X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr kolejna ciąża po poronieniu
Odpowiedz

kolejna ciąża po poronieniu

Oceń ten wątek:
  • Janina12 Koleżanka

Wysłany: 26 września 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny , wczoraj byłam u ginekologa, tak jak pisałam jestem po 3 poronieniu, wszsytko się ładnie oczyściło więc kolejny raz uniknełam zabiegu, tym razem dostałam zlecenie na wszystkie badania , nie dałam się już "zbyć" dzisiaj byłam w labolatorium , zobaczymy co wyjdzie dalej... trzeba być dobrej myśli :-)Mam nadzieję że czegoś się wreszcie dowiem i to pomoże....

Janina
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janina12 przykro mi z powodu Twojej straty, ale bardzo dobrze, że sama się oczyściłaś. Jakie badania lekarz Ci zlecił? Dostałaś skierowania do poradni genetycznej?

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 27 września 2017, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara bardzo mi przykro z powodu Twojej straty. Naprawdę nie rozumiem jak lekarka mogła się aż tak pomylić z diagnozą i zobaczyć coś, czego nie było. Życzę Ci dużo siły i wytrwałości!

PannaA gratuluję :) Wspaniała wiadomość! Życzę nudnej i spokojnej ciąży.

Janina12, bardzo współczuję straty. Dobrze, że dostałaś skierowanie na badania. Trzymam kciuki, żeby wyniki pomogły zdiagnozować problem!

A ja w piątek wróciłam do pracy. Zastanawiam się czy to była dobra decyzja, bo wczoraj rano (wtorek) zaczęłam znowu lekko krwawić, potem plamić. Dzwoniłam do lekarza, powiedział że u mnie to takie nawracające krwawienia/plamienia i jeśli do popołudnia nie przejdzie to mam przyjechać. Jeśli przejdzie to nie muszę przyjeżdżać. Do południa w zasadzie przeszło, a dzisiaj rano od nowa. Nie wiem czy w nocy śpię jakoś niewłaściwie i stąd te krwawienia czy co jest ze mną nie tak. Od początku ciąży byłam już co najmniej 5 razy na takich dodatkowych wizytach z tego powodu.

Co do zwolnienia to lekarz mówi, że to ode mnie zależy - sama nie wiem co robić. Czuję się dobrze, chciałabym pochodzić do pracy, bo w domu okropnie mi się czas dłuży. Gdyby powiedział, że powinnam zostać w domu to od razu poszłabym na zwolnienie i mogłabym się położyć do łóżka, jeśli byłoby to konieczne.

Cały czas się zastanawiam czy z powodu tych plamień nie powinnam zostać w domu. Ale skoro lekarz się tym nie przejmuje, to czy ja powinnam? Całe szczęście, że kupiłam sobie jakiś czas temu detektor tętna płodu i mogę sprawdzać czy serduszko bije, bo inaczej chyba bym zwariowała widząc krew w łazience.

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 27 września 2017, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna, ja bym poszła na L4 na Twoim miejscu. Sama jestem na L4 od 2 tyg i koszmarnie się nudzę... tym bardziej, że ostatnio mąż ma sporo nadgodzin i czasami siedzę sama do 20 :(... ale trudno, jakoś to przetrwam

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, to już dwa tygodnie Twojego zwolnienia. A wydaje mi się, że dopiero co pisałaś, że wybierasz na zwolnienie :) Ależ ten czas leci.

Chyba faktycznie pójdę na zwolnienie. Wizytę co prawda mam dopiero w czwartek, bo lekarz od dzisiaj na kilkudniowym na urlopie (i nie widział potrzeby wcześniej wizyty). Jeśli zacznie się dziać coś poważnego zawsze mogę podjechać do szpitala - chociaż bardzo chciałabym tego uniknąć.

