beta hcg
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny - może Wy coś poradzicie. Utworzyłam już ten wątek na forum, ale widzę, że tutaj jest podobny temat.
Jestem obecnie w 49 dniu ciąży licząc od OM. Bardzo martwią mnie niziutkie, niemieszczące się w normach przyrosty bety. Jestem po jednym poronieniu (5 tydzień ciąży) i bardzo się martwię o maluszka. Na forach nie znalazłam nikogo kto miałby aż tak niskie przyrosty w tym tygodniu ciązy. Może jednak któraś z Was miała podobną historię? Może jakieś dzieciątko urodziło się mimo takich złych wyników??
Nadzieję daje mi bijące malutkie serduszko.
Na początku wszystko wyglądało dobrze:
33 DC (18.06) beta 311
35 DC (20.06) beta 885
34 DC zrobiłam USG, nie było jeszcze widać zarodka, ale endometrium 15 mm.
44 dnia ciąży poszłam do ginekologa żeby sprawdzić jak się rozwijamy na USG i ginekolog mocno mnie nastraszyła, powiedziała że zarodek jest słabo widoczny, serduszko bije ale bardzo powoli, ciąża wygląda na znacznie młodszą, albo coś jest nie tak jak powinno bo serce b. słabo bije (bez informacji o tętnie). Zleciła betę.
45 DC (30.06) Beta 1480
47 DC (02.07) Beta 1648 -> wizyta u ginekologa: zarodek dobrze widoczny wielkości 3 mm, tętno 120/min, przepisany Duphaston 2*1tabletka dziennie. Ginekolog powiedziała, że jest nadzieja póki beta wzrasta.
48 DC (03.07) Kolejna wizyta u ginekologa, USG - zarodek 3mm, tętno 159/min. Dodatkowo Acard raz dziennie. Ginekolog mówi, że ciąży nie spisujemy na straty, jedyna przyczyna jaką potencjalnie widzi dla małego przytostu bety - umiejscowienie zarodka w bocznej części macicy zamiast na środku. Pęcherzyk ładny, okrągły.
49 DC (04.07) Beta 1754.
Nie wiem co tutaj się dzieje - bicie serduszka daje nadzieję, bije coraz ładniej - beta jest przerażająco niska. Czy któraś z Was miała może taką sytuację lub podobną? Bądź ma jakieś przypuszczenia - co się dzieje??
-
Witam Mam pytanie bo sie strasznie Martwie z racji tego chcialam zapytac Was czy ktoś Był również W Takiej sytuacji pisze z Nadzieją ze byc moze tak
Miesiaczka 2czerwiec ,,
Wczoraj wizyta u gin nie widac pecherzyka ciążowegoani w jajnikach nic totalna pustka mowil bym sie nie martwila ze to pewnie wczzesna ciąża mam zrobic Bete dzis ja zrobilam Beta wykazala wynik dla mnie zastanawiajacy
3770 ...
Nie wiem czy sie cieszyc czy sie Martwic >? Prosze o pomoc moze znajde tu kogos z takim przypadkiem w piątek jade z rana na szpital na kolejne badania...***musi być dobrze.*
__________ -
Zośka, teraz lekarze odchodzą od badania progesteronu - to jest hormon, którego poziom zmienia się w ciągu dnia wiele razy, więc jedno badanie nie daje żadnego obrazu,musiałabyś chyba jakiś monitoring robić.
Przykro mi, że ta beta Cię martwi. Mnie też by martwiła, nie ukrywam. Ale widać, że dzidziuś sobie dobrze radzi mimo małych przyrostów, więc trzeba wierzyć, że jesteś przykładem na to, że słabe przyrosty o niczym nie świadczą. Tętno jest ok. Kiedy masz następną wizytę?
Niezwykła, faktycznie trochę dziwne, że przy takiej wartości bety nic nie widać. Ale czasem tak może być. W piątek masz badania, więc chyba sytuacja się wyjaśni. Trzymam kciuki, żeby ktoś się do tego czasu w Twojej macicy pojawił❤️2013
❤️2015
❤️2018
❤️2020 -
Daniela wrote:
Niezwykła, faktycznie trochę dziwne, że przy takiej wartości bety nic nie widać. Ale czasem tak może być. W piątek masz badania, więc chyba sytuacja się wyjaśni. Trzymam kciuki, żeby ktoś się do tego czasu w Twojej macicy pojawił
Nie dziekuje By nie zapeszyc mam nadzieje ze bedzie okjutro rano sie okaze badzcie ze mna myslami i trzymajcie Kciuki ,,,,
Zastanawiam sie nad jednym czy to moze byc ciaza pozamaciczna te pytanie mnie nurtuje bo chyba bym miala bole czy niekoniecznie?
***musi być dobrze.*
__________ -
Nie zawsze są bóle. Czasem nawet przyrost bety jest prawidłowy, a ciąża okazuje się pozamaciczna.
Robiłaś betę tylko raz?
Tak czy inaczej jutro na pewno będziesz wiedzieć więcej. U Ciebie to skończony 4 tydzień, dobrze liczę? Orientujesz się, kiedy była owulacja?❤️2013
❤️2015
❤️2018
❤️2020 -
Niezwykła wrote:Witam Mam pytanie bo sie strasznie Martwie z racji tego chcialam zapytac Was czy ktoś Był również W Takiej sytuacji pisze z Nadzieją ze byc moze tak
Miesiaczka 2czerwiec ,,
Wczoraj wizyta u gin nie widac pecherzyka ciążowegoani w jajnikach nic totalna pustka mowil bym sie nie martwila ze to pewnie wczzesna ciąża mam zrobic Bete dzis ja zrobilam Beta wykazala wynik dla mnie zastanawiajacy
3770 ...
