X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomarańczka_33 wrote:
    Ilona no to nie wiem, ale z całej tej listy tam podanej jadam tylko buraki i czasem kaszę jaglaną, (orzechy w cieście), a całej reszty albo nie mogę albo nie lubię a mimo to moje wyniki poszybowały w górę gdy się żywiłam właśnie szpinakiem, burakiem i wołowiną (tej było w sumie najmniej). Ja do tego typu danych podchodzę z dużym dystansem bo co autor to inne zdanie. Obserwuję swój organizm i widzę co na niego działa. Kiedyś np próbowali mi wmówić że mam celiakię a to guzik prawda i się okazało że owszem coś mi szkodzi tyle że nie gluten a pszenica ;)

Nie bede szukać danych z zywienia człowieka , ale skoro jadłaś buraki, wołowinę to mowi samo za siebie. Prod zwierzęce to żelazo hemowe, warzywa niehemowe, dodatek wit c zwiększa wchłanianie żelaza :) nam mowili na studiach, ze jarmuz jest ekstra bo ma i to i to.
    Ja pamietam jak moja mama na anemię Piła pokrzywe z Miodem.
    Zdarza sie i tutaj tez to widac, ze nie zawsze dieta mozna podwyższyć hemoglobine i jest to częste zjawisko.
    Zreszta wiadomo nie od dzis, ze to podroby zawierają najwiecej żelaza. Co do celiakli jak u innych chorób, nienawidzę lekarzy debili, głąbów, cepów ktorzy zatrzymali sie w nauce 40 lat temu, jako w świetle przepisów prawa...wystarczyło zrobic nadanie, a Ciebie straszyli juz choroba, a nawet nie zrobili prostego oznaczenia. Ja nienawidzę chodzić do nowych lekarzy poz i to na wsi, jak ten mi potrafi mowić, ze moje ilosci pomiarów chkru na dobre to za duzo... wiec lepiej badac 3x na dzien i leczyć sie pozniej na inne choroby bo firma farmaceutyczna od nadciśnienia juz tylko czeka :)

pomarańczka_33, Magdzia85F lubią tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusianka wrote:
    Melduję się po wizycie, szyjka 37 mm - więc jest ok. Za to klucha waży 1640g :D

Wow! Najważniejsze, ze prawidłowo rośnie i z Tobą wszystko dobrze :)

BP bardzo ładnie wyglądasz :)

Etiolka tez patrzyłam na te produkty i faktycznie w smyku taniej niz u nich :)
    Ja usg 30tc mam jutro :)
    Co do wizyt na poczatku ciazy co 3 tyg, teraz co 2, ale ja to specyficzna jestem wiec lekarz dmucha na zimne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:09

Tusianka, Magdzia85F, Etoilka, BP 02 lubią tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona o której masz wizytę?

• pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona, ja absolutnie nie neguję tego co napisałaś bo się zwyczajnie na tym nie znam (żywienie leży daleko od księgowości ;) ) po prostu przez lata cierpień i eksperymentów nauczyłam się już słuchać mój organizm nie kierując się ogólnie podanymi danymi ;) i oczywiście, że nie zawsze dieta pomaga ale warto najpierw w naturalny sposób próbować polepszyć wyniki.
    Co do lekarzy to na jednej ręce mogę policzyć tych porządnych jakich przyszło mi poznać przez swoje życie...

Ilona92 lubi tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • BP 02 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetmalenka- a dostajesz jakis suplement zelaza? Moze popros o taki na recepte?

dxomclb10296nsxe.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia85F wrote:
    Ilona o której masz wizytę?
    12 :)

Pomaranczka ja nie mam pretensji :) ooo, to ja bede Ciebie karmić, a Ty mnie rozliczać :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:08

pomarańczka_33 lubi tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BP 02 wrote:
    Sweetmalenka- a dostajesz jakis suplement zelaza? Moze popros o taki na recepte?
    brałam-od początku i biorę ciągle. Nic nie daje;/ wiec taka chyba moja natura...

Monnn lubi tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo żelaza na natka marchewki , ja często przemycam w smoothie, które bardzo lubię. Bazą zawsze jest sok jabłkowy, do tego garść jarmużu, szpinaku, seler naciowy, natka pietruszki, ciut cytryny czasem ogórek zielony - w zależności co mam w domu . W takim miksie tej natki z marchewki nawet sie nie czuje ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:24

pomarańczka_33, Ilona92 lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Dużo żelaza na natka marchewki , ja często przemycam w smoothie, które bardzo lubię. Bazą zawsze jest sok jabłkowy, do tego garść jarmużu, szpinaku, seler naciowy, natka pietruszki, ciut cytryny czasem ogórek zielony - w zależności co mam w domu . W takim miksie tej natki z marchewki nawet sie nie czuje ;)
    smoothie tez lubie, spróbuje poprzemycać ;) jednak ja już a anemią zmagam się ponad 1,5 roku więc trochę "przywykłam" że ją mam i już

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Monnn Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    brałam-od początku i biorę ciągle. Nic nie daje;/ wiec taka chyba moja natura...

Nie lubię a cytuje ;)

Mam ten sam problem, od wielu lat to samo.... miałam już żelazo na poziomie 10 jednostek i przy tym cała morfologię do dupy, już się przyzwyczaiłam i uważam ze właśnie taka moja natura....