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dobrze, po co ryzykować? :) Ja szukam dla siebie zajęcia... chyba powtórzę sobie francuski, trochę się pozapominało od czasów liceum. Mąż zadowolony, bo z nudów nawet posprzątam i obiad ugotuję ;) On od dawna namawiał mnie na L4 i się złościł jak po kolejnych wizytach dawali a ja nie brałam :P

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż też był bardzo zadowolony, jak byłam na zwolnieniu (oczywiście nie licząc tego czasu, kiedy musiałam leżeć). Byłam wypoczęta, więc wstawałam z nim rano, robiłam śniadanie, kanapki do pracy, a jak wracał z pracy to miał gotowy obiad :)

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może którejś z Was się przyda:) lisa badan po poronieniach.

1. Antygen tocznia ( lupus antykoagulant) we krwi
    2. Przeciwciała antykardiolipinowe IgG, IgM
    3. Przeciwciała przeciw beta-2 glikoproteinie 1 IgG, IgM
    4. Przeciwciała przeciw fosfatydyloinozytolowi IgG, IgM
    5. Przeciwciała przeciw fosfatydyloserynie IgG, IgM
    6. Przeciwciała przeciw protrombinie IgG, IgM - PIERWSZE 6 BADAŃ TO PEŁNE ROZPOZNANIE ZESPOŁU ANTYFOSFOLIPIDOWEGO, JEŚLI WSZYSTKIE BADANIA NIE BYŁY ROBIONE NIE MOŻNA GO WYKLUCZYĆ Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ.
    7. Przeciwciała przeciwjądrowe ANA 1 oraz ANA 2
    8. Przeciwciała przeciwłożyskowe
    9. Mutacja czynnika V Leiden
    10. Mutacja genu protrombiny 20210
    11. Mutacja genu MTHFR C 766 T
    12. Mutacja genu MTHFR A1298 C
    13. Przeciwciała Allo- MLR+ test cytotoksyczny - ocena obecności przeciwciał blokujących ALLO-MLR.
    15. Kariotypy partnerów
    16. Wymazy z szyjki macicy w kierunku mycoplasma, ureplasma i chlamydia
    17. KIŁA
    TOXOPLAZMA IGG, IGM
    CYTOMEGALOWIRUS IGG, IGM
    18. Aktywnośc białka C
    19. Aktywność białka S
    20. Prolaktyna, progesteron, pozostałe hormony
    21. Krzywa cukrowa i insulinowa
    22. TEST potrójny nasienia lub badanie nasienia metodą TUNEL- inne badania nic nie wnoszą. Warto też zrobić badania w kierunku bakterii w nasieniu.
    23. HOMOCYSTEINA
    24. HSG lub laparoskopia w celu oceny budowy macicy oraz wykluczeniu obecności zrostów wewnątrzmacicznych.

0202oliwcia lubi tę wiadomość

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Alijowi Nowa

Wysłany: 2 października 2017, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alciak, w 10 marca tego roku przechodziłam dokładnie to samo niestety. Dodatkowo miałam całe pokłute ręce aż do łokci, pielęgniarki nie mogły pobrać krwi do badań i wkuwały się na oślep. Chciałam zacząć się starać z partnerem o maluszka od września, jednak tak się zdarzyło i szczere mówiąc nie wiem jakim cudem, że jestem w 12 tygodniu. Dzisiaj idę na kontrolę i jestem przerażona. Każde delikatne zakłucie, mniejsza bolesność piersi i zaczynam się martwić o malucha. Wiemm, że to nie jest dobre ale po prostu nie panuje nad tym do końca :/

Alijowi
  • Janina12 Koleżanka

Wysłany: 3 października 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny nie pisałam wcześniej bo nie miałam skierowania , zostało w laboratorium , dzisiaj odebrałam wyniki, nie podaje wam jakie badania robiłam ponieważ mam nazwy francuskie a nie wiem jak się one po polsku nazywają , niektóre sa identyczne ale spora cześć ma inna nazwę, której nie znam po polsku. Przypomne że jestem po 3 poronieniach :-(

Jedna rzecz mnie niepokoi, bo generalnie badania są ok ale czy ktoś mógłby mi pomóc w interpretacji wyników z tarczycy? Mma wrażenie że mam niedoczynnośc tarczycy , ale ja sie na tym nie znam :-(

Anticorps anti-thyroperoxydase - mam 0,54 norma do 9 wiem że to się nazywa po polsku anty... i jest związane z badaniem tarczycy ale nie mam pojecia jak :-(
    Anticorps anti-thyroglobuline- mam 0,9 norma do 4
    T4 ja mam 9,3 norma 7,5 do 18
    T3 ja mam 2,8 norma 2,5 do 5,5
    T.S.H ja mam 1,64 norma 0,15 do 4,90

Czy ktoś mógłby mi pomóc , wizytę mam dopiero w poniedziałek :-(
    Dziękuje :-)

Janina
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ft3 masz trochę nisko, Ft4 też mogłoby być wyższe... za to TSH masz bardzo ładne, a przynajmniej w Polsce głównie na tej podstawie diagnozuje się choroby tarczycy, bo ponoć wolne hormony (Ft3, Ft4) nie są miarodajne. Anty-TPO i Anty-TG masz raczej w porządku i na podstawie tych wyników nie zdiagnozują Ci ani Hashimoto ani Gravesa-Busedowa. Potrzeba by było zrobić jeszcze USG aby sprawdzić czy nie ma stanu zapalnego.
    Powiem tak... na podstawie tych wyników w Polsce raczej nie zdiagnozowaliby u Ciebie niedoczynności tarczycy i raczej leków byś nie dostała. A masz jakieś objawy? Zmęczenie? Tycie? Problemy z koncentracją, pamięcią? Wypadanie włosów? Sucha skóra?

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • Janina12 Koleżanka

Wysłany: 4 października 2017, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Oublier
    Bardzo dziękuję za odpowiedź
    tak mam bardzo dużo objawów niedoczynności tarczycy: wypadanie włosów, sucha skóra, zmęczenie, problemy z dziąsłami, uczucia zimna i wiele innych.... dodatkowo w wieku 16 lat w Polsce zdiagnolizowali mi niedoczynnośc tarczycy ale to zaniedbałam ...inne wyniki mam raczej w normie, sama już nie wiem zaczynam tracić nadzieję ze kolejny raz się uda :-(
    Oublier wrote:
    Ft3 masz trochę nisko, Ft4 też mogłoby być wyższe... za to TSH masz bardzo ładne, a przynajmniej w Polsce głównie na tej podstawie diagnozuje się choroby tarczycy, bo ponoć wolne hormony (Ft3, Ft4) nie są miarodajne. Anty-TPO i Anty-TG masz raczej w porządku i na podstawie tych wyników nie zdiagnozują Ci ani Hashimoto ani Gravesa-Busedowa. Potrzeba by było zrobić jeszcze USG aby sprawdzić czy nie ma stanu zapalnego.
    Powiem tak... na podstawie tych wyników w Polsce raczej nie zdiagnozowaliby u Ciebie niedoczynności tarczycy i raczej leków byś nie dostała. A masz jakieś objawy? Zmęczenie? Tycie? Problemy z koncentracją, pamięcią? Wypadanie włosów? Sucha skóra?

Janina
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie musisz trafić na mądrego lekarza, który nie będzie patrzył tylko na TSH i zrobi Ci USG tarczycy. Wolne hormony masz trochę nisko, ale zdaniem dużej części lekarzy jest tak jak pisałam wyżej. Ja leczę się od 4 lat i odwiedziłam kilku ;) Niestety objawy niedoczynności tarczycy są mało specyficzne i nie wskazują jednoznacznie na tę chorobę.
    A dawno było ostatnie poronienie? Może gospodarka hormonalna nie wróciła jeszcze do normy? Szczególnie na początku ciąży TSH wariuje i jest często zaniżone.

