Kwiecień - plecień 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Madzia slicznosci super że wszystko w porządku! Oby tak do końca .
Emily tym razem ja Cię wywołam do tablicy z prośbą o poradę. Teraz nie kupowałam fotelik bo dostałam w spadku prawie nowy i pewny. Ale gdzieś mi już po głowie chodzi ten kolejny. Wiem że jak przyjdzie do zakupu tamtego to pewnie będzieny miały mniej czasu więc chcę Cie 'wykorzystać' póki Cie mam pod ręką otóż co polecasz na kolejny fotelik? Bo w tym to tak max do 10 kg. I teraz, na jakie modele patrzeć? Patrzeć na kategorie 9-18 czy 9-36? Podpowiesz co konkretnego?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2018, 18:27
Magdzia85F, machirude lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU nas też na USG wszystko w porządku. Łożysko, płyn owodniowy, przepływy super. Mała waży 1410g. Jestem w szoku jaka różnica w wyglądzie między USG w 2 trymestrze jest. Na poprzednim to taka chudzinka była, a dzisiaj już taki klopsik się wydaje
No tylko leży główką do góry póki coWiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2018, 20:02
aga_90, Magdzia85F, Etoilka, Ilona92, grzanewino, APrzybylska lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziękuję dziewczyny
Ilona Nam tak mówił, bo ja dużą wagę urodzeniowa miałam i Mąż też. Do 4 kg jeszcze urodzę sn wiekszej wagi się boję.
Ja w gemini siedziałam z blogiem srokao. I też naladowalam ale n8c z głupot.
Aniu dziękuję. A Ty jak się czujesz?
Ibishka dobrze że pytwsz o większe foteliki. Też poczytam.
Machirude jeszcze się przekręci ma czas. I super, że wszystko ok.
machirude, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
Gratuluję udanych wizyt, Ada śliczna
Tez chętnie dowiem sie czegoś o następnym foteliku
My wizytujemy we wtorek u naszego gina, a w czwaretk mam umowioną wizytę na 3d, ale wciąż nie wiem czy pójdziemy
Dziewczyny, pochwalcie sie co Wy tam z tego gemini zamawiacie bo ja to trochę w tyle jestem i nawet nie wiem czego miałabym tan szukaćMagdzia85F, Ilona92, Tusianka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ibishka wrote:Madzia slicznosci super że wszystko w porządku! Oby tak do końca .
Emily tym razem ja Cię wywołam do tablicy z prośbą o poradę. Teraz nie kupowałam fotelik bo dostałam w spadku prawie nowy i pewny. Ale gdzieś mi już po głowie chodzi ten kolejny. Wiem że jak przyjdzie do zakupu tamtego to pewnie będzieny miały mniej czasu więc chcę Cie 'wykorzystać' póki Cie mam pod ręką otóż co polecasz na kolejny fotelik? Bo w tym to tak max do 10 kg. I teraz, na jakie modele patrzeć? Patrzeć na kategorie 9-18 czy 9-36? Podpowiesz co konkretnego?
Po pierwsze - dlaczego maksymalnie do 10 kg? Czyżby to było nosidełko z zestawu 3 w 1? Jeżeli tak, to wiesz jakie mam zdanie na temat takich nosidełek ale (żeby nie było, że znów któraś tu stąd ucieknie, decyzja i tak nalezy do Ciebie ).
Temat drugiego fotelika to temat rzeka. NIGDY nie kupujcie fotela z zakresu 9-36... Jak fotel jest dla 7 miesięcznego dziecka i dla 10 latka to nie nadaje się dla nikogo.
1. Kiedy powinniśmy zacząć rozglądać się za fotelem następnym? Wtedy, kiedy głowa dziecka zaczyna wystawać poza zagłówek. Idealnie, jeśli dziecko wtedy juz siedzi (zazwyczaj tak to jest, że najpierw umie siadać, a później wyrasta z fotelika).
2.Jaki wybrać fotelik? Taki, który pasuje do kanapy auta/aut, którymi najczęściej będzie przewożone dziecko w danym foteliku i taki, który pasuje do dziecka (albo do którego pasuje dziecko). To się wydaje bzdurą marketingową, ale serio widać różnicę (a później są problemy z opadającą głową i takie tam...). Tu macie fajny filmik, co prawda tyczy się on fotelików 15-36 kg, ale w przypadku 9-18 czy 9-25 zasada jest taka sama. https://www.youtube.com/watch?v=VOtoArHpQ6A
3.Który lepszy: 9-18 kg czy 9-25? Wydaje mi się, że w tym przypadku nie ma to znaczenia. Ważne, żeby był zgodny z punktem 2.
