X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomarańczka_33 wrote:
    Ilona no to nie wiem, ale z całej tej listy tam podanej jadam tylko buraki i czasem kaszę jaglaną, (orzechy w cieście), a całej reszty albo nie mogę albo nie lubię a mimo to moje wyniki poszybowały w górę gdy się żywiłam właśnie szpinakiem, burakiem i wołowiną (tej było w sumie najmniej). Ja do tego typu danych podchodzę z dużym dystansem bo co autor to inne zdanie. Obserwuję swój organizm i widzę co na niego działa. Kiedyś np próbowali mi wmówić że mam celiakię a to guzik prawda i się okazało że owszem coś mi szkodzi tyle że nie gluten a pszenica ;)

Nie bede szukać danych z zywienia człowieka , ale skoro jadłaś buraki, wołowinę to mowi samo za siebie. Prod zwierzęce to żelazo hemowe, warzywa niehemowe, dodatek wit c zwiększa wchłanianie żelaza :) nam mowili na studiach, ze jarmuz jest ekstra bo ma i to i to.
    Ja pamietam jak moja mama na anemię Piła pokrzywe z Miodem.
    Zdarza sie i tutaj tez to widac, ze nie zawsze dieta mozna podwyższyć hemoglobine i jest to częste zjawisko.
    Zreszta wiadomo nie od dzis, ze to podroby zawierają najwiecej żelaza. Co do celiakli jak u innych chorób, nienawidzę lekarzy debili, głąbów, cepów ktorzy zatrzymali sie w nauce 40 lat temu, jako w świetle przepisów prawa...wystarczyło zrobic nadanie, a Ciebie straszyli juz choroba, a nawet nie zrobili prostego oznaczenia. Ja nienawidzę chodzić do nowych lekarzy poz i to na wsi, jak ten mi potrafi mowić, ze moje ilosci pomiarów chkru na dobre to za duzo... wiec lepiej badac 3x na dzien i leczyć sie pozniej na inne choroby bo firma farmaceutyczna od nadciśnienia juz tylko czeka :)

pomarańczka_33, Magdzia85F lubią tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusianka wrote:
    Melduję się po wizycie, szyjka 37 mm - więc jest ok. Za to klucha waży 1640g :D

Wow! Najważniejsze, ze prawidłowo rośnie i z Tobą wszystko dobrze :)

BP bardzo ładnie wyglądasz :)

Etiolka tez patrzyłam na te produkty i faktycznie w smyku taniej niz u nich :)
    Ja usg 30tc mam jutro :)
    Co do wizyt na poczatku ciazy co 3 tyg, teraz co 2, ale ja to specyficzna jestem wiec lekarz dmucha na zimne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:09

Tusianka, Magdzia85F, Etoilka, BP 02 lubią tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona o której masz wizytę?

• pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona, ja absolutnie nie neguję tego co napisałaś bo się zwyczajnie na tym nie znam (żywienie leży daleko od księgowości ;) ) po prostu przez lata cierpień i eksperymentów nauczyłam się już słuchać mój organizm nie kierując się ogólnie podanymi danymi ;) i oczywiście, że nie zawsze dieta pomaga ale warto najpierw w naturalny sposób próbować polepszyć wyniki.
    Co do lekarzy to na jednej ręce mogę policzyć tych porządnych jakich przyszło mi poznać przez swoje życie...

Ilona92 lubi tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • BP 02 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetmalenka- a dostajesz jakis suplement zelaza? Moze popros o taki na recepte?

dxomclb10296nsxe.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia85F wrote:
    Ilona o której masz wizytę?
    12 :)

Pomaranczka ja nie mam pretensji :) ooo, to ja bede Ciebie karmić, a Ty mnie rozliczać :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:08

pomarańczka_33 lubi tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BP 02 wrote:
    Sweetmalenka- a dostajesz jakis suplement zelaza? Moze popros o taki na recepte?
    brałam-od początku i biorę ciągle. Nic nie daje;/ wiec taka chyba moja natura...

Monnn lubi tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo żelaza na natka marchewki , ja często przemycam w smoothie, które bardzo lubię. Bazą zawsze jest sok jabłkowy, do tego garść jarmużu, szpinaku, seler naciowy, natka pietruszki, ciut cytryny czasem ogórek zielony - w zależności co mam w domu . W takim miksie tej natki z marchewki nawet sie nie czuje ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:24

pomarańczka_33, Ilona92 lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Dużo żelaza na natka marchewki , ja często przemycam w smoothie, które bardzo lubię. Bazą zawsze jest sok jabłkowy, do tego garść jarmużu, szpinaku, seler naciowy, natka pietruszki, ciut cytryny czasem ogórek zielony - w zależności co mam w domu . W takim miksie tej natki z marchewki nawet sie nie czuje ;)
    smoothie tez lubie, spróbuje poprzemycać ;) jednak ja już a anemią zmagam się ponad 1,5 roku więc trochę "przywykłam" że ją mam i już

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Monnn Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    brałam-od początku i biorę ciągle. Nic nie daje;/ wiec taka chyba moja natura...

Nie lubię a cytuje ;)

Mam ten sam problem, od wielu lat to samo.... miałam już żelazo na poziomie 10 jednostek i przy tym cała morfologię do dupy, już się przyzwyczaiłam i uważam ze właśnie taka moja natura....

