X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agii to może byc skok u Was (zgodnie z terminem porodu u Was wypada skok rozwojowy 5 tygodnia (tak jak u nas)). Wiec na spokojnie - trzeba przetrwac :)

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• APrzybylska Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się, to może być skok rozwojowy i to minie :)
    Moja Zuzia teraz w szpitalu chciałaby non stop cyca i dlatego zaczęłam smoczek dawać. Jednego dnia ze zmęczenia i stresu straciłam pokarm.
    Ponoć te chwile gdy dziecko tak bardzo nas potrzebuje szybko mijają, więc cieszmy się tym ;D

Ps dziś mamy wenflon nr 5 :/

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do nas dotarła w piątek chusta, porownania nie mam co prawda, ale jak dla mnie jest spoko. Problem w tym że od paru dni synkowi znudziło sie już tulenie do mamusi :d kiedyś moglismy tak lezakowac lub spacerować a teraz juz be :d ale probujemy sie wiązać codziennie, do perfekcji jeszcze "trochę" brakuje :D wiecej radości z tego dla mnie niz dla synka :)

Cudne te Wasze maluszki, wszystkie! :)

Aniu dobrze ze sie odezwalas, przykro że tyle zmartwień u Ciebie. Oby córcia jak najszybciej wróciła do zzdrówka :)

Marysia moj synek je ok 140ml 5x dziennie + wieczorem cycuś (ściąga podobną ilość jesli nie więcej).

Dostaliśmy zdjęcia z sesji, są przecudne! Obiecałam to się pochwalę ;)
    6f7ee982c8d1138em.jpg

23a9ed10b1da81f5m.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2018, 22:55

Etoilka, Ilona92, APrzybylska, Magdzia85F, grzanewino, Rene, BP 02, Tusianka, Agiii37 lubią tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 05:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, piękne zdjęcia <3

Dziś Wojtek przespał 8 godzin... 21:00-5:00. Może ja go powinnam budzić w nocy na karmienie...? Już sama nie wiem.

aga_90, BP 02 lubią tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Etoilka wrote:
    Aga, piękne zdjęcia <3

Dziś Wojtek przespał 8 godzin... 21:00-5:00. Może ja go powinnam budzić w nocy na karmienie...? Już sama nie wiem.
    Jeśli ładnie przybiera to nie budzilabym tylko cieszyła się :) ale pewnie o 5 już urzeduje? I kolejny sen o której?

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • myszkaka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie śledzę Was regularnie ale kojarzę że któraś pisała o problemach usypiania w nocy. Ja polecam woombie. Grześ co prawda i bez niego budził się na karmienie co ok 3h ale później musialam długo go usypiać, odkąd śpi w tym to tylko zje i śpi, przewijam go całkowicie na śpiocha i odkładam.

f2wli09k0vt5rkls.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga - urocze zdjecia,
    ja jak zwykle do tylu jestem niektorych tematach. Czytam co piszecie ale nie za wiele rejestruje poki mnie to nie dotyczy ;) Powiedzcie mi prosze jeszcze raz, ktora chuste mam kupic?
    czemu chusta lepsza niz nosidło?
    tkana czy elasyczna? czy lennylamb jest ok?
    ns co jeszcze owinnam zwrocic uwage ?

aha...i dlaczego creny sa od 100 nawet po 700 zł ? drozsza lepsza, czy tylko o wzor chodzi? ;)

i jaki splot wybrac: skosno-krzyzowy, diamentowy, zakardowy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2018, 08:48

aga_90 lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Aniu współczuję szpitala i chorego Maluszka! Trzymam za córeczkę kciuki, żeby wyzdrowiała!
    Te zachowanie położnych tragedia!

Marysia 7h? Wow. Ja mam w nocy sen taki, że co 3h się budzę i zmieniam pieluchą i trochę nakarmie Małą.

Klaudia też nie nadążam za rozmową. Bo co chcę odpisać, to cyc albo coś innego. Ale mam zajęcie i to najważniejsze :-)

u nas wczoraj Ada się objadła i płakała. Mąż Ją nosił jak na odbicie i tylko wtedy była spokojna.
    W końcu zrobiła kupę i zjadła, i padła.

