X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr USG pierwszego trym.
Odpowiedz

USG pierwszego trym.

Oceń ten wątek:
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam i to badanie i to. Pewnie jakby trzeba było, to bym NIFTY też zrobiła, żeby mieć pewność

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, orientujecie się czy na 7t3d zarodek 8 mm nie jest za mały? Tydzień wcześniej było 6, czy przez tydzień 2 mm to jest prawidłowy wzrost?

• NatiB Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziennie rośnie około milimetra. Musial być troche zle zmierzony. Jeśli serduszko pika normalnie i lekarz nie widzi zadnych nieprawidlowosci tzn ze rośnie w normie. Gdyby faktycznie urosl przez tydz tylko 2 mm to by lekarz już tam wariował, uwierz. Na pewno urosl wiecej i ktorys z pomiarow byl wykonany niedokladnie.

Bartuś❤️
    09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u innego lekarza, ogólnie chodzę prywatnie a teraz miałam wizytę na USG. Nie zrobił tego dokładnie więc może faktycznie coś było źle zmierzone.. Mam nadzieję przynajmniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2016, 11:07

• NatiB Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli serducho biło normalnie to wszystko jest ok i wzrasta tez normalnie :) dopiero po 12tc maluchy zaczynają rosnąć własnym tempem i jedne rosną wolniej a drugie szybciej, teraz wszystkie wzrastają tak samo.

Bartuś❤️
    09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić
  • AlaWer500 Debiutantka

Wysłany: 4 lutego, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, ja też dzisiaj miałam pierwsze USG. OM 20/12. A w opisie USG: średnica pęcherzyka (11.67 mm), CRL 1.2 mm (poza zakresem tabel biometrycznych), akcja serca (ASP) 112u/min, pęcherzyk żółtkowy średnica 3.3 mm. Dostałam cyclogest zapobiegawczo (jestem już po jednym poronieniu) i kolejna wizyta dopiero 25/02… Z tego opisu wynika, że ciąża jest o wiele młodsza niż wiek z OM. Niepokoi mnie zwłaszcza CRL… Co myślicie? Czy pójść na kolejne USG np za tydzień? Badać betę?

• Katex8x Debiutantka

Wysłany: 4 lutego, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, właśnie wróciłam z pierwszego USG. Jestem w 6+2 tc i będąc na badaniu widziałam serduszko i lekarz opisał stan jako "wszystko w porządku" ❤️
    I tak jak początkowo byłam happy tak teraz ogarnia mnie lekka złość.
    Zacznę od tego, że poszłam do lekarza, u którego docelowo chciałam prowadzić ciążę. Prywatnie.
    W trakcie USG ocenił, że wielkość zarodka jest taka jak być powinna w tym okresie, ale przez to, że byłam tak szczęśliwa tym serduszkiem nie dopytalam ile mierzy zarodek. 😭
    Po czym zdziwiło mnie, że zdjęcie (to dla mnie) jest wydrukowane na kartce A4, a to prawidłowe zachował. Po czym jak wróciłam do domu , zobaczyłam że na tym zdjęciu nie ma żadnego opisu prócz mojego nazwiska, daty i błędnej godziny. Żadnych danych o wielkości zarodka ani nic innego.
    Dodam, że została mi założona karta ciąży.

Zastanawiam się czy gabinet jest tak słabo wyposażony czy o co chodzi. Bo ogólnie ten lekarz przyjmuje w 3 różnych przychodniach, a ta w której byłam to po prostu jest najbliżej mnie dlatego tam się zapisałam.
    Do lekarza nie mam zastrzeżeń, bo poświęcił mi dużo czasu i odpowiadał na każde pytanie.

19.01.2025 - ⏸️ i beta 43,6
    22.01. 2025 - beta 252,9
    26.01.2025 - beta 1563,9
    4.02.2025 - 👩🏼‍⚕️🩺

preg.png
  • Marta.R. Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Następnym razem zapytaj go o to w prost 🤷‍♂️

🧑 1985 🧒 1980
    Czerwiec 2022 Kacperek 🙆
    Marzec 2023 🫄
    Kwiecień 2023 💔
    15.02 2024 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
    21.02 8.2mm bije ❤️
    05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
    26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
    17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
    28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
    13.06 waga 540g 🙂
    01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
    14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234
    27 września jesteś już z nami 😄 waga 3210 💞 poród SN.
    event.png
    event.png
  • Kinia1234 Nowa

