X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Ciąża z adenomiozą
Odpowiedz

Ciąża z adenomiozą

Oceń ten wątek:
  • remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 11 grudnia, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna_ wrote:
    Cudownie! Cieszę się, że wszystko jest w porządku 😍 gratuluję serduszka! Niech kropek zdrowo rośnie 🫶
    Dziękuję 🙂

• remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 12 grudnia, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie... Ile nospy maksymalnie mogę zażyć?

• Luna_ Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    remilo1989 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie... Ile nospy maksymalnie mogę zażyć?

Kurcze ja na to nie potrafię Ci odpowiedzieć, może inne dziewczyny wiedzą? Najbezpieczniej byłoby zadzwonić do lekarza i się spytać 😊

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.
    ❌️Endometrioza
    ❌️Adenomioza
    ✅️Jajowody drożne
    ✅️Tarczyca
    ✅️AMH 6.34

🧑35.
    ✅️Badanie nasienia (morfologia 5%, 74 mln/ml, pH 7.9)

💔01.2023 biochem. 5 tc
    💔09.2023 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24

preg.png
  • remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna_ wrote:
    Kurcze ja na to nie potrafię Ci odpowiedzieć, może inne dziewczyny wiedzą? Najbezpieczniej byłoby zadzwonić do lekarza i się spytać 😊
    Tak wiem, dzisiaj idę jeszcze raz do lekarza bo wczoraj dostałam takich boli okresowych, że wpadłam w panikę... Przy okresie mnie tak nie bolało, zażyłam dwie nospy i usnęłam... Ale jeszcze brązowe plamienie przy tym było... Chce sprawdzić czy wszystko ok i chyba wezmę l4

• Luna_ Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To rzeczywiście nie ma co, zwolnienie i odpoczynek. Musisz na siebie uważać. Ja też jestem na zwolnieniu bo to jest dla mnie mega ważne 😊 trzymam kciuki za Twoją wizytę, dopytaj o to plamienie jeszcze, ale na pewno jest wszystko w porządku🫶

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.
    ❌️Endometrioza
    ❌️Adenomioza
    ✅️Jajowody drożne
    ✅️Tarczyca
    ✅️AMH 6.34

🧑35.

💔01.2023 biochem. 5 tc
    💔09.2023 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24

preg.png
  • remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mamy mały problem w postaci podobno małego krwiaka... Podobno to nic strasznego narazie, ale martwi mnie to, że się zrobił, kiedy ja prawie nic takiego nie robiłam, dużo odpoczywałam.... Któraś z was miała takiego krwiaka ?

• Luna_ Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    remilo1989 wrote:
    No i mamy mały problem w postaci podobno małego krwiaka... Podobno to nic strasznego narazie, ale martwi mnie to, że się zrobił, kiedy ja prawie nic takiego nie robiłam, dużo odpoczywałam.... Któraś z was miała takiego krwiaka ?

To moja pierwsza ciąża i póki co u mnie tego nie wykryli, ale wiem, że wiele kobiet w ciąży ma takiego krwiaka, chociażby tu na forum nie raz o tym czytałam. Co na to Twój lekarz? Stąd masz te bóle?

remilo1989 lubi tę wiadomość

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.
    ❌️Endometrioza
    ❌️Adenomioza
    ✅️Jajowody drożne
    ✅️Tarczyca
    ✅️AMH 6.34

🧑35.

💔01.2023 biochem. 5 tc
    💔09.2023 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24

preg.png
  • remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna_ wrote:
    To moja pierwsza ciąża i póki co u mnie tego nie wykryli, ale wiem, że wiele kobiet w ciąży ma takiego krwiaka, chociażby tu na forum nie raz o tym czytałam. Co na to Twój lekarz? Stąd masz te bóle?
    Stwierdził, żeby się bardzo nie przejmować bo powinien się wchłonąć... Jestem uziemiona w domu, ale to nic. . Grunt że kropek cały i zdrowy. ..

