X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr beta hcg
Odpowiedz

beta hcg

Oceń ten wątek:
  • Leira Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    Czekam nadal na wyniki bety. Ordynator powiedział, że ciaza na pewno jest- tylko niewiadomo gdzie. Na pewno nie w macicy bo byłam lyzeczkowana. Macica została wylyzeczkowana w całości. Ordynator powiedział że w większości przypadków ciaza znajduje się w jajowodzie Ale zdarza się w jajniku lub brzuchu. Twierdzi iż w każdym z przypadków beta hcg wzrasta. Jednak jak spojrzał na te 35 przed lyzeczkowaniem i 70 po 12 godzinach to powiedział "cuda się dzieja" chyba na myśli miał ten jakby nie było prawidłowy przyrost. Czekamy na betę i jeśli wzrasta to "będziemy szukać ciąży, ale niech Pani nie robi sobie żadnej nadziei na znalezienie jej w macicy". Więc nadal nie wiem nic.. nawet nie padło dziś słowo "laparoskopia". Jest mi smutno, jeszcze gdzieś tam tlila się we mnie jakąś nadzieją Ale logika też mówiła mi że po lyzeczkowaniu nie ma najmniejszych szans na ciążę wewnątrz maciczna.. Eh. Najgorsze jest to czekanie... Tak naprawdę już chyba tylko na zabieg.

Wiesz, jeśli ciąża jest nawet pozamaciczna to muszą ją w końcu znaleźć poza macicą! Na USG powinna być widoczna, jeśli jest w jajowodzie lub jajniku, jak w brzuchu to pewnie przy laparoskopii będzie widać. Chyba, że wyłyżeczkowali macicę, ale ciąża - jajo z zarodkiem w tym czasie jeszcze wędrowało w jajowodzie.. Jeśli tak jest (czego Ci życzę) to przyklei się nawet do wyłyżeczkowanej macicy, bo to znaczy, że takiego jaja już nic nie zabije :)

Trzymam mocno kciuki i czekam na dalsze (mam nadzieję, że pozytywne) dalsze wieści! :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg mi na dzisiejszy dzień niestety nie zlecili
    Boję się że i bez usg wezmą się za laparoskopie. Dziękuję Ci bardzo za wsparcie. Cholernie się w takim momencie przydaje.

• Leira Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    Usg mi na dzisiejszy dzień niestety nie zlecili
    Boję się że i bez usg wezmą się za laparoskopie. Dziękuję Ci bardzo za wsparcie. Cholernie się w takim momencie przydaje.

Ale laparoskopię można robić w ciąży, zarówno zabiegową jak i diagnostyczną, chociaż musi być do tego wskazanie. Spójrz jak to wygląda: 800px-Blausen_0602_Laparoscopy_02.png

Co więcej znalazłam taką wypowiedź odnośnie laparoskopii przeprowadzonej we wczesnej ciąży: "Z publikacji o zabiegach laparoskopowych w ciąży (dr. hab. med. Marek Klimek) wynika, że nie stwierdzono zwiększonej częstości wad wrodzonych oraz poronień w grupie kobiet, u których wykonano laparoskopię w ciąży od 4 do 20 tygodnia ciąży.

Więc jeśli ciąża jest zdrowa to laparoskopia nie powinna jej zaszkodzić. Teraz w sumie wszystko rozbija się o to czy to zdrowa ciąża czy patologia ciąży.

Aczkolwiek trzeba myśleć pozytywnie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2018, 11:25

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beta hcg po 48h od poprzedniej 170. Czyli z 70 na 170 ;(

• Leira Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    Beta hcg po 48h od poprzedniej 170. Czyli z 70 na 170 ;(

Ciąża jest. Na USG pewnie jeszcze nic nie zobaczą - za niska beta. No nic - trzeba jeszcze poczekać.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży ektopowej przyrosty też są prawidłowe?

• Leira Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    W ciąży ektopowej przyrosty też są prawidłowe?

Przy pozamacicznej bywa różnie - czasem przyrosty skaczą, czasem są małe, a czasem są zupełnie normalne - dlatego tak trudno taką ciążę zdiagnozować.

Powiem Ci co mi udało się na ten temat dowiedzieć, kiedy w pierwszej ciąży dostałam (błędną) diagnozę dot. ciąży pozamacicznej:

- Ciąża pozamaciczna najczęściej występuje w jajowodzie - da się to zobaczyć na USG.
    - Ciążę pozamaciczną widać na USG przy becie do 5000 mU/ml - tak samo jak ciążę w macicy.
    - Ciąża pozamaciczna może przebiegać bezobjawowo do momentu pęknięcia jajowodu, jajnika.

