X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Ciąża z adenomiozą
Odpowiedz

Ciąża z adenomiozą

Oceń ten wątek:
  • DomkaPomka Znajoma

Wysłany: 9 grudnia, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endopolka wrote:
    Cześć dziewczyny! Jak wasze samopoczucie? 😊
    Ja wczoraj mimo tego, że biorę Duphaston 2x1, znowu rano dostałam tym razem brązowego plamienia w kolorze mlecznej czekolady na szczęście bez bólu i bez obecności świeżej krwi i później w ciągu dnia się nie powtórzyło i miałam same pozostałości i dzisiaj podobnie zostały pozostałości, ale co się strachu najadłam to moje 😒 Dodatkowo zaczyna ciągnąć mnie w podbrzuszu, więc czuć, że wszystko się tam rozciąga i dochodzą powoli mdłości, choć winię za to progesteron 🤣 Lekarz mówi, że żeby organizm wysycił się progiem to też musi trochę minąć, ale ja jak zwykle spanikowałam, bo dwa dni miałam spokój. Zastanawiam się czy to nie wina tej nieszczęsnej endometriozy i adenomiozy 🤦🏻‍♀️ Obecnie jestem 5+4 😇
    A Wy jak? Jak wasze objawy? 😊

Te plamienia nie brzmią strasznie, a raczej normalnie jak na te pierwsze tygodnie 😊 też miałam podobne objawy po skończonym 5tyg, też zdążały się takie beżowe plamienia i ciągnęło w podbrzuszu jak diabli. 😁 Dopiero teraz od tygodnia jak ręką odjął a czasem tylko coś zakłuje. Za to mdłości to jest jakiś kosmos… na myśl o jedzeniu mdli, a jak poczuje jakiś zapach, który nie podpasuje to odrazu do toalety. Coś okropnego.. do tego wahania nastroju, przygnębienie... pociesza mnie tylko radość spowodowana przyczyną tych wszystkich objawów 😄
    Jutro rano pierwsze USG, więc stres jest ogromny🥹

Endopolka lubi tę wiadomość

II kreski 19.11 (10/11 dpo)

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

10.12 pierwsze USG i mamy ❤️
  • remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 9 grudnia, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie umieram ze strachu, problemy z żołądkiem i jelitami, wiecznie wzdęty i bolący brzuch .. boję się że to zaszkodziło, wizyta dopiero po jutrze a dziś zauważyłam odrobinę brązowych nitek w wypływającej luteinie🥺

• DomkaPomka Znajoma

Wysłany: 9 grudnia, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    remilo1989 wrote:
    Ja właśnie umieram ze strachu, problemy z żołądkiem i jelitami, wiecznie wzdęty i bolący brzuch .. boję się że to zaszkodziło, wizyta dopiero po jutrze a dziś zauważyłam odrobinę brązowych nitek w wypływającej luteinie🥺

Ojej ale co miało zaszkodzić?
    Kłopoty żołądkowo jelitowe i wzdęcia mogą być spowodowane wzrastającym progesteronem 🥺 też mnie to męczyło..

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

• remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 9 grudnia, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już pomału wariuje... Też tak macie że pół dnia jest spoko a popołudniu wszystko naraz się Wam dzieje... ?ból brzucha, ból głowy, osłabienie? Mnie to wieczorami jakby choroba rozkładała

• Endopolka Znajoma

Wysłany: 9 grudnia, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    remilo1989 wrote:
    Ja już pomału wariuje... Też tak macie że pół dnia jest spoko a popołudniu wszystko naraz się Wam dzieje... ?ból brzucha, ból głowy, osłabienie? Mnie to wieczorami jakby choroba rozkładała
    Oj tak, rano jestem w stanie przeżyć, mdłości szybko ustępują, w dzień jest spokojnie, a np. dzisiejszy cały wieczór, po tym jak spałam 2 godziny, spędziłam w toalecie, więc nie ma nudy, Groszek daje o sobie znać 🥹

👩🏻🧑🏻‍🦱 27
    ❌ Endometrioza II stopnia i Adenomioza (diagnoza: 2022 r.)
    ✅ Wyleczone zapalenie endometrium
    ❌ cb 1.10
    ⏸️ 1.12, 6 cs., beta hcg 960 mIU/ml
    3.12., beta hcg 2380.91 mIU/ml
    5.12., beta hcg 4568.66 mIU/ml + 1 wizyta: mamy pęcherzyk 🤍
    20.12 CRL 8 mm i serduszko 🤍
  • remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 9 grudnia, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie się zastanawiam co zrobić, żeby głową przestała boleć, bo ani spać ani czytać 😉

