X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily, a to gin Ci wykrył to rozejście? Masz jakieś objawy?

Tęskniąca, ja też zauważyłam w tym tygodniu takie okresowe skurcze, ale też takie minimalne i krótkie. Daj znać co powie lekarz, bo ja mam wizytę dopiero pod koniec lutego :/

Ja od wczoraj mam kolejny temat na tapecie-maty. Chciałam kupić jakąś do aktywności w ciągu dnia, leżenia na plecach, na brzuchu, zabawy (dla dziecka :)) no i się naczytalam o swinstwach w tych matach piankowych i już sama nie wiem. Temat długi i szeroki. Niby są jakieś normy i jak coś ma CE EN 71, to powinno być OK dla dziecka. Ale nie wiem czy nie zdecyduje się na taką zrobioną z materiału. Chociaż pewnie gorzej amortyzuje uderzenia niż pianka. Macie jakąś wiedzę w tym temacie?

• APrzybylska Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jakich świństwach się naczytałaś? Ciekawy temat, będzie trzeba go przestudiować.

machirude lubi tę wiadomość

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam wiedzy na temat mat, ale wiem ze przy piankowej trzeba sprawdzac czy material z ktorego jest wykonana ma atesty czy certyfikaty. Ja chyba kupie ta materialowa ale to po porodzie :) a rozejscie kresy moze zauwazyc gin ale u mnie sprawdzala to fizjoterapeutka i ona trz mnie oklejala :)

machirude, Ilona92 lubią tę wiadomość

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• APrzybylska Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej też zdecyduję się na materiałową z bajerami :) nie mogę się doczekać jak będziemy z Zuzią wylegiwać się na balkonie.

Próbowałyście nagrać swój brzuszek jak faluje? ;) Ja chciałam mężowi pokazać jak Mozart małą rusza, ale za każdym razem jak włączam nagrywanie, to przestaje. Bawi się z mamusią ;)

Moja siostra ma tą:

https://nodik.pl/mata-edukacyjna-plac-zabaw-deluxe-z-pileczkami-bright-starts-p-9618.html

Można z niej zrobić basen z piłeczkami, a słonik na szczycie jest zdejmowany i towarzyszy w każdej podróży, bo w 1 sekundę uspokaja Radzia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2018, 13:45

Tęskniąca, machirude, Tusianka, Ilona92 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O formamidzie w piankach Eva.
    Np. w matach Skiphop parę lat temu wykryto przekroczone normy:
    http://www.cleankids.de/2012/01/20/ruckruf-formamid-in-skip-hop-playspot-spielteppich-puzzlematte/19012
    Teraz niby są ok, ale czy chce ryzykować? Chyba niebardzo. W końcu dziecko taka mate liże, gryzie pewnie.
    Więc chyba jednak zdecyduje się na taką tekstylną.

• ibishka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam od teściowej taka materiałowa z elementami sensorycznymi. Jakoś bardziej mnie takie przekonują niz te piankowe. A inna kwestia że wydaje mi się praktyczniejsza ta tekstylna:)

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Emily że Ci to fizjo wykryła i wdrożyła tejpy, szybciej wrócisz do formy po porodzie :). Ja teraz pomagam koleżance która urodziła we wrześniu, w dodatku przez cc, trochę zaniedbala temat i na ten moment jest 5 miesięcy po porodzie a ma rozejscie mięśni na ok 3.5-4cm i brzuch przez to większy od mojego no i taka rehabilitacja trwa dłużej przez to że doszło aż do takiego stanu.

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ibishka i serio te tejpy moga pomoc? Bo to jest takie dziwne bo ja nie czuje ich "pracy" ale wszedzie słyszę ze pomagaja :) ledzwie tez mi okleila wczoraj :)

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• ibishka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tejpy maja niesamowite działanie (oczywiście jeśli są dobrze założone ;-) ). Działają na powiezie, mięsień i receptory w nich przez co wzbudzają odpowiednie napiecie w strukturze która obklejaja i dodatkowo 'asekuruja'. Ale bardzo ważne jest przy nich też profilaktyka codzienna. Czyli to co wspominałaś. Wstawanie z łóżka przez obrocenie się na bok, jak coś dźwignac, to kucamy i podnoszona rzecz trzymamy przy samym ciele - nie na prostych rękach, itd. Ale to już pisałaś :) a po porodzie ćwiczenia pod kontrolą i będzie ok :) największe rozejscie jakie udało mi się scalic u pacjentki to było ponad 5 cm! Ale trwało to bardzo długo przez to że zaniedbala mocno sprawę i zgłosiła się jak już nie ogarniala prostych czynności. Także dziewczyny brać przykład z Emily i czujność przede wszystkim :-)

grzanewino, Emily89, APrzybylska, Ilona92, Tusianka lubią tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ibisha, dobrze, że tu jesteś :)

A powiedz mi - bo wczoraj babka też mowiła, że tejping pomaga nawet przy problemach laktacyjnych - miałaś takie doświdczenia może?:)

