X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Grudniówki z pierwszych objawów :)
Odpowiedz

Grudniówki z pierwszych objawów :)

Oceń ten wątek:
  • Jiji Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z zwolnieniem l4? To dopiero pierwsze zwolnienie, dostanę je z ZUS dopiero po 30 dniach od daty zakończenia czy wystawienia zwolnienia?

Jej

• diana0501 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadę niedługo do rodziców i tam się wybiorę podejrzeć co z dzieckiem i z wynikami.

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • wianna Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle wrote:
    Wianna tak, mam coś jak antybiotyk na tą infekcję ponieważ poziom bakterii nie był do przejścia żurawiną niestety..

I gdzie jedziecie :)? Mąż z pracą Oki?
    Robiłam porządki, bo jak dojdą rzeczy dla dziecka, to też trzeba je gdzieś schować :P
    Z pracą to tak, że szuka, a urlop był wcześniej planowany i rezerwowany, więc wiadomo, że nie będziemy go przekładać.
    Jedziemy i na mazury i nad morze :)
    Spakować się na tyle dni i to jeszcze być przygotowanym na polską pogodę, to jakiś koszmar ;) miejsca w walizka coraz mniej ;)

Tardyferon ja przed ciąża i na początku ciąży bralam 1x1, ale spójrzcie ile ma tam tego żelaza miligram, może mniejsza dawka. Ile opakowań dostalysxie?? Przygotujcie się wiecie na jaką kupię? :D

A u mnie cuda się dzieją :) hemoglobina na poziomie 12,3 i bez leków!! Szok :) podoba mi się bardzo ta ciąża :) mocz też ok, jedynie co ciężar trochę niższy, ale chyba skoro to jedyny wskaźnik odbiefajacy od normy, to chyba nie ma czym się martwić? :)

Ze zwolnieniami To wam nie powiem co i jak. Moje pierwsze w życiu zwolnienie dopiero mam od końca czerwca :) zaniosłam kadrowej, pieniążki już za nie dostałam, bo u mnie pensja jest wypłacana z góry pierwszego dnia miesiąca za bieżący już miesiąc ;)

Igor - nasze szczęście <3 ur. 9.12.2016 r. <3 3430 g <3 54 cm <3
  • wianna Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do lekarzy na nfz to ja wlasnoe tak trafiłam na swojego obecnego, teraz jestem u niego prywatnie, bo nie pracuje w mojej przychodni już. Usg robił mi na każdej wizycie nfz, tylko wtedy nie bylam w ciazy więc trudno mi porównac. Wydaje mi się, że to po prostu zależy od lekarza. Ja miałam szczęście trafić całkiem przypadkiem na wspaniałego faceta, który naprawdę rozumie kobiety i chyba jest do tej pracu stworzony. Chcę z nim też rodzić, bo wiem, że przy nim dam radę ;)))

Igor - nasze szczęście <3 ur. 9.12.2016 r. <3 3430 g <3 54 cm <3
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meg, ja w ogóle kiedyś pracowałam w Medicover dlatego znam lekarzy itd. Potem odeszłam. Teraz znowu wykupuje abonament ze względu że ten lekarz przyjmuje w Medicover i opłaca mi się płacić 200 zł miesięcznie i mieć wszędzie za darmo wizyty i badania :) póki co jest okej a lekarza mojego bardzo lubię. Jestem z Krakowa :)
    Z L4 jest tak że pierwsze 33 dni płaci pracodawca a potem ZUS. Od otrzymania Twojego zwolnienia ZUS ma do 30 dni na rozpatrzenie zwolnienia. Więc kasy się niestety nie daje po kilku dniach, ale można je nawet otrzymać po 30 dniach. Do tego ZUS nie płaci wypłaty tylko płaci zwolnieniami, za ile dni masz na zwolnieniu tyle da Ci kasy, noni trzeba to sobie dzielić... A mój szef dał późno moje zwolnienia więc kasę dostanę z początku czerwca pod koniec lipca, lipa jak Ch... J

Idę jutro znowu z moczem, po trzech dniach kuracji i potem decyzja czy kuruje się dalej niższa dawką czy odstawiamy. Ale jest różnica, bez dwóch zdań.

