kolejna ciąża po poronieniu
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyantonówka wrote:Dobra a tak z innej troszke beczki wczoraj fasolka tak mi sala popalić ze kosmos. Najpierw spalam z mala przerwa na śniadanie do godziny 14.30 a pozniej taki bol glowy i zawroty do wieczora ze szok. Mialyscie tez tak?
-
nick nieaktualnyAgaSY wrote:Dziewczyny, ja mam pytanie do tych rozpakowanych dawniej lub przed chwilą . Znalazłam na necie gotową wyprawkę kosmetyczną dla noworodka: http://wyprawka-do-szpitala.pl/dla-mamy-i-dziecka Co do ceny to już wiem, że zamawiając wszystko w Gemini wyjdzie taniej, ale nie o to chodzi. Czy potwierdzacie, że wszystkie te rzeczy są niezbędne? Może czegoś nie trzeba kupować, za to coś innego się przyda? Chciałabym bazować na tej wyprawce, ale przydadzą mi się jakieś podpowiedzi . Aha i nie traktuję tego jako stricte wyprawkę do szpitala tylko jako kosmetyki na początek . Wiadomo, że część z nich wyląduje w torbie, a część przyda się w domu
-
nick nieaktualny
-
Moje drogie a mi znowu na mozg pada. Jak mnie brzuch pobolewal to panikowalam a teraz w sumie od dwoch dni nic nieboli to tez mnie to martwi bo w sumie od tego upadku mam spokoj. Ale bylam sprawdzic i z Dzieciem wszystko ok nic mu niebylo to chyba moze znaczyc ze tam sie porozciagalo i znowu mam teoche spokoju od bolu albo?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Antonowka ja z moja awersja do tabletek: cieply oklad na czolo i chwila lezenia z zamknietymi oczami, amol albo vicks wsmarowany w skronie i tez troche polezec (sposob mojej babci ale czesto tez dzialal). Paracetamol jest ponoc bezpieczny tak mi 2 lekarzy mowilo ale ja nie bralam wogole paracetamolu jak narazie.
-
nick nieaktualnyDziewczyny a czy któraś z Was w ciąży (pewnie późniejszej) miała gbs dodatni? Ja mam drugi raz, w poprzedniej ciąży też miałam. Wg wytycznych tego w trakcie ciąży się nie leczy, tylko antybiotyk przy porodzie, ale czytałam też, że może spowodować np pękniecie błon płodowych itd. Czyli co, czeka się na cud, żeby nic się nie stało? ;/
Kaktus, ja mam często te same obawy, to chyba normalne u każdej kobiety po poronieniu niestety. Trzymaj się :* -
Co do wyprawki na pewno większość sie przyda ja uważam ze lepiej nawet czegos nie użyć a miec jezeli kosztuje rozsadna cenę a nie uak z kosmosu i wydaje mi sie ze nie ma co miec za wiele jednej marki u nas kupiliśmy kremy plyny dla synka dobrej marki a okazalo sie ze byl uczulony i trzeba bylo kilka dni po porodzie kupować nowe i probowac
-
Mi tez lekarz mowil ze paracetamol nie szkodzi ale staram się nie brać bralam na koniec grudni przez 3 dni bo chora bylam wystarczy. Dzieki kaktus za podpowiedz spróbuje choc wole zimny oklad. Moze zapytam o ten oklad apap aice czy można. Jutro wizyta.
-
antonówka wrote:Mi tez lekarz mowil ze paracetamol nie szkodzi ale staram się nie brać bralam na koniec grudni przez 3 dni bo chora bylam wystarczy. Dzieki kaktus za podpowiedz spróbuje choc wole zimny oklad. Moze zapytam o ten oklad apap aice czy można. Jutro wizyta.