4.Tyłem czy przodem? Ja zachęcam ogromnie do jak najdłuższego przewożenia dzieci tyłem. Tyłem jest 5 razy bezpieczniej niż przodem, ma to związek z tym, że głowa dziecka stanowi ogromną część całej masy jego ciała, to nie jest tak jak u dorosłych. Przeciążenia, które działają na układ kostny dziecka jadącego przodem mogą byc tragiczne w skutkach. Aha, od razu zaznaczę - dziecko poradzi sobie z nogami (nawet 6latki czasem są przewożone tyłem i nie narzekają na to że nie mają miejsca na nogi) oraz wcale nie jest tak, że jadąc tyłem nic nie widzi - widzi nawet więcej, bo widzi całą tylną szybę i boczne (jadąc przodem, widzi boczne i fotel pasażera).
To tyle z podstaw. Pozornie może się wydawać, że foteliki tyłem zajmują więcej miejsca, ale ludzie bardzo często zapominają o tym, żeby wożąc przodem zostawić trochę przestrzeni między nogami dziecka a fotelem pasażera, ponieważ fotele w momencie przeciążenia odczas wypadku odchylają się do tyłu (co może zmiażdżyć dziecku nogi, gdy jest za mało przestrzeni).
Ja osobiście kocham się w fotelikach Axkid - one chyba jako jedyne (albo jedne z nielicznych) dają możliwość przewożenia dzieci tyłem do 25 kg. Ale to nie jedyne foteliki, które są godne uwagi Besafe, Recaro to świetne marki, Cybex to samo. Warto patrzeć na ADAC, test Plus, homologację i-Size. Warto poświęcić trochę czasu, by dopasować najlepszy możliwy fotelik dla Waszego dziecka.
A gdy wyrośnie z fotelika 9-25 czy 9-18 pakujemy go do fotela 15-36kg (NIGDY PRZENIGDY nie przewoźcie dzieci na poddupnikach - to chroni tylko przed mandatem).
PS. Według nowej homologacji iSize nie używa się kategorii wagowej tylko wzrostową, ale w wagowej łatwiej mi się tłumaczy, więc wybaczcie niektóre niezgodności
A teraz z innej beczki - od dziś, prawdopodobnie do porodu, mój brzuszek będzie wyglądał tak :
Mam rozejście kresy białej trochę ponad ciążową normę, więc zalecono mi tejping i kontrolę po połogu.
Tusianka, grzanewino, ibishka, aga_90, APrzybylska, machirude, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
Dzięki Emily
Nie, nie jest właśnie z zestawu 3 w 1 ale kurcze jakoś nie wyobrażam sobie w nim 7 miesięcznego dziecka w sensie że za ciasny będzie - ja mam prawie 1.80m mąż jeszcze wyższy ode mnie, więc raczej mała drobniutka nie będzie siostra z synkiem już na 6 miesięcy mieli problem bo mały 'nie pasował' do fotelika, a fotelik mieli chyba z cybexa, kupę kasy za niego dali, ale młody się urodził już mając 62cm. no ale może to moje złudzenie i się okaże że starczy na dłużej
A podpowiesz jakiś konkretny model? Coś co sama bierzesz pod uwagę?albo inaczej czy wśród tych firm które wymieniłas są jakieś gorsze egzemplarze których lepiej unikać?
Muszę sobie zrobić screena Twojego posta żebym kiedyś nie szukała po forum tylko miała ściąge pod rękąWiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2018, 23:21
-
ibishka wrote:Dzięki Emily
Nie, nie jest właśnie z zestawu 3 w 1 ale kurcze jakoś nie wyobrażam sobie w nim 7 miesięcznego dziecka w sensie że za ciasny będzie no ale może to moje złudzenie i się okaże że starczy na dłużej
A podpowiesz jakiś konkretny model? Coś co sama bierzesz pod uwagę?
