X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Ciąża z adenomiozą
Odpowiedz

Ciąża z adenomiozą

Oceń ten wątek:
  • remilo1989 Przyjaciółka

Wysłany: 21 stycznia, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, co tam u Was słychać? Ja dziś miałam pierwsze prenatalne... Na USG wszystko na swoim miejscu , mała ( na 70 % bo straszna wiercipięta) zdrowo rośnie 🙂 jedynie wyszło mi wysokie ryzyko tej całej preeklampsji no ale mam 35 lat więc ogólnie wszystkiego ryzyko nie jest najmniejsze...

DomkaPomka lubi tę wiadomość

• DomkaPomka Koleżanka

Wysłany: 21 stycznia, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @remilo1989 fantastyczne wieści! Gratulacje Córeczki 🩷

Ja też właśnie dziś wróciłam z I prenatalnych, aczkolwiek u nas była to formalność z uwagi na to, że NIFTY wyszło super. Mały zdrowy i wszystko w porządku, ale czekamy na wyniki Pappa jak właśnie z ryzykiem preeklampsji. 😊 okazuje się też, że ciąża starsza niż mi się wydawało, więc jesteśmy w połowie 14 tygodnia☺️

II kreski 19.11 (10/11 dpo)

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

10.12 pierwsze USG i mamy ❤️

Wysłany: 21 stycznia, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DomkaPomka wrote:
    @remilo1989 fantastyczne wieści! Gratulacje Córeczki 🩷

Ja też właśnie dziś wróciłam z I prenatalnych, aczkolwiek u nas była to formalność z uwagi na to, że NIFTY wyszło super. Mały zdrowy i wszystko w porządku, ale czekamy na wyniki Pappa jak właśnie z ryzykiem preeklampsji. 😊 okazuje się też, że ciąża starsza niż mi się wydawało, więc jesteśmy w połowie 14 tygodnia☺️
    Ja też jeszcze nie mam pappa , ale wiem, że to tylko statystyka, więc będę się opierać wyłącznie na USG🙂 u nas wychodzi 12+3🙂

• Luna_ Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych prenatalnych! 🥰
    Ja czekam do 30.01 🙈

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.
    ❌️Endometrioza ❌️Adenomioza ✅️Jajowody drożne ✅️Tarczyca ✅️AMH 6.34

🧑36.
    ✅️Badanie nasienia (morfologia 5%, 74 mln/ml, pH 7.9)

💔01.2024 biochem. 5 tc
    💔09.2024 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24
    16.12.24 jest ❤️ (6+1)
    30.01.25 I prenatalne,niskie ryzyka,dziewczynka🩷
    🩺 25.02.25
    ⏳️26.03.25 II prenatalne

preg.png
  • DomkaPomka Koleżanka

Wysłany: 24 stycznia, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Luna_ trzymam kciuki za super wyniki 🥰

Ale kurczę dziewczyny najadłam się dziś stresu i całe szczęście że zdecydowałam się najpierw na NIFTY- polecam Wam bardzo…
    Tydzień temu byłam na usg prenatalnym, pan Doktor mówił że Młody wygląda super, wszystkie pomiary idealne. Przepływy tętnicze też na usg super. Mówił też że skoro mam NIFTY to badanie to formalność.
    Dziś zadzwoniła do mnie Pani z recepcji, że mam wyniki pappa do odebrania i konsultacje z genetykiem… okazało się, że wszystkie ryzyka niskie, włącznie z preeklampsją itd, oprócz ryzyka zespołu Downa- wynik określono jako nieprawidłowy przy ryzyku 1:689. Ryzyko podstawowe to 1:991, a skorygowane 1:689 przez biochemię. Lekarz prowadzący mówi żeby to w ogóle olać i że NIFTY mówi nam że wszystko jest w porządku, ale i tak mnie to stresuje, dlaczego Pappa taka wyszła. Każdy parametr z osobna jest niby w normie i w porządku. Przezierność karkowa 2,1 przy CRL 70,8 mm, pappa 0,7 MoM, wolna beta 3,17 MoM.. i tętno maluszka 167 ud/min.

Niby już dwóch lekarzy powiedziało mi, że olać tą pappe- nie jest idealna ale to tylko statystyka i że ryzyko wcale nie jest wysokie. A skoro jest NIFTY pro całkowicie poprawne to w ogóle nie ma się czym martwić. Ale jakiś taki niepokój został zasiany, nie o tyle co ZD, co czy wszystko inne jest ok..
    Słyszałyście o takich historiach?

