X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani test Papp-a, ani usg prenatalne nie są obowiązkowe.
    My z mężem stwierdziliśmy, że zrobimy wszystkie możliwe badania.
    Także Twoja decyzja, tak naprawdę. Możesz nie robić żadnego badania, możesz zrobić tylko usg, możesz tylko test Papp-a, a możesz zrobić oba badania.
    Przymusu nie ma.

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • juicca Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda36 wrote:
    juicca, a nie miałaś żadnej infekcji lub zapalenia pęcherza? Może, ale nie musi się taki śluz pojawić jak np. jest bakteria w moczu. Mnie uprzedzała lekarka, bo miałam zapalenie pęcherza i po leczeniu zostało trochę bakterii. I wtedy rzeczywiście miałam trochę żółtego śluzu.
    Też myślałam ze może cos z infekcją ale nic mnie nie piecze.. może to resztki po krwiaku?za tydzień się dowiem,
    ;)

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewentualnie zrób badanie moczu. Mnie też nic nie piekło, ani nie swędziało, a bakteria sobie była. Pierwszy raz tak miałam, no ale w ciąży to może jest trochę inaczej :-)

• juicca Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zrobie badania:) Tylko na razie jestem uziemiona w łózku -pozycja horyzontalna heh

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• Matylda36 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ty też leżysz? Ja leże prawie od samego początku ciąży. WOW, myślałam, że sama jestem.

• juicca Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leże plackiem juz 4 pełne tygodnie a nie wiem ile jeszcze przede mną , przez krwiaka , wiem ze ty juz tyle czasu uziemiona jak TY dajesz sobie rade? wiem ze dla maluszka wszystko , ale czasem płakać mi sie chce ze nie moge funkcjonować.

bedzie Nam to wynagrodzone tak sobie powtarzam:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2013, 14:23

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• Matylda36 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daję radę, bo wiem, że to jedyny sposób, by donosić tę ciążę. Nie jest ani łatwo, ani przyjemnie, ale ja wiedziałam, że będę musiała leżeć. Psychicznie się na to nastawiłam, ale też mam słabsze dni. Tym bardziej, że zawsze byłam aktywną, energiczną osobą, nie usiedziałam nigdy na miejscu i zawsze musieli być wokół mnie ludzie. A teraz mam pewnego rodzaju klasztor. Strasznie mi się czas dłuży, ale mam zorganizowane i zaplanowane całe dnie, więc staram się tego trzymać i nie wypaść z rytmu.

• Makcza Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda36 wrote:
    Ani test Papp-a, ani usg prenatalne nie są obowiązkowe.
    My z mężem stwierdziliśmy, że zrobimy wszystkie możliwe badania.
    Także Twoja decyzja, tak naprawdę. Możesz nie robić żadnego badania, możesz zrobić tylko usg, możesz tylko test Papp-a, a możesz zrobić oba badania.
    Przymusu nie ma.

No właśnie mnie ginka wczoraj zrobiła pogadankę na temat badań prenatalnych - ona radzi zrobić. Test podwójny w 11 tygodniu, usg prenatalne w 12. Będziecie robiły? Któraś z Was już robiła? Jakie są koszty? I czy bardzo się bałyście?

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam, ale na skierowaniu na usg i test miałam wyboldowane i z wykrzyknikami, że żeby oba badania miały sens powinny być zrobione w przeciągu 24h.
    Najpierw miałam usg, a pół godziny później opis usg był dołączany do skierowania na test papp-a, by można było później do wyniku wziąć je pod uwagę.

Z resztą jak dzwoniłam do centrów medyczny by zapytać o usg i test, to wszędzie mi mówili, że robią tego samego dnia, więc Twoja ginka coś tam sobie pokręciła chyba :-)

Za usg płaciłam chyba 263 pln z nagraniem płytki, za test nie pamiętam. Mąż płacił kartą i nie pamiętam ile, ale miałam przy okazji jeszcze morfologię robioną i mocz.

