek mam u niego wizytę , myśle ze ten progesteron to żeczywiście nie mam za wysoki , ale oprócz tego jest jeszcze jakiś inny problem, myślę że może to być problem z zagęstą krwią , problem krzepliwości krwi występował zarówno u mojej babci jak i mamyJanina
-
Hmm, no to nie wiem, co Ci poradzić. Tak czy siak szukałabym innego lekarza. Może zgłoś się do jakiejś kliniki leczenia bezpłodności?Starania o drugie dziecko
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Zamrożony 3AB -
m_d_f wrote:Hmm, no to nie wiem, co Ci poradzić. Tak czy siak szukałabym innego lekarza. Może zgłoś się do jakiejś kliniki leczenia bezpłodności?
m_d_f zobaczę co mi powie w poniedziałek, moze wreszcie zleci mi jakies badania po 3 poronieniach tutaj kobieba jest kwalifikowana do poronień nawracających i łatwiej dostać skierowania na badania... zobaczę w poniedziałek.Janina -
Janina12, trzymam kciuki, żeby szybko wyjaśniło się, co jest przyczyną i żeby kolejna ciąża przebiegła już książkowoStarania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB -
Franuszka, to nie musi być wina termometru, może po prostu masz taką niską temperaturę ciała. Jeśli masz skok, a na wykresie można zaobserwować podział na niższe i wyższe temperatury, to jest ok. Jeśli się martwisz niskimi temperaturami, możesz sobie zbadać tarczycę.Starania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualnyJanina12 wrote:Nie, nie badał progesteronu na dobra sprawę nic nie badał Problem w tym że ja mieszkam we Francji a tu wszyscy wszsytko zlewają że tak brzydko powiem do 3 miesiąca ciąży... a co mają robić takie dziewczyny jak ja co nie moga dotrwac do tego 3 miesiąca ! W poniedziałek mam u niego wizytę , myśle ze ten progesteron to żeczywiście nie mam za wysoki , ale oprócz tego jest jeszcze jakiś inny problem, myślę że może to być problem z zagęstą krwią , problem krzepliwości krwi występował zarówno u mojej babci jak i mamy
a mutacje mthfr badałyście? Zrób badania koniecznie! I na trombofilię.
Jak nie wiesz jak we Francji (alb lekarz Ci nie da skierowania) to zamów na testdna.pl
Bo wtedy clexan i aspiryna muszą być...