• Endopolka Znajoma

Wysłany: 9 grudnia, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DomkaPomka wrote:
    Te plamienia nie brzmią strasznie, a raczej normalnie jak na te pierwsze tygodnie 😊 też miałam podobne objawy po skończonym 5tyg, też zdążały się takie beżowe plamienia i ciągnęło w podbrzuszu jak diabli. 😁 Dopiero teraz od tygodnia jak ręką odjął a czasem tylko coś zakłuje. Za to mdłości to jest jakiś kosmos… na myśl o jedzeniu mdli, a jak poczuje jakiś zapach, który nie podpasuje to odrazu do toalety. Coś okropnego.. do tego wahania nastroju, przygnębienie... pociesza mnie tylko radość spowodowana przyczyną tych wszystkich objawów 😄
    Jutro rano pierwsze USG, więc stres jest ogromny🥹
    Trzymam kciuki, żeby w USG wszystko było w porządku, koniecznie daj znać po! 🤞🏻

👩🏻🧑🏻‍🦱 27
    ❌ cb 1.10
  • Endopolka Znajoma

Wysłany: 9 grudnia, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    remilo1989 wrote:
    Właśnie się zastanawiam co zrobić, żeby głową przestała boleć, bo ani spać ani czytać 😉
    Pij dużo wody, staraj się wysypiać, może pomogą delikatne masaże karku, albo chłodne okłady, wyjdź na delikatny spacer. Sama jestem migrenowcem, więc już próbowałam dosłownie wszystkiego 🤣

👩🏻🧑🏻‍🦱 27
    ❌ cb 1.10
  • DomkaPomka Znajoma

Wysłany: 10 grudnia, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wróciłam z usg, fasolka jest nawet już z zawiązką pępowiny. Usłyszałam też serduszko ❤️ za tydzień mam wizytę żeby potwierdzić że serduszko dalej bije i wtedy zakładamy kartę ciąży 😊

Endopolka, Luna_ lubią tę wiadomość

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

• remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DomkaPomka wrote:
    Ja właśnie wróciłam z usg, fasolka jest nawet już z zawiązką pępowiny. Usłyszałam też serduszko ❤️ za tydzień mam wizytę żeby potwierdzić że serduszko dalej bije i wtedy zakładamy kartę ciąży 😊
    Super 🙂Pozytywnie zazdroszczę 🙂 ja idę jutro

DomkaPomka lubi tę wiadomość

• remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DomkaPomka wrote:

• DomkaPomka Znajoma

Wysłany: 10 grudnia, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    remilo1989 wrote:

Trzymam kciuki i czekamy na wieści 🥰 wszystko będzie dobrze, mniej stresu proszę!

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

• Luna_ Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @DomkaPomka Super wieści 😍 i serduszko będzie dalej bić, nie ma innej opcji!

@remilo1989 trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę, doskonale rozumiem ten stres przed wizytami, ale bądź dobrej myśli! 🤗 daj znać jak już będziesz po

@endopolka co do tych plamień, to zawsze słyszałam, że póki są brązowe to powinno być wszystko ok 😊

Jeśli chodzi o mnie to miałam wizytę w poniedziałek, to było 5+1, więc jeszcze trochę wcześnie. Okazało się, że są 2 pęcherzyki 🥰🥰 ale jeden mniejszy od drugiego i w tym większym moja ginekolog coś tam widziała, mówiła, że wygląda super, a w tym mniejszym nie była pewna. Byłam w szoku, ale bardzo się ucieszyłam, że jest możliwa ciąża bliźniacza, tylko martwi mnie ten mniejszy pęcherzyk.. kolejną wizytę mam w poniedziałek, to będzie 6+1, ciekawe czy będzie widać serduszko/serduszka 🙈

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.
    ❌️Endometrioza
    ❌️Adenomioza
    ✅️Jajowody drożne
    ✅️Tarczyca
    ✅️AMH 6.34

🧑35.
    ✅️Badanie nasienia (morfologia 5%, 74 mln/ml, pH 7.9)

💔01.2023 biochem. 5 tc
    💔09.2023 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24

preg.png
  • Luna_ Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o moje objawy to mam tylko lekkie mdłości, myślałam, że będzie gorzej, ale może jest jeszcze wcześnie 😅 ból piersi ogromny, zmęczenie, śpie po 10h w nocy plus czasami drzemka w ciągu dnia, mam wolne do końca roku, więc odpoczywam ile się da. Ciągnięcia w podbrzuszu, czasami lekkie kłucia, ale na szczęście nie mocne. Póki co żadnych plamień. 🫶

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.
    ❌️Endometrioza
    ❌️Adenomioza
    ✅️Jajowody drożne
    ✅️Tarczyca
    ✅️AMH 6.34

🧑35.

💔01.2023 biochem. 5 tc
    💔09.2023 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24

preg.png
  • DomkaPomka Znajoma

Wysłany: 11 grudnia, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow super!! Jeden pęcherzyk to już radość a co dopiero dwa pęcherzyki 😍😍 trzymam kciuki, żeby usłyszeć dwa serduszka niebawem!!!