Nie wiem czy sie cieszyc czy sie Martwic >? Prosze o pomoc moze znajde tu kogos z takim przypadkiem w piątek jade z rana na szpital na kolejne badania...
Ja popełniłam ten sam błąd i tez poszłam do lekarza zdecydowanie za szybko, czasem po prostu w tak młodej ciazy jeszcze nic nie widać na badaniu USG. U mnie co prawda był pęcherzyk, ale nastraszyla mnie, ze powinien byc tez pęcherzyk zoltkowy i jeszcze niewiadomo co, dodatkowo zasugerowała zaśniad, miałam przyjść za dwa tygodnie. Więcej sie u niej nie pojawiłam, zmieniłam lekarza. Na ten moment moja dzidzia rozwija sie prawidłowo, pęcherzyk zoltkowy i serduszko pojawiło sie w swoim czasie, ale po tamtej wizycie wylałam morze łez.
Teraz wiem, ze czasem po prostu jest za wczesnie zeby cokolwiek zobaczyć, a juz na pewno zeby wysnuwać jakies wnioski. Jezeli bedzie mi dane mieć kolejne dziecko, to do lekarza nie pójdę wczesniej jak w okolicach 8 tygodnia.
Moja rada dla Ciebie jest po prostu poczekać, bo Twoje maleństwo ma jeszcze czas sie pokazać, musisz tylko byc spokojna i cierpliwa.
-
Slonko92 wrote:Ja popełniłam ten sam błąd i tez poszłam do lekarza zdecydowanie za szybko, czasem po prostu w tak młodej ciazy jeszcze nic nie widać na badaniu USG. U mnie co prawda był pęcherzyk, ale nastraszyla mnie, ze powinien byc tez pęcherzyk zoltkowy i jeszcze niewiadomo co, dodatkowo zasugerowała zaśniad, miałam przyjść za dwa tygodnie. Więcej sie u niej nie pojawiłam, zmieniłam lekarza. Na ten moment moja dzidzia rozwija sie prawidłowo, pęcherzyk zoltkowy i serduszko pojawiło sie w swoim czasie, ale po tamtej wizycie wylałam morze łez.
Teraz wiem, ze czasem po prostu jest za wczesnie zeby cokolwiek zobaczyć, a juz na pewno zeby wysnuwać jakies wnioski. Jezeli bedzie mi dane mieć kolejne dziecko, to do lekarza nie pójdę wczesniej jak w okolicach 8 tygodnia.
Moja rada dla Ciebie jest po prostu poczekać, bo Twoje maleństwo ma jeszcze czas sie pokazać, musisz tylko byc spokojna i cierpliwa.
No Ok ale tak czy inaczej beta jest wysoka i to strasznie nie sadzisz? jak na ten wczesny tydzien***musi być dobrze.*
__________ -
Niezwykła wrote:No Ok ale tak czy inaczej beta jest wysoka i to strasznie nie sadzisz? jak na ten wczesny tydzien
też mam ten problem beta 5tys. i bardzo mały zarodek 1mm, a ciąża wg miesiączki 7 tydzień, lekarz sugeruje, że być może to wiele późniejsza ciąża. Zastanawia mnie to, jak ma się wysoka beta do wieku ciąży.Matka dwóch Aniołków i Pięknego pólrocznego Janeczka -
nick nieaktualnykasha85 wrote:też mam ten problem beta 5tys. i bardzo mały zarodek 1mm, a ciąża wg miesiączki 7 tydzień, lekarz sugeruje, że być może to wiele późniejsza ciąża. Zastanawia mnie to, jak ma się wysoka beta do wieku ciąży.
Ja progesteron miałam badany zanim. Jeszcze zaczęłam się o dziecię starać, by sprawdzić czy mam owulacje. Mam robić co Msc w 7dpo. W ciazach biochemicznych mi skacze. Teraz nawet do 19,55, pot. Nie badam bo beta spada. -
Niezwykła wrote:No Ok ale tak czy inaczej beta jest wysoka i to strasznie nie sadzisz? jak na ten wczesny tydzien
-
Slonko92 wrote:Ja popełniłam ten sam błąd i tez poszłam do lekarza zdecydowanie za szybko, czasem po prostu w tak młodej ciazy jeszcze nic nie widać na badaniu USG. U mnie co prawda był pęcherzyk, ale nastraszyla mnie, ze powinien byc tez pęcherzyk zoltkowy i jeszcze niewiadomo co, dodatkowo zasugerowała zaśniad, miałam przyjść za dwa tygodnie. Więcej sie u niej nie pojawiłam, zmieniłam lekarza. Na ten moment moja dzidzia rozwija sie prawidłowo, pęcherzyk zoltkowy i serduszko pojawiło sie w swoim czasie, ale po tamtej wizycie wylałam morze łez.
Z jednej strony to wszystko prawda, ale z drugiej - niestety, ale ciąże pozamaciczne się zdarzają, więc czekanie do 8 tygodnia wiąże się jednak z pewnym ryzykiem, według mnie warto potwierdzić wcześniej choćby umiejscowienie pęcherzyka. Wtedy chociaż wiadomo, że nic nie zagraża naszemu zdrowiu.❤️2013
❤️2015
❤️2018
❤️2020