X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr praca a ciaza
Odpowiedz

praca a ciaza

Oceń ten wątek:
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się wydaję, że od wizyty do wizyty, a pracodawca może niech z kadrami pogada i niech mu przybliżą przepisy,bo to on powinien wiedziec a nie ty:) ale wiem, takich super mamy szefów hehe:)

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiedział, że zapyta się księgowej.. Kobiety w ciąży nie powinny się takimi sprawami przejmować ale niestety tak to już jest. Pozdrawiam :)

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • MajaRyt Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, ze nie wystawiają na całą ciążę. Tylko od wizyty do wizyty. Dodatkowo ja musiałam donieść zaświadczenie od ginekologa, że jestem w ciąży. Po to, żeby inaczej mi wszystko naliczali (100% zwolnienie) i jak pracowałam na dniówki i nocki po 12h to teraz na grafiku jestem od pn-pt po 8h.

0d1y3e3k4s8gf5uq.png

• kedziorek Nowa

Wysłany: 18 stycznia 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobietki witam się z wami.ja jestem w 5 tygodniu i tak właśnie się zastanawiam kiedy powinnam poinformować swoją szefowa o moim odmiennym stanie :-) pracuje na farmie w norwegi pomagam przy krowkach więc praca nie zbyt lekka.chciałam poczekać do 12 tygodnia minimum co myślicie?moja szefowa to młodziutka osoba.sama niedawno urodziła córeczkę :-) (6 miesięcy temu) wydaje mi się że mam z nią dobry kontakt ale i tak obawa zostaje jeśli chodzi o jej reakcje.

natka
  • kirys Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Moim zdaniem, jeżeli masz ciężką pracę, to najlepiej powiedzieć już, żeby zminimalizować ewentualne ryzyko. Zwłaszcza jeśli w razie czego możesz wziąć zwolnienie lekarskie i mieć zapewnione dochody oraz to, że Cię nie mogą zwolnić, bo nie wiem jakie w Norwegii są przepisy. A może dogadasz się bez problemu z szefową. Skoro masz z nią dobry kontakt i sama jest matką, to powinna zrozumieć, że teraz Twoje Maleństwo jest najważniejsze. A jeśli nie powiesz i nie daj Boże stanie się coś złego, to będziesz miała do siebie samej pretensje.

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • kedziorek Nowa

Wysłany: 18 stycznia 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki kirys :) no właśnie tutaj jest tak dziwnie.ciążę prowadzi lekarz rodzinny i położna jeśli wszystko jest w pozadku nie chcą dawać zwolnienia a ciążę uważają dopiero od 12 tygodnia.wiem że ona też pracowała do samego końca ech porabane to wszystko.pracuje po 3 godziny 3 razy w tygodniu plus sprzątam domki kolejne 3 dni więc zostaje tylko jeden dzień wolnego.No nic chyba poczekam do pierwszej wizyty u lekarza.pogadam i zobaczymy co dalej

natka
  • kirys Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czy owak uważaj na siebie, lepiej nic nie dźwigaj itp. Powodzenia! :-)

km5smg7ygfmqp0h0.png
  • a.badziak Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki! Zaczyna mi się 5 tydzień ciąży, ale boję się jak zareaguje szefowa. Pracuje w przedszkolu po 8 godzin. Na dodatek za tydzień w szkole mają ewaluację i cały czas jest podminowana. Do tego panuje u nas ospa.... nie wiem sama co robić ... poradźcie

km5scbxmnqd7jrtx.png
  • MajaRyt Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia 2016, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Troszkę wcześnie na zwolnienie od ginekologa. Chociaż jeśli powiesz czy ginekologowi czy rodzinnemu o ospie to dadzą Ci zwolnienie. Ja bym nie ryzykowała. Jak nie chcesz, żeby wiedziała szefowa to idź do rodzinnego.

• Elvi Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie, na okres tygodnia czy dwóch możesz iść do lekarza rodzinnego i on wystawi ci zwykłe zwolnienie a nie ciążowe i nikt nic nie będzie wiedział. Może poleci trochę na wypłacie, ale czego nie robi się dla maleństwa, zwłaszcza, że to początki. A nawet jak chorowałaś na ospę to ja też się bałam. Podobno drugi raz nie można zachorować, ale mówią, że na półpasiec tak, a to jest tak jakby powikłania po ospie.
    Ja też w szkole pracuje i od 8 tygodnia poszłam na zwolnienie. U mnie początki były trudne, w 15 tyg. doszły jakieś plamienia a teraz już nie chce wracać i psuć organizację szkoły, bp zatrudnili panią na moje miejsce. Poza tym jak siedzę w domu to jeszcze nie chorowałam a w szkole często z oskrzelami biegałam, bo nie było innego wyjścia.