Ja jestem troszkę zmartwiona bo na USG pani Doktor powiedziała że jest Trofoblast z niewielkim ogniskiem ablacji. Powiedziała żeby się tym w ogóle nie martwić, że na tym etapie to występuje bardzo często i że lada moment zapewne się Trofoblast przyklei. Niemniej jednak jakoś tak mnie to zmartwiło, tym bardziej że nie mogę sobie pozwolić na leżący tryb życia, chociaż raz dziennie muszę iść posiedzieć na uczelni 😞

Dziś o dziwo też mdłości trochę mniejsze, mam nadzieję że to nic niepokojącego, jeśli nie ma plamien/krwawien i bólu brzucha☺️

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

• Endopolka Znajoma

Wysłany: 11 grudnia, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow! Gratuluję dwóch pęcherzyków! 🥰
    @DomkaPromka również gratulacje! 🤍

U mnie dzisiaj końcówka 6 tygodnia (5+6). Poranne i wieczorne mdłości coraz bardziej dokuczają plus ogólne osłabienie, no i niezmiennie plamienia w kolorze beżowym mimo duphastonu. Wczoraj powiedziałam w pracy o ciąży i na wieść o plamieniach moja szefowa powiedziała, że natychmiast mam iść na L4 i nie mam się niczym przejmować, bo w tym momencie zdrowie dziecka jest najważniejsze i mam odpoczywać 😊 Pracuję w szpitalu z dzieciakami, więc to też nie pomaga w dobrym samopoczuciu 🤣
    Tak czy tak w związku z tym udało mi się umówić dzisiaj do mojej wybranej pani ginekolog i mam nadzieję, że uda mi się uzyskać zwolnienie i być może będzie coś więcej widać w usg niż tydzień temu 🤞🏻🙏🏻

👩🏻🧑🏻‍🦱 27
    ❌ cb 1.10
  • Luna_ Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DomkaPomka wrote:
    Wow super!! Jeden pęcherzyk to już radość a co dopiero dwa pęcherzyki 😍😍 trzymam kciuki, żeby usłyszeć dwa serduszka niebawem!!!

Ja jestem troszkę zmartwiona bo na USG pani Doktor powiedziała że jest Trofoblast z niewielkim ogniskiem ablacji. Powiedziała żeby się tym w ogóle nie martwić, że na tym etapie to występuje bardzo często i że lada moment zapewne się Trofoblast przyklei. Niemniej jednak jakoś tak mnie to zmartwiło, tym bardziej że nie mogę sobie pozwolić na leżący tryb życia, chociaż raz dziennie muszę iść posiedzieć na uczelni 😞

Dziś o dziwo też mdłości trochę mniejsze, mam nadzieję że to nic niepokojącego, jeśli nie ma plamien/krwawien i bólu brzucha☺️

Rozumiem Twoje zmartwienie, też bym zaczęła się zastanawiać, ale jeśli Twój lekarz powiedział, żeby się nie martwić to tego bym się trzymała, na pewno wszystko będzie ok 🫶

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.
    ❌️Endometrioza
    ❌️Adenomioza
    ✅️Jajowody drożne
    ✅️Tarczyca
    ✅️AMH 6.34

🧑35.

💔01.2023 biochem. 5 tc
    💔09.2023 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24

preg.png
  • Luna_ Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endopolka wrote:
    Wow! Gratuluję dwóch pęcherzyków! 🥰
    @DomkaPromka również gratulacje! 🤍

U mnie dzisiaj końcówka 6 tygodnia (5+6). Poranne i wieczorne mdłości coraz bardziej dokuczają plus ogólne osłabienie, no i niezmiennie plamienia w kolorze beżowym mimo duphastonu. Wczoraj powiedziałam w pracy o ciąży i na wieść o plamieniach moja szefowa powiedziała, że natychmiast mam iść na L4 i nie mam się niczym przejmować, bo w tym momencie zdrowie dziecka jest najważniejsze i mam odpoczywać 😊 Pracuję w szpitalu z dzieciakami, więc to też nie pomaga w dobrym samopoczuciu 🤣
    Tak czy tak w związku z tym udało mi się umówić dzisiaj do mojej wybranej pani ginekolog i mam nadzieję, że uda mi się uzyskać zwolnienie i być może będzie coś więcej widać w usg niż tydzień temu 🤞🏻🙏🏻

To piona jeśli chodzi o szefową, bo moja jak usłyszałam o 2 pęcherzykach to też kazała mi zostać w domu do końca roku. Jednak nasze kropeczki teraz są najważniejsze 😊

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.
    ❌️Endometrioza
    ❌️Adenomioza
    ✅️Jajowody drożne
    ✅️Tarczyca
    ✅️AMH 6.34

🧑35.

💔01.2023 biochem. 5 tc
    💔09.2023 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24

preg.png
  • remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 11 grudnia, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mamy bijące serducho❤️ wg USG to 6+4, a według kalkulatora 6+1🥰

Luna_, DomkaPomka lubią tę wiadomość

• Luna_ Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    remilo1989 wrote:
    Dziewczyny mamy bijące serducho❤️ wg USG to 6+4, a według kalkulatora 6+1🥰

Cudownie! Cieszę się, że wszystko jest w porządku 😍 gratuluję serduszka! Niech kropek zdrowo rośnie 🫶

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.
    ❌️Endometrioza
    ❌️Adenomioza
    ✅️Jajowody drożne
    ✅️Tarczyca
    ✅️AMH 6.34

🧑35.

💔01.2023 biochem. 5 tc
    💔09.2023 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24

preg.png
1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