X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 września 2013, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc na wizycie wszystko ok. Maleństwo ma 2.6cm Dostałam skierowanie na usg prenatalne i badania krwi. Kolejna wizyta 14.10. Jestam już spokojniejsza i zaczynam wierzyć, że wszystko będzie dobrze :-)

magdalena, haybeauti lubią tę wiadomość

• kozgo Autorytet

Wysłany: 16 września 2013, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś byłam na prenatalnym dzidzus ma 53mm i jest cały i zdrowy, widziałam paluszki i fikal jak szalony :) cudooo:)

szczessciara, Matylda36 lubią tę wiadomość

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2013, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez po badaniach prenatalnych i wszystko w porzadku . Ale sie ciesze , teraz czekam az bede mogla na drugie prenatalne sie wybrac :]]

Natalia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2013, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz nie rozumiem tych lekarzy,strasza pewnie niepotrzebnie. Dzis pomyslalam,ze moze pojde do innego niech mnie przebada,moze cos innego albo cos wiecej powie,bo 2 tygodnie znowu czekac na USG..:/
    No to pewnie te 18,5mm u Ciebie to tez GS czyli dl pecherzyka. hmm.. Ja L4 nie dostaje,bo ja zamknelam niedawno swoja dzialalnosc narazie;) i jestem jakby bezrobotna:)

• madzia123 Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba dokładnie wypytywać lekarza ;)jeśli jest małomówny pytać o wszystko i zadawać pytania nawet które nam się głupie wydają.Wiem że każda wizyta to jest mega stres ale z czasem się człowiek oswaja;p

relg3e5ejwatx9hx.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzia123 wrote:
    Trzeba dokładnie wypytywać lekarza ;)jeśli jest małomówny pytać o wszystko i zadawać pytania nawet które nam się głupie wydają.Wiem że każda wizyta to jest mega stres ale z czasem się człowiek oswaja;p

zgadzam się;) trzeba pytac;) mi też było głupio tak o wszystko ale wolę wiedzieć bo lekarz jest od tego aby udzielić nam odpowiedzi na wszystkie nasze wątpliwości i pytania nawet śmieszne;) ja przed wizytą jak sobie przypomnę o czyms to zapisuje na kartce i na wizycie pytam aby nie zapomnieć:)

lprktv73nye615w2.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ale dzis mialam piekny sen:-) snilo mi sie ze urodzilam synka.
    ale teraz z innej beczki pytanie, od wczoraj mam takie pulsowanie w brzuchu trwa kilka chwil i mija czy Wy mialyscie cos takiego?
    nie wiem czy to nirmalne? dobre? czy powinnam sie martwic?

dqpri09knl7nzqjn.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    insoomnia wrote:
    Ja juz nie rozumiem tych lekarzy,strasza pewnie niepotrzebnie. Dzis pomyslalam,ze moze pojde do innego niech mnie przebada,moze cos innego albo cos wiecej powie,bo 2 tygodnie znowu czekac na USG..:/
    No to pewnie te 18,5mm u Ciebie to tez GS czyli dl pecherzyka. hmm.. Ja L4 nie dostaje,bo ja zamknelam niedawno swoja dzialalnosc narazie;) i jestem jakby bezrobotna:)

nie przejmuj się takim gadaniem... przecież nie wiadomo kiedy była owulacja... na podstawie daty zapłodnienia można takie kwestie sprawdzić dokładnie ... a dokładną datę zapłodnienia jest trudno określić,
    dzidziuś rośnie z dnia na dzień, każdy dzień opóźnionej owulacji czy zapłodnienia to bardzo wiele - NIE MARTW SIĘ :)

będzie dobrze ...
    musi być dobrze ....
    Nie wiem czy dobrze interpretuje poniższe normy - a;e chyba jest z nami OKI DOKI

nie wiem czy kojarzysz moją traumatyczną historię z pierwszej wizyty - koleś mnie tak nastraszył że totalnie się załamałam i ryczałam z bólu - jakby mi ktoś serce wyrwał