Wysłany: 5 lutego, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie bo jestem trochę zestresowana jestem w ciąży ostatni okres miałam 13.12.2024 ogólnie miałam nieregularne okresy w ostatnim czasie zrobiłam test wyszedł pozytywny poszłam do gin. 17.01.2024 Potwierdziła ciążę na USG pokazało 6 tyd i 6 dzień już było serduszko crl 0.85 cm i wczoraj 04.02.2024 byłam u innego gin już docelowego zrobił USG powiedział że zarodek jest mniejszy niż wskazuje wedlug okresu termin wyznaczony według okresu 20 września według USG 26 września ale zauważyłam na zdjęciu z usg że tam jest crl 0.84 cm i tydzień 6 i 4 dzień no niby wypytywałam się go czy coś nie tak powiedział że tak czasem jest jak miała nieregularne okresy ale trochę się stresuje tym mam negatywne myśli że coś może być nie tak a wizyta dopiero za trzy tygodnie . Zaniepokoiło mnie to też że jak pierwszy raz byłam na usg to jeżeli teraz mam 6 tydz i 4 dzień to wtedy był 4 to nie możliwe że już by serduszko tak wcześnie było

• palyna Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Mam takie pytanie - w poniedziałek byłam na USG , ciąża wh miesiączki trochę starsza niz wg USG - na USG pokazało 6+0 i serduszko biło 140 uderzeń na minutę CRL 0,32 termin porodu na 25 wrzesien - dodam że byłam w luxmedzie bo mam tam
    Pakiet więc poszłam skorzystać . Dziś z kolei wybrałam się do lekarza prywatnie - poszłam do tego , którego wybrałam na prowadzenie swojej ciąży bo znamy się długo i mu ufam - i teraz u niego na USG pokazuje ten sam tydzień ciąży co w poniedziałek więc 4 dni temu 6+0 a CRL 0,37, serce bije .
    Pytałam się go czy mam się martwić powiedział że nie mam czym i że on nie wie co lekarz w luxmedzie mierzył ale jemu wychodzi tak… terminu porodu tutaj też już się przesunął na październik…
    Powiedzcie mi bo ja już tyle razy przechodziłam przez mały wzrost pęcherzyków , potem za mały CRL… czuje że coś się złego dzieje , że zarodek nie rośnie tak jak powinien …
    To za dużą rozbieżność wg mnie… co myślicie ?

palyna
  • Patabr Przyjaciółka

Wysłany: 7 lutego, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Hej

Mam takie pytanie - w poniedziałek byłam na USG , ciąża wh miesiączki trochę starsza niz wg USG - na USG pokazało 6+0 i serduszko biło 140 uderzeń na minutę CRL 0,32 termin porodu na 25 wrzesien - dodam że byłam w luxmedzie bo mam tam
    Pakiet więc poszłam skorzystać . Dziś z kolei wybrałam się do lekarza prywatnie - poszłam do tego , którego wybrałam na prowadzenie swojej ciąży bo znamy się długo i mu ufam - i teraz u niego na USG pokazuje ten sam tydzień ciąży co w poniedziałek więc 4 dni temu 6+0 a CRL 0,37, serce bije .
    Pytałam się go czy mam się martwić powiedział że nie mam czym i że on nie wie co lekarz w luxmedzie mierzył ale jemu wychodzi tak… terminu porodu tutaj też już się przesunął na październik…
    Powiedzcie mi bo ja już tyle razy przechodziłam przez mały wzrost pęcherzyków , potem za mały CRL… czuje że coś się złego dzieje , że zarodek nie rośnie tak jak powinien …
    To za dużą rozbieżność wg mnie… co myślicie ?

Jest widoczny wzrost w mm, wydaje mi się, że jest okej, średnio 1mm na dobę wzrasta, także u Ciebie jest akurat.
    Jeśli chodzi o tydzień ciąży to ciężko mi coś powiedzieć, ale skoro do 7 dni różnicy między miesiączką a usg uznaje się za normę i to jest okej, to pytanie czy 4 dni w Twoim przypadku też nie jest okej? Mówią też, że dużo zależy od sprzętu, może tak jest w tym przypadku. Wydaje mi się, że najlepiej jest chodzić do jednego lekarza, wtedy jest najbardziej miarodajne. A jeśli lekarz nie widzi nic złego to może warto mu zaufać, gdyby coś było nie tak to pewnie by chociaż wspomniał. Ciesz się kabaczkiem, celebruj stan w którym jesteś 💚 powodzenia

31 lat

Przedwczesne wygasanie czynności jajników

AMH 0,8
    FSH średnio 26-28

Klinika Bocian
    ET 07.2024 ciąża biochemiczna
    FET 09.2024 ciąża biochemiczna
    FET 25.11.2024 4.1.1
    5 dpt pozytywny test
    7 dpt beta 110
    9 dpt beta 280
    11 dpt beta 850
    14 dpt beta 3950
    20 dpt zarodek 6mm i serduszko
    10w0d test sanco - wszystko prawidłowe, chłopiec
    11w3d ziomeczek ma 4,7 cm, nadgonił 3 dni
    13w2d (04.02) prenatalne
  • palyna Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Ile uderzeń na minutę biło serduszko u ws pod koniec 6 tygodnia ?

palyna
‹‹ 8 9 10 11 12
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