X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr wrzesień 2018
Odpowiedz

wrzesień 2018

Oceń ten wątek:
  • Mari92 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena gratulacje :-)
    My staraliśmy się 18 miesięcy. A w tym czasie badania, lekarze i uchodząca nadzieja.
    Ale najważniejsze, że się udało. 6 lutego mam pierwszą wizytę u gina w ciąży :-)

Agentka85 lubi tę wiadomość

<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/201810011778.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marek💙
    <a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202206044980.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marta 💓
  • Lisaveta_ Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena86 wrote:
    Witajcie dziewczyny,
    to mój pierwszy wpis na blogu.
    Nowy rok zaczął się dla mnie wprost fantastycznie:) 2 stycznia przed wyjściem do pracy, patrząc jeszcze ledwo na oczy zrobiłam test, który wyszedł +. Mąż jeszcze spał, ale ja go obudziłam taką wspaniałą wiadomością, jego komentarz bezcenny: "Ale jaja":D. Jesteśmy chyba szczęściarzami, bo udało nam się za 1 razem, i jeszcze chyba do końca w to szczęście nie wierzymy. Mam tylko i wyłącznie pozytywne myśli, za sobą już kilka wizyt u ginekologa (8 tydzień, 3 dzień, serduszko bije, dzidzia ma 1,5 cm). Termin 11 września 2018 (chociaż mam cichą nadzieję, że będzie to 7 września -
    urodziny mojego męża:D)Za kilka tygodni badanie USG genetyczne (mam nadzieję, że maluszek rozwija się prawidłowo). Z leków zażywam Euthyrox (50), Pregne PLUS, Pregne DHA, cały komplet badań już za mną i wszystko wyszło ok, TSH poniżej 2, jestem cały czas pod opieką endokrynologa oczywiście. Czuję się fantastycznie (chociaż naczytałam się dużo o objawach, i byłam nimi przerażona). Doskwiera mi jedynie bolesność piersi, i czasami mam dziwne uczucie na żołądku. Ale żadnych mdłości nic z tych rzeczy. Nie mam za to ochoty na moją ulubioną Inkę, czy melisę (którą piłam hektolitrami). Za to teraz woda, soki, owoce, warzywa, najlepiej wszystko to co kwaśne i gorzkie:D No by było na tyle:) cieszę się ciszą i spokojem, i urlopem;)
    Hej. :)

Księżniczka styczeń 2013
    Aniołek [*] luty 2018 - 10t

• Lisaveta_ Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2018, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mari92 wrote:
    Lena gratulacje :-)
    My staraliśmy się 18 miesięcy. A w tym czasie badania, lekarze i uchodząca nadzieja.
    Ale najważniejsze, że się udało. 6 lutego mam pierwszą wizytę u gina w ciąży :-)
    Ja 5 lutego mam wizyte, pierwszą.

Mari92 lubi tę wiadomość

Księżniczka styczeń 2013
    Aniołek [*] luty 2018 - 10t

• TinyYnka Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Ja mam jutro przed soba pierwsza wizyte. Wedlug miesiaczki powinien byc to 6 tydzien ale podejrzewam ze owulacja mogla sie spoznic i jestem dopiero w 5 tygodniu. Kochane czy jest szansa ze tak wczesnie lekarz cos bedzie widzial. Dwa razu juz poroniłam i tak bardzo sie teraz stresuje. Mam za soba juz bete pierwszy wynik 169 a drugi po 72godz 919 wiec spory przyrost bety mnie bardzo pociesza

lena86, mersiak lubią tę wiadomość

• lena86 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałaś już l4 na ciaze ? Jeśli tak, to Ty poprosiła czy lekarz sam zaproponował ?

