X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Grudniówki z pierwszych objawów :)
Odpowiedz

Grudniówki z pierwszych objawów :)

Oceń ten wątek:
  • agusza Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze inna rzecz jest taka że kto Ci zabroni spać sobie po śniadaniu, obiedzie itd? Masz prawo nie otworzyć kontroli bo spałaś właśnie. Albo jak masz mega zawroty głowy to też będziesz się szarpać do drzwi bo może to kontrola? Ja olewam to całkiem. I wam też polecam, będzie mniej nerwów :)

michaela lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • Jiji Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się tego boję bo to też moje pierwsze zwolnienie na ZUS a jadę właśnie do rodziców... A ja wogole nawet nie poparzylam co tam mam czy 2 czy inne... One czymś się różnią? Ja też myślę że przecież wyjazd do rodziców, czy spacer to chyba nie grzech ale jak czytam jak oni traktują kobiety, że same muszą się zgłaszać że potrafią zabrać zasiłek to masakra..
    ..

Jej

• Jiji Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak jak pisze Agusza ja czasem nie podchodzę nawet do domofonu, jak się nie spodziewam kogoś... Bo a)poprostu śpię raz mężowi nie otwarlam dzwonił biedny obudził mnie telefon dopiero b) jestem sama w domu kurcze trochę się boję wiem że to popołudnie środek dnia ale u nas przychodzą non stop a to bezdomni a to Cyganie, i chcą kasy.... I to są tak bezczelni że pchają się do domu... Raz jak nie otworzyłam bo akurat się kapalam patrzę przez wizjer no Cyganka, więc w ręczniku nie otworze a znam jej cel a ta dawaj szarpie się z klamka zamarlam... Ale poszła na szczęście....

Jej

• Shantelle Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz zawsze wstawia mi na 2, czyli że mogę chodzić. No bo jak mam jechać np na kontrol, z moczem... I jakoś on się nie boi, wystawia zawsze co chce hehe.
    Nie myślę też o tym zusie, myślę jedynie o tym aby mi szybko kasę dali haha i nie walili w ch... A :P

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riri a w jakiej dzielnicy mieszkasz w Krk :)? Ja też nigdy domofonu nie odbieram, chociaż teraz muszę, bo to może być listonosz :P

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam 2, że mogę chodzić, kasę z ZUS dostaję około 1-2 dni po zakończeniu zwolnienia, czyli jak miałam od 6 czerwca do 5 lipca to dostałam 6 lipca, ale księgowa pilnuje i szybko zanosi L4 do ZUS, w drugim zakładzie płaci mi pracodawca, bo jest zatrudnione powyżej 20 osób. Kontroli się nie boję, zbieram jak Shantelle paragony na wszelki wypadek.
    Zawsze możecie zrobić tak, że idziecie do pracodawcy on kseruje sobie L4 i potwierdza z tyłu pieczątką na oryginale, że otrzymał, a potem męża wysyłacie do ZUS i to on składa L4 i wtedy też kasa jest o czasie, u nas tak robili zanim firma się rozrosła. Tyle, że odwalacie robotę za szefa/szefową, ale we własnej sprawie :)

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tak będę musiała latać z ksero bo mamy małą firmę i sama zwolnienia będę dostarczać, będę wysyłać pocztą i będę bardzo szczęśliwa że sobie tego dopilnuje.

Siwa1001 lubi tę wiadomość

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam o tym i ja pracuję w korporacji gdzie jest GRUBO powyżej 20 pracowników - czyli chyba pracodawca mi wypłaca zasiłek :-) a wtedy to na pewno będzie terminowo bo oni bardzo pilnują ram czasowych.

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasca wrote:
    A mnie dzisiaj wzięło na czytanie o porodach i szpitalach... Jakoś to wszystko onieśmiela... Co bierzecie pod uwagę przy wyborze szpitala? Co jest dla Was najważniejsze?

Odnośnie książek o noworodkach. Mnie oprócz przywoływanych przez Was Języku niemowląt i Instrukcji obsługi bobasa na pewno spodoba się ta:
    http://www.empik.com/dzieciozmagania-z-maluchem-przez-pierwsze-5-lat-cooke-kaz,p1100514004,ksiazka-p

Korzystam obecnie z książki o ciąży tej autorki (Ciężarówką przez 9 miesięcy) i zdecydowanie mi odpowiada jej poczucie humoru, przy jednoczesnym zdrowym dystansie do "jedynych słusznych" rozwiązań. Tę ciążową polecam. Tej o dzieciach jeszcze nie czytałam...

