Ciąża z adenomiozą
-
WIADOMOŚĆ
-
DomkaPomka wrote:Ale dostałaś takie zalecenie ze względu na adenomiozę? Pytam z ciekawości, bo sama dopiero mam pierwszą wizytę u lekarza we wtorek. 😊
I jeśli mogę zapytać w jakim stopniu masz adenomiozę?
Tak dokładnie, moja ginekolog powiedziała, że ze względu na adenomiozę muszę na siebie uważać. Z tego co wiem to nie jest to rozlana adenomioza, tylko jest w jednym miejscu, widoczna na usg. A jak to u Ciebie wygląda? 😊 -
remilo1989 wrote:Też właśnie czytałam, że beta zwalnia także do środy tego się trzymam, bo wtedy mam drugą już wizytę....
Mi też lekarz powiedział, żeby się oszczędzać i dużo odpoczywać. Ja mam pracę siedzącą i ciężko mi wysiedzieć 8 godzin bo brzuch ,,gniecie,,... Jak przychodzę do domu to pół godzinki leżenia, potem obiad i znów leżenie, reszta niech się wali🙂
Nie wiedziałam o tym, że zwalnia, to na pewno będzie wszystko dobrze! Trzymam kciuki 🤗
Myślę, że takie przerwy są nam teraz bardziej wskazane 😊 ja jestem fizjoterapeutka i na początku tygodnia powiedziałam szefowej o ciąży (jest mega wyrozumiała) i od razu przeplanowała mi pacjentów tak, że mam dużo przerwy w pracy i czasami mogę się położyć -
Luna_ wrote:Tak dokładnie, moja ginekolog powiedziała, że ze względu na adenomiozę muszę na siebie uważać. Z tego co wiem to nie jest to rozlana adenomioza, tylko jest w jednym miejscu, widoczna na usg. A jak to u Ciebie wygląda? 😊
U mnie również nie jest to rozlana adenomioza. Pani Doktor na usg powiedziała że widać że lekko jest zatarta granica między endometrium i myometrium i że mięśniówka właśnie jest nieznacznie niejednorodna. Jednocześnie też usłyszałam, że to bardzo niewielkie zmiany i żeby się nie przejmować. Niektórzy zaś straszyli, że będzie kłopot zajściem w ciążę i jej utrzymaniem.. w ciążę zaszłam odrazu po odstawieniu tabletek ale za to panicznie boję się poronienia wszystko inne przebadane i jestem zdrowa jak ryba..
Słyszałam wiele historii, że kobiety zachodziły w ciążę i bez problemu donosiły ciążę, nie wymagało to nawet jakichś specjalnych działań 😊II kreski 19.11 (10/11 dpo)
1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
2 beta 25.11 832 mlU/ml
3 beta 29.11 4191 mlU/ml
10.12 pierwsze USG i mamy ❤️ -
DomkaPomka wrote:U mnie również nie jest to rozlana adenomioza. Pani Doktor na usg powiedziała że widać że lekko jest zatarta granica między endometrium i myometrium i że mięśniówka właśnie jest nieznacznie niejednorodna. Jednocześnie też usłyszałam, że to bardzo niewielkie zmiany i żeby się nie przejmować. Niektórzy zaś straszyli, że będzie kłopot zajściem w ciążę i jej utrzymaniem.. w ciążę zaszłam odrazu po odstawieniu tabletek ale za to panicznie boję się poronienia wszystko inne przebadane i jestem zdrowa jak ryba..
Słyszałam wiele historii, że kobiety zachodziły w ciążę i bez problemu donosiły ciążę, nie wymagało to nawet jakichś specjalnych działań 😊
Dokładnie, jak otrzymałam diagnozę to niestety zaczęłam za dużo googlować i załamałam się, myślałam, że to będzie cud jeśli zajdę w ciąże, ale jak widać jest wiele kobiet, które mimo choroby zachodzą, więc zawsze jest szansa 🫶DomkaPomka, Endopolka lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny Też mam adenomioze i endometriozę, a w niedzielę zobaczyłam dwie kreski na teście ciążowym po pół roku starań Podobnie jak wy w momencie diagnozy naczytałam się wielu artykułów odnośnie do zajścia w ciążę, ale trafiłam pod cudowną opieką mojego ginekologa.
Pierwsza beta 1.12: 960 mIU/ml, progesteron 36.88
Druga beta 3.12: 2380.91 mIU/ml, progesteron 55.36
Dzisiaj trzecia, bo wczoraj zauważyłam przy podcieraniu jasnoróżowy śluz i totalnie spanikowałam. To moja pierwsza ciąża i jeszcze jestem zielona w temacie. Według aplikacji dzisiaj 5 tydzień 🥹 I ze względu na moje panikarstwo dzisiaj jestem umówiona do lekarza, mam nadzieję, że mimo tego plamienia będzie wszystko dobrze 😔
DomkaPomka, Luna_ lubią tę wiadomość
👩🏻🧑🏻🦱 27
❌ Endometrioza II stopnia i Adenomioza (diagnoza: 2022 r.)