Maka86 tak dostałam bez problemu L4, poszłam na wizytę do ginekologa dzień po pozytywnym teście (niestety kobieta nadaje się tylko do wypisywania L4, w życiu nie powierzyłabym swojego zdrowia w jej ręce, a tym bardziej dziecka:/, zresztą same opinie na znanylekarz.pl świadczą o tej Pani dr ocena 2,5:/). Pani dr nahuczała na mnie, i miała wręcz pretensje, czego ja chcę, przyszłam przecież w dniu miesiączki. Ja nie dam sobie w kaszę dmuchać, zwłaszcza lekarzom, którzy siedzą w klinice za karę. Więc jej spokojnie wytłumaczyłam, że nie chciałam czekać z wizytą, i chyba dobrze, że chcę być pod opieką lekarza już od samego początku. Wtedy zmieniła trochę nastawienie i ton głosu. Na końcu zapytałam o zwolnienie, pani dr bez problemu je wypisała. WYjaśnię, że jestem nauczycielem w przedszkolu, prowadzę też zajęcia muzyczne w Domu Kultury (więc cały czas mam styczność z różnego rodzaju chorobami, w tym różyczkami, ospami itd.). Chociaż lubię swoją pracę, to wolę nie ryzykować, i przysiąść trochę na przysłowiowych 4 literach:P

P.S.
    Czy któreś dziewczyny są z Krakowa;)?

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TinyYnka wrote:
    Witajcie. Ja mam jutro przed soba pierwsza wizyte. Wedlug miesiaczki powinien byc to 6 tydzien ale podejrzewam ze owulacja mogla sie spoznic i jestem dopiero w 5 tygodniu. Kochane czy jest szansa ze tak wczesnie lekarz cos bedzie widzial. Dwa razu juz poroniłam i tak bardzo sie teraz stresuje. Mam za soba juz bete pierwszy wynik 169 a drugi po 72godz 919 wiec spory przyrost bety mnie bardzo pociesza

Ja miałam robione USG w 5 tygodniu (było widać pęcherzyk), następnie w 7 tygodniu (dziecko miało 1 cm, biło już pięknie serduszko). Jeżeli lekarz jest obeznany w tematyce, ma długie doświadczenie to wszystko zobaczy;) dlatego tak ważne jest być pod opieką fachowca, a nie konowała:/, których wiele na świecie.

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maka86 wrote:
    To super że możesz sobie spokojnie odpoczywać tym bardziej ze w życiu się jeszcze napracujesz :) ja jestem jeszcze na macierzyńskim do 04.03 ale będę Bede chciała wziąć zwolnienie i mam nadzieję że dostanę.

Ja jestem z Krakowa.

I mam nadzieję korzystać z wolnego ile wlezie:D i tak w domu zawsze jest co robić;) a ja mam ambitne plany do zrealizowania:D pewnie jak zwykle skończy się na planach;) a przede mną jeszcze wielki remont w mieszkaniu...o zgrozo...więc na nudę na pewno nie będę narzekać:)
    Maka86 jest tutaj możliwość jakiejś prywatnej korespondencji? bo widzę, że nie jesteś po raz pierwszy w ciąży;) to mogłabym o coś tam ekspertki w tej dziedzinie popytać, zwłaszcza, że jesteś z Krakowa;)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Ewelinka_12 Debiutantka

Wysłany: 1 lutego 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie odebrałam wyniki bety (zrobiłam z ciekawości) i w 5 tyg i 3 dniu wynik to 11809 :-)

Nie mogę się doczekać wizyty u lekarza!!!

W ogóle dziewczyny jeśli macie jakieś pytania dot L4 i umów to śmiało pytajcie. Pracuję jako kadrowa :-P

KLM89, Camilla13 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ja mam do Ciebie pytanie Ewelinka_12!

8.01 dostałam wypowiedzenie miesięczne do 28.02. Umowę mam na czas określony do listopada 2018. W dniu otrzymania wypowiedzenia nie wiedzialam że jestem w ciaży. Niedługo potem sie dowiedziałam i zaczęłam bardzo stresować ponieważ atmosfera zrobiła się trudna. Wzięłam l4 na 2 tyg od rodzinnej 80 procent bo jeszcze nie byłam u ginekologa na kręgosłup bo mam poważnie chory. Prezes mojen firmy przekazał koleżance że pożałuje tego l4 i będę mieć kłopoty i moja lekarka. Oczywiście nie przejęłam się specjalnie ponieważ mam chory kregoslup boli mnie non stop aczkolwiek przykro się zrobiło. We wtorek byłam u ginekologa i wzięłam na 2 tygodnie już ciążowe i dostarczyłam do kadr wraz z zaświadczeniem o ciąży. Moje pytanie jest takie : wiem, że pracodawca musi mi cofnąć wypowiedzenie ale ile czasu ma na to i w jaki sposób ma mnie powiadomić nie wiem poczta telefonicznie? Bo muszę też mieć wiedzę czy nie iść do sądu. Dzięki za odpowiedź