Luna_, DomkaPomka lubią tę wiadomość

• remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej zagląda tu ktoś jeszcze? Jak się dziewczyny czujecie?

• Endopolka Znajoma

Wysłany: 16 grudnia, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    remilo1989 wrote:
    Hej zagląda tu ktoś jeszcze? Jak się dziewczyny czujecie?
    Hej! Właśnie dzisiaj wpadłam, żeby zobaczyć co u Was słychać 😊
    Jeśli chodzi o mnie to od zeszłej środy przebywam na L4, ze względu na plamienia i delikatnie odwarstwienie kosmówki.
    Najbliższą wizytę mam w piątek (będzie 7+0) i mamy nadzieję, że wtedy zobaczymy zarodek z serduszkiem, ponieważ na ten moment jak byłam w 5+5 to było widać tylko pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym, więc bardzo się boję czy wszystko będzie w porządku i czy zarodek się pokaże :(
    Na ten moment po włączeniu progesteronu dopochwowo plamienia ustały, czuję się całkiem dobrze oprócz pojedycznych nudności i ciągłego zmęczenia i chęci spania 🤣 Dzisiaj i w środę mam też do oznaczenia betahcg, żeby sprawdzić czy przyrasta prawidłowo i czekam jak na szpilkach do piątku 🤞🏻
    A co u Ciebie?

👩🏻🧑🏻‍🦱 27
    ❌ Endometrioza II stopnia i Adenomioza (diagnoza: 2022 r.)
    ✅ Wyleczone zapalenie endometrium
    ❌ cb 1.10
    ⏸️ 1.12, 6 cs., beta hcg 960 mIU/ml
    3.12., beta hcg 2380.91 mIU/ml
    5.12., beta hcg 4568.66 mIU/ml + 1 wizyta: mamy pęcherzyk 🤍
    20.12 CRL 8 mm i serduszko 🤍
  • remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie od dziś jestem na L4 ze względu na niewielkiego krwiaka podkosmówkowego, ale w pracy tak naprawdę już w czwartek nie byłam... Co lekarz ci powiedzial na to rozwarstwienie? Masz leżeć czy możesz trochę dreptać? Ja muszę jutro jechać na badania wirusowe...

• Endopolka Znajoma

Wysłany: 16 grudnia, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    remilo1989 wrote:
    Ja w sumie od dziś jestem na L4 ze względu na niewielkiego krwiaka podkosmówkowego, ale w pracy tak naprawdę już w czwartek nie byłam... Co lekarz ci powiedzial na to rozwarstwienie? Masz leżeć czy możesz trochę dreptać? Ja muszę jutro jechać na badania wirusowe...
    Po prostu mam prowadzić bardzo oszczędny tryb życia, więc mam nadzieję, że to pomoże. 🤞🏻Generalnie staram się jak najwięcej leżeć, nie dźwigać, zakaz przytulanek od lekarza (chociaż i tak moje libido -1 😂), robię tylko to co muszę - pójście na badania, wyjście z psem, mąż przejął wszystkie domowe obowiązki, ale aktualnie jest w delegacji do środy więc przeniosłam się do siostry 😊
    W czwartek idę na USG piersi plus zrobić badania - również m.in. te na toxoplasmoze, kile, różyczkę. Robiłam te podstawowe typu glukoza, TSH, ferrytyna, grupa krwi, test coombsa i te wyszły super, więc czekamy 🤞🏻

👩🏻🧑🏻‍🦱 27
    ❌ cb 1.10
  • remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dwa dni całkowicie nic nie robiłam, natomiast dziś siedzę koło teściowej i pomagam jej lepić uszka na święta... Lepiej się czuję niż jak leżałam, tzn brzuch mnie bolał... Mąż pracuje od 6 do do 5 więc muszę się na badania sama dowieź.. przy każdej czynności mam stracha