3jgxrjjg0j7kai9n.png

km5svcqg922e3x1k.png
  • Monnn Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizytę mi przelozyli....:/
    Dostałam @ z potwierdzeniem warsztatów BM w Łodzi, także za tydzień jedziemy. Fajnie bo przy okazji obczaje szpital, gin mi o nim wspominała i biorę go pod uwagę zaraz po żelaznej.

Spotkam się z którąś z Was na warsztatach?;)

Ilona czekamy na info po jutrzejszej wizycie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:50

3jgxrjjg0j7kai9n.png

km5svcqg922e3x1k.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka, a sprawdzalas poziom białka, ktore wiaza sie z zelazem i je transportuje ( oczywiscie mam dziure w mozgu teraz i nie pamietam nazwy ;p laktofryna, ferrytyna... czy jakos tak - ale nie chce w blad wprowadzic ) . Bo moze problem jest nie w ilosci zelaza tylko w jego metabolizmie. Ja mam poziom tego zelaza hemoglobinowego zawsze w normie, ale za to poziom zelaza wolnego ( niezwiazanego z bialkiem i swobodnie sie poruszajacego we krwi mam zawsze o 100% do 500% za wysokie wedllug norm. Lekarz kiedys podejrzewal straszne rzeczy, ale po dalszej diagnestyce stwierdził ze taki moj urok, powinnam tylko uwazac na czerwone mieso itd....

Zapytaj o badanie tego bialka...wiem, ze mozna je tez suplementowac w razie czego - znam przypadki, ze dluga anemia , po jednym opakowaniu znacznie sie poprawila ;)

nqtko7eswtot5kmm.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba będę na warsztatach :D jaki to szpital chcesz obczaic? Powiem Wam że chyba mam jakiś kryzys... Wszystkiego mi się odechciewa. Brzuch ciągle rośnie i się niemiłosiernie napina. Czuje się bardzo nieatrakcyjna. Albo jestem glodna a gdy coś zjem to są chwilę czuje ze żołądek mi ekspoduje. I czuje się znowu jak wieloryb... Jakbym nosiła już wielką piłkę przed sobą. Wmawiam sobie ze nie zejdzie to po porodzie. I koło się zamyka. Napije się wody i znowu brzuch wielki... Ponadto tu ciągnie, tam boli. Nie ma czym oddychać. Zgaga meczy. Najchętniej bym leżała i żeby nikt nic do mnie nie mówił...:( anemia pogarsza wszystko bo nie mam sily. Gin kazała mierzyć ciśnienie gdy krew leci i nosa i tak wyrywkowo miałam wyniki 71/51 i 139/38. Hit po prostu. Boje się ze jeszcze prawie 3 msc i jak jeszcze brzuch będzie rósł to chyba wybuchnie w końcu... Eh... Musiałam się wygadać... Plus jest taki ze zamówiłam wózek.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to widziałyscie :

https://www.facebook.com/AsapSCIENCE/videos/1226829430781418/

- ruchy maluszka

chyba takie czuje ostatnio - bo tańcuje jak w karnawale ;)

Monnn lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teskniaca- z ta gin do której chodzę to... G*** można. Wiedząc ze miałam cukrzyce ciazowa w poprzedniej ciąży to dala mi skierowanie na krzywa z 75 glukozy i wynik tylko po 1h. Gdzie wszędzie powinna być krzywa chociaż 3 punktowa... A niekoniecznie widzi mi się zmienianie bo to już jednak 7 msc i położne sa tam super.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Monnn Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetmalenka głowa do góry!!!!:) Pociesz się jeszcze tym, że połowa z nas czuje się podobnie;) Aha i ten stan na pewno minie. Brzuchy nam eksplodują ale dopiero w kwietniu;) Odpoczywaj...
    Tak jak pisała Tęskniąca zbadaj poziom ferrytyny, bo poziom żelaza bardzo się wacha w ciągu dnia i bardziej miarodajny jest poziom ferrytyny.

A ja będę obyczajać pro familię.

pomarańczka_33 lubi tę wiadomość

3jgxrjjg0j7kai9n.png

km5svcqg922e3x1k.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona92 wrote:
    12 :)

Pomaranczka ja nie mam pretensji :) ooo, to ja bede Ciebie karmić, a Ty mnie rozliczać :P
    Haha jak dla mnie układ idealny, tylko nie wiem czy nie zrezygnujesz jak się dowiesz czego ja jeść nie mogę ;D

Oj współczuję Wam dziewczyny tej anemii i tego że nic na Was nie działa.
    Tęskniąca, tak to ferrytynę się też bada przy problemach z żelazem :) ja jeszcze z 1,5 roku temu miałam tragiczne wyniki i na moje szczęście niemal wszystko udało mi się dietą naprawić ;)

A ja na Bezpiecznym Maluchu będę ale w Warszawie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 22:11

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa czyli tam gdzie warsztaty :) ale prywatnie chcesz rodzic?

Monnn lubi tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo jjjjaaaaa....Monnn, błagam wypytaj w ProFamilii o wszystko w związku z porodem SN - marzy mi sie rodzenie tam....zdaj relacje prosze ;)

Monnn lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Monnn Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytam zapytam i relacje zdam :)

Jeśli będzie rewelka to jakoś przelkniemy tą cenę (zawsze to połowa mniej niż w medicover).

3jgxrjjg0j7kai9n.png

km5svcqg922e3x1k.png
‹‹ 297 298 299 300 301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