Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr praca a ciaza
Odpowiedz

praca a ciaza

Oceń ten wątek:
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam umowe o pracę od listopada a 21 grudnia dowiedziałam się, że jestem w ciaży - 5 tydzień. Lekarz od razu wystawił mi zwolnienie bo pracuję w żłobku i na samym początku ciąży już miałam anginę ropną i byłam na antybiotyku. Tyle się naczytałam w internecie o kontrolach z zusu w przypadku kobiet, które niedługo po podpisaniu umowy zaszły w ciąże, że zaczęłam się stresować, że nie dostanę zasiłku bo zus uzna, że moja umowa była fikcyjna czy coś :( a ja naprawdę tam pracowałam przez te 1.5 miesiąca tylko jak pracodawca w razie czego ma to udowodnić jak zaczną sprawdzać? Ja w żłobku nie prowadziłam żadnej dokumentacji, nie ma tam moich podpisów, jedynym dowodem na moją pracę jest kilka zdjęć z dziećmi np. podczas ubierania choinki w grudniu. O dziecko starałam się od kwietnia a akurat tak się złożyło ( nie wiem cud, przeznaczenie), że w ciążę zaszłam dopiero na początku grudnia jak już miałam pracę. Macie jakieś doświadczenia z takimi kontrolami z zusu? Pozdrawiam :)

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • a.badziak Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczekam do przyszłego tygodnia i zobaczymy co lekarz powie. Źle się czuję tylko wieczorami, ale rzeczywiście praca w przedszkolu jest na pełnych obrotach. Nigdy nie wiesz co Cię czeka. Dzięki za podpowiedzi.

km5scbxmnqd7jrtx.png
  • srokuś Debiutantka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mnie niestety nie obowiązuje automatyczne przedłużenie umowy, bo byla to umowa na okres próbny i gdybym byla w 12 tyg to owszem, powinni mi ją bez gadania przedłużyć do dnia porodu, no ale niestety. Szefowa mam w porządku i wiedziala o tym, że nie mam dzieci, ale chcę je mieć. Wiec mysle, ze jak przedluza umowę to jeszcze przed wizytą u lekarza uprzedze ją co i jak.

http://www.photoblog.pl/xunacancionx
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy pracodawca jak wysyła ten formularz do zusu zus z- 3 po upływie 33 dni na zwolnieniu to musi dołączyć wszystkie zwolnienia od początku ciąży czy tylko ostatnie zwolnienie?

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • kirys Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    czy pracodawca jak wysyła ten formularz do zusu zus z- 3 po upływie 33 dni na zwolnieniu to musi dołączyć wszystkie zwolnienia od początku ciąży czy tylko ostatnie zwolnienie?
    Tylko ostatnie zwolnienie, a potem kolejne już bez druku z-3.

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki ;)

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
‹‹ 5 6 7 8 9
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