Nasca, zobacz sobie wątek gdzie rodzić w Krakowie - tam jedn a z dziewczyn zamimeściła link do audytu szpitali krakowskich wszystko co najważniejsze jest w nim ujęte. Ja się przy pierwszej ciąży przeszlam po szpitalach ii ... przede wszystkim szukałam położniej, takiej która uczestniczy też w porodach rodzinnych , zeby mialą zrozumienie dla np tego że chce móc swobodnie poruszać się w trakcie porodu i rodzić w innej pozycji niż leżąca, chroniła krocze itd, jak taką znalazłam to się przeszłam do szpita, zobaczyłam kto tam jest lekarzem i okazało się ż wszystko pasuje - idealnie nie było, ale i tak dobrze to wspominam.

dziewczyny ja w pierwszej ciąży jeździłam do rodziców bo zwolnieniu, Bo zwolnienie miałam przede wszystkim ze względu na zskodliwe warunki pracy- i używanie substancji (farb) - w brew pozorom to nie była praca w fabryce hehe...

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Edziuuuuuuuunia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dlugo sie nie odzywałam.
    Moj krwiak się wchłania i to najważniejsza wiadomość :)
    Mało czasu teraz mam na wszystko bo wykańczamy mieszkanie i trzeba biegać po sklepach i internecie :)

Czujecie już ruchy dzieci? Ja czuję bardzo delikatne :) śmieszne uczucie!
    Pozdrawiam was w upalny dzień ze stolicy :)

michaela lubi tę wiadomość

2nn3hqvk90lv3v8r.png

04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziunia super wieści :)

Ja w Krakowie chce rodzić w Kopernika. Mój lekarz prowadzący tam pracuje, dają znieczulenia przy porodzie i jest najlepsza opieka neonatologiczna plus mam namiary na super położną która tam pracuje więc chyba tak zostanie.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • framtid Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziunia super wiadomość! Dobrze ze się odezwalas :) :*

18.10.2024 ⏸️ (2cs)
    23.10.2024 - beta 396,5
    25.10.2024 - beta 836
    08.11.2024 - 0,5cm dzidziusia
    18.11.2024 - kolejna wizyta

preg.png

age.png
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziunia bardzo dobre wiadomości. Cieszę się. Ja jeszcze nie czuję ruchów.
    Paolcia jeśli tak to na pewno płaci Ci pracodawca.

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyliczyłam właśnie ze trochę się jednak traci kasy na L4, nawet jeśli jest 100% płatne. Eh. ;-)

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak traci? Moja koleżanka dostaje więcej, bo ZUS czegoś nie liczy. Musisz dostać swoje wynagrodzenie, jedynie płacone jest niestety zwolnieniami.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Jiji Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle Krowodrza ;) ja też myślałam o Kopernika ale rozważam siemiradzki bo lekarz i zeromski.... Raaaaaany jak mnie boli żołądek... Najadlam się kfc i są skutki

Jej

• Shantelle Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to dalej, bo ja Nowy Bieżanów :)
    Ja obstawiam Kopernika, znajoma tam rodziła ostatnio i super podobno.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co przeważyło, że tak super w Koperniku? Bo 3 lata temu to raczej nim straszyli, i warto otworzyć głowę

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Shantelle Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn mówią że skąd masz lekarza tam warto rodzić i tym się kieruję poniekąd. No i opieka, z innych szpitali przyjeżdżają maleństwa, jeżeli się dzieje coś a tu jest na miejscu. No i ostatnio koleżanka rodziła i mówi że fajnie, no ogólnie...
    Ja kieruje się tym że mam stamtąd lekarza i namiary na położną fajną...

Bo rozumiem że wybieram szpital w momencie rodzenia czy to się deklaruje jakoś wcześniej?

Michaela Ty też Krk?

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 12 lipca 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle czytałam że to jest podstawa ale chorobowego - 13,71%. I wówczas Ci wychodzi kwota zasiłku BRUTTO. Więc wg moich obliczeń mniej o kilka stówek. No chyba że ja coś źle liczę...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2016, 09:35

hchy3e3ky0mvg7aj.png
‹‹ 170 171 172 173 174 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