• Endopolka Znajoma

Wysłany: 16 grudnia, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy to prawda, że beta osiągając pewnie poziomy zwalnia? Ostatnią betę robiłam 5 grudnia i wynosiła 4568, a dzisiaj (16 grudnia) wynosi 56901. Zrobiłam ją dlatego, że doktor kazała mi w tym tygodniu zbadać 2x betę przed wizytą. Ucieszyłam się na początku, że urosła, ale kalkulatory mówią, że przyrost jest poniżej normy i się zestresowałam…. :(

👩🏻🧑🏻‍🦱 27
    ❌ cb 1.10
  • DomkaPomka Znajoma

Wysłany: 16 grudnia, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endopolka wrote:
    Dziewczyny, czy to prawda, że beta osiągając pewnie poziomy zwalnia? Ostatnią betę robiłam 5 grudnia i wynosiła 4568, a dzisiaj (16 grudnia) wynosi 56901. Zrobiłam ją dlatego, że doktor kazała mi w tym tygodniu zbadać 2x betę przed wizytą. Ucieszyłam się na początku, że urosła, ale kalkulatory mówią, że przyrost jest poniżej normy i się zestresowałam…. :(

Ja czytałam że powyżej 6000 zwalnia lub przyrasta nieregularnie. I wiele wiele takich przypadków tu jest nawet na forum!
    Pani Doktor raczej chodziło o zbadanie dwóch wartości w krótkim odstępie czasu żeby zobaczyć czy teraz w ogóle przyrasta i czy nie spada. Nie martw się na zapas 😊

Co do sytuacji u nas, również jest niewielkie ognisko trofoblastu (odwarstwienie się kosmówki inaczej). Ale nam Pani Doktor nie zalecała reżimu łóżkowego i kazała się w ogóle nie martwić. Jeśli nie ma plamien/ krwawień to jest dobrze i czasem tak się zdarza. Kontrolę mam w środę więc zobaczymy czy utrogestan i lekki tryb życia dał radę zregenerować trofoblast. A póki co męczą mnie zaparcia i wymioty 🤪

Myślę dziewczyny, że nie ma co tak strasznie panikować. Nadal jesteśmy na wczesnym etapie, gdzie realne znaczenie ma to, żebyśmy nie wpadły na pomysł raptem przebiegnięcia maratonu, albo rozpoczęcia przygody z dźwiganiem ciężarów- myślę, że lepienie uszek, czy wyjście z psem czy po prostu na dłuższy spacer nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie! Słyszałam o tym, że w przypadku odklejania się kosmówki już dziś lekarze niekoniecznie zalecają ścisły rygorystyczny reżim łóżkowy- przecież lekki, spokojny, fizjologiczny ruch lepiej wpływa na ukrwienie narządów miednicy o tym też trzeba pamiętać 😊
    I ja też tak właśnie funkcjonuję, raz na dwa dni wyjdę posiedzieć na uczelni, w domu głównie odpoczywam, ale też wyjdę czasem na spacer z psem czy to sklepu rozruszać kości.

Mam też pytanko, czy któraś z Was też ma takie dziwne zachcianki? Od kilku lat prowadziłam bardzo zdrowy tryb życia i jestem miłośnikiem zdrowego gotowania, od dwóch tygodni nie wchodzi mi nic innego niż fast foody, coś strasznego.. i poczucie winy męczy🥴

Endopolka, remilo1989 lubią tę wiadomość

II kreski 19.11 (10/11 dpo)

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

10.12 pierwsze USG i mamy ❤️
  • Luna_ Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, fajnie, że u Was wszystko w porządku i myślę, że dobrze, że na siebie uważacie ze względu na odwarstwianie się kosmówki czy krwiaka, ale rzeczywiście, póki nie ma plamień czy krwawień to wszystko powinno być ok 😊 myślę, że trochę ruchu nie zaszkodzi, ale trzymajcie się tego co lekarz Wam mówi 🫶

@Endopolka, ja też o tym słyszałam, że beta z czasem zwalnia, ale za to masz te wszystkie objawy ciąży, myślę, że to jest dobry znak, jeśli jednak nie jesteś pewna to możesz zawsze spytać się lekarza co o tym myśli 🍀