✅ Wyleczone zapalenie endometrium
❌ cb 1.10
⏸️ 1.12, 6 cs., beta hcg 960 mIU/ml
3.12., beta hcg 2380.91 mIU/ml
5.12., beta hcg 4568.66 mIU/ml + 1 wizyta: mamy pęcherzyk 🤍
20.12 CRL 8 mm i serduszko 🤍 -
Endopolka wrote:Cześć dziewczyny Też mam adenomioze i endometriozę, a w niedzielę zobaczyłam dwie kreski na teście ciążowym po pół roku starań Podobnie jak wy w momencie diagnozy naczytałam się wielu artykułów odnośnie do zajścia w ciążę, ale trafiłam pod cudowną opieką mojego ginekologa.
Dzisiaj trzecia, bo wczoraj zauważyłam przy podcieraniu jasnoróżowy śluz i totalnie spanikowałam. To moja pierwsza ciąża i jeszcze jestem zielona w temacie. Według aplikacji dzisiaj 5 tydzień 🥹 I ze względu na moje panikarstwo dzisiaj jestem umówiona do lekarza, mam nadzieję, że mimo tego plamienia będzie wszystko dobrze 😔
Gratulacje !!! 😍
Ja też mam w pakiecie dodatkowo endometriozę, niewielkie zrosty na jelicie grubym 😃
Co do jasnoróżowego śluzu, spokojnie, ja też w 4/5 tygodniu miałam taki jasnoróżowy śluz, plamienia. Zbadałam progesteron który był bardzo ładny, ale lekarz powiedział, że jak beta ładnie rośnie i nawet progesteron jest wysoki to profilaktycznie włącza się suplementację progesteronem, żeby wyeliminować plamienia. W moim przypadku dostałam utrogestan i natychmiast plamienia ustały. 😊
II kreski 19.11 (10/11 dpo)
1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
2 beta 25.11 832 mlU/ml
3 beta 29.11 4191 mlU/ml
DomkaPomka wrote:Gratulacje !!! 😍
Ja też mam w pakiecie dodatkowo endometriozę, niewielkie zrosty na jelicie grubym 😃
Co do jasnoróżowego śluzu, spokojnie, ja też w 4/5 tygodniu miałam taki jasnoróżowy śluz, plamienia. Zbadałam progesteron który był bardzo ładny, ale lekarz powiedział, że jak beta ładnie rośnie i nawet progesteron jest wysoki to profilaktycznie włącza się suplementację progesteronem, żeby wyeliminować plamienia. W moim przypadku dostałam utrogestan i natychmiast plamienia ustały. 😊
Ooo dziękuję za gratulacje i wsparcie - dobrze słyszeć słowa otuchy 🤍 w takim razie mam nadzieję, że dzisiaj lekarz powie, że wszystko w najlepszym porządku i przepisze progesteron 🙏🏻
DomkaPomka lubi tę wiadomość
👩🏻🧑🏻🦱 27
❌ cb 1.10
Endopolka wrote:Cześć dziewczyny Też mam adenomioze i endometriozę, a w niedzielę zobaczyłam dwie kreski na teście ciążowym po pół roku starań Podobnie jak wy w momencie diagnozy naczytałam się wielu artykułów odnośnie do zajścia w ciążę, ale trafiłam pod cudowną opieką mojego ginekologa.