Kiedyś słyszałam że nie ma czegoś takiego, jak taki urok krwi, moczu. Coś zawsze o czymś sygnalizuje. Ale tylko tak słyszałam od mądrzejszych ode mnie :P

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Jiji Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kuźwa ale lipa mega, super ZUS pomaga ciezarnym ... Ja zanioslam księgowej parę dni temu.... Zobaczymy ja dostane w takim razie we wrześniu... Bo do sierpnia zwolnienie i 30 dni... Zaje***** Shantelle ja też z Krakowa mam pytanko, gdzie robisz cytologie masz jakieś sprawdzone bezpieczne miejsce?

Jej

• Shantelle Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raz robiłam cytologie na szwedzkiej u Dr Mogiły Komorowskiego ale szczerze to przez ciążą nie robiłam. A ta już chwilę temu. W sumie teraz jak będę na wizycie zapytam lekarza o cytologie i pewnie zrobię w Medicover a oni zlecają synevo.
    Na sławkowskiej też robią i ponoć dobre ale jak jest teraz to nie mam pewności.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Jiji Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha Oki dzięki, spróbuję na tej slawkowskiej ale narazie muszę się oczyścić z luteiny przeszłam na podjezykowa... ;)

Jej

• framtid Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Milego dnia dla wszystkich :) Mam nadzieje, ze u Was pogoda lepsza, tutaj w UK standardowo weekend z deszczem :D
    Wlasnie sciagnelam sobie E-BOOK OPIEKA NAD NOWORODKIEM - na glownej belly wyswietlilo mi sie ze w prezencie, za darmoszke wiec skorzystalam :D przyda mi się troche poczytać, bo jak juz pisalam Wam wczesniej, jestem zielona w sprawie dzieci - ostatni noworodek w rodzinie to moja kuzynka, gdy przyszla na swiat mialam 9 lat wiec niewiele moglam wtedy doswiadczyc ani tez niewiele zapamietalam :P

Mam tez pytanie co do brzuszka.. Czy urosly Wam juz dosc spore? ja zaczynam 17 tydzien i wydaje mi sie, ze brzuch nie jest zbytnio widoczny, albo poprostu nie jestem obiektywna ogladaj sie kilka razy na dobe. Jestem dosc szczupla, poki co przytylam dwa kilogramy i praktycznie wszystko odlozylo sie na bokach brzucha, nogi, rece, wszystko jak prze ciazą, a czytalam ze niby u szczuplych kobiet brzuch wyskakuje wczesniej ;/ usg dopiero za miesiac a ja oczywiscie z jednej paniki wpadam w kolejną :( glupia ja !

18.10.2024 ⏸️ (2cs)
    23.10.2024 - beta 396,5
    25.10.2024 - beta 836
    08.11.2024 - 0,5cm dzidziusia
    18.11.2024 - kolejna wizyta

preg.png

age.png
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez leje deszcz. Ja czytam Jezyk niemowląt Tracy Hogg. Ciekawe napisana. Brzuch mam duzy, ale waga stoi. Nie martw sie Fratmid jeszcze Ci urosnie, kazda kobieta ma inaczej.

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • balonik Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi brzuch dość szybko wyszedł ale chyba jakoś bardzo szybko nie rośnie, chociaż to tylko moja opinia :)
    Mogłabym już poczuć ruchy, gdyby to była pierwsza ciąża to bym była spokojna na tym etapie. A tak nagadali, że przy drugiej czuje się szybciej i człowiek myśli.

x76lklh.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haj
    U mnie widać ale jakoś nie mam wielkiego brzucha.
    Byłam zanieść mocz, tak mi już tam głupio chodzić haha.
    Miłego dnia :)
    P. S. Nie mam jakoś wizji na książki o dzieciach hehe.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Iskiereczka Przyjaciółka

Wysłany: 9 lipca 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie brzusio juz widac:p
    Chodz wiadomo jak włożę luźne ciuchy to sie w oczy nie rzuca.
    :)

• Tysia :) Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    framtid ja w Irlandii a tu pogoda jeszcze gorsza jak w UK . Od początku czerwca może 3 razy słonko świeciło tak to cały czas leje :/ aż depreche chyba łapie :D

u mnie też już brzuch widać ale waga też stoi w miejscu co mnie bardzo cieszy :) martwi mnie jednak to ze codziennie odczuwam takie bóle miesiączkowe
    i od czasu do czasu brzuch mi się spina .