@DomkaPolka, ja też kocham zdrowe odżywianie, wcześniej nie kupowałam nic co jest przetworzone, a teraz nagle chcę mi się chipsów i ciasta 🙈🤣

Ja dzisiaj byłam na usg, powiedziałam o moich mdłościach, apetycie na dziwne rzeczy, senności itp to powiedziała, że to dobrze świadczy o ciąży skoro tak się czuję 😅 a co do samego usg to mamy 0.35 cm zarodka z bijącym serduszkiem 😍❤️ i tylko jeden pęcherzyk (1.87 cm), drugi się prawie w całości wchłonął, więc jednak nie będzie bliźniaków. Szkoda mi było, ale cieszę się, że chociaż jedno maleństwo zdrowo rośnie 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia, 18:25

DomkaPomka lubi tę wiadomość

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.
    ❌️Endometrioza
    ❌️Adenomioza
    ✅️Jajowody drożne
    ✅️Tarczyca
    ✅️AMH 6.34

🧑35.

💔01.2023 biochem. 5 tc
    💔09.2023 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24

preg.png
  • Endopolka Znajoma

Wysłany: 16 grudnia, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DomkaPomka wrote:
    Ja czytałam że powyżej 6000 zwalnia lub przyrasta nieregularnie. I wiele wiele takich przypadków tu jest nawet na forum!
    Pani Doktor raczej chodziło o zbadanie dwóch wartości w krótkim odstępie czasu żeby zobaczyć czy teraz w ogóle przyrasta i czy nie spada. Nie martw się na zapas 😊

Co do sytuacji u nas, również jest niewielkie ognisko trofoblastu (odwarstwienie się kosmówki inaczej). Ale nam Pani Doktor nie zalecała reżimu łóżkowego i kazała się w ogóle nie martwić. Jeśli nie ma plamien/ krwawień to jest dobrze i czasem tak się zdarza. Kontrolę mam w środę więc zobaczymy czy utrogestan i lekki tryb życia dał radę zregenerować trofoblast. A póki co męczą mnie zaparcia i wymioty 🤪

Myślę dziewczyny, że nie ma co tak strasznie panikować. Nadal jesteśmy na wczesnym etapie, gdzie realne znaczenie ma to, żebyśmy nie wpadły na pomysł raptem przebiegnięcia maratonu, albo rozpoczęcia przygody z dźwiganiem ciężarów- myślę, że lepienie uszek, czy wyjście z psem czy po prostu na dłuższy spacer nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie! Słyszałam o tym, że w przypadku odklejania się kosmówki już dziś lekarze niekoniecznie zalecają ścisły rygorystyczny reżim łóżkowy- przecież lekki, spokojny, fizjologiczny ruch lepiej wpływa na ukrwienie narządów miednicy o tym też trzeba pamiętać 😊
    I ja też tak właśnie funkcjonuję, raz na dwa dni wyjdę posiedzieć na uczelni, w domu głównie odpoczywam, ale też wyjdę czasem na spacer z psem czy to sklepu rozruszać kości.

Mam też pytanko, czy któraś z Was też ma takie dziwne zachcianki? Od kilku lat prowadziłam bardzo zdrowy tryb życia i jestem miłośnikiem zdrowego gotowania, od dwóch tygodni nie wchodzi mi nic innego niż fast foody, coś strasznego.. i poczucie winy męczy🥴

Dziękuję 🤍
    Jeśli Cię to pocieszy to sama jestem z zawodu dietetyczką kliniczną pracującą w zawodzie w szpitalu. Zawsze mówiłam sobie, że jak zajdę w ciążę to będę miała fajnie, bo wiem co i jak, znam się na normach itp. Na codzień prowadziłam zdrowy tryb życia, ale pozwalałam też sobie na grzeszki. Aktualnie w ciąży: przeliczyłam się 😂 Jedyne co mi wchodzi bez większego odruchu wymiotnego to kanapki z szynką i ogórkiem konserwowym i fast foody oraz słodycze .