3jgxrjjg0j7kai9n.png

km5svcqg922e3x1k.png
  • Monnn Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizytę mi przelozyli....:/
    Dostałam @ z potwierdzeniem warsztatów BM w Łodzi, także za tydzień jedziemy. Fajnie bo przy okazji obczaje szpital, gin mi o nim wspominała i biorę go pod uwagę zaraz po żelaznej.

Spotkam się z którąś z Was na warsztatach?;)

Ilona czekamy na info po jutrzejszej wizycie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:50

3jgxrjjg0j7kai9n.png

km5svcqg922e3x1k.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka, a sprawdzalas poziom białka, ktore wiaza sie z zelazem i je transportuje ( oczywiscie mam dziure w mozgu teraz i nie pamietam nazwy ;p laktofryna, ferrytyna... czy jakos tak - ale nie chce w blad wprowadzic ) . Bo moze problem jest nie w ilosci zelaza tylko w jego metabolizmie. Ja mam poziom tego zelaza hemoglobinowego zawsze w normie, ale za to poziom zelaza wolnego ( niezwiazanego z bialkiem i swobodnie sie poruszajacego we krwi mam zawsze o 100% do 500% za wysokie wedllug norm. Lekarz kiedys podejrzewal straszne rzeczy, ale po dalszej diagnestyce stwierdził ze taki moj urok, powinnam tylko uwazac na czerwone mieso itd....

Zapytaj o badanie tego bialka...wiem, ze mozna je tez suplementowac w razie czego - znam przypadki, ze dluga anemia , po jednym opakowaniu znacznie sie poprawila ;)

nqtko7eswtot5kmm.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba będę na warsztatach :D jaki to szpital chcesz obczaic? Powiem Wam że chyba mam jakiś kryzys... Wszystkiego mi się odechciewa. Brzuch ciągle rośnie i się niemiłosiernie napina. Czuje się bardzo nieatrakcyjna. Albo jestem glodna a gdy coś zjem to są chwilę czuje ze żołądek mi ekspoduje. I czuje się znowu jak wieloryb... Jakbym nosiła już wielką piłkę przed sobą. Wmawiam sobie ze nie zejdzie to po porodzie. I koło się zamyka. Napije się wody i znowu brzuch wielki... Ponadto tu ciągnie, tam boli. Nie ma czym oddychać. Zgaga meczy. Najchętniej bym leżała i żeby nikt nic do mnie nie mówił...:( anemia pogarsza wszystko bo nie mam sily. Gin kazała mierzyć ciśnienie gdy krew leci i nosa i tak wyrywkowo miałam wyniki 71/51 i 139/38. Hit po prostu. Boje się ze jeszcze prawie 3 msc i jak jeszcze brzuch będzie rósł to chyba wybuchnie w końcu... Eh... Musiałam się wygadać... Plus jest taki ze zamówiłam wózek.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to widziałyscie :

https://www.facebook.com/AsapSCIENCE/videos/1226829430781418/

- ruchy maluszka

chyba takie czuje ostatnio - bo tańcuje jak w karnawale ;)

Monnn lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teskniaca- z ta gin do której chodzę to... G*** można. Wiedząc ze miałam cukrzyce ciazowa w poprzedniej ciąży to dala mi skierowanie na krzywa z 75 glukozy i wynik tylko po 1h. Gdzie wszędzie powinna być krzywa chociaż 3 punktowa... A niekoniecznie widzi mi się zmienianie bo to już jednak 7 msc i położne sa tam super.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Monnn Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetmalenka głowa do góry!!!!:) Pociesz się jeszcze tym, że połowa z nas czuje się podobnie;) Aha i ten stan na pewno minie. Brzuchy nam eksplodują ale dopiero w kwietniu;) Odpoczywaj...
    Tak jak pisała Tęskniąca zbadaj poziom ferrytyny, bo poziom żelaza bardzo się wacha w ciągu dnia i bardziej miarodajny jest poziom ferrytyny.

A ja będę obyczajać pro familię.

pomarańczka_33 lubi tę wiadomość

3jgxrjjg0j7kai9n.png

km5svcqg922e3x1k.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona92 wrote:
    12 :)

Pomaranczka ja nie mam pretensji :) ooo, to ja bede Ciebie karmić, a Ty mnie rozliczać :P
    Haha jak dla mnie układ idealny, tylko nie wiem czy nie zrezygnujesz jak się dowiesz czego ja jeść nie mogę ;D

Oj współczuję Wam dziewczyny tej anemii i tego że nic na Was nie działa.
    Tęskniąca, tak to ferrytynę się też bada przy problemach z żelazem :) ja jeszcze z 1,5 roku temu miałam tragiczne wyniki i na moje szczęście niemal wszystko udało mi się dietą naprawić ;)

A ja na Bezpiecznym Maluchu będę ale w Warszawie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 22:11

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa czyli tam gdzie warsztaty :) ale prywatnie chcesz rodzic?

Monnn lubi tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo jjjjaaaaa....Monnn, błagam wypytaj w ProFamilii o wszystko w związku z porodem SN - marzy mi sie rodzenie tam....zdaj relacje prosze ;)

Monnn lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Monnn Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytam zapytam i relacje zdam :)

Jeśli będzie rewelka to jakoś przelkniemy tą cenę (zawsze to połowa mniej niż w medicover).

3jgxrjjg0j7kai9n.png

km5svcqg922e3x1k.png
‹‹ 297 298 299 300 301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