Gratuluję 😊 beta ładnie rośnie, a co do plamien to rzeczywiście może dostaniesz progesteron 😊DomkaPomka lubi tę wiadomość
-
Czekamy na wieści czy wszystko w porządku po dzisiejszej wizycie❤️II kreski 19.11 (10/11 dpo)
1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
2 beta 25.11 832 mlU/ml
3 beta 29.11 4191 mlU/ml
DomkaPomka wrote:Czekamy na wieści czy wszystko w porządku po dzisiejszej wizycie❤️
Spieszę z wieściami! Wczoraj Pan doktor potwierdził ciążę 🤍 Powiedział, że przy takiej becie będzie już widać pięknie pęcherzyk i miał rację 🥰 Na ten moment wszystko rozwija się prawidłowo, pęcherzyk jest prawidłowo i zdrowo umiejscowiony, nie jest pusty
Plamienie mogło wynikać z tego, że jak to tłumaczył: „macica jeszcze nie ogarnia, że jestem w ciąży”,
plus wahania hormonalne, plus stres, bo miałam intensywny dzień w pracy 🤷🏻♀️ Beta przyrasta pięknie, progesteron w normie. Żeby mnie uspokoić włączył duphaston, na razie dwie tabletki, później mogę przejść na 1 i brać do 10 tygodnia ciąży 😊 Aktualnie z niecierpliwością będziemy czekać na serduszko, wizyta za 3 tygodnie (będzie wtedy 8+0). Do tego czasu to chyba jajko zniosę 🤣
Tak czy tak powiem wam dziewczęta, że mimo tego, że to sam początek i wszystko może się wydarzyć, wiem, że zdarza się że serduszka może nie być itp., ale staram się patrzeć pozytywnie - myśleć o fizjologii a nie o patologii. Nikt nam nie wróci tej radości, więc czerpmy z niego jak najwięcej jak najdłużej się da - mimo wszystko 🤍Luna_, DomkaPomka lubią tę wiadomość
👩🏻🧑🏻🦱 27
❌ cb 1.10
Endopolka wrote:Spieszę z wieściami! Wczoraj Pan doktor potwierdził ciążę 🤍 Powiedział, że przy takiej becie będzie już widać pięknie pęcherzyk i miał rację 🥰 Na ten moment wszystko rozwija się prawidłowo, pęcherzyk jest prawidłowo i zdrowo umiejscowiony, nie jest pusty
Plamienie mogło wynikać z tego, że jak to tłumaczył: „macica jeszcze nie ogarnia, że jestem w ciąży”,
plus wahania hormonalne, plus stres, bo miałam intensywny dzień w pracy 🤷🏻♀️ Beta przyrasta pięknie, progesteron w normie. Żeby mnie uspokoić włączył duphaston, na razie dwie tabletki, później mogę przejść na 1 i brać do 10 tygodnia ciąży 😊 Aktualnie z niecierpliwością będziemy czekać na serduszko, wizyta za 3 tygodnie (będzie wtedy 8+0). Do tego czasu to chyba jajko zniosę 🤣
Tak czy tak powiem wam dziewczęta, że mimo tego, że to sam początek i wszystko może się wydarzyć, wiem, że zdarza się że serduszka może nie być itp., ale staram się patrzeć pozytywnie - myśleć o fizjologii a nie o patologii. Nikt nam nie wróci tej radości, więc czerpmy z niego jak najwięcej jak najdłużej się da - mimo wszystko 🤍
Super wieści! Niech Twój kropek teraz zdrowo rośnie 😍 a za 3 tygodnie na pewno będzie już serduszko, tak jak mówisz, nie ma co negatywnie myśleć, trzymam kciuki 😊
Mój lekarz chce mnie widzieć w poniedziałek, to będzie 5+1, ale myślę, że jeszcze pewnie nic nie będzie widać? Zobaczymy co powie -
@remilo1989 co tam u Ciebie? Jakieś nowe wieści? Mam nadzieję, że wszystko dobrze! 🙏🍀
-
Luna_ wrote:Super wieści! Niech Twój kropek teraz zdrowo rośnie 😍 a za 3 tygodnie na pewno będzie już serduszko, tak jak mówisz, nie ma co negatywnie myśleć, trzymam kciuki 😊
Mój lekarz chce mnie widzieć w poniedziałek, to będzie 5+1, ale myślę, że jeszcze pewnie nic nie będzie widać? Zobaczymy co powie
Może być już widoczny pęcherzyk ciążowy, bo ja (jak się okazało wczoraj), myślałam że byłam 5+0, a byłam 4+6 (OM 1.11), więc o jeden dzień się pomyliłam przez aplikację 🤣 Podobno wiele to zależy od sprzętu, którym akurat dysponują 🤷🏻♀️Trzymam kciuki! 🤞🏻Luna_ lubi tę wiadomość
👩🏻🧑🏻🦱 27
❌ cb 1.10
Luna_ wrote:@remilo1989 co tam u Ciebie? Jakieś nowe wieści? Mam nadzieję, że wszystko dobrze! 🙏🍀
-
Cudowne wieści!! 😍 Proszę myśleć tylko pozytywnie! Maluszki mają się rozwijać prężnie i zdrowo!
O tym plamieniu moja Pani Doktor wspominała tak samo, mówiła też że macica staje się dużo bardziej ukrwiona i że mogą pękać drobne naczynka. 😀
Swoją drogą dziewczyny skoro padł temat USG, czy jest szansa że 6t+0 będzie widoczne serduszko? Miałam bardzo wcześnie owulację potwierdzoną na USG w tym cyklu, a którym zaszłam w ciążę i też beta bardzo bardzo prężnie się rozwijała.