Co do strachu? Bałam się okrutnie, aż lekarz co chwilę pytał czy nie umrę :-) A później ryczałam ze szczęścia ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2013, 14:39

• Makcza Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matyldo, mnie ginka powiedziała, że test podwójny dlatego robi się tydzień przed usg genetycznym, że analiza trwa kilka dni, więc wyniki obiera się po ok. tygodniu dopiero. I z wynikami testu podwójnego pappa/Bhcg idzie się na usg.

Dlaczego test z krwi i usg miałyby być wykonywane tego samego dnia? Jak to było u Ciebie, bo chyba nie zrozumiałam.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja test podwójny i USG też miałam jednego dnia, wynik z krwi jest po tygodniu dopiero.

• kozgo Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy jest jakieś ograniczenie czasowe w tygodniach kiedy powinno się zrobić to badanie

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozgo, od 10 do 13 tygodnia usg, od 12 najlepiej widać, a jest jeszcze na tyle wcześnie, że... gdyby było źle...

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdecydowanie coś się Twojej gince Makcza pokręciło.
    Ja miałam tego samego dnia robione i usg i test Papp-a i wszystkie miejsca, w które dzwoniłam same mi to sugerowały.

Chodzi o analizę stężenia markerów we krwi danego dnia, które badają, wiek ciąży co do dnia i jeszcze inne elementy, których teraz nie pamiętam, a które porównują z parametrami z usg.
    Zgadza się. Na wyniki testu Papp-a czekasz 7-14 dni. Ale to akurat nie ma dla Ciebie znaczenia. Wydruk z usg dostajesz od ręki, wynik testu Pappa odbierasz po terminie, który podadzą Ci panie pielęgniarki.

W wyniku testu Papp-a mam też taką wzmiankę:
    "(...) Bardzo ważną kwestią jest traktowanie testu przesiewowego pierwszego trymestru jako całości. Wg zaleceń Fetal Medicine Foundation (wg standardów której te testy i usg się wykonuje) nie powinno się osobno wykonywać badania usg, a osobno testu z krwi tzw. test PAPPA.Tylko połączeni tych dwóch metod daje pewność właściwego wykonania testu przesiewowego, który wykonany poprawnie pozwala wykryć ponad 95% płodów z wadą genetyczną - trisomią (...)".

Jest na to cała lektura :-D

• Matylda36 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo wrote:
    Dziewczyny a czy jest jakieś ograniczenie czasowe w tygodniach kiedy powinno się zrobić to badanie

Jest. Robisz je od 11 tyg 1 dzień do 13 tyg. i 6 dni - tak mi podawano w centrach medycznych. A dwóch lekarzy powiedziało, że najlepiej wolą robić to usg w 12 tygodniu (liczysz skończone tygodnie), bo najwięcej widzą.
    Ja miałam jakoś w 11 tygodniu i 3 dniu i też dzidziolkowi można było wszystko pomierzyć i sprawdzić ;-)

• Makcza Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, Dzięki Matylda, zadzwonię do ginki i dopytam, też mnie mogło się coś pomylić.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po USG:) dzidzia ma się dobrze, machała rączkami i nóżkami:)straszny wiercioch:) mierzy już 5,53 cm co odpowiada 12 tyg 1 dz. wszystkie pomiary prawidłowe:)
    :-):-)

Lalita2710, pillow, Mikusia2, Natalia, kaaasiaczek_, paula22, Matylda36, sylvia, Ewelina lubią tę wiadomość

relg3e5ejn8hl19k.png
  • martusia172005 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje fajnie że dzidzia ma się dobrze :)

relgzbmh71xqedw7.png
  • niunia Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej jestem nowa , no i bede mama chyba oszalalam z radosci :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2013, 22:23

pillow, sylvia lubią tę wiadomość

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2013, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy niunia:)

niunia lubi tę wiadomość

relg3e5ejn8hl19k.png
‹‹ 211 212 213 214 215 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