I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny"nie spocznę na diagnozie jednego lekarza - bo każdy człowiek się może pomylić..."
i właśnie o tym mówię - na diagnozie jednego lekarza - a pytasz dziewczyn na forum
nie krytykuję Cie bo to Twoje dziecko i twoje decyzje - ryzykujesz tylko Ty.
Ale martwi mnie, że część dziewczyn widząc takie pytania rozpocznie błędne koło diagnozowania się przez forum. A nie każdy trafia na "wypalonego zawodowo robola" i może to wywołać niepotrzebny brak zaufania do lekarza prowadzącego ciążę. -
Paula222 wrote:magdalena też jesteś po cp? I mamy podobny wiek ciąży Bardzo się cieszę
kaaasieczek to w ciąży można brać apap? Właśnie co do leków się nie orientuje
tak jestem po cp z utraconym jajowodem i zapaleniem otrzewnej w ostatnim momencie trafilam na dobrego lekarza bo kilku ze szpitala nie widzialo ciazy i doprowadziliby mnie do tego ze moglam byc na tamtym swiecie!
takze mala nasze obawy nie sa bez przyczyny.kazda z nas cos przeszla.
czasem trafiasz do lekarza ktory zle postawi diagnoze bo ma zly dzien, bo sie wypalil itp. itd. a czlowiek zostaje poszkodowany niestety takie sa realia naszej sluzby zdrowia!!!!!Dorjana, Miriam lubią tę wiadomość
-
Natalia wrote:Hm wątpie zeby oddwali pieniadze w takim wypadku - nie ma pewnie ubezpieczenia od pogorszenia zdrowia/czy ciazy
mam nadzieje, ze po koncu 1 trymestru jak wyniki beda dobre to nagle sie nie pogorosza w polowie drugiego.
Najwyzej zrobimy rodzicom albo tesciom wymuszony urlop i oni polecą (tfu tfu) zeby jednak sie tak nie stało.
My 3 lata temu kupilismy wycieczke do Egiptu a pozniej sie okazalo, ze jestem w ciazy. Niby lekarz nie mial zastrzezen, ale inne jedzenie, woda itp - zatrucia. No wiec zrezygnowalismy. Na szczescie okazalo sie, ze konto ktore mam zalozone w banku ubezpiecza takie ewentulanosci. Ginekolog wypelnil mi formularz, ze ciaza zagrozona itp i oddali pieniadze. Tylko, ze my na stale w UK mieszkamy. W Polsce takie cuda pewnie sie nie zdarzaja, niestety.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2013, 16:56
-
Nie zamierzam wdawać w dyskusję - proszę tylko o ponowne przeczytanie mojego wpisu powyżej - wytłuściłam jeszcze jeden fragment, który najwidoczniej pominęłaś !!!
My się wspieramy na bazie naszych życiowych doświadczeń,
KAŻDA Z NAS MA SWÓJ ROZUM i same podejmujemy decyzje związane z naszym życie, JA JESTEM WDZIĘCZNA ZA WSPARCIE I RADY !!!
"A nie każdy trafia na "wypalonego zawodowo robola" i może to wywołać niepotrzebny brak zaufania do lekarza prowadzącego ciążę."
- i ja właśnie w to wierzę wiem że na świecie jest mnóstwo wspaniałych lekarzy - i pewnie nie jedna dziewczyna ma takiego )
Dlatego chętnie poznam ich opinie
Dzięki Matylda36, Miriam i Magdalena za wsparcie )Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2013, 12:58
magdalena, Miriam, Matylda36 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitajcie dziewczyny! Jestem prawdopodobnie w 6 tygodniu ciazy ale martwia mnie moje słabe objawy, zadnych mdlosci , piersi slabo pobolewaja i tylko przy dotknięciu i tez nie za kazdym razem.. brzuch tez juz przestal bolec, sutki mam moze powiekszone ale nie sa chyba ciemniejsze i zylki widac tez tylko ledwo co i to nie caly czas.. moze juz swiruje ale sama nie wiem. Byłam na usg w poniedzialek i byl to prawdopodobnie wg obliczen moich 5 tydz i 1 dzien a bylo widac tylko maciupenkie zaciemnienie, naprawde maciupenkie. Troche sie martwię a na kolejna wizyte chce sie wybrac dopiero 10 pazdziernika bo w niedziele mamy wyjechac do Belgii.. Co o tym myślicie? (troche sie rozpisałam.. )
-
nick nieaktualnyobjawow mozesz nie miec zadnych a być w ciąży. testy widze masz pozytywne, temperaturę już bardzo długo wysoko, a w 5 tygodniu skonczonym moze byc widac jedynie pecherzyk. Najlepiej iść na USG przed 10tym tygodniem, a najlepiej około 7mego widac juz serduszko.