Powiedzcie mi czy tez tak macie ? Bo wydaje mi ze już nie powinno być takich bóli .

Ja mam jakąś książke po angielku od położnej, wszystko o dziecku, o ciąży, torbie do szpitala dla mnie i dla dziecka . Część przeczytałam a reszty mi się nie chce . Jakiegoś lenia mam ostatnio .
    A i serce a raczej klatka piersiowa ostatnio zaczela mnie nawalać . Normalnie z łóżka nie mogę wstać, ani kaszlnąć czy broń Boże kichnąć bo tak boli ze szok :/

Tysia :) eiktflw12fwpveux.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też brzuch jakiś bez szału, niby jest ale jak go lekko wciągne, to moim zdaniem nie wygląda na ciążowy (może jak ktoś mnie zna to tak) Ale w pierwszej ciąży pamiętam żę już był o wiele większy w tym czasie.

Według mnie lepiej ufać intuicji i dopiero w razie problemów chwytać za książki. Jest kilka rad pielęgnacyjnych o których warto pamiętać, a poza tym warto ufać sobie i temu co się czuje. To nam się bardzo sprawdziło z córką :) U mne najbardziej sprawdziła się ( a wcześniej też nie miałam pojęcia o dzieciach nic a nic)
    bobas-instrukcja-obslugi-b-iext36378071.jpg
    krótko, na temat, można było szybko znaleźć bardzo konkretne informacje i wszystko podane tak że człowiek po prostu wie że sobie poradzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2016, 18:16

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• diana0501 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim :)

U mnie brzuszek jest duży :d wg mnie i mojego oczywiście :D

My właśnie wybieramy kolor farby do pokoju i jest tyle odcieni beżowych że aż trudno było wybrać i jutro wrócimy :D

michaela lubi tę wiadomość

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • Jiji Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny aaaaaa pierwszy raz poczułam coś dziwnego jak mała rybka z boku brzucha... Akurat rozmawiałam przez telefon a tu takie jaja ;););););)

michaela, diana0501, Nasca, Izieth lubią tę wiadomość

Jej

• diana0501 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Jiji :)

Jiji lubi tę wiadomość

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • framtid Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia ja też mam takie bóle, zwłaszcza dziś mnie dopadły. Nie do końca jest to ból typu miesiączkowy, ale jak wstaję czy się jakoś gwałtownie poruszę to tak mnie pociągnie raz z jednej raz z drugiej strony .. nie wiem czy to te więzadła czy co ;/ i też mi się wydaje że brzuch mi się spina.

co do tych ksiązek, to ja nie mam zamiaru czytac nie wiadomo jakich ksiąg dotyczących opieki nad noworodkiem. Wiadomo intuicja zrobi swoje :) pisalam o tym ebooku, bo tam jest tylko 10 punktów dotyczacych m.in. jak podnoscic noworodka, jak kąpac czy utulic do snu. Proste porady w kilku slowach, uwazam ze spoko do przeczytania zwlaszcza jak sie nie ma doswiadczenia w temacie :)

michaela lubi tę wiadomość

18.10.2024 ⏸️ (2cs)
    23.10.2024 - beta 396,5
    25.10.2024 - beta 836
    08.11.2024 - 0,5cm dzidziusia
    18.11.2024 - kolejna wizyta

preg.png

age.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie:) Z resztą poradzisz sobie świetnie sama:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2016, 19:39

framtid lubi tę wiadomość

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

‹‹ 168 169 170 171 172 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