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • Janina12 Koleżanka

Wysłany: 4 października 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poroniłam 12 sierpnia , więc stosunkowo niedawno, zobacze co mi powie lekarz jak będe na wizycie .
    Oublier wrote:
    W takim razie musisz trafić na mądrego lekarza, który nie będzie patrzył tylko na TSH i zrobi Ci USG tarczycy. Wolne hormony masz trochę nisko, ale zdaniem dużej części lekarzy jest tak jak pisałam wyżej. Ja leczę się od 4 lat i odwiedziłam kilku ;) Niestety objawy niedoczynności tarczycy są mało specyficzne i nie wskazują jednoznacznie na tę chorobę.
    A dawno było ostatnie poronienie? Może gospodarka hormonalna nie wróciła jeszcze do normy? Szczególnie na początku ciąży TSH wariuje i jest często zaniżone.

Janina
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janina przykro mi że musisz przez to przechodzić mam nadzieje ze trafisz na mądrego lekarza który sie odpowiednio toba zajmie ... Ja sama jestem po 4 poronieniach i dopiero gdy znalazłam dobrego lekarza to wszystko zaczęło się układać dzięki czemu dziś przy sobie mam swoją 5 dniową kruszynę <3

Lyanna, ayka lubią tę wiadomość

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwcia, gratuluję! Jak się czujesz?
    Janina, napisz jak tam wizyta u lekarza.

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • Janina12 Koleżanka

Wysłany: 10 października 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och to super Oliwcia , ciesze się w twoim imieniu :-)
    0202oliwcia wrote:
    Janina przykro mi że musisz przez to przechodzić mam nadzieje ze trafisz na mądrego lekarza który sie odpowiednio toba zajmie ... Ja sama jestem po 4 poronieniach i dopiero gdy znalazłam dobrego lekarza to wszystko zaczęło się układać dzięki czemu dziś przy sobie mam swoją 5 dniową kruszynę <3

Janina
  • Janina12 Koleżanka

Wysłany: 10 października 2017, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    więc tak wyniki wszsytkie dobre , lekarz przychyla się do tego że to problem z krzepliwością krwi i kazał mi brać pochodne aspiryny codziennie 100 mg, do tego progesteron 200 mg ale nie od testu jak poprzednim razem tylko od owulacji.
    Zaczynamy starania od następnego miesiąca bo w tym sobie odpusciłam chciałam odebrac wszystkie wyniki i już jestem po ovulacji , więc za późno :-)i mam się pokazać u lekarz zaraz jak się dowiem że jestem w ciąży.
    Mam nadzieję że tym razem będzie ok, bo z każdym następnym razem człowiek boi się coraz bardziej :-(
    Oublier wrote:
    Oliwcia, gratuluję! Jak się czujesz?
    Janina, napisz jak tam wizyta u lekarza.

Janina
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janina, mi po 2 poronieniach lekarz zalecił acard, bo też podejrzewał problemy z krzepliwością. A w ciąży jeszcze dostałam heparynę i jak na razie jest wszystko dobrze i nie narzekam :)
    Ostatnio trochę szwagierka mnie rozbawiła, bo wypytywała mnie, gdzie kupiłam spodnie ciążowe. A wiecie dlaczego? Bo zgrubła i się w swoje nie mieści :P i chyba myśli, że takie spodnie rozwiążą jej problemy. I jeszcze stwierdziła, że ona (tak samo jak ja) w ciąży chudła i może to pomoże :P Diety i siłowni nie próbowała.

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • AdaEva Koleżanka

Wysłany: 11 października 2017, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jestem nowa. Wg bbf termin 12.06.18 Wiec u mnie dopiero początki.
    Ostatnie 2 ciąże utracone do 10 tyg.przyczyny nie udało się ustalić.
    Mam nadzieje, ze tym razem się uda ale jednocześnie bardzo się boje.
    Mieszkamy w UK. W Polsce mam wizytę umówiona na 13.11.
    Tu nikt nie podtrzymuje ciąży ani nie udzie na zwolnienie lekarskie...Ostatnim razem próbowali podawać aspirynę...
    Pozdrawiam Was i życzę powodzenia.

Eva

25f0dfb132.png[/url]

Aniolek 05.03.15 [*]
    Aniolek 15.10.15 [*]
    Aniołek 23.10.17 [*]
‹‹ 376 377 378 379 380 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