MajaRyt lubi tę wiadomość

• Lusia_M Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewaluacja to niepotrzebny stres dla nas w ciąży... u mnie krążą plotki, że w tym roku szkolnym już będziemy mieć ja na pewno... Z kolei ja wiem, że u mnie dyrekcja bardzo źle reaguje na L4 ciążowe... koleżanka, która jest u nas na pół etatu zatrudniana co roku na nową umowę powiedziała, że od 5msc nie będzie już chodzić do pracy to usłyszała, że to była jej ostatnia umowa w tej szkole... mi może uda się pochodzić do końca roku ... zobaczymy

l22ndf9htwh3ze14.png
    f2w3rjjg4598ywee.png
    xtgw0tsdn9bsou03.png
  • srokuś Debiutantka

Wysłany: 26 stycznia 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny. Jestem po pierwszej wizycie, ciąża potwierdzona, wszystko gra. W pracy nic nie mówiłam, że względu na to iż za tydzień kończy mi się umowa, a od lutego mam mieć nową. 8 lutego mam kolejną wizytę i lekarz powiedział, że da mi od razu zwolnieni. I właśnie teraz nie wiem, czy nie lepiej by było kilka dni przed wizytą uprzedzić szefową, że idę do lekarza i ze względu na moje poprzednie poronienie i trudności z zajściem w ciąże prawdopodobnie idę zaraz na l4?

http://www.photoblog.pl/xunacancionx
  • Baby Jaga Znajoma

Wysłany: 26 stycznia 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Nie mam pojęcia jaką masz szefową. Wydaje mi się, że jeśli jest w porządku to można ją poinformować i powinna pójść Ci na rękę i przedłużyć Ci umowę do końca wychowawczego. Jeśli nie jest w porządku to i tak ma chyba obowiązek (nie jestem pewna sprawdź) dać Ci umowę do terminu porodu.

Aga
  • kirys Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Srokuś ja na Twoim miejscu zaczekałabym jak dostanę nową umowę i wtedy powiedziała, że idziesz na lekarza i prawdopodobnie od razu wyśle Cię na L4.

km5smg7ygfmqp0h0.png
  • kirys Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umowa ulega automatycznie przedłużeniu do dnia porodu, jeśli jej zakończenie wypadałoby po ukończeniu 3 miesiąca ciąży.

km5smg7ygfmqp0h0.png
  • BlueBerry23062015 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny:) umowa automatycznie sie przedluza do dnia rozwiazania..
    prawdopodobnie zaczynam 6 tydzien ciazy ale jutro u lekarza bede miala wszystko potwierdzone ;)

ja pracuje w handlu..praca w swiatek piatek i niedziele nocne zmiany i dzienne..ale nawet to lubilam..chcialam cos zmieniac w zyciu lecz teraz prawdopodobnie plany bede musiala pozmieniac..obecnie u mnie jest jeden wielki plac budowy...firma jest przebudowywana..zmniejsza sie powierzchnia handlowa i mam przejsc na nocne zmiany zeby przypilnowac swojego dzialu..a tam kurz halas i pelno pylu..jakos mi sie to nie widzi..wiem natomiast ze ciezarne nie powinny pracowac na nocnych zmianch wiec raczej od razu poinformuje swoja szefowa

"Ważne, że jesteś..nie ważne gdzie!
    I to się liczy, a reszta nie!
    Szymon ur. 23.06.2015 / 23:57
    zm. 25.06.2015 / 00:32

f2w3flw1lpuzx0i9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2016, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue Berry, lekarz powinien Ci wystawić zaświadczenie które zanosisz do kadr, ja odkąd to zrobiłam jestem w szoku jak mnie traktują w pracy :P mam lżej, mogę chodzić na przerwę kiedy chce (ale oczywiście mam nie przesadzać) i przede wszystkim krócej pracuję :)

• mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.badziak a ja myślę że nie jest za szybko. Też jestem przedszkolanką i od 5 tygodnia jestem na zwolnieniu. Mój lekarz nawet nie chciał słyszeć ze będę pracować zwłaszcza w takim miejscu gdzie codziennie dzieci przychodzą z katarem wysypkami i chorobami zakaźnymi. Dochodzi do tego gimnastyka, ktora w moim przypadku jest zabroniona no i zbyt dużo godzin w ruchu. Mój dyrektorka pomimo ze również ciezki okres jest w pracy powiedziała że nie mam patrzeć na prace tylko zdrowie swoje i maluszka.

MajaRyt lubi tę wiadomość

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • Lusia_M Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    A.badziak a ja myślę że nie jest za szybko. Też jestem przedszkolanką i od 5 tygodnia jestem na zwolnieniu. Mój lekarz nawet nie chciał słyszeć ze będę pracować zwłaszcza w takim miejscu gdzie codziennie dzieci przychodzą z katarem wysypkami i chorobami zakaźnymi. Dochodzi do tego gimnastyka, ktora w moim przypadku jest zabroniona no i zbyt dużo godzin w ruchu. Mój dyrektorka pomimo ze również ciezki okres jest w pracy powiedziała że nie mam patrzeć na prace tylko zdrowie swoje i maluszka.

Pozazdrościć, ja w swojej jak powiem o ciąży to obawiam się, że po porodzie prace stracę... nadzieje mam jedynie taką, że jak pochodzę do końca ciąży to będą widzieć jak bardzo mi na tej pracy zależy... i może się nade mną zlitują

l22ndf9htwh3ze14.png
    f2w3rjjg4598ywee.png
    xtgw0tsdn9bsou03.png
  • MajaRyt Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    I to jest szefowa-człowiek;)

a.badziak lubi tę wiadomość

‹‹ 5 6 7 8 9
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