I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa juz nie rozumiem tych lekarzy,strasza pewnie niepotrzebnie. Dzis pomyslalam,ze moze pojde do innego niech mnie przebada,moze cos innego albo cos wiecej powie,bo 2 tygodnie znowu czekac na USG..
No to pewnie te 18,5mm u Ciebie to tez GS czyli dl pecherzyka. hmm.. Ja L4 nie dostaje,bo ja zamknelam niedawno swoja dzialalnosc narazie;) i jestem jakby bezrobotna:) -
madzia123 wrote:Trzeba dokładnie wypytywać lekarza ;)jeśli jest małomówny pytać o wszystko i zadawać pytania nawet które nam się głupie wydają.Wiem że każda wizyta to jest mega stres ale z czasem się człowiek oswaja;p
zgadzam się trzeba pytac;) mi też było głupio tak o wszystko ale wolę wiedzieć bo lekarz jest od tego aby udzielić nam odpowiedzi na wszystkie nasze wątpliwości i pytania nawet śmieszne;) ja przed wizytą jak sobie przypomnę o czyms to zapisuje na kartce i na wizycie pytam aby nie zapomnieć -
dziewczyny ale dzis mialam piekny sen:-) snilo mi sie ze urodzilam synka.
ale teraz z innej beczki pytanie, od wczoraj mam takie pulsowanie w brzuchu trwa kilka chwil i mija czy Wy mialyscie cos takiego?
nie wiem czy to nirmalne? dobre? czy powinnam sie martwic? -
insoomnia wrote:Ja juz nie rozumiem tych lekarzy,strasza pewnie niepotrzebnie. Dzis pomyslalam,ze moze pojde do innego niech mnie przebada,moze cos innego albo cos wiecej powie,bo 2 tygodnie znowu czekac na USG..
No to pewnie te 18,5mm u Ciebie to tez GS czyli dl pecherzyka. hmm.. Ja L4 nie dostaje,bo ja zamknelam niedawno swoja dzialalnosc narazie;) i jestem jakby bezrobotna:)
nie przejmuj się takim gadaniem... przecież nie wiadomo kiedy była owulacja... na podstawie daty zapłodnienia można takie kwestie sprawdzić dokładnie ... a dokładną datę zapłodnienia jest trudno określić,
dzidziuś rośnie z dnia na dzień, każdy dzień opóźnionej owulacji czy zapłodnienia to bardzo wiele - NIE MARTW SIĘ
będzie dobrze ...
musi być dobrze ....
Nie wiem czy dobrze interpretuje poniższe normy - a;e chyba jest z nami OKI DOKI
nie wiem czy kojarzysz moją traumatyczną historię z pierwszej wizyty - koleś mnie tak nastraszył że totalnie się załamałam i ryczałam z bólu - jakby mi ktoś serce wyrwał
Normy wielkości dzieciątka w początkowej fazie rozwoju wg dodatku do czasopisma Dziecko "Ciąża bez Lęku" nr listopadowy 2003.
6 tydzień od zapłodnienia / 8 tc - 15-20 mm
7 tz / 9 tc - ok. 30 mm
8 tz / 10 tc - 30-40 mm
9 tz / 11 tc - 50-60 mm (waga ok. 8 g)
10 tz / 12 tc - ok. 60 mm
11 tz / 13 tc - 65-80 mm
12 tz / 14 tc - 80-90 mm
13 tz / 15 tc - ok. 10 cm (waga ok. 50 g)
14 tz / 16 tc - 10-12 cm
15 tz / 17 tc - 11-12 cm
16 tz / 18 tc - 12-14 cm (wyprostowane ok. 25 cm i waga ok. 150 g)
17 tz / 19 tc - 13-15 cm
18 tz / 20 tc - 14-16 cm (waga ok. 260 g)
GS (Gestational Sac) - wymiar pęcherzyka ciążowego
HBD-GS(cm) (czyli zaleznosc miedzy wiekiem ciazy wyrazonym w tygodniach a wielkoscia pecherzyka w cm)
5.0 tydz 1.0 cm (10 mm)
5.5 tydz 1.3 cm (13 mm)
6.0 tydz 1.7 cm (17 mm)
6.5 tydz 2.0 cm (20 mm)
7.0 tydz 2.4 cm (24 mm)
7.5 tydz 2.7 cm (27 mm)
8.0 tydz 3.1 cm (31 mm)
8.5 tydz 3.4 cm (34 mm)
9.0 tydz 3.8 cm (38 mm)
9.5 tydz 4.1 cm (41 mm)
10.0 tydz 4.5 cm (45 mm)
PAMIĘTAJCIE !!!! normy i zasady sa po to żeby je łamaćWiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2013, 09:12
magdalena lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Miriam wrote:uh ja dziś na prenatalne o 16.20 boje się trochę ale ten strach to normalny do tego do internisty na 14 bo mam trochę za niską hemoglobinę a trochę za wysokie żelazo hmm o co kaman ?
będzie dobrze
a fotki też będą nowe ??