Normy wielkości dzieciątka w początkowej fazie rozwoju wg dodatku do czasopisma Dziecko "Ciąża bez Lęku" nr listopadowy 2003.
    6 tydzień od zapłodnienia / 8 tc - 15-20 mm
    7 tz / 9 tc - ok. 30 mm
    8 tz / 10 tc - 30-40 mm
    9 tz / 11 tc - 50-60 mm (waga ok. 8 g)
    10 tz / 12 tc - ok. 60 mm
    11 tz / 13 tc - 65-80 mm
    12 tz / 14 tc - 80-90 mm
    13 tz / 15 tc - ok. 10 cm (waga ok. 50 g)
    14 tz / 16 tc - 10-12 cm
    15 tz / 17 tc - 11-12 cm
    16 tz / 18 tc - 12-14 cm (wyprostowane ok. 25 cm i waga ok. 150 g)
    17 tz / 19 tc - 13-15 cm
    18 tz / 20 tc - 14-16 cm (waga ok. 260 g)

GS (Gestational Sac) - wymiar pęcherzyka ciążowego
    HBD-GS(cm) (czyli zaleznosc miedzy wiekiem ciazy wyrazonym w tygodniach a wielkoscia pecherzyka w cm)

5.0 tydz 1.0 cm (10 mm)
    5.5 tydz 1.3 cm (13 mm)
    6.0 tydz 1.7 cm (17 mm)
    6.5 tydz 2.0 cm (20 mm)
    7.0 tydz 2.4 cm (24 mm)
    7.5 tydz 2.7 cm (27 mm)
    8.0 tydz 3.1 cm (31 mm)
    8.5 tydz 3.4 cm (34 mm)
    9.0 tydz 3.8 cm (38 mm)
    9.5 tydz 4.1 cm (41 mm)
    10.0 tydz 4.5 cm (45 mm)

PAMIĘTAJCIE !!!! normy i zasady sa po to żeby je łamać ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2013, 09:12

magdalena lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2013, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uh ja dziś na prenatalne o 16.20 boje się trochę ale ten strach to normalny :D do tego do internisty na 14 bo mam trochę za niską hemoglobinę a trochę za wysokie żelazo hmm o co kaman ? :O

• Matylda36 Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam, no to dzisiaj cały dzień zaciskam mocno kciuki za Twoje badania i żebyś jak najmniej się stresowała. Koniecznie daj znać :-)

Miriam lubi tę wiadomość

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2013, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dam dam na pewno dam :D

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    uh ja dziś na prenatalne o 16.20 boje się trochę ale ten strach to normalny :D do tego do internisty na 14 bo mam trochę za niską hemoglobinę a trochę za wysokie żelazo hmm o co kaman ? :O

będzie dobrze ;D
    a fotki też będą nowe ??
    Czekamy na wieści ;D - ja mam wizytę na 17 - ciekawe czy coś mi bedzie robić ?? czy tylko L4 wypisze ??
    myślicie ze już założy mi kartę ?? hmmm.... ale nie o mnie tu mowa ;D

Nio więc Miriam - a już obstawiasz płeć ???
    ależ będzie dziś cudowny dzień !!! nie martw się !!!
    KRUSZYNKA JEST CAŁA I ZDROWA !!!

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2013, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana a który to tydzień u Ciebie ?

Fotki postaram się wrzucić :D jutro :D
    Obstawiam chłopaka chociaż chciała bym córcie :D dwa dni po pozytywnym teście powiedziałam do męża że to chłopak zobaczymy czy się sprawdzi :D

mi kartę założyli w 7 tyg w poprzedniej ciąży w 6

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2013, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na karte miałam zakładaną na II wizycie już jak miałam badania ale ja aby zobaczyłam II kreski do do lekarza pognałam i w pierwszej i w drugiej ciąży w drugiej miałam powtarzane badania ale nie wszystkie bo niektóre były ważne z poprzedniej a tak to miałam robione

Mocz ogólne badanie
    morfologia krwi pełna
    glukoza
    TSH
    progesteron
    HCG
    HBs antygen
    HIV Ag/Ab (combo)
    VDRL met, RPR
    toksoplazmoza IgM
    Toksoplazmoza IgG
    Różyczka IgG
    RóżyczkaIgM
    CMV IgG
    CMV Igm
    Grupa krwi
    żelazo