To trzymam kciuki za wizyte daj koniecznie znac po. Ja z zimnym kompresem nieprobowalam bo u mnie zimno ma czole komczylo sie zapaleniem zatok jak np latem chcialam sie ochlodzic czy cos. -
antonówka wrote:Kurczę w sumie moja trzecia ciaza licząc ta aniolkowa a czuje sie jakbym nigdy w ciąży nie byla bo jest tak kompletnie inna
Ja w aniolkowej ciazy tylko senna bylam i b mnie brzuch bolal. A teraz caly koktajl molotowa mdlosci wymiotow i innych badziewi ( nienarzekam ) ale senna niebylam wogole -
antonówka wrote:Słuchajcie fajnie jak można jeszcze wybrac szpital i troche popytać posprawdzać i podjąć decyzje. U mnie w miescie jest tylko jedna porodowka wiec zostaje jedynie wyjazd do innego miasta. Bo ja u siebie w zyciu nawy na patologii cos azy nie chciałabym wyladowac. Mojego synka pojechalam rodzic aż do Bydgoszczy a ostatnie poronienie to pojechalam tez nie do siebie.
Chciałam tylko powiedzieć, że trzeba brać pod uwagę wszystkie wariantyJULIA - godz. 7:27; 19.12.2016 r.
57 cm, 3750 g szczęścia
TYMON - godz. 9:16; 19.02.2020 r.
57 cm, 3700 g szczęścia -
nick nieaktualnyantonówka wrote:Kurczę w sumie moja trzecia ciaza licząc ta aniolkowa a czuje sie jakbym nigdy w ciąży nie byla bo jest tak kompletnie inna
Słuchaj to też moja trzecia i jak o tej pory znoszę ją najgorzej Nie bez kozery mówią, że każda ciąża jest inna -
nick nieaktualnyJa też staram się unikać Paracetamolu, ale po 3 godzinach walki z bólem głowy (Amol, okłady itd. mnie nie ruszają), wymiękam i poddaję się, biorę. Gdybym nie wzięła to doprowadzam do sytuacji, że wymiotuję z bólu. To jeszcze gorsze.
Asiek, ja nie miałam paciorkowca, ale siostra tak. Mówiła, że połowa dziewczyn na oddziale to miała, bo ok. 40% zdrowych kobiet go ma, 30% ciężarnych. Zazwyczaj przebiega to bezobjawowo. Siostra dostała czopki z antybiotykiem wcześniej, ale nic to nie dało. Później dostała na kilka godzin przed porodem antybiotyk doustnie (musi być podany na minimum 4 godziny przed porodem), czasem podaje się go dożylnie. Pomogło, nie stwierdzono paciorkowca ani u niej ani u córki. Ty już raz rodziłaś, miałaś wcześniejsze pęknięcie błon płodowych lub urodziłaś przed 37-mym tygodniem? Zazwyczaj ryzyko jest, gdy przy pierwszym porodzie dzieje się coś takiego. Jeśli urodziłaś w terminie, nie miałaś temperatury itp. to jest duża szansa, że tym razem też nic takiego się nie stanie. Ale wiadomo, przewidzieć się nie da. -
nick nieaktualnyAyka, ja rodziłam ostatecznie przez CC 10 dni po terminie i mimo to miałam podany antybiotyk dożylnie (ale h przed cc więc nie wiem czy w ogóle zadziałał). Mała była zdrowa. Mam nadzieję, że teraz wszystko też będzie ok.
W pierwszej ciąży byłam cudownie nieświadoma i z jednej strony to było dobre Teraz wiem więcej i niekoniecznie dobrze to wpływa na mój stan psychiczny -
AgaSY wrote:Morgi, na pewno będzie dobrze
Dziewczyny, ja mam pytanie do tych rozpakowanych dawniej lub przed chwilą . Znalazłam na necie gotową wyprawkę kosmetyczną dla noworodka: http://wyprawka-do-szpitala.pl/dla-mamy-i-dziecka Co do ceny to już wiem, że zamawiając wszystko w Gemini wyjdzie taniej, ale nie o to chodzi. Czy potwierdzacie, że wszystkie te rzeczy są niezbędne? Może czegoś nie trzeba kupować, za to coś innego się przyda? Chciałabym bazować na tej wyprawce, ale przydadzą mi się jakieś podpowiedzi . Aha i nie traktuję tego jako stricte wyprawkę do szpitala tylko jako kosmetyki na początek . Wiadomo, że część z nich wyląduje w torbie, a część przyda się w domu
- pieluszki jednorazowe + mokre chusteczki, przy przewijaku mamy wodę przegotowaną w termosie i kompresy gazowe do przemywania pupci
