beta hcg
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Reni87 wrote:ZROBIŁAM DZISIAJ BETE WYNIK 86,09 OK 13 DNI PO OWULACJI CO MYŚLICIE DOBRY WYNIK CZYZA NISKA?
A skąd mamy to wiedzieć? Wywróżyć z fusów?
Masz normy laboratorium na wyniku, jeśli wynik zawiera się w przedziale dla 4 tygodnia ciąży to jest OK. -
Mania28 wrote:Leira dam znać, trochę się stresuję mimo wszystko ale to już chyba siła wyższa ale wiem że już na nic nie mam wpływu. Ale boję się przechodzić to ponownie. A ty jak się czujesz? i daj znać po wizycie co i jak?
Pewnie będziesz się stresować do 16 tygodnia minimum, ale musisz być silna, nie chcę wierzyć, że coś tak złego może Cię dwa razy spotkać. Ja dam znać po swojej wizycie z USG 3 trymestru -
Leira wrote:A skąd mamy to wiedzieć? Wywróżyć z fusów?
Masz normy laboratorium na wyniku, jeśli wynik zawiera się w przedziale dla 4 tygodnia ciąży to jest OK.
Nie wiem czy dobrze to rozumiem wiec wytłumaczcie mi proszę. Jeżeli jest 13 dni po owulacji to nie powinno być 2 tygodnie ciąży? Jak liczyć te tygodnie? -
Aisza91 wrote:Nie wiem czy dobrze to rozumiem wiec wytłumaczcie mi proszę. Jeżeli jest 13 dni po owulacji to nie powinno być 2 tygodnie ciąży? Jak liczyć te tygodnie?
Tygodnie ciąży liczone są od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, ponieważ nikt nie wie kiedy dokładnie doszło do zapłodnienia (wyznaczenie dnia owulacji nie jest równoznaczne z wyznaczeniem dnia zapłodnienia), a każdy wie kiedy był pierwszy dzień ostatniej miesiączki
I tak: ciąża liczona od zapłodnienia do porodu trwa 38 tygodni (+/-), jednak ponieważ dokładamy do wieku ciąży ok 2 tygodnie ekstra, bo liczymy ciążę od OM to przyjmujemy, że ciąża trwa 40 tygodni i na tej zasadzie wyznacza się termin porodu.
Oczywiście jest to metoda obarczona błędem, która zakłada, że cykl kobiety trwa 28 dni, a owulacja wypada w połowie cyklu (stąd dodajemy 2 tygodnie - 14 dni do wieku ciąży). Niemniej jednak nie ma metody doskonałej, a ta dobrze przybliża termin poroduwysolka lubi tę wiadomość
-
Czyli jeżeli ja miałam ostatnia miesiączkę 11 lutego, owulacje stawiam na 28 luty - straszny ból jajnika i teraz miesiaczka powinna być 11 marca a jej nie było, bo wiadomo ciąża to liczę od lutego? Zastanawiam się czy na USG będzie coś widać na początku kwietnia jak się umówię.
-
Mania28 wrote:Leira mam straszne mdłości i wymioty jakąś rada masz?
O wymiotach wiele nie wiem, ale mdłości miałam całodniowe.
Podobno świeży imbir pomaga - tzn. tak słyszałam od wielu ciężarnych koleżanek, ale ja imbiru nie lubię, więc piłam Coca Colę - pomagała mi, chociaż byłam za to mocno krytykowana, bo wiesz: "Cola?! W ciąży?!" - więc nie polecam -
Mania śmiało możesz się przenieść do tematu "Listopadówki 2018" - w dziale "Ciąża ogólnie", tam pewnie dziewczyny Ci dadzą dużo rad i będziecie mogły się wymieniać poglądami z tego etapu ciąży
A tutaj już nie będziemy offtopic'u robić
Jeszcze raz GRATULACJE i powodzenia
Anais jak się czujesz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2018, 01:25
-
nick nieaktualnyAisza91 wrote:Czyli jeżeli ja miałam ostatnia miesiączkę 11 lutego, owulacje stawiam na 28 luty - straszny ból jajnika i teraz miesiaczka powinna być 11 marca a jej nie było, bo wiadomo ciąża to liczę od lutego? Zastanawiam się czy na USG będzie coś widać na początku kwietnia jak się umówię.
))) kiedy masz wizytę? ja jestem umówiona na 26 marca