Mam umówione pierwsze usg 10.12, to wypada jako 6t+0 względem pierwszego dnia ostatniej miesiączki i jakoś około 32 dzień po owulacji. Ogromnie liczę, że zobaczę już odrazu serduszko 🥺II kreski 19.11 (10/11 dpo)
1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
2 beta 25.11 832 mlU/ml
3 beta 29.11 4191 mlU/ml
remilo1989 wrote:Kolejnej bety nie robiłam, czekam niecierpliwie na wizytę w środę... Brzuch pobolewa raz mniej raz więcej... Do pracy chodzę co drugi dzień, mam pracę biurową, ale i dużo urlopu... Strasznie się boję i nie robię sobie nadzieji... Ale staram się cieszyć chwilą 😘
Trzymam za Ciebie i za Twojego kropka baaardzo mocno kciuki! Myślę, że będzie dobrze, mnie też pobolewa brzuch, czasami wcale nie boli, a czasem zakuje bardziej, mimo wszystko myślę, że to jest dobry znak jak czujemy, że jesteśmy w ciąży 🤗DomkaPomka lubi tę wiadomość
-
DomkaPomka wrote:Cudowne wieści!! 😍 Proszę myśleć tylko pozytywnie! Maluszki mają się rozwijać prężnie i zdrowo!
O tym plamieniu moja Pani Doktor wspominała tak samo, mówiła też że macica staje się dużo bardziej ukrwiona i że mogą pękać drobne naczynka. 😀
Swoją drogą dziewczyny skoro padł temat USG, czy jest szansa że 6t+0 będzie widoczne serduszko? Miałam bardzo wcześnie owulację potwierdzoną na USG w tym cyklu, a którym zaszłam w ciążę i też beta bardzo bardzo prężnie się rozwijała.
Mam umówione pierwsze usg 10.12, to wypada jako 6t+0 względem pierwszego dnia ostatniej miesiączki i jakoś około 32 dzień po owulacji. Ogromnie liczę, że zobaczę już odrazu serduszko 🥺
Myślę, że jest szansa, że usłyszysz serduszko, ale jeśli nie, to będziesz musiała jeszcze cierpliwie poczekać, bo czasami jest to też za wcześnie 🤗 ale trzymam kciuki, abyś usłyszała 😍 -
Luna_ wrote:Myślę, że jest szansa, że usłyszysz serduszko, ale jeśli nie, to będziesz musiała jeszcze cierpliwie poczekać, bo czasami jest to też za wcześnie 🤗 ale trzymam kciuki, abyś usłyszała 😍
(Nie) dziękuję, żeby nie zapeszyć ❤️
I dołączę się do Waszych objawów, że i mnie w brzuchu czasem ciągnie, zakłuje, czasem nic nie boli a czasem jest jakieś napięcie odczuwalne przez dłuższą chwilę. W poprzednim tygodniu było to bardziej uciążliwe i z każdym tygodniem boli mniej😊
Czekamy w takim razie wszystkie na serduszka!II kreski 19.11 (10/11 dpo)
1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
2 beta 25.11 832 mlU/ml
3 beta 29.11 4191 mlU/ml
DomkaPomka wrote:(Nie) dziękuję, żeby nie zapeszyć ❤️
I dołączę się do Waszych objawów, że i mnie w brzuchu czasem ciągnie, zakłuje, czasem nic nie boli a czasem jest jakieś napięcie odczuwalne przez dłuższą chwilę. W poprzednim tygodniu było to bardziej uciążliwe i z każdym tygodniem boli mniej😊
Czekamy w takim razie wszystkie na serduszka!
Dokładnie tak samo się czuję, najbardziej ciągnęło w 15 i 16 dpo a teraz też jakby mniej ale czuję moje podbrzusze 😁 za to piersi tak bolą i się już powiększyły, że nie mogę leżeć na brzuchu ani szybko chodzić po schodach 😅 ja zawsze miałam bóle piersi przed okresem, ale tym razem jest to trochę inny ból, bardziej pieczący -
Cześć dziewczyny! Jak wasze samopoczucie? 😊
Ja wczoraj mimo tego, że biorę Duphaston 2x1, znowu rano dostałam tym razem brązowego plamienia w kolorze mlecznej czekolady na szczęście bez bólu i bez obecności świeżej krwi i później w ciągu dnia się nie powtórzyło i miałam same pozostałości i dzisiaj podobnie zostały pozostałości, ale co się strachu najadłam to moje 😒 Dodatkowo zaczyna ciągnąć mnie w podbrzuszu, więc czuć, że wszystko się tam rozciąga i dochodzą powoli mdłości, choć winię za to progesteron 🤣 Lekarz mówi, że żeby organizm wysycił się progiem to też musi trochę minąć, ale ja jak zwykle spanikowałam, bo dwa dni miałam spokój. Zastanawiam się czy to nie wina tej nieszczęsnej endometriozy i adenomiozy 🤦🏻♀️ Obecnie jestem 5+4 😇
A Wy jak? Jak wasze objawy? 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia, 12:12
👩🏻🧑🏻🦱 27
❌ cb 1.10
20.12 CRL 8 mm i serduszko 🤍