USG pierwszego trym.
-
WIADOMOŚĆ
-
W sensie prenatalne czy 4D? Ogólnie prenatalne USG jest obowiązkowe i jest wykonywane czy to na NFZ czy na prywatnej wizycie tak samo jak kazde Usg, tylko trwa troche dluzej i malego tam trochę sie obraca, zeby mozna bylo wszystko pomierzyc. A 4D kolo 300 zl, ale planuje zrobic tak w 30 tygodniu, moze 33, zeby troche buźkę kruszyny pooglądacBartuś❤️
09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić -
O proszę. A ja muszę zapłacić dodatkowo innemu lekarzowi. Wyczytałam ze darmowe jest dla kobiet powyżej 35 roku życia lub ze wskazaniem tj. chorobą w rodzinie czy gdy lekarz coś zobaczy na usg.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2015, 16:39
-
No ja nie mam....
http://www.kore.pl/program_prenatalny_nfz.php
Tu napisano kto ma darmowe.
Ja mam mieć robione to:
WARIANT IV - 295zł *
Proponowany jest lekarzom, kierującym pacjentki na pełne badanie prenatalne I trymestru (USG "genetyczne"+ test podwójny).
OBEJMUJE:
-wykonanie pełnej oceny USG płodu zgodnie ze standardami badania I trymestru aparatem wysokiej klasy
-jednoczasowe pobranie krwi na test podwójny
-obliczenie zintegrowanego ryzyka trisomii (program certyfikowany FMF)
na podstawie: NT, NB, DV, HR, beta HCG, PAPP-A
-wynik prawidłowy wysyłamy pocztą na adres pacjentki
-wynik nieprawidłowy kwalifikuje pacjentkę do włączenia do programu prenatalne go i skierowania na konsultację genetyczną w ramach programu -
God, to jest jakaś wersja extra, ja miałam tylko badanie usg, ocena płodu itd, ogólnie lekarka mówiła, że jesli ta ocena płodu jest pozytywna to nie trzeba robić tego testu potrójnego z krwi ani biopsji, a procedura jest taka, że najpierw robi sie USG, ocena tej przezierności i kosci nosowej, jesli ginekolog stwierdzi ze cos jest nie tak, to wysyła na to samo badanie do kogos kto sie głownie specjalizuje w badaniach prenatalnych i jesli on ma jakies podejrzenia to wtedy proponuje wykonanie biopsji. A test z krwi ten PAPPA chyba jest proponowany dobrowolnie i kosztuje cos kolo 200-300, ale nie robilamBartuś❤️
Ja chyba zrobię ten PAPPA, znaczy ją wpadlam w obsesję troche, to moja pierwszą ciąża i robię wszystko po kolei co mi proponują akurat jestem w dość komfortowej sytuacji że mogę SB pozwolić na takie " zachcianki". Cieszę się póki co że wszystkie dodatkowe badania z krwi itp wychodzą dobrze
Dalile lubi tę wiadomość
-
No mysle ze PAPPA się przydaje, na pewno bardzo uspokaja gdy wyniki sa dobre, takze jesli ktos chce to jak najbardziej, nieinwazyjne badanie a daje dobry obraz rozwoju ciąży. Jesli cos jest to warto korzystać. I uwazam ze PAPPA powinno byc refundowane.
Tynia lubi tę wiadomość
Bartuś❤️
Hej. Ja w styczniu robie wlasnie to usg razem z kombinowanym testem z krwi. U nas we wloszech place 250euro za ta przyjemnosc
Od 35 rz sa refundowane. Lekarz juz mi pobral krew i powiedzial ze mi da wynik po usg jak to razem polaczy i da mi ostateczny wynik. -
Hej Mam prośbę do kobiet, które mają za sobą swoje pierwsze USG i odpowiedzą mi na pytanie bo już oczywiście zaczynam fiksować Pierwsze USG miałam w 4tyg. i 6 dniu ciąży, był widoczny pęcherzyk ciążowy 0.85 cm ale lekarz nic nie wspomniał o pęcherzyku żółtkowym, nie oznaczył go, nie powiedział czy jest czy nie ma ale też nie mówił, że coś jest nie tak tylko kazał mi przyjść za 3 tygodnie ( wizytę mam w sobotę 9 stycznia) i wtedy już będzie mógł określić czy ciąża prawidłowo się rozwija, czy bije serce itd. Ja na moim USG dopatruję się tego pęcherzyka żółtkowego i nie wiem czy to może być to:
Na dolnej środkowej części pęcherzyka widać takie lekkie uwypuklenie, kółeczko. Co to może być ? Bo widać, że odstaje od zarysu pęcherzyka ale lekarz w ogóle tego nie oznaczył.. Pomoże któraś z was? Bo ja już się nie mogę doczekać soboty...