Muszę sobie zrobić screena Twojego posta żebym kiedyś nie szukała po forum tylko miała ściąge pod ręką
Zobacz sobie fotelik, ktory ja kupilam - avionaut ultralite - wyglada jak fotelik dla malusiego dziecka a jak wyjmiesz wszystkie wkladki to jest maaaasa miejsca nogi beda zwisac, byleby glowa nie wychodziła poza zaglowek
Ja tak jak pisalam kocham sie w axkidach - minikid czy rekid - ta sama milosc sa bardzo polecane. Poza tym be safe izi go (chyba tak sie nazywa), cybex sirona m2, recaro zero.1 . Polecam grupe na fb spolecznosc 8 gwiazdek. Aha i nie dajcie sobie wcisnac kitow ze te foteliki z polka zamiast pasow sa lepsze. Lepsze to sa chyba w miazdzeniu wnetrznosci podczas wypadku xDibishka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziękuję Kamila za post odnośnie fotelików Dla zapominalskich na pierwszej stronie dodałam info gdzie można będzie ją znaleźć.
A ja czuję się non stop głodna Jem co 3 godziny i jeszcze przed snem, a budzę się jakbym nigdy nic w ustach nie miała. Mam już 1.5 kg mniej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2018, 09:55
Emily89, Magdzia85F, ibishka, Ilona92 lubią tę wiadomość
14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*] -
nick nieaktualny
-
Magdzia - jak rozejdzie sie bardziej to może wiązać się z częstym bólem pleców, zaburzeniem statyki narządu rodnego, przepukliną brzuszną, wysiłkowym nietrzymaniem moczu.
Dlatego wazne jest zeby to kontrolowac. I laski - jak wstajecie to zawsze przez bok sie starajcie nie podrywajac do gory. I jak sie kladziecie to tak samo. I jak cos chcecie podniesc to sie nie schylac tylko klek podparty zrobic i znizyc sie do danej rzeczy.Tusianka, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
Jestem na diecie wątrobowej. Czyli gotowane warzywa i to nie wszystkie, odrobina tłuszczu, zero cukru, częste posiłki. Mam mega listę tego, co nie mogę i mini z tym co jest dozwolone. Ale wolę tak niż leżenie w szpitalu.14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
Magda, Natalia - gratuluję udanych wizyt i pięknych córci,
Kamila - dzięki za wykład. Twoj brzuszek teraz jest najoryginalniejszy, kojarzy mi się z kreskówkami
Dziewczyny, czy któraś na tym etapie ma jeszcze takie delikatne odczucia skurczów jak przy okresie? Mnie to męczy od dwóch dni, tzn. nie męczy bo to delikatne jest ale martwi...może to przepowiadajace sa? Miałam tak na samym poczatku pozniej nic dlugo, dlugo i teraz nagle znowu...nie wiem co o tym myslec...wizyta w przyszla srode...
ja sie dzis zmierzyłam - obwod brzuszka 99 cm , czyli za 1 cm kolejny powod do swietowania , haha ale jak sie dzis skorze przyjrzałam to uuuuuuu.......napieta do granic mozliwosci, kazda zyłke wydiac, jakby miala za moment pęknąć...
link do bezpiecznych ćwiczeń przy skrocowej szyjce, moze sie komus przyda: https://angelika-pioro.fitness.wp.pl/20702,bezpieczne-cwiczenia-przy-skroconej-szyjce-macicy
mój brat ma dziś 26 urodziny, pytam sie wczoraj czy cos stawia, a on: "o kurde nie pomyslalam , a Ty cos mozesz? " i poleciał szukac w sklepach czegos bezalkoholowego
machirude, Tusianka, ibishka, BP 02, Magdzia85F, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
My mamy w najszerszym miejscu 104cm
A dziś świętujemy 60 dni do terminu
Ja czasem miewam takie lekkie skurcze jak przy okresie, ale rzadko i nie są intensywne. Zapytaj o to lekarza na wizycie w środę.
A dziewczyny co się dzieje z olKaczucha? Kiedy ona ostatnio pisała?
100 lat dla brata 26 kiedy to byłoWiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2018, 10:53
Tęskniąca, Tusianka, ibishka, BP 02, Ilona92, Magdzia85F lubią tę wiadomość
14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
U mnie nie tyle co ból, co takie uczucie jakbym miała dostać okres ale jest to chwilowe i rzadkie.
Czekam aż przyjdzie fachowiec zamontować drzwi i resztę listw, i możemy się "przeprowadzać" do pokoju. W międzyczasie umyłam sobie wszystkie meble i okna. Jeszcze dzisiaj kolęda, więc mam nadzieję się wyrobić chociaż z częścią rzeczy.
A z łóżka już od dawna wstaję bokiem albo wręcz tyłem, bo przy tych pozycjach jeszcze jako daję radę bez zwijania się z bólu przez tą rwę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2018, 12:17
ibishka, BP 02, Ilona92 lubią tę wiadomość
04/04/2018 3:22
3990g, 56cm