Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • vivien Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka wrote:
    Nina jeżeli większość ludzi nie potrafi wymówić twojego imienia poprawnie, po jakimś czasie jest to frustrujące. Wolałabym więc oszczędzić tego memu dziecku. Nie chcę wybierać imienia typowo angielskiego, ale Polskie, żeby w Anglii brzmiało tak samo jak w Polsce a takich imion jest dosyć dużo.

Lalita ja też jeszcze nic nie kupiłam :)

Kropka popieram w 100000% ja sama mieszkajac teraz za granica musze slyszec jak moje imie jest caly czas zle wymawiane...
    ok w Polsce tez w szkole ciagle sie pytali kilka razy jak sie nazywam i skad rodzice wzieli takie imie.Wpolsce fajnie brzmialo ale tutaj w DE jest troche inna wymowa liter i brzmi juz komicznie....

Nie chcialabym aby moja corcia miala z tym jakies problemy :/ bo wiem co to znaczy jak na kazdym kroku musisz kogos poprawiac bo tak sie nie nazywasz :/ :/
    Wkoncu przedstawialam sie ze skruconym imieniem ktore jest prostrze do wymowy.. :/

Kropka lubi tę wiadomość

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • welurka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kobitki lista to suuupperr pomysł bo ja powoli zaczynam wpadać w zakupowy szaaał :P nie chce kupic rzeczy niepotrzebnych ;P

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2013, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 13:17

Suzy Lee, Kropka lubią tę wiadomość

• vivien Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika podpowiedz jaka chusta jest dobra.. ja nie mam pojecia na co patrzec a tez chcemy tak owa nabyc :)

• Kropla Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny :)

Wczoraj miałam wizytę u mojej ginki, więc podpytałam ją o bóle w lewym boku - więzadła się rozciągają - uspokoiłam się. Wczoraj bardzo mi twardniał brzuch, ledwo się do lekarz dowlokłam... Mam brać nospę - wzięłam, rzeczywiście zrobiło mi się lepiej.

Mały waży już 350 gram i zapowiada się na sporego noworodka :)

Niestety skróciła mi się szyjka - 27mm. Muszę się oszczędzać...

Co do zakupów - w zeszłym tygodniu zamówiliśmy łóżeczko, było do odebrania na następny dzień, ale mąż odebrał w poniedziałek. Na razie nieposkładane leży w pudle.

Co do ciuszków - w poniedziałek w lumpie dokonałam pierwszego zakupu i byłam podniecona jak bomba :)

Sporo rzeczy mamy po siostrzenicach męża - niestety większość jest różowa i w rozmiarze 56.
    Natomiast prześliczny kombinezon jest na 6-9 miesięczne dziecko, więc przypuszczamy, że synek się w nim "utopi". W niedzielę dostaliśmy drugi kombinezon w prezencie od teściowej, który po przywiezieniu do domu okazał się większy od pierwszego.

Siedziałam z mężem, patrzyliśmy na te kombinezony i pękaliśmy ze śmiechu, że nasze dziecko odpowiedni wzrost do nich osiągnie mniej więcej w lipcu :)

No nic, do trzech razy sztuka. Trzecią próbę podejmę sama :)

A ruchów nadal nie czuję, choć widziałam wczoraj na usg, jak maluszek się wiercił...

Suzy Lee lubi tę wiadomość

xrot90bviozsxq0z.png
    https://www.maluchy.pl/li-69650.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchow to tez tak mam jednego dnia jak mala ma sile to dolownie zaczynam sie zastanawiac czy szaleju sie nie najadla... a jak sie nie rusza to gadam do niej,glszcze brzuszek i tez zaczyna ze mna wowczas komunikowac ;)
    ale trzeba sie cieszyc ze mamy aktywne dzieci ;)

No to powodzenia na wizycie Rika daj znac jak tam synek sie wagowo trzyma ;)
    Ja i de jutro na kontrole.Ale taka szybka dokladniejsze badanie mamy dopiero w polowie lipca :(

Rika no to z waga jak narazie super!Juz prawie przy 30 tyg jestes takze jeszcze tylko 1/3 ciazy takze az tyle juz nie przybiezesz na wadze ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2013, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 13:17

vivien lubi tę wiadomość

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To gdzie wam wkleić mniej więcej tą listę tu ,czy w poście zakupy dla naszych maluszków?
    Ją na pewno będzie trzeba uzupełnić. Nie wszystko miałam napisane i nie wszystko gdzieś kiedyś wyczytałam.