Teraz potrzeba czasu i kontroli przyrostu beta HCG, chyba teraz najlepiej byłoby zrobić USG przy becie ok. 1000 mU/ml i w zależności, co wyjdzie z kontroli, podejmować dalsze decyzje.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obawiam się że dużo szybciej zdecydują się na laparo i nie będą już czekać do 1000

• Leira Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczymy co zadecydują, aczkolwiek przy niskiej becie zagrożenie nawet pozamacicznej jest niewielkie, no nic - zobaczymy co zadecydują.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2018, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraź sobie leira, że na obchodzie wieczornym było dwóch lekarzy i jeden do drugiego mówi "patrz, przecież beta pięknie rośnie jakby ciaza ładnie się rozwijała. Ordynator widział te wyniki?" No ale ordynatora nie było gdy przyszły. Babka spojrzała na mnie i mówi że nie wie co ma mi powiedzieć bo sama jest zdziwiona i że nie było jej przy lyzeczkowaniu więc nie ma wiedzy co oni tam naskrobali. Tak naprawdę widok jej miny mnie rozbawił no bo już nie mam siły się przejmować... ;) będzie co ma być. Zostawiam wszystko w rękach Boga.

• Leira Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z jednej strony nie chcę Ci dawać fałszywej nadziei, ale z drugiej, jak sobie pomyślę, że tak wcześnie robiłaś te bety i tak nagle stwierdzono poronienie to wcale mi się w to nie chciało wierzyć. To wszystko potoczyło się za szybko, diagnozy też były natychmiastowe, kiedy tak naprawdę ta ciąża nie miała się nawet kiedy rozwinąć.

Oczywiście życzę Ci jak najlepiej i mam nadzieję, że pomimo całej tej sytuacji wszystko zakończy się szczęśliwie dla Ciebie :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ordynator był w szoku jeśli chodzi o to, że ciaza dalej się rozwija i ładnie rośnie beta. Dzisiaj będą szukać na usg. Czegokolwiek.

• Leira Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    Ordynator był w szoku jeśli chodzi o to, że ciaza dalej się rozwija i ładnie rośnie beta. Dzisiaj będą szukać na usg. Czegokolwiek.

Mocno trzymam kciuki za to USG, żeby znaleźli chociażby cień jaja w macicy! Z drugiej strony nie denerwuj się jeśli nic nie będzie widać bo beta jest bardzo niska i jajo może być niewidoczne. Niemniej jednak mam nadzieję, że wezmą Cię na najlepsze USG jakie mają i znajdą to jajo!

Jestem z Tobą! :*

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak oni mogli wykluczyć ciążę w macicy przy tak niskiej becie, kiedy u mnie na najlepszym aparacie do USG w Łodzi dopiero przy becie niecałe 1000 był widoczny pęcherzyk 3mm, a na zwykłym USG nie było ani śladu - ginka wzięła mój krwiak za pęcherzyk, który wg niej się ronił.

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No cóż.. Nie ma nic nigdzie poza okropnym tylozgieciem macicy... Lekarka nie mogła jej w ogóle zlokalizować, później powiedziała że jeszcze takiego tyłozgęcia nie spotkała. czekamy dalej, lekarz mówi że może w ciągu tygodnia sprawa się wyjaśni.

• Anais Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelinko, ordynator powiedział, że niemożliwe jest by ciaza była w macicy bo 1 marca miałam lyzeczkowanie więc wg niego skoro ciaza się rozwija to musi być gdzieś Ale nie w macicy. Dopiero po wczorajszym beta hcg zadecydował o usg.

• Leira Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    No cóż.. Nie ma nic nigdzie poza okropnym tylozgieciem macicy... Lekarka nie mogła jej w ogóle zlokalizować, później powiedziała że jeszcze takiego tyłozgęcia nie spotkała. czekamy dalej, lekarz mówi że może w ciągu tygodnia sprawa się wyjaśni.

Teraz się zorientowali, że masz tyłozgięcie? Już po łyżeczkowaniu? :O
    Przy tyłozgięciu ciężej wypatrzeć młodą ciążę, a przy tak niskiej becie to już w ogóle.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po lyzeczkowaniu nikt nie komentował mojego tylozgiecia. Przy usg przed lyzeczkowaniem macice znaleziono od razu i bez problemu. Teraz była tak wygięta i schowana, że lekarz miał problem z jej lokalizacja. Lekarka powiedziała że macica tak jest zbiera jakbym e ogóle jej nie miała. No ale po usilnym grzebaniu co przyjemne nie było a wręcz bolesne- znalazła, stwierdziła tylko że śluzówka jest cienka.

• Anais Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A!!! Na koniec mi Powiedziała "Ale Pani ma świadomość, że przy becie 170 to może być jeszcze ciaza biochemiczna?" Wszystko kupy mi się nie trzyma... szczerze mówiąc przestałam się aż tak wsłuchiwać w to co mówią, bo każdy ma inne zdanie na mój temat.

• Leira Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy coś innego gada, to jest masakra jakaś.

Co dalej? Zostawiają Cię w szpitalu? Zlecili kolejną betę? Czy wypisują i każą przyjść na kontrolę za tydzień?

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
‹‹ 220 221 222 223 224 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