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 18:13

• KLM89 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka_12 wrote:
    Właśnie odebrałam wyniki bety (zrobiłam z ciekawości) i w 5 tyg i 3 dniu wynik to 11809 :-)

W ogóle dziewczyny jeśli macie jakieś pytania dot L4 i umów to śmiało pytajcie. Pracuję jako kadrowa :-P

No to super :) Dobrze wiedzieć ,że jest ktoś obcykany w tym temacie ,a na pewno się to przyda :)

• lena86 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maka86 wrote:
    Nie wiem czy można rozmawiać na prić, no ale pytaj jak coś pod względem organizacyjnym może coś uda mi się doradzić, szpital , wózek, wyprawka do szpitala itp...

Na dzień dzisiejszy to miałabym pytanie o szpital, w którym rodziłaś, i masz zamiar rodzić obecnie:) jakie warunki, personel, wrażenia itp. Mój lekarz pracuje w Ujastku, i na razie moje plany są takie, żeby tam rodzić.

w4sq43r85k8egy8f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :-) czytam wrześniowy wątek od dość dawna i w końcu postanowiłam dołączyć do Was. Jestem w 8 tygodniu i 6 dniu, termin porodu wyznaczono na 8 września. Od 6 dni jestem na l4 bo nabawiłam się poważnej infekcji układu moczowego, wykonuje niebezpieczny zawód i ciągle jestem narażona na chłód, deszcz i ludzi z niewiadomo jakimi chorobami, lekarz musiał powtórzyć antybiotyk co dodatkowo mnie stresuje. Mam 32 lata i skorzystaliśmy z in vitro bo szanse na naturalne poczęcie były bardzo małe, a czas szybko leci i przybywa lat. Teraz niecierpliwie czekam na badania genetyczne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka_12 mam jedno pytanie, l4 dostałam ciążowe z widocznym kodem, czy muszę dostarczyć do kadr również zaświadczenie?

Gineczka lubi tę wiadomość

• gosia.kak Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :) długo sie nie odzywałam bo miałam 2 tyg urlop, ktory zalegał mi jeszcze z poprzedniego roku. Wypoczęłam na maxa i jestem teraz pełna energii do pracy :)
    Co do szybkiego przechodzenia na l4 , to z doświadczenia moich kolezanek (bo swoich jeszcze nie mam) wiem, ze nie warto przechodzic za wczesnie na l4, bo "człowiek i tak sie potem po narodzeniu dziecka jeszcze nasiedzi w domu tyle, że już mu sie odechciewa i chce wracac do ludzi", takze ja poki mogę i mam siły to popracuje ;) [Oczywiscie odnosi się to do sytuacji, kiedy nie ma sie ciąży zagrożonej albo pracy fizycznej/ zagrażającej dziecku.]

Dziś kolejna wizyta u gin i podgląd usg, co tam słychac u dzidzi :)
    Za 2 tyg test pappa...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2018, 14:22

3i492n0agf4rykt3.png
  • gosia1991 Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) U nas z miesiączki termin na 30.09. Druga ciąża, synem ma 13,5 miesiąca. Obie ciąże stymulowane lekami i zastrzykami w celu osiągnięcia pęcherzyków :)3 cykl trafiony !!
    Obecnie 7tc , na l4 od 21,01 - lekarz ktory prowadzil pierwszą ciąże poszedł na rękę i dal zwolnienie, ponieważ byłam na urlopie wypoczynkowym już i aby zaoszczędzić dni urlopowe na podstawie bety wypisał l4 :) Pecherzyk w macicy był dopiero tydzień później :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2018, 10:13

Camilla13 lubi tę wiadomość

9f7ji09kazchgo2e.png

w4sqyx8diam2g7k8.png
  • Mari92 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja już po 1 wizycie :-), widziałam swojego okruszka. Serduszko już biło :-). Mam zrobić szereg badań i zgłosić się do gina na założenie karty ciąży :-)
    Wszystko jest ok. Oby tak dalej :-)
    A co do terminu z miesiączki mi gin wyznaczył na 28 września, a z usg na 30.

