X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina wrote:
    A powiedzcie mi dziewczyny jak u Was sprawy z libido?? bo ja w 2 trymestrze coś słabo mam ochotę...trochę mnie to martwi...w 1 trymestrze było super, a teraz totalnie nic...

Ogólnie u mnie jest tak że mówili że niby lepszy seks jest w ciąży... ja mam tak samo dobry jak i przed. U mnie też nie ma super ochoty ,ale zauważyłam że jak jest bardzo szybko się męczę.

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuje te ruchy wszdzie, serio, raz na dole , raz z lewej raz z prawej, raz czuje jak kopie na zewnątrz a od czasu do czasu jak mnie roąbnie w pcherz to robie wielkie oczy i sie ze mnie smieją ze nie ukryje ze teraz własnie sie rusza.

Ułożeniem kopletnie sie nie przejmuje na razie, bo rybka jeszcze pływa dośc swobodnie, ma jeszcze sporo czasu żeby sie obracac tam i spowrotem.

Dzisiaj zaczłam 21 tydzień i poczytałam na kilku portalach co tam si w dole dzieje, ale fajne rzeczy:
    'Możesz "pobawić się" z dzieckiem. Ono zauważa światło (choć ma zamknięte powieki), odwraca głowę w stronę jego źródła i wyciąga rączki. Po prostu zauważa czerwoną poświatę. Reaguje na to także przyspieszonym biciem serca'

'Staraj się jeść urozmaicone posiłki. To bardzo ważne, bo na ich skutek zmienia się smak wód płodowych i płód ma możliwość zapoznawania się z różnymi smakami. Jeśli chcesz, by maluszek lubił marchewkę, zadbaj o to już teraz. Tak samo o to, by w Twoim menu było wszystko to, co cenne dla Ciebie i dziecka.'

i jeszcze kilka fajnych rzeczy było napisanych tutaj http://brzuszek.net/21-tydzien-ciazy/

pasia27, megan8 lubią tę wiadomość

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• justa24 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z kolei czuje ruchy tylko po lewej stronie i w ciąż raczej nisko..czasem ale to żadko poczuje po prawej...chyba wtedy jak maly zmieni pozycje ;)

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• michaela Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj z tym przetrwaniem rodu, bo syn to ja sie kompletnie nie przejmuje, chociaz wiem ze starsze pokolenie tak na to patrzy. U mnie w rodzinie, ciotka zachowała swoje nazwisko rodowe, a dziecku nadali podwójne, i teraz jak dziewczyna podrosła okazało sie że bardziej zzyła sie z nazwiskiem mamy i jego uzywa... chociaz teoretycznie od dwóch pokoleń same baby sie rodza w rodzinie, nazwisko funkcjonuje. Wujek jest super facetem i nie podchodzi do tego tak ambicjonalnie, ze musi to byc jego i kropka, albo że dziewczynka to gorzej, bo nazwisko itd, ale to obcokrajowiec... u nas na szczescie nikt nie wystrzelił jeszcze z "nie martw sie nastpny bedzie syn", a jakby miał byc chłopak chyba też bym sie wsciekła z powodu 'lepszej punktacji' za plec, tak po prostu jako kobieta :P

vivien lubi tę wiadomość

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po badaniu echa serca dzidziusia :) Maluszek zdrowo się rozwija, wszystko w jak najlepszym porządeczku, wręcz książkowo. Synek jest ułożony główka do dołu. A serduszko biło 137/min. Tylko się cieszyc. Sprzęt wypaśny. Lekarka super. A mi się najbardziej podobało, ze wszystko widziałam bo miałam specjalnie dodatkowy monitor nad kozetką :D Dostalismