X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • Mimo Debiutantka

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i mam pytanko moe wy wiecie co oznacza skrot TIs na obrazie usg ..

APrzybylska lubi tę wiadomość

8p3odqk3ji5h4qkg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    APrzybylska - pracuję w branży budowlanej. Jestem kierownikiem robót sanitarnych. W związku jednak z tym, że praktycznie wszyscy uciekli - ostał się jeden inżynier to mam 3 budowy, na których robię nawet za majstra (ciągle praktycznie na nogach). Nie są na dodatek w jednym miejscu. 1 w Warszawie, dwie w Mińsku Maz.
    Jeżdżenia też sporo mam.
    Trochę za dużo na jedną osobę a do tego, która jest w ciąży.

To Twoje pierwsze dziecko?

Mimo - niestety z tym USG to nie pomogę, bo nie wiem.

Mimo lubi tę wiadomość

• APrzybylska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo wrote:
    a i mam pytanko moe wy wiecie co oznacza skrot TIs na obrazie usg ..
    Tls to chyba jakieś parametry sprzętu, którym wykonywane jest USG, ale nie jestem pewna na 100%. Najlepiej dopytaj lekarza, a jak już będziesz wiedziała, to podziel się z nami tą wiedzą :D niezmiernie cieszę się, że widać maluszka i trzymam kciuki za "dziurkę" ;)

Magdzia, to moja druga ciąża w życiu i w tym roku. A dzieci jeszcze nie mamy. Ja jestem kierownikiem regionu, niby tylko 9 sklepów w odległości 100 km od domu, ale bardzo często zdarzało się jeździć po całej Polsce.
    A Ty kiedy planujesz wylądować na kanapie?

Mimo lubi tę wiadomość

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj w NL od 3mca ciezarna jest chroniona ale sa wyjatki: jesli pracuje przez agencje i konczy jej sie kontrakt to nie maja obowiazku przedluzac. Ja na szczescie mam kontrakt z firma na czas nieokreslony. Zwolnic mnie nie moga chyba ze firma przestanie istniec ;)

Ja chce pracowac najdluzej jak sie da a nie gnusniec na kanapie ;) zobaczymy jak wyjdzie w praktyce :)

W Holandii jest taki fajny kraamzorg. To opiekunki poporodowe. W ramach ubezpieczenia przez tydzien po porodzie przychodza na kilka godzin i pokazuja jak opiekowac sie dzieckiem, jak myc, karmic. Robia zakupy, sprzataja, piora, gotuja obiady dla rodziny ;) zastanawiam sie czy z psem tez wyjda na dwor bo mamy labradora ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    APrzybylska to też moja druga ciąża w tym roku. Też widzę masz dużo na głowie.
    No właśnie nie wiem kiedy. Dostałam sporą podwyżkę w pracy. No ale kiepsko ostatnio i Mąż powiedział, żeby to mieć gdzieś i iść za miesiąc. Sama nie wiem, co zrobić.

Casteams też bym chciała popracować, ale za szybkie tempo i czasem praca po 14-15h na dobę, bo odbiory na budowie. Akurat mam jedne na jednej. A na drugiej za dwa tygodnie. Nie będę w stanie wysiedzieć.

Fajowa sprawa z tą położną!

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :) Czy można dołączyć ? To moja pierwsza ciąża i również podobnie jak wy mam termin na 30.03-02.04.2018 ;)Pierwsza wizyta u lekarza dopiero w czwartek, więc z chęcią czytam wasze wpisy i rady. Na szczęście dobrze znoszę początki pobolewa tylko brzuszek w dole i piersi, czyli jak u większości z was, więc staram się tym nie martwić. Pozdrawiam :)

APrzybylska, Magdzia85F, Ilona92, Rene lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina zapraszamy!

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beta mi spadła z 850 wczoraj do 790 dzisiaj. Proszę wykreślenie mnie z listy. Nie zostanę kwietniowa mamusia.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • asia466 Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra strasznie mi przykro. na forach krążą różne historie może jeszcze nie wszystko stracone. Ściskam ciepło.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarra :((

• APrzybylska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    beta mi spadła z 850 wczoraj do 790 dzisiaj. Proszę wykreślenie mnie z listy. Nie zostanę kwietniowa mamusia.
    To na pewno jakaś pomyłka... Trzymaj się. Może jedź do szpitala na badania.

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze blad laboratorium :(

• Kasia 1805 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Współczuję. Zajść w ciążę to sztuka, ale utrzymać ją to ogromny wyczyn....

1usa3e5eqfm95ffb.png
    1usaanlixij2wnrc.png
    km5sdf9hddbxde6t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:

Bardzo mi przykro :( i może faktycznie trzeba powtórzyć wynik ?

• dreamnes Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia85F wrote:
    A mogę się dopytać o te ciężkie warunki?

Wczoraj czytałam rozporządzenia w sprawie szkodliwych warunków dla kobiet w ciąży i karmiących. No i tak:
    - wchodzenie i schodzenie po drabinie (u mnie co najmniej 3,5m)
    - hałas powyżej 65dB (w sumie to jest głośniej)
    - czasem dźwigam powyżej 3kg

Powinien być jeszcze dojeżdżanie psychiczne, ale o tym cisza. Dziwne. Tyle się o mobbingu słyszy.
    Ja mialam zmiany dlugie od 9 do 23 także mam max teraz8h. Mogę sobie pdpoczywac kiedy chce. Nie moge dzwigac wiecej niz5kg wchodzic po drabinie.

34bwrjjgc1z53zcr.png
    3i49t5odk6h77iiq.png
  • dreamnes Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia85F wrote:
    casteam w UK moja koleżanka też mówiła, że dopiero chyba od 7 miesiąca w ogóle kobieta w ciąży jest chroniona. Ją zwolnili 4 miesiącu, bo firma się przenosiła do innego miejsca.
    Z jednej strony dobrze, że w PL traktuje się kobiety w ciąży priorytetowo, bo wiadomo, że różne podejście pracodawcy - tym bardziej w prywatnej firmie. Z drugiej, to faktycznie jak kobiecie nic nie jest ma 25 lat i idzie na L4 to lekka przesada.
    Pomimo, że mam 32 lata to czuję się już wypalona zawodowo...

asia no my ostatnio powiedzieliśmy rodzinie i 2 tygodnie później było już po... Moi rodzice i siostry wraz z Babcią bardzo to przeżyli. Tym bardziej, że skończyło się u mnie operacją wycięcia jajowodu.
    Z Mężem się zdecydowaliśmy, że powiemy tylko moim siostrom - obie mają dzieci, więc oczywiście jakieś wskazówki też dadzą.
    Obym wytrzymała do października. Z resztą, jak się dowiedzą, to mój szef zapewne się wścieknie. Ludzi Mu pouciekali z mojej branży i nie bardzo dobrze jest nastawiony i do mnie...
    Kobieta w ciąży jest chroniona od początku. Sama jestem w UK. I jesli zwolnia to mozna wygrac duze pieniadze bo nie maja prawa zwolnic. Wyjatki jesli zatrudniona jestes w agencji bez kontraktu i dzwonia do cb kiedy chcą. Lub jest się na testowym okresie tzn trzymiesiecznym w uk

34bwrjjgc1z53zcr.png
    3i49t5odk6h77iiq.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina0909 wrote:
    Bardzo mi przykro :( i może faktycznie trzeba powtórzyć wynik ?
    Lekarz mimo wszystko kazał dołożyć luteina. Może cud mi pomoże

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dasz rade. Nie mozna sie poddawac.

MaGo lubi tę wiadomość

• dreamnes Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Lekarz mimo wszystko kazał dołożyć luteina. Może cud mi pomoże
    Trzymam kciuki ;)

34bwrjjgc1z53zcr.png
    3i49t5odk6h77iiq.png
  • BP 02 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze spora doza niesmialosci takze dolaczam do grona kwietniowek. Zgodnie z kalendarzem BBF maluch powinien pojawic 14 kwietnia

MaGo, APrzybylska, Magdzia85F, Ilona92, Paulina0909 lubią tę wiadomość

dxomclb10296nsxe.png
‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