Nie miej poczucia winy! W 1 trymestrze najważniejsze jest to, żeby po prostu jeść i żeby dostarczać kilokalorii. Nie rób sobie wyrzutów sumienia, bo jedzenie nie jest Twoim wrogiem. bylebyś Ty była spokojniejsza, to wtedy dzieciaczek też będzie spokojniejszy - sama też muszę sobie to powiedzieć :)

👩🏻🧑🏻‍🦱 27
    ❌ cb 1.10
  • remilo1989 Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem przypadkiem gdzie beta zwolniła przy 11 tys...po dwóch dniach była niecałe 16 tys...To było 2 tygodnie temu...W piątek byłam na wizycie i mały jest nawet większy niż wychodzi z kalkulatora bo z USG to 7+3 a z kalkulatora 6+6...

DomkaPomka, Luna_, Endopolka lubią tę wiadomość

• DomkaPomka Znajoma

Wysłany: 16 grudnia, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endopolka wrote:
    Dziękuję 🤍
    Jeśli Cię to pocieszy to sama jestem z zawodu dietetyczką kliniczną pracującą w zawodzie w szpitalu. Zawsze mówiłam sobie, że jak zajdę w ciążę to będę miała fajnie, bo wiem co i jak, znam się na normach itp. Na codzień prowadziłam zdrowy tryb życia, ale pozwalałam też sobie na grzeszki. Aktualnie w ciąży: przeliczyłam się 😂 Jedyne co mi wchodzi bez większego odruchu wymiotnego to kanapki z szynką i ogórkiem konserwowym i fast foody oraz słodycze .

Nie miej poczucia winy! W 1 trymestrze najważniejsze jest to, żeby po prostu jeść i żeby dostarczać kilokalorii. Nie rób sobie wyrzutów sumienia, bo jedzenie nie jest Twoim wrogiem. bylebyś Ty była spokojniejsza, to wtedy dzieciaczek też będzie spokojniejszy - sama też muszę sobie to powiedzieć :)

Dziękuję po stokroć, uspokoiło to moje paskudne poczucie winy 😂❤️

A jeszcze podpytam, czy badałyście dziewczyny już TSH? Przyszły mi właśnie wyniki i trochę jestem zdziwiona bo TSH mam 2,72 ulU/ml.
    Miesiąc przed ciążą moje TSH to było 1,4. Nigdy nie miałam kłopotów z tarczycą. Jak brałam tabletki antykocepcyjne to podskoczyło do 2,2 ale po odstawieniu odrazu wróciło do 1,4.
    I teraz mam zagwozdkę- czytam wszędzie że norma jest do 2,5, a w laboratorium Diagnostyka norma dla I trymestru jest 3,18. Czy sądzicie że powinnam się martwić?

II kreski 19.11 (10/11 dpo)

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

10.12 pierwsze USG i mamy ❤️
  • Endopolka Znajoma

Wysłany: 16 grudnia, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DomkaPomka wrote:
    Dziękuję po stokroć, uspokoiło to moje paskudne poczucie winy 😂❤️

A jeszcze podpytam, czy badałyście dziewczyny już TSH? Przyszły mi właśnie wyniki i trochę jestem zdziwiona bo TSH mam 2,72 ulU/ml.
    Miesiąc przed ciążą moje TSH to było 1,4. Nigdy nie miałam kłopotów z tarczycą. Jak brałam tabletki antykocepcyjne to podskoczyło do 2,2 ale po odstawieniu odrazu wróciło do 1,4.
    I teraz mam zagwozdkę- czytam wszędzie że norma jest do 2,5, a w laboratorium Diagnostyka norma dla I trymestru jest 3,18. Czy sądzicie że powinnam się martwić?
    Miesiąc przed ciążą moje TSH wynosiło 1.2, w ciąży 2.1, więc również wzrosło 🤷🏻‍♀️ W moim laboratorium Diagnostyka norma w pierwszym trymestrze jest do 2,82. Najlepiej będzie zapytać przy okazji lekarza co i jak 😊

👩🏻🧑🏻‍🦱 27
    ❌ cb 1.10
1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