Sutki nie bedą powiekszone na tym etapie, zreszta one nigdy sie nie powiekszają tylko ta otoczka ten dysk jest jakby większej srednicy, ale to poxniej... kazda jest inna i nawet nei muszą ci ciemniec. Ja nie miałam poprzednio ani teraz linea negra na przykład. -
Gosia, tak jak pisze Suzy jest bardzo roznie, u mnie piersi bolaly tylko przy dotyku i to dopiero od polowy 6tyg. Nie stresuj sie brakiem objawów. Podczas wyjazdu nie stosuj używek, sportów ekstremalnych i używek na wszelki wypadek. A ajak wrócisz zrobisz usg. Ewentualnie moze Beta HCG badanie mogloby Cię uspokoić, ale przed wyjazdem nie zdążysz zrobi 2 badan juz żeby sprawdzić przyrost
-
nick nieaktualny
-
mam pytanie do dziewczyn które brały duphaston i luteinę, bo ja biorę 2 tabletki jednego i drugiego, przy tych tabletkach mam całodniowe mdłości już 5 tydzień, byłam w poniedziałek u lekarza i powiedział że wszystko jest ok i że mogę już odstawić te leki tylko jak zobaczył moją wystraszoną minę to powiedział żebym skończyła te opakowania do końca, tylko że nie kazał mi zmniejszać dawek. Co o tym sądzicie?
-
magdalena wrote:dziewczyny pytanie czy stosowalyscie probiotyki w ciazy np. lacibios femina?
Dorjana czy Ty masz na myśli piersi? Jesli tak to mam
dla Ciebie zla wiadomość: jeszcze urosna i to sporo. Zobaczysz jak sie napelnia mlekiem...magdalena lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny muszę się pochwalić. Nic nie pisałam wcześniej, że się wybieram na wizytę bo się stresowałam, to dla mnie był tzw. krytyczny moment. Otóż wczoraj byłam na USG i wszystko jest ok. Maleństwo nadrobiło stratę ma 9 tygodni i 4 dni i ma 2,7 cm. Machał nóżkami i rączkami Tak się cieszę.
Wyjaśniły się też moje wcześniejsze delikatne plamienia otóż mam krwiaka, który się wchłania, aczkolwiek jeszcze jest. Trochę się martwię, ale jestem dobrej myśli. Na zwolnienie jeszcze nie poszłam i teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam ze względu na tego krwiaka.
Kolejna wizyta 1 października. Już nie mogę się doczekać.
Lusia22 mi lekarz zmniejsza teraz dawkę duphastonu z 3 na 2 tabletki dziennie.szczessciara, Natalia, magdalena lubią tę wiadomość
-
Dorjana wrote:
Daj znać co ci lekarz powiedział )
ten temat mnie również bardzo interesuje - co roku mam ten problem
[/b]
antybiotyku Heviran mam nie brac ani żadnych maści. Pani doktor za to pozwoliła naklei mi plasterek na opyszczke z tego si ciesz bo wówczas wiem że jak nakleje go to nie przeniose opryszczki gdzieś indziejWiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2013, 07:59
Dorjana lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyaphrodita wrote:Hej dziewczyny muszę się pochwalić. Nic nie pisałam wcześniej, że się wybieram na wizytę bo się stresowałam, to dla mnie był tzw. krytyczny moment. Otóż wczoraj byłam na USG i wszystko jest ok. Maleństwo nadrobiło stratę ma 9 tygodni i 4 dni i ma 2,7 cm. Machał nóżkami i rączkami Tak się cieszę.
Wyjaśniły się też moje wcześniejsze delikatne plamienia otóż mam krwiaka, który się wchłania, aczkolwiek jeszcze jest. Trochę się martwię, ale jestem dobrej myśli. Na zwolnienie jeszcze nie poszłam i teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam ze względu na tego krwiaka.
Kolejna wizyta 1 października. Już nie mogę się doczekać.
Lusia22 mi lekarz zmniejsza teraz dawkę duphastonu z 3 na 2 tabletki dziennie.
Idz sobie na zwolnienie , ja tez mialam krwiaka wiec ciągle lezalam bo jest to wskazane . A jakiej wielkości masz krwiaka ? -
ok 2 cm. To niby pozostałości. Ale dziwne że lekarz mi nie powiedział, że mam leżeć tylko się zapytał później czy wypisujemy zwolnienie?? I kazał mi przyjść 1 października żeby zobaczyć co z tym krwiakiem.
Ja prace mam siedzącą, a jak wracam do domu to praktycznie cały czas leżę bo się do niczego nie nadaję. Także oszczędzam się.