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

Wysłany: 25 stycznia, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DomkaPomka wrote:
    @Luna_ trzymam kciuki za super wyniki 🥰

Ale kurczę dziewczyny najadłam się dziś stresu i całe szczęście że zdecydowałam się najpierw na NIFTY- polecam Wam bardzo…
    Tydzień temu byłam na usg prenatalnym, pan Doktor mówił że Młody wygląda super, wszystkie pomiary idealne. Przepływy tętnicze też na usg super. Mówił też że skoro mam NIFTY to badanie to formalność.
    Dziś zadzwoniła do mnie Pani z recepcji, że mam wyniki pappa do odebrania i konsultacje z genetykiem… okazało się, że wszystkie ryzyka niskie, włącznie z preeklampsją itd, oprócz ryzyka zespołu Downa- wynik określono jako nieprawidłowy przy ryzyku 1:689. Ryzyko podstawowe to 1:991, a skorygowane 1:689 przez biochemię. Lekarz prowadzący mówi żeby to w ogóle olać i że NIFTY mówi nam że wszystko jest w porządku, ale i tak mnie to stresuje, dlaczego Pappa taka wyszła. Każdy parametr z osobna jest niby w normie i w porządku. Przezierność karkowa 2,1 przy CRL 70,8 mm, pappa 0,7 MoM, wolna beta 3,17 MoM.. i tętno maluszka 167 ud/min.

Niby już dwóch lekarzy powiedziało mi, że olać tą pappe- nie jest idealna ale to tylko statystyka i że ryzyko wcale nie jest wysokie. A skoro jest NIFTY pro całkowicie poprawne to w ogóle nie ma się czym martwić. Ale jakiś taki niepokój został zasiany, nie o tyle co ZD, co czy wszystko inne jest ok..
    Słyszałyście o takich historiach?
    Hejka, powiem Ci tak... Ja nifty nie robiłam, przy USG które ponoć wyszło idealnie nie miałam jeszcze pappy, ryzyko wyszło wysokie... Pewnie po skorygowaniu z pappa będzie całkiem nie ciekawie, ale mam to gdzieś... Wszyscy mówią, że to tylko statystyki i tego się trzymam... Nawet w szpitalu pielęgniarka mi mówiła żeby tych prenatalnych to nawet nie robic bo tyle historii słyszała, że dziecko ma się urodzić chore, a urodziło się zdrowe że szkoda gadać.... wg niej niepotrzebny stres na który nie mamy wpływu...Bardziej stresuje mnie to, żeby ciążę donosić... Dziś w nocy obudziły mnie dość bolesne skurcze... Już miałam budzić męża żeby jechać na IP ale się opanowałam i po dwóch nospach nalżało... Byle do wizyty 31 stycznia 🙄
    Ogólnie gratuluję zdrowegpo synka 😘

• DomkaPomka Koleżanka

Wysłany: 25 stycznia, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @remilo1989
    Dzięki kochana ❤️ ja też właśnie słyszałam o tych prenatalnych, a głównie o Pappa właściwie same złe opinie… nawet sam lekarz, który mi je wykonywał mówił aby tego wyniku pappa nie brać do siebie bo często wychodzi bezpodstawnie wysokie ryzyko, a dzieci i tak rodzą się prawie zawsze zdrowe. Więcej stresu niż pożytku, więc zastanawiam się jakiś sens dalej robić te badania- poza oczywiście oceną samej funkcji łożyska czy przepływów bo to jest istotne i można działać w razie „w”.

A co do donoszenia ciąży- spokojnie! Jesteś pewna że te skurcze nie są pochodzenia jelitowego? Mnie też tak czasem coś złapie, że mi się wydaje że to niby od macicy i już mnie stres bierze, a zaraz czuję że gazy albo treść pokarmowa się przesunie i ten skurcz mija- a bywa to naprawdę ultra bolesne! I te kłucia też jak na moje oko pochodzą od jelit bo dzieje się to głównie przed wypróżnieniem, a też myślałam że to może od macicy. Też raz tak miałam że wziął mnie naprawdę mocny skurcz i przeszło mi przez myśl żeby jechać na izbę, a tu za chwilę przeszło bokiem- ewidentnie jelita.
    Zwróć uwagę na to, bo słyszałam masę historii kobiet które się stresowały że to skurcze macicy w ciąży a to ból kolkowy jelit 😁
    Poza tym w zdrowych, fizjologicznych ciążach kłucia, gniecenia czy czasem ból skurczowy słyszałam że są zupełnie normalne z uwagi na to, że macica się powiększa- więc to normalne że będziemy to odczuwać, a przynajmniej jak mówił mi już niejeden lekarz😊

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

Wysłany: 25 stycznia, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie to tłumacze, że to te jelita... Ale kurcze czasami nie jestem w stanie się ruszyć z bólu i wpadam w panikę, że małej coś się stanie... Potem faktycznie nalżewa, ale zostaje takie kłucie na dłużej w podbrzuszu... No i pocieszam się faktem, że zaczyna się to zawsze po obiedzie bo rano jest ok... Strasznie uważam co jem... Ech zwariować idzie 🥴

