X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr beta hcg
Odpowiedz

beta hcg

Oceń ten wątek:
  • Leira Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieregularny pęcherzyk nie świadczy o poronieniu, bez przesady - sama też nie miałam idealnie owalnego pęcherzyka. Nie cierpię takich lekarzy, którzy odbierają nadzieję zamiast ją dawać, w sytuacji, która nie jest przesądzona.

EDIT:

Zdjęcia różnych pęcherzyków ciążowych

Usg+%E2%80%93+p%C4%99cherzyk+ci%C4%85%C5%BCowy.jpg

prepare_56a0c1d7b91ee5.45023617-big.jpg?_v=1527153336

6tc.JPG

pierwsze-usg-27-12-2011.jpg

moje%20dziecko%206%20tydzie%20zdj.20001.jpg

Źródło: google graphics "pęcherzyk ciążowy".

Nie odstawiaj leków, bierz normalnie, poczekaj, zrób USG za tydzień, potem za dwa - będziesz miała jasny obraz tego czy i jak rozwija się ciąża. Nie nastawiaj się negatywnie i nie podejmuj pochopnych decyzji, bo jakby się okaże, że ciąża zdrowa i prawidłowa, a poronienie miałoby wywołać np. odstawienie duphastonu i luteiny to dopiero byłby dramat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 10:46

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedyny plus to taki ze 3 dni temu nie było pęcherzyka żółtkowego teraz jest czyli coś się rozwija za to z owalnego zrobił się nieregularny... Wiem że jeszcze piłka w grze ale nie ukrywam że się boje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 10:55

27a73b5519.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Jedyny plus to taki ze 3 dni temu nie było pęcherzyka żółtkowego teraz jest czyli coś się rozwija za to z owalnego zrobił się nieregularny... Wiem że jeszcze piłka w grze ale nie ukrywam że się boje

Nigdy nie wierz w takie rewelacji lekarzy, konsultuj z innymi, sprawdzaj i nie podejmuj pochopnych decyzji. Konowałów nie brakuje, a chodzi o Twoje dziecko. Ciąża się rozwija póki co, bierz dalej leki, kontroluj na USG. Póki co nie ma żadnych przesłanek, że z ciążą jest coś nie tak.

EDIT: strach jeszcze będzie Ci towarzyszył długo. Jesteś matką i to jest całkowicie normalne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 10:51

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam ronic jestem w szpitalu

27a73b5519.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jejku smutnamiss przykro mi :( Trzymaj się jakoś, życzę dużo siły..

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 raz mnie to spotyka... Byłam mama tydzien

27a73b5519.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Zaczęłam ronic jestem w szpitalu

Ehh.. :(

Nawet nie będę próbować Cię pocieszać, bo na to nie ma słów. Sama do dziś pamiętam ten ból.

Jeśli to już drugie poronienie, to dobrze byłoby zrobić badania.. Chociażby na mutację genu MTHFR i nie poddawać się.

A tymczasem dużo spokoju Ci życzę :(

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza to ciąża biochemiczna lekarze nie chcą jej liczyć teraz się zagnieździlo dopiero chociaż na krótko

27a73b5519.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Pierwsza to ciąża biochemiczna lekarze nie chcą jej liczyć teraz się zagnieździlo dopiero chociaż na krótko

Badania możesz na własną rękę zrobić. EDIT: To testy wymazu z policzka, a ta mutacja genu MTFHR jest bardzo powszechna i bardzo rzutuje na ciążę, bo m.in jest problem z przyswajaniem kwasu foliowego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 15:09

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja zwariuje pęcherzyk jest w macicy. Opis usg pojedynczy pęcherzyk z zatartym echem zarodka fhr nieuwidoczniono niewielka strefa ablacji w dolnym biegunie jaja płodowego co to znaczy? Czy ja poroniłam

27a73b5519.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Dziewczyny ja zwariuje pęcherzyk jest w macicy. Opis usg pojedynczy pęcherzyk z zatartym echem zarodka fhr nieuwidoczniono niewielka strefa ablacji w dolnym biegunie jaja płodowego co to znaczy? Czy ja poroniłam

A na jakiej podstawie stwierdziłaś, że poroniłaś?