Czekamy na wieści - ja mam wizytę na 17 - ciekawe czy coś mi bedzie robić ?? czy tylko L4 wypisze ??
myślicie ze już założy mi kartę ?? hmmm.... ale nie o mnie tu mowa
Nio więc Miriam - a już obstawiasz płeć ???
ależ będzie dziś cudowny dzień !!! nie martw się !!!
KRUSZYNKA JEST CAŁA I ZDROWA !!!magdalena lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDorjana a który to tydzień u Ciebie ?
Fotki postaram się wrzucić jutro
Obstawiam chłopaka chociaż chciała bym córcie dwa dni po pozytywnym teście powiedziałam do męża że to chłopak zobaczymy czy się sprawdzi
mi kartę założyli w 7 tyg w poprzedniej ciąży w 6magdalena lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyna karte miałam zakładaną na II wizycie już jak miałam badania ale ja aby zobaczyłam II kreski do do lekarza pognałam i w pierwszej i w drugiej ciąży w drugiej miałam powtarzane badania ale nie wszystkie bo niektóre były ważne z poprzedniej a tak to miałam robione
Mocz ogólne badanie
morfologia krwi pełna
glukoza
TSH
progesteron
HCG
HBs antygen
HIV Ag/Ab (combo)
VDRL met, RPR
toksoplazmoza IgM
Toksoplazmoza IgG
Różyczka IgG
RóżyczkaIgM
CMV IgG
CMV Igm
Grupa krwi
żelazo
Cytologie jeżeli miałaś robioną niedawno nie powinni ci jej teraz robić no chyba że robiłaś dawno to pewnie zrobią w pierwszej ciaży mi robili bo miałam robioną ponad rok temu a teraz nie bo robiłam w styczniu jak byłam w poprzedniej ciążu -
Miriam trzymam kciuki
Hehe ja też mam jakieś dziwne przeczucie, że to chłopak ale zobaczymy.
Miriam mam małe pytanko! kto u ciebie wie o ciąży? rodzina, znajomi. Bo po tym poronieniu strasznie boje się komukolwiek powiedzieć. W sumie sama nie wiem dlaczego? nie wiem może żeby nie zapeszyć?
Jak jest u ciebie? jeśli oczywiście nie masz nic przeciwko. jeśli nie chcesz odpowiadać zrozumiem -
nick nieaktualnyU mnie jest tak wiedzą w pracy no bo na L4 jestem wiec nie było innego wyjścia wie oczywiście mąż czwórka sąsiadów bo wydało się gdy nam auto się zepsuło a trzeba było do lekarza jakoś dotrzeć a i tak się domyślali bo siedziałam w domu wie moja mama siostra i babcia teściowa i teść i to chyba na tyle na razie no chyba że ktoś z nich się pochwalił dalej znajomi się domyślają już od pierwszych tyg ale rzadko ostatnio się z nimi widujemy domyślają się bo co jakaś impreza to ja herbatkę ani piwka ani wina ani drinka nic ile można wkręcać że biorę jakieś leki że robimy badania i nie mogę pić postanowiliśmy że nie mówimy teraz bardzo nikomu tylko najbliższym żeby nie zapeszać a reszta się dowie jak będzie już widać 5 października mamy wesele więc pewnie znajomi się już dowiedzą bo brzuch zaczyna mi rosnąć
-
nio ja właściwie wszystkie te badania miałam robione w marcu a cytologię też... nie wiem - mam nadzieję że nie bedzie chciała mnie naciągać - w drugim trymestrze mogę zrobić - jak już ciąża będzie pewna...
a badanie piersi miałyście robione ???
Ja jestem pierwszy raz w ciąży - a i tak się bojękomukolwiem mówic... wie tylko moja siostra, szef, kadrowa (bo L4), jeden kumpel (bo mnie podwozi) i przyjaciółka (bo jest mi bliższa niż siostra- zawsze mogę się jej wypłakać)
Więcej nikomu nie powiem do 12 tygodnia
zobaczymy jaka ja twardaMiriam lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDorjana wrote:nio ja właściwie wszystkie te badania miałam robione w marcu a cytologię też... nie wiem - mam nadzieję że nie bedzie chciała mnie naciągać - w drugim trymestrze mogę zrobić - jak już ciąża będzie pewna...
a badanie piersi miałyście robione ???
Ja jestem pierwszy raz w ciąży - a i tak się bojękomukolwiem mówic... wie tylko moja siostra, szef, kadrowa (bo L4), jeden kumpel (bo mnie podwozi) i przyjaciółka (bo jest mi bliższa niż siostra- zawsze mogę się jej wypłakać)
Więcej nikomu nie powiem do 12 tygodnia
zobaczymy jaka ja twarda
no to jak miałaś w marcu i było ok to nie daj się naciągnąć na kolejną bo nie ma takiej potrzeby teraz
a co dobadania piersi to ja nie miałam i wydaje mi się ze to jakoś pod koniec ciązy ale nie wiem