• DomkaPomka Koleżanka

Wysłany: 25 stycznia, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży okropnie spowalnia persystaltyka jelit stąd te okropnie bolesne przemieszczanie się gazów i treści pokarmowej… spróbuj pić ciepłą wodę z cytryną na czczo i po posiłku ( tylko w mniejszych ilościach) to świetnie pobudza persystaltyke i nie zalega wszystko aż tak boleśnie. Ogólnie spróbuj więcej pić + elektrolity!
    Mi to bardzo pomogło ale też bywają gorsze dni, gdzie też się martwię- już taki nasz urok 😁

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

• Luna_ Autorytet

Wysłany: 25 stycznia, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DomkaPomka, ja też tylko słyszałam, że pappa to statystyka i nie powinno się brać tych wyników za bardzo do siebie, najważniejsze, że nifty i usg wyglądają dobrze i tego się trzymaj! 🫶

Remilo1989, ja też w tym tygodniu mam taki ciągły ból i do tego kłucia, wczoraj wieczorem dodatkowo dostałam plamień, ale byłam u lekarza i póki co wszystko jest w porządku. Mi się wydaję, że to rzeczywiście macica się rozciąga i może przez naszą adenomiozę jeszcze bardziej to odczuwamy

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.

🧑36.

💔01.2024 biochem. 5 tc
    💔09.2024 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24
    16.12.24 jest ❤️ (6+1)
    🩺 25.02.25
    ⏳️26.03.25 II prenatalne

preg.png

Wysłany: 26 stycznia, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna_ wrote:
    DomkaPomka, ja też tylko słyszałam, że pappa to statystyka i nie powinno się brać tych wyników za bardzo do siebie, najważniejsze, że nifty i usg wyglądają dobrze i tego się trzymaj! 🫶

Remilo1989, ja też w tym tygodniu mam taki ciągły ból i do tego kłucia, wczoraj wieczorem dodatkowo dostałam plamień, ale byłam u lekarza i póki co wszystko jest w porządku. Mi się wydaję, że to rzeczywiście macica się rozciąga i może przez naszą adenomiozę jeszcze bardziej to odczuwamy
    No tak usłyszałam od lekarza, że będziemy mieć gorzej, ale niepokój jest... Póki nie jest gorzej i nie mam plamień czekam do piątkowej wizyty...

• DomkaPomka Koleżanka

Wysłany: 26 stycznia, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @remilo1989 Ale kobiety z adenomiozą naprawdę mają szansę na zdrową, fizjologiczną ciążę! Te objawy, które tu opisujemy odczuwają też zwykłe kobiety, które nigdy nie miały zdiagnozowanej adenomiozy. Wydaje mi się, że nasze podejście też gra ogromną rolę.
    Faktycznie adenomioza może powodować że pewne objawy są dla nas bardziej nasilone, ale z drugiej strony są kobiety z wzorowymi macicami, które też w ciąży przeżywają dokładnie to samo- więc czy na pewno to wina adenomiozy?

Nie wiem jak zaawansowana jest adenomiozą u Ciebie. U mnie jest to bardzo lekki stopień, nie wiadomo skąd się wziął, bo jestem bardzo młoda i nie mam żadnej złej historii operacyjnej ginekologicznej za sobą. Byli lekarze, którzy straszyli że nigdy się nie uda naturalnie i donoszenie będzie ciężkie, a byli i są też tacy, którzy mówią, że nie widzą powodów do tego aby miało to wpływ na zajście w ciążę i jej przebieg.
    I jak widać, jesteśmy w ciąży, a z badania na badanie okazuje się że z maluchami jest wszystko w porządku- więc ja się trzymam wersji lekarzy z opcji 2., którą opisałam 😁

Moim ulubionym podejściem jest to, które usłyszałam od Dr Siekierskiego (pewnie słyszałyście o nim w kwestii endometriozy), że on jest daleki od sugerowania kobietom potencjalnych problemów, bo już tyle razy medycyna go zaskoczyła, że nie będzie tego robił. Włącznie z tym, że była kobietą, której macicą w USG miała wysoki stopień adenomiozy, umierała z bólu i walczyła o możliwość usunięcia macicy. Udało się, macice usunięto- a po badaniu histopatologicznym wyszło, że adenomiozy brak.

Chciałam Cię po prostu troszkę uspokoić i dodać otuchy, że to co czujesz wcale nie musi być związane z diagnozą adenomiozy, a może być po prostu związane z takim urokiem ciąży. 😊

Ja też w ramach pocieszenia, dziś wraz z rozpoczętym 15. Tygodniem ciąży zaczęłam czuć ciężkość w macicy i lekkie tępe napięcie. Co parę dni zawsze coś nowego, a to kłucie, a to ciężkość, a to gniecenie. Ale trzymam się że za każdym razem na USG wszystko wychodzi wzorowo- więc trzymam się tego że to fizjologia ciąży i tyle😊 uszy do góry!