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• ibishka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak :) świetnie się sprawdzają plastry przy nawale pokarmu, zmniejszają wtedy napięcie i tak już obrzmialych tkanek w piersiach i dzięki temu łatwiejszy jest przepływ w kanałach mlecznych. Aplikacje wyglądają jak jakiś biustonosz, ale efekty tez były super :-) tylko to dopiero od kilku lat się staje bardziej popularne bo kobiety przestają się 'wstydzic' i głośniej się mówi o tym że można w łatwy sposób pomóc i ulżyć :)

Ilona92, Magdzia85F, Tęskniąca, Tusianka, machirude lubią tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, szkoda, że nie mam nikogo z umiejętnościami klejenia blisko siebie... Bo jednak w ciąży to moge sobie jeździć do fizjo, ale jak już urodzę i pojawią się problemy to może być ciężko :(

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• ibishka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Teraz jest na to czas później będzie gorzej. Ale samo oklejanie nie trwa długo więc jeśli pojawi się konieczność - a życzę Ci żebyś nie potrzebowała - to myślę że nie będzie problemu umówić się z fizjo na szybka konkretną wizytę z maluszkiem. Jeśli np pracują w większej grupie osób to zawsze ktoś może wspomóc. U nas jak np maluch akurat wtedy zaczynał płakać jak byłyśmy w trakcie aplikacji to wolałam koleżankę z gabinetu obok albo z sali i na te parę minut zawsze któraś przyszła i 'zagadala' maluszka :)
    Nic co ludzkie nie jest nikomu obce :-) zdarzało mi się prowadzić terapię i ćwiczenia i kontrolując pacjentek husiac wózek z malizna w tym czasie więc wiesz, głowa do góry nie ma się co martwić na zapas :)

Emily89, Ilona92, Magdzia85F, Tęskniąca, Tusianka lubią tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily ja właśnie wstaję jak foka jakaś. Na bok i dopiero siad. Już dawno mi za ciężko na takie wstanie.

Mam nadzieję, że te plastry pomogą!

Aniu to do końca ciąży, to jeszcze wrócisz do wagi startowej
    Ale dla bezpieczeństwa i żeby tylko do szpitala nie jechać to trzymam kciuki!

APrzybylska, Ilona92 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co do takich boli okresowych, to mam tak jak Tusianka, ale czy to skurcz to ja nie wiem!

Tusianka lubi tę wiadomość

• APrzybylska Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście w nadmiarze czasu, w odmętach internetów wyczytałam, że w ciąży żaden spadek wagi nie jest wskazany, więc już podwójnie się martwię.

Ja po basenach i siłowni czułam się lżejsza i łatwiej było mi się przekładać w łóżku. Teraz od dwóch dni przy zmianie stron (bo strasznie mi biodra cierpną), czuję okropny ból w kroczu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też te biodra dobijaja. Ciągle się budzę.

Aniu ale miałabyś się czym martwić, jakbyś nie przytyła i chudła. A tak jak spadnie Ci ze 3 kg, to nic się nie stanie. Organizm reaguje na zmianę diety. Stąd spadek.

U mnie to zapewne wskazane już chudniecie. Cóż. Póki gin nie krzyczy, to nie mam sił.
    Tym bardziej, że jak na posiłek nie zjem mięsa, to mam takie mdłości, że szok.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale naskrobalyscie, odnośnie wstawania to też od dawna z boku wstaje bo tak to nie dam rady.

APrzybylska nie martw się tym że chudniesz tak jak Madzia pisze na pewno taki spadek nie zaszkodzi.

Mi Łukaszek tak wypina pupę na boki aż kanciasty brzuch mam ciągle, dalej męczy mnie dretwienie brzucha na wysokości pępka, okropne uczucie jak mnie ktoś dotknie przypadkiem to boli, nie wiem co myśleć, jak leżę to lepiej, ale musiałbym ciągle leżeć a trudno tak.

Dzisiaj dostałam paczkę od HubiWorld zamówiłam pieluchy tetra 140 i flanela, fajne chociaż tetra trochę cienka, jeszcze mi zostały takie pierdoly w aptece i na razie odpuszczam, wózek nie wiem kiedy, może dopiero po porodzie, zobaczę jak wyjdzie.

Jutro będę miała wynik na paciorkowca, ciekawa jestem, muszę zadzwonić do lekarza bo zapomniała mi Pani w rejestracji dać skierowanie jakie badania zrobić.

APrzybylska, Tusianka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily fajne zdjęcie, słyszałam dużo dobrego o tej metodzie, dobrze żeby pomogło.
    Dobrze ze mamy Ibishke która tak super wszystko tłumaczy, super forum :)

Czy też zauważyłyscie że Wasze dzieci inaczej się ruszają, takie mocniejsze ruchy, ale kiedyś jakby było ich więcej, nie wiem może mi się wydaje.

Magdzia85F, Tusianka lubią tę wiadomość

• APrzybylska Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję mocniejsze ruchy, ale też więcej. Mam też najczęściej po prawej stronie wypchnięty brzuch jakimś malutkim tyłeczkiem ;)

A co powiedział lekarz na to drętwienie?

machirude, Tusianka lubią tę wiadomość

‹‹ 331 332 333 334 335 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