Agentka85 lubi tę wiadomość

<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/201810011778.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marek💙
    <a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202206044980.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marta 💓
  • Agentka85 Debiutantka

Wysłany: 11 lutego 2018, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena86 wrote:
    Dostałaś już l4 na ciaze ? Jeśli tak, to Ty poprosiła czy lekarz sam zaproponował ?

Maka86 tak dostałam bez problemu L4, poszłam na wizytę do ginekologa dzień po pozytywnym teście (niestety kobieta nadaje się tylko do wypisywania L4, w życiu nie powierzyłabym swojego zdrowia w jej ręce, a tym bardziej dziecka:/, zresztą same opinie na znanylekarz.pl świadczą o tej Pani dr ocena 2,5:/). Pani dr nahuczała na mnie, i miała wręcz pretensje, czego ja chcę, przyszłam przecież w dniu miesiączki. Ja nie dam sobie w kaszę dmuchać, zwłaszcza lekarzom, którzy siedzą w klinice za karę. Więc jej spokojnie wytłumaczyłam, że nie chciałam czekać z wizytą, i chyba dobrze, że chcę być pod opieką lekarza już od samego początku. Wtedy zmieniła trochę nastawienie i ton głosu. Na końcu zapytałam o zwolnienie, pani dr bez problemu je wypisała. WYjaśnię, że jestem nauczycielem w przedszkolu, prowadzę też zajęcia muzyczne w Domu Kultury (więc cały czas mam styczność z różnego rodzaju chorobami, w tym różyczkami, ospami itd.). Chociaż lubię swoją pracę, to wolę nie ryzykować, i przysiąść trochę na przysłowiowych 4 literach:P

P.S.
    Czy któreś dziewczyny są z Krakowa;)?
    Jeśli chodzi o L4 to mój lekarz wypisał mi je już na pierwszej wizycie na której widać bylo tylko pęcherzyk. Teraz jestem w 8 tyg i zastanawiam się czy nie zrezygnować z pracy aż do końca pierwszego trymestru. Co prawda pracuję w biurze ale wolę być ostrożna bo to nasze pierwsze maleństwo wyczekane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2018, 19:12

Agentka85
  • Agentka85 Debiutantka

Wysłany: 11 lutego 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KLM89 wrote:
    No to super :) Dobrze wiedzieć ,że jest ktoś obcykany w tym temacie ,a na pewno się to przyda :)
    No to ja mam pytanko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2018, 19:16

Agentka85
  • KLM89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) Jakoś tutaj cichutko ;) Tak po trochę podczytuję i widzę ,że większości z Was lekarze już zlecili badania, a ja jeszcze nic nie zrobiłam :/ Doktor powiedział,żebym przyjechała za 2 tyg. ( byłam wtedy w 7 tyg.) i wtedy założymy kartę i zrobimy potrzebne , na tym etapie, badania . Mam nadzieję,że to normalne bo trochę mnie to na początku zdziwiło ....no ale może i tak jest dobrze ;) Aktualnie jestem w 9 tyg. jutro wizyta - doczekałam się ;)

Pozdrawiam :)

• KLM89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka_12 wrote:

Hej :) Mam pytanie :) Czy jak dostanę od lekarza zwolnienie L4 z tym symbolem B to może tak być ,że np. napisze mi zwolnienie na miesiąc potem np. wrócę do pracy ale za jakiś czas znowu mi wypisze jak będzie potrzeba ? Czy można takie L4 wypisać tylko raz ? Chodzi mi o to żeby przysługiwało 100 % wynagrodzenia .

‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