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika dzieki za wyjasnienie i namiary na chuste.mi polozna powiedziala ze musimy wziazc z mezam 7m o.O bo niby mezu sie np. 5m nie obwinie :/
    on ma tylko 1,87 takze dryblasem nie jest,
    kurcze juz sama nie wiem :/ wkoncu obydwoje jestesm raczej szczupli i normalni.. jezeli chodzi o wielkosc.Nie wiem czym ona sie sugerowala ze nam doradzila tyle tej chusty :/

Kurcze podzwonilam dzis po claym miescie i nie moge znalezc miejsca na kurs dla Yogi dla ciezarnych :( :( :( :(
    kurcze wszytsko juz zaklepane i najwczesniejsze terminy na koniec sierpnia :/ a to juz mi duzo nie da :/
    byl tez specjalny kurs koncycja,rozciaganie i wzmocnienie miesni i.....
    nie zgadniecie..... nie ma juz miesca :/ :( :( :(

kurcze mam nadzieje ze jeszcze na Aquatrening dostane miejsce,ale dzis nie odbieraja telefonu :P

• patti Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien, sama mozesz troszke pocwiczyc w domku,jak juz nigdzie nie znajdziesz miejsca, choc wiadomo lepiej w grupie ,bo jest towarzystwo.:-)a ja mam pilke, olejki do krocza i teraz nie moge za bardzo nic robic ,tylko lezec ech.od 38 tyg zaczne ,jesli maly sie wstrzyma do tego czasu.
    ginekolog mnie ostrzegala ,zeby za bardzo sie na rozne rzeczy nie nastawiac, bo mozna sie rozczarowac, gdyz ciaza ,a porod w szczegolnosci sa nieprzewidywalne i nie da sie wszystkiego zaplanowac.

vivien lubi tę wiadomość

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• vivien Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez tak myslalam patti ale zobacze..
    Przed chwila Znalazlam pod koniec lipca jedno wolne miejsce na yoge teraz tylko licze na miejsce na aquatrening :P

Slyszeliscie dziewczyny o akupunkturze przed porodem??? U nas sie to stosuje od 36tyg i ma to pomoc przy porodzie.

• yennefer Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ćwiczenia w ciąży to super sprawa jak tylko ktoś dobrze się czuje. ja chodzę na taką gimnastykę dla ciężarnych 1-2 razy w tygodniu i świetnie się po tym czuję. W domu pewnie fajnie, o ile ktoś umie się zmobilizować, ja nie umiem wogole :)

Vivien ciekawa sprawa z tą akupunkturą, nie słyszałam o tym. W sumie akupunktura pomaga na wiele rzeczy, wiec może faktycznie coś pomaga przy porodzie :)

82do20mm8gkktux6.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa właśnie zobaczyłam na swoim suwaczku 20 tydzień! Półmetek ciąży! Ale zleciało... A jeszcze jakbym wczoraj test robiła :)

82do20mm8gkktux6.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    yennefer wrote:
    Ćwiczenia w ciąży to super sprawa jak tylko ktoś dobrze się czuje. ja chodzę na taką gimnastykę dla ciężarnych 1-2 razy w tygodniu i świetnie się po tym czuję. W domu pewnie fajnie, o ile ktoś umie się zmobilizować, ja nie umiem wogole :)

Vivien ciekawa sprawa z tą akupunkturą, nie słyszałam o tym. W sumie akupunktura pomaga na wiele rzeczy, wiec może faktycznie coś pomaga przy porodzie :)

Niby ta akupunktura ma skrucic czas porodu i niby macica sie szybciej przyszykowuje..
    A i skurcze podobno nie sa po tym az tak mocno odczuwalne :P
    WIadomo nikt za nas nie urodzi i nie ma porudu bez bulu ale mysle ze ciekawe moze to byc ;)

• vivien Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    yennefer wrote:
    Aaaa właśnie zobaczyłam na swoim suwaczku 20 tydzień! Półmetek ciąży! Ale zleciało... A jeszcze jakbym wczoraj test robiła :)

Tez tak niedawno mowilam ;) :P
    Cieszylam sie polmetkiem a tu kurcze juz ostatni trymestr do pokonania :P

yennefer lubi tę wiadomość

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    yennefer po 20tyg to leciiii hehe
    a co do cwiczen to podziwiam bo dla mnie zakupy i spacerki to cwiczenia hehe
    chodze juz jak kaczka z wielkim brzusiorkiem i raczej nie minela mi ta ciaza aktywnie a teraz juz za pozno zeby nic nie przyspieszyc..ale trenuje pozycje porodowa w wyrku hehe rozciagam tak krocze i kucki tez robie hehe

yennefer lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika to super ze w koncu kurier dotarl i rzeczy czekaja w domciu.zostalo najfajniejsze ogarniecie tego i rzeczy Krzysia :-)

Rika lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kobietki a jak wrzucic tutaj filmik??

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, poród to nie taka prosta sprawa :) Jakoś urodzić musimy :) Ale i tak cieszę się, że mamy teraz takie czasy, że są dostępne znieczulenia i rożne formy łagodzenia bólu. Jak słyszę od mojej mamy o realiach, gdy ona rodziła to ją podziwiam :) Ona z kolei jest zaskoczona, jak słyszy co teraz można, jak dokładne są USG itd :)

Pasia ćwicz leżenie w łóżku póki możesz, bo za kilka tygodni już nie będzie czasu na wylegiwanie :)

pasia27 lubi tę wiadomość

82do20mm8gkktux6.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cwicze sobie a najlepiej bo maly tak mi wbija cos pewnie stopke pod zebraami ze bardzo boli i kluje..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
‹‹ 125 126 127 128 129 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