W ogóle Jej się rzadko odbija.

A właśnie o co chodzi z tym skokiem rozwojowym? Bo coś Emily piszesz o tp?

• Emily89 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Aga - urocze zdjecia,
    ja jak zwykle do tylu jestem niektorych tematach. Czytam co piszecie ale nie za wiele rejestruje poki mnie to nie dotyczy ;) Powiedzcie mi prosze jeszcze raz, ktora chuste mam kupic?
    czemu chusta lepsza niz nosidło?
    tkana czy elasyczna? czy lennylamb jest ok?
    ns co jeszcze owinnam zwrocic uwage ?

aha...i dlaczego creny sa od 100 nawet po 700 zł ? drozsza lepsza, czy tylko o wzor chodzi? ;)

W chuście łatwiej uzyskać prawidłową pozycje dziecka (zaokrąglone plecki, poprawne odwiedzenie nóżek), nosidło jest dla dzieci siedzących (pomimo, że producent napisze, że od noworodka:P).

Co do chusty - na początek najłatwiej splot skośno-krzyżowy, zazwyczaj poleca się 100% bawełny, najlepiej uczyć się na pasiakach (moja pierwsza z Lenny Lamb lub jakieś pasiaki z Little Frog). Elastycznej chusty nie polecam bo wystarcza na bardzo krótko i chyba tkana daje i tak lepsza pozycję dziecka.

Cena zależy od splotu, grubości, wzoru, składu, "wyjątkowości" (te po 2000 zł są często unikatowymi, wypust był na kilka sztuk tylko). Warto rozejrzeć się za używanymi chustami - są tańsze, bardziej wykochane (choć LF i LL można śmiało kupować). Na lato warto rozejrzeć się za używaną chustą z domieszką lnu lub bambusa, podobno mniej "grzeje" :)

W razie pytań - pytajcie :)

P.S. Ja wciąż rozważam sprzedaż nerki i zakup jednej takiej wyjątkowej chusty :) xD

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to wombie gdzie można kupić? Na allegro tylko jedno znalazłam...
    Ja próbowałam w koc skrepowac Gabrysia i pierwszy raz spał 2 h! Ale kolejne próby mimo że byk bardzo zmęczony spelzly na niczym bo krzyczał i zaczął się rozkopywac

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Jeśli ładnie przybiera to nie budzilabym tylko cieszyła się :) ale pewnie o 5 już urzeduje? I kolejny sen o której?

Po jedzeniu idzie spać dalej, do 7-8 około. Wydaje mi się, że ostatnio w ogóle je mniej. I chyba woli mój pokarm z butelki niż z piersi (wtedy nie płacze...). Dziwne to wszystko, chyba skonsultuję to z pediatrą.

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo z butelki mu łatwiej I mniej się męczy :) to dluuugo Ci spi... u nas ostatnio kryzys no budzi się ok 1 i do 3-4 wojuje...

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś weszłam na wage a tam -14kg od dnia porodu co się równa -12 kg wagi sprzed ciąży, jestem przeszczęśliwa :D :D mam nadzieje ze waga bedzie nadal szla w dol bo i tak mam duuuza nadwage.. :-/

APrzybylska, Magdzia85F, Rene, olKaczucha, Etoilka, BP 02, Tusianka lubią tę wiadomość

xk81pfk.png
  • APrzybylska Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia gratuluję :) a u mnie jakoś wolno lecą te kilogramy.

Zuzia nie potrafi i stanowczo odmania jedzeniu z butelki, a ja znowu mam flaki z cycków :( jak Wy uczyłyście maluchy ciągnąć z butli? U nas to była walka o przetrwanie.

Z dobry wiadomości - wyniki prawidłowe i jutro idziemy do domku :)

Rene, aga_90, ibishka, Etoilka, BP 02, Tusianka, Ilona92, Agiii37 lubią tę wiadomość

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • Rene Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    APrzybylska wrote:
    Sylwia gratuluję :) a u mnie jakoś wolno lecą te kilogramy.

