X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • martusia172005 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje gratulacje zdrowej córeczki :)
    Spokojnych kolejnych tygodni ciąży

relgzbmh71xqedw7.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    A czy mialas robiona amniopunkcje ? Bo ja wybieram sie niedlugo na badanie prenatalne ale troche jestem zielona w tym temacie

amniopunkcja jest robiona w przypadku kiedy "coś" wyjdzie na normalnym badaniu.

jeśli w rodzinie nie ma jakiś genetycznych chorób, nie masz więcej niż 35 lat, itd. to robisz normalne badanie usg + ewentualnie test Papp-a.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2013, 17:48

qb3ci09kgez1zp78.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha bo ide na to badanie w polowie wrzesnia ale kompletnie niewiem czego sie spodziewac , zaplacilam tylko za badanie prenatalne wiec tego testu pappa nie bede robic , a tak wogole to ile ten test kosztuje?

• ania_mr Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    A czy mialas robiona amniopunkcje ? Bo ja wybieram sie niedlugo na badanie prenatalne ale troche jestem zielona w tym temacie

nie miałam

ale
    "W przypadku wystąpienia wysokiego ryzyka wad u płodu istnieje możliwość wykonania zabiegu pobrania płynu owodniowego (amniopunkcja) w celu określenia kariotypu płodu. Amniopunkcja przy posiadanym skierowaniu jest bezpłatna!"

więc najpierw musisz mieć zrobione badania prenatalne i test podwójny test PAPP-A a potem w razie konieczności wysyłają na amniopunkcja bo jest ryzyko poronienia

Test podwójny (PAPPA+HCG) – 150 zł

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_mr wrote:
    nie miałam

ale
    "W przypadku wystąpienia wysokiego ryzyka wad u płodu istnieje możliwość wykonania zabiegu pobrania płynu owodniowego (amniopunkcja) w celu określenia kariotypu płodu. Amniopunkcja przy posiadanym skierowaniu jest bezpłatna!"

więc najpierw musisz mieć zrobione badania prenatalne i test podwójny test PAPP-A a potem w razie konieczności wysyłają na amniopunkcja bo jest ryzyko poronienia
    Test podwójny (PAPPA+HCG) – 150 zł

A czy ten test pappa jest konieczny ? Ty mialas robiony ?

• ania_mr Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    A czy ten test pappa jest konieczny ? Ty mialas robiony ?

nawet nie wiedziałam że na nie idę jak poszłam na badania prenatalne to lekarz mi dał skierowanie na ten test więc poszłam

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    test papp-a nie jest konieczny.

qb3ci09kgez1zp78.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani mr - moje gratulacje intuicja cię nie zawiodła :) :) tak się ciesze że dzidzia czuje się dobrze i już duża jest.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    Daj potem znac czego sie dowiedzialas. :))

Niestety mam jakiegos pecha. Mój ginekolog na urlopie, sms nie został dostarczony. A druga Pani ginekolog tez niedostępna. Dzisiaj miała przyjmować do 18, a w gabinecie cisza i komórki też nie odbiera. Pewnie też na urlopie.
    Jak mi się pojawi dzisiaj plamienie to jadę na Izbę Przyjęć do Szpitala.
    Jeszcze jutro spróbuję rano się dostać.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze poprostu sie nie przemeczaj , ja tez jestem po jednym poronieniu a teraz ciagle leze w lozku ale to tez dlatego ze dowiedzialam sie ze mam malego 1 cm krwiaczka wiec odpoczywam i sie nie przemeczam.

Nie pisze polskkimi znakami bo nie mam takiej opcji na telefonie

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z mniej dobrych wiadomości juica pisała do mnie smsa ze trafiła do szpitala krwawila żywa krwią podobno to z krwiaka z dzidzia podobno ok trzymajmy kciuki i modlimy sie za nich

Mikusia2, juicca lubią tę wiadomość

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobrze, że z jej dzieckiem jest ok.
    Miriam, a w którym juicca jest tygodniu?

juicca lubi tę wiadomość

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Z mniej dobrych wiadomości juica pisała do mnie smsa ze trafiła do szpitala krwawila żywa krwią podobno to z krwiaka z dzidzia podobno ok trzymajmy kciuki i modlimy sie za nich
    na pewno wszystko będzie ok:) musi :)

juicca lubi tę wiadomość

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
    km5scwa1m8wagzpl.png[/url
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dobrze pamietam równo tydzien starsza ciążę odemnie

• Iwo123 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania gratujuję:) super wiadomości, jaka dzidzia duża jest:) spokojnych kolejnych miesięcy:)

relg3e5ejn8hl19k.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Wszystko będzie ok. trzymam kciuki i modlę się za nich..

relg3e5ejn8hl19k.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny właśnie wróciłam ze szpitala. Mojemu maleństwu bije serduszko i wszystko jest ok. Tak mi powiedział Pan Doktor. Stwierdził, że plamienia tak czasem wystepują i może mi jakieś naczynko pękło.

kaaasiaczek_, blueberry, Iwo123, Ewelina lubią tę wiadomość

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • blueberry Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:

Oj to straszne, mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze z nią. Pozdrów ją ode mnie jeśli masz z nią kontakt.

juicca lubi tę wiadomość

zfxga33.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2013, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozdrowie ja napewno jak coś będę wiedziała to będę pisać na bierzaco

• Magda421 Koleżanka

Wysłany: 30 sierpnia 2013, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już mam prenatalne za sobą. Co prawda na wyniki końcowe trzeba poczekać około tygodnia ale pan doktor powiedział że nie ma się czym martwić. Przezierność karkowa 1,5 mm, kość nosowa jest, i serduszko ok. Tylko łobuz tak się ułożył że nie dał sobie płci podglądnąć. Ale najważniejsze że jest wszystko ok. Kamień z serca spadł bo strach był niesamowity. Cudownie było popodglądać maleństwo - ma już 9 cm.

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

f2w3xm5ey48bo7te.png
    tkvgwji2ustxarf7.png
    file:///C:/Users/Magda/Desktop/Karolek/2014-02-25-309.jpg
‹‹ 222 223 224 225 226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