Luna_ lubi tę wiadomość

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

Wysłany: 27 stycznia, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie rację muszę się uspokoić... Ja się chyba poprostu boję że jakieś objawy zignoruje bo przecież cały czas boli ... Musiałabym codziennie na IP albo u lekarza siedzieć 🙈

• DomkaPomka Koleżanka

Wysłany: 27 stycznia, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jeśli będzie bolało inaczej niż do tej pory to nie krępuj się jechać na izbę, najwyżej jest szansa że spotkasz na mniej przyjemnych lekarzy i uznają, że przesadzasz- i co z tego? ale chociaż sprawdzą czy z dzidzią wszystko w porządku.

Spójrz na to, że do tej pory miewałaś różne bóle, skurcze, kłucia, plamienia- a z Twoją Małą wszystko jest w porządku 😊

Jeśli będzie działo się coś groźnego to na pewno tego nie przeoczysz- to są z reguły intensywne bóle i duże obfite krwawienia… a jeśli ma się coś stać bezobjawowo to i tak nie mamy na to wpływu niestety… nie zadręczaj się i ciesz się choć troszkę tym cudem, który się dzieje 🫶🏼

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

Wysłany: 31 stycznia, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja w końcu po wizycie ... Wszystko jest w porządku... Bóle brzucha nalżały... Dzisiaj nawet dom trochę ogarnęłam i byłam na zakupach... Dziękuję Wam za wsparcie 😘 co u Was?

• Luna_ Autorytet

Wysłany: 1 lutego, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    remilo1989 wrote:
    Dziewczyny ja w końcu po wizycie ... Wszystko jest w porządku... Bóle brzucha nalżały... Dzisiaj nawet dom trochę ogarnęłam i byłam na zakupach... Dziękuję Wam za wsparcie 😘 co u Was?

No widzisz, super wiadomość 😊

Ja miałam prenatalne w czwartek i według lekarki wszystko w porządku 😊 jedyne bicie serca mogłoby być wyższe (149), ale według niej nie ma powodu do zmartwień (mam nadzieje 🙈). Będzie dziewczynka 🩷 jeszcze czekam na wynik nifty.

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.

🧑36.

💔01.2024 biochem. 5 tc
    💔09.2024 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24
    16.12.24 jest ❤️ (6+1)
    🩺 25.02.25
    ⏳️26.03.25 II prenatalne

preg.png
  • DomkaPomka Koleżanka

Wysłany: 1 lutego, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @remilo1989 Super wieści, jest dobrze i będzie dobrze! 🩷

@Luna_ Fantastycznie! Czyli czekamy na drugą dziewczynkę🩷 widzę póki co Mój Młody jesy rodzynkiem na wątku 😁
    Z tym tętnem u maluchów to chyba co lekarz to inne widzimisię, mój młody ma 167 i niby mógłby mieć trochę mniej 😜 ważne że mieścimy się w ładnej normie i że jest stabilne!

U mnie też wszystko w porządku, poza tym że jelita mnie wykończą, wczoraj taki skurcz że się wyprostować nie mogłam 😬 Ale wraz z rozpoczęciem drugiego trymestru, wymioty mijają i czuję że wracam do żywych, znów się chce gotować, jeść, sprzątać, a nawet i zadbać trochę o siebie w końcu 😁
    Mamy wizytę kontrolną 5.02, więc czekamy cierpliwie, gdzieś tam stresik jest, ale myślę sobie że póki nie łapią mnie okropne bóle i nie ma plamień/ krwawień to nie ma się czym martwić na zapas 🥹

Luna_ lubi tę wiadomość

1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
    2 beta 25.11 832 mlU/ml
    3 beta 29.11 4191 mlU/ml

Wysłany: 1 lutego, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas tym razem tętno było 148... Ale nic lekarz nie mówił że źle 🤔

• Luna_ Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    remilo1989 wrote:
    No u nas tym razem tętno było 148... Ale nic lekarz nie mówił że źle 🤔

A w którym tygodniu takie wyszło? U mnie 149 było w 13 tygodniu.

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.

🧑36.

💔01.2024 biochem. 5 tc
    💔09.2024 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24
    16.12.24 jest ❤️ (6+1)
    🩺 25.02.25
    ⏳️26.03.25 II prenatalne

preg.png

Wysłany: 5 lutego, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna_ wrote:
    A w którym tygodniu takie wyszło? U mnie 149 było w 13 tygodniu.
    Dokładnie 13+3...

‹‹ 6 7 8 9 10
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