Zuzia nie potrafi i stanowczo odmania jedzeniu z butelki, a ja znowu mam flaki z cycków :( jak Wy uczyłyście maluchy ciągnąć z butli? U nas to była walka o przetrwanie.

Z dobry wiadomości - wyniki prawidłowe i jutro idziemy do domku :)
    mojego nie musiałam uczyć sam załapał jak poczuł mleko,teraz jesteśmy tylko na piersi i znów mamy słaby przyrost wagi a było już tak dobrze...no nic bedzie treba sięgnąć po butlę.Cieszę się,że jutro wychodzicie do domu:-)Pisałaś coś o alergii powiedz mi jak u was się objawia

Aga cudne foteczki:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2018, 15:09

aga_90 lubi tę wiadomość

Patryk
    17u9anlieh0fpken.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaa95 wrote:
    Dziś weszłam na wage a tam -14kg od dnia porodu co się równa -12 kg wagi sprzed ciąży, jestem przeszczęśliwa :D :D mam nadzieje ze waga bedzie nadal szla w dol bo i tak mam duuuza nadwage.. :-/
    Gratuluję! U mnie od 2 tygodni wagą ani drgnie i chyba już tak zostanie. A to daje +1kg. Oby nie poszybowala znowu w gore:p myślę o tym wombie bo Gabryś śpi niespokojnie i mam wrażenie że często to ręce atakują. Ale skoro jak to kocykiem owijam to się rozkopuje to jest sens? Jak myślicie? No cóż... wydać ponad 100 zł bez sensu mija się z celem... my zaraz na usg idziemy :)

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu super ze wychodzicie jutro do domu :)
    Jakich butelek używasz? Moze problem lezy w smoczku? My przeszliśmy jakos przez 6 smoczkow i ostetecznie mamy Avent 2 (2 dziurki ma), ale przeprawa była groźna :d

U mnie jakies +2kg do wagi z przed ciąży, ale też nie trzymam żadnej diety, wręcz codziennie na spacerach sie czyms objadam :d ale spalam to chodząc ;)

f2wl9vvje61wiuku.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie już zeszło 13kg, i zostało 2.8 do wagi sprzed ciazy.
    Wcześniej nie wierzyłam w dietę matki karmiącej do momentu jak Gabi nie zaczęła reagować kolkami w zależności co zjem. Więc tak po malu i został mi filet na parze w kminku z marchewka i ziemniakami a na przegrychy graham z margaryna i pieczonym schabem :) Mo ale trudno się mówi :)
    My walczymy z katarem. Ciężka przeprawa. A ilość kropelek mnie przeraża. Aż się gubię kiedy co ale może przynajmniej szybko przejdzie małej.
    Ja polecam otulacz swaddle up lub zwykła pieluche flanelowa. Jak mała szalala to skrepowalam ja pielucha górny tułów i dużo lepiej spała. A potem przypomniałam sobie ze mam otulacz i dziś testujemy. Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale dość ładnie śpi, a przy katarze budziła się co pół h. Teraz spała ponad 2 h więc boski wynik jak na dwa ostatnie dni :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2018, 16:20

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • myszkaka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    A to wombie gdzie można kupić? Na allegro tylko jedno znalazłam...
    Ja próbowałam w koc skrepowac Gabrysia i pierwszy raz spał 2 h! Ale kolejne próby mimo że byk bardzo zmęczony spelzly na niczym bo krzyczał i zaczął się rozkopywac

Ja kupowałam na ich stronie https://woombie.pl
    Są różne wersje tych śpiworków, nam poleciła sąsiadka i faktycznie się nam sprawdza. Niweluje ten odruch Moro, ale pozwala się ruszać tak jak w brzuchu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2018, 16:39

f2wli09k0vt5rkls.png
  • olKaczucha Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja je pomiedzy cyckiem bardzo roznie od 30 ml do 70 ml.. zwykle butelka jest 3-4 razy dziennie. Dziewczyny a jak karmicie mieszanie to dajecie wody przegotowanej? Ja od 3 dni włączyłam wode i od 3 ma bolesci brzuszka :( czy to mozliwe?

iv09mg7yklmn388j.png
‹‹ 548 549 550 551 552 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