Cytologie jeżeli miałaś robioną niedawno nie powinni ci jej teraz robić no chyba że robiłaś dawno to pewnie zrobią w pierwszej ciaży mi robili bo miałam robioną ponad rok temu a teraz nie bo robiłam w styczniu jak byłam w poprzedniej ciążu

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam trzymam kciuki :)
    Hehe ja też mam jakieś dziwne przeczucie, że to chłopak ale zobaczymy.
    Miriam mam małe pytanko! kto u ciebie wie o ciąży? rodzina, znajomi. Bo po tym poronieniu strasznie boje się komukolwiek powiedzieć. W sumie sama nie wiem dlaczego? nie wiem może żeby nie zapeszyć?
    Jak jest u ciebie? jeśli oczywiście nie masz nic przeciwko. jeśli nie chcesz odpowiadać zrozumiem :)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2013, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest tak wiedzą w pracy no bo na L4 jestem wiec nie było innego wyjścia wie oczywiście mąż :D czwórka sąsiadów bo wydało się gdy nam auto się zepsuło a trzeba było do lekarza jakoś dotrzeć :D a i tak się domyślali bo siedziałam w domu :D wie moja mama siostra i babcia teściowa i teść i to chyba na tyle na razie no chyba że ktoś z nich się pochwalił dalej :D znajomi się domyślają już od pierwszych tyg ale rzadko ostatnio się z nimi widujemy :D domyślają się bo co jakaś impreza to ja herbatkę ani piwka ani wina ani drinka nic ile można wkręcać że biorę jakieś leki :D że robimy badania i nie mogę pić :D postanowiliśmy że nie mówimy teraz bardzo nikomu tylko najbliższym żeby nie zapeszać a reszta się dowie jak będzie już widać :D 5 października mamy wesele więc pewnie znajomi się już dowiedzą bo brzuch zaczyna mi rosnąć :D

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie u mnie jest podobnie. Najgorsze, że mamy spotkanie ze znajomymi w sobotę a ja chce odwołać bo już po mnie widać (jakoś od początku brzuszek mam duży)ale mężuś uważa że fiksuje ;) zapewne ma racje. Już sama nie wiem

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nio ja właściwie wszystkie te badania miałam robione w marcu a cytologię też... nie wiem - mam nadzieję że nie bedzie chciała mnie naciągać - w drugim trymestrze mogę zrobić - jak już ciąża będzie pewna...

a badanie piersi miałyście robione ???

Ja jestem pierwszy raz w ciąży - a i tak się bojękomukolwiem mówic... wie tylko moja siostra, szef, kadrowa (bo L4), jeden kumpel (bo mnie podwozi) i przyjaciółka (bo jest mi bliższa niż siostra- zawsze mogę się jej wypłakać)

Więcej nikomu nie powiem do 12 tygodnia ;D

zobaczymy jaka ja twarda ;D

Miriam lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2013, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fiksujesz :D hihi załóż coś luźnego i będzie ok ostatnio ktoś tu na ovu sprzedał mi sposób jak pić alkohol bez alkoholu :D sok porzeczkowy w lampce od wina :D

paula22 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2013, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    nio ja właściwie wszystkie te badania miałam robione w marcu a cytologię też... nie wiem - mam nadzieję że nie bedzie chciała mnie naciągać - w drugim trymestrze mogę zrobić - jak już ciąża będzie pewna...

a badanie piersi miałyście robione ???

Ja jestem pierwszy raz w ciąży - a i tak się bojękomukolwiem mówic... wie tylko moja siostra, szef, kadrowa (bo L4), jeden kumpel (bo mnie podwozi) i przyjaciółka (bo jest mi bliższa niż siostra- zawsze mogę się jej wypłakać)

Więcej nikomu nie powiem do 12 tygodnia ;D

zobaczymy jaka ja twarda ;D

no to jak miałaś w marcu i było ok to nie daj się naciągnąć na kolejną bo nie ma takiej potrzeby teraz :)

a co dobadania piersi to ja nie miałam i wydaje mi się ze to jakoś pod koniec ciązy ale nie wiem

‹‹ 238 239 240 241 242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