- sól fizjologiczna + płatki kosmetyczne do oczek, miałyśmy też problem z ropieniem, więc przez pewien czas przemywałyśmy też rumiankiem
- z akcesorii do paznokci kupiłam cały zestaw, przydają mi się tylko nożyczki, mamy też szczotkę i grzebyk do włosów, ale w zasadzie używamy szczotki i to tylko czasami
- do pupy tylko alantan + sudocream - ten drugi tylko czasami, często zmieniamy pieluszki, więc nie mamy odparzeń
- do kąpieli: emolium na zmianę z krochmalem (potrzebna mąka ziemniaczana ) pierwsze emolium kupiłam małe, bo jak tu już jedna z Was napisała dzieci są na różne rzeczy uczulone, termometr używamy codziennie, myjka - ale nie jest to konieczne, gąbka do wanienki - to też dla wygody, jak muszę mała kąpać sama
- termometr elektroniczny z miękką końcówką, kupiłam ten cannpolu, dość szybko mierzy temperaturę,
- do noska mamy aspirator, ale jeszcze nie używałyśmy
- patyczki do uszu - używam do oczyszczania małżowin usznych i po skręceniu końcówki tak delikatnie wprowadzam do noska w poszukiwaniu baboków, na dzień dzisiejszy uważam, że lepsze są te patyczki dla dorosłych niż dla dzieci
- wit D - K miałyśmy podane po porodzie
- smoczek + butelka na wszelki wypadek
Nie używamy żadnych oliwek, cudownych kremów, kupiłam jeszcze tylko krem nivea na każdą porę roku do buźki, jak będziemy chodziły na spacery. Na potówki stosowałyśmy kąpiel w nadmanganianie potasu i alantan w pudrze. Pieluszki tetrowe to dokupowałam, ze względu na pranie, mamy ich chyba ze 40 sztuk do szpitala miałam też kilka kolorowych, Panie od noworodków wkładały je do rożka przy buźce, ładniej wyglądały niż białe
A dla Ciebie:
- majtki poporodowe najlepiej wielokrotnego użytku, ja używałam jeszcze po powrocie do domu, zwykłe majtki zjeżdżały mi z brzucha i piły w ranę, dopiero jak brzuch się skurczył mogę je ładnie naciągnąć można kupić w odpowiednim rozmiarze, uniwersalne to pojęcie względne
- podpaski belli są najtańsze, są ok przy leżeniu, ale jak już chodziłam do toalety często lubiły mi robić fikołka i wypadać na podłogę, więc musiałam zmieniać, canpolu mają mały klej przez środek i były wygodniejsze pod tym względem
- jeśli wkładki do biustonosza to chyba lepiej wielorazowego użytku, a korzystać z nich tak naprawdę zaczęłam w domu, w szpitalu to tylko jak miałam podrażnione sutki, przecieki zdarzają się później
- miałam też ze sobą podkłady na łóżko, jak zabrudziłam prześcieradło oczywiście nikt mi nie chciał zmienić pościeli, więc używałam podkładu, żeby zakryć plamy.
Generalnie chyba lepiej jest kupić wszystko oddzielnie, bo możesz sobie wybrać konkretny produkt, a i cena ogólnie wydaje mi się trochę nadmuchana. Ja dużo rzeczy kupowałam w aptece doz.pl (wybaczcie za reklamę), mam blisko, więc łatwo mi było odbierać, tam większość akcesoriów była najtaniej np. termometry, szczotka, akcesoria do paznokci, w ciąży miałam czas analizować ale trzeba uważać np. pieluszki pampersa 1 przy zamówieniu przez internet są za 16,99, 2 z kolei już bardziej opłaca się kupować w rossmanie
Ależ się rozpisałam...JULIA - godz. 7:27; 19.12.2016 r.
57 cm, 3750 g szczęścia
TYMON - godz. 9:16; 19.02.2020 r.
57 cm, 3700 g szczęścia -
ayka wrote:Ja też staram się unikać Paracetamolu, ale po 3 godzinach walki z bólem głowy (Amol, okłady itd. mnie nie ruszają), wymiękam i poddaję się, biorę. Gdybym nie wzięła to doprowadzam do sytuacji, że wymiotuję z bólu.
W pewnym momencie jak nieprzechodza bole to trzeba sie poddac dobrze ze sa bezpieczne leki ktore mozna wziasc. Jak nic niepomaga.ayka lubi tę wiadomość