EDIT: Ablacja to nic innego jak odwarstwianie się tkanek, czyli masz niewielkie odwarstwienie w dolnej części jaja płodowego, zapewne krwiak podkosmówkowy. Nie poroniłaś, a ciąża dalej się rozwija skoro jest echo zarodka. Wchłonie się w 2 trymestrze najpóźniej. Dbaj o siebie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 17:44

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chlusnęlo że mnie krwią i wyleciał skrzep myślałam że poroniłam poleciłaam biegiem do lekarza 4h czekania mówili ze pewnie poronienie a potem taki opis dostałam. Nikt mi nic nie wyjaśnił bo były 2 babki w zaawansowanej z krwawieniem. To znaczy że nadal jestem w ciąży?
    To echo jest zatarte niby prawie go nie ma a tak powiedziała że napisze bo coś tam było obok pęcherzyka zoltkowego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 17:50

27a73b5519.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Chlusnęlo że mnie krwią i wyleciał skrzep myślałam że poroniłam poleciłaam biegiem do lekarza 4h czekania mówili ze pewnie poronienie a potem taki opis dostałam. Nikt mi nic nie wyjaśnił bo były 2 babki w zaawansowanej z krwawieniem. To znaczy że nadal jestem w ciąży?
    To echo jest zatarte niby prawie go nie ma a tak powiedziała że napisze bo coś tam było obok pęcherzyka zoltkowego

Nóż się w kieszeni otwiera na taką [tfu] służbę "zdrowia". Masz jajo w środku, więc nie poroniłaś. Pod tym jajem zapewne jest krwiak, który odkleił niewielką część jaja w dolnej części, więc to też nie są żarty. Bierz leki, które dostałaś, spożywaj pokarmy bogate w witaminę C (przyśpieszy gojenie się krwiaka), absolutnie nie dźwigaj, żadnych zakupów z noszeniem toreb cięższych niż kilogram. Odpoczywaj jak najwięcej. Jak nie masz zwolnienia z pracy to marsz do ginekologa jutro, albo do rodzinnego po zwolnienie. Żadnego przemęczania się.

A co do samego poronienia to wygląda to tak: obfite krwawienie, bóle z krzyża (jak przy okresie), krew, skrzepy i najważniejsze wypadające tkanki czy to tkanka to łatwo poznasz: jak weźmiesz między palce to się nie rozmyje, będzie to konsystencji surowej wątróbki (jak nie wiesz jak to wygląda to sobie kup i sprawdź :P), skrzepy i śluź podbarwiony krwią rozmywają się między palcami - one nie muszą świadczyć o poronieniu, ale o np. opróżnianiu się krwiaka.

EDIT: co do zarodka to już coś tam zaczyna być widoczne skoro jest echo zarodka. Wcześniej tego nie było więc ciąża się rozwija - na logikę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 18:13

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie w sobotę było całkiem pusto bez pęcherzyka żółtkowego nic.. Wróciłam i leżę myślałam że już po ciąży a tu jeszcze jest

27a73b5519.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Faktycznie w sobotę było całkiem pusto bez pęcherzyka żółtkowego nic.. Wróciłam i leżę myślałam że już po ciąży a tu jeszcze jest

Ciąża rozwija się, to super. Wybierz się do gina jutro, niech skontroluje, może zmieni Ci dawki leków (zwiększy, albo zmieni leki) i najważniejsze: da zwolnienie lekarskie.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beta z 15 grudnia z 22.30 5184.8 z dziś 16.30 14369.10 chyba mało. Mam zwolnienie leżę plackiem progesteron zwiększony. Beta zwolniła z 160 na 73 proc przyrostu... Ledwo ponad normę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 20:17

27a73b5519.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żadne mało, przy tych wartościach beta już się nie podwaja o 100%. Dobrze jest, odpoczywaj :)

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naprawdę nie powinnam się martwić jestem już taka zmęczona. 4 dni między betami. Czekam teraz tylko na usg bety nie planuję powtarzać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 20:56

27a73b5519.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuje przejść :( ale teraz jedynie co możesz zrobić to odpoczywać i być dobrej myśli. Przyrost bety masz ok :)
    Nie wiem czy widziałaś w stopce moja bete,ostatnia u mnie przez tydzień się nie podwoiła, do tego na usg lekarz nic nie zobaczył, miałam podejrzenie pozamacicznej..był wielki płacz i myśl że to koniec a jednak wszystko wróciło na prostą i mam nadzieje że tak zostanie :)
    Kiedy idziesz na usg?

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    28 mam termin usg do tego czasu podpoczywam i biorę leki nawet w przypadku plamienia nie pojadę do szpitala lekarka mi mówiła że i tak nic nie zrobią ponad to co w domu tj progesteron i lezenie

27a73b5519.png
‹‹ 272 273 274 275 276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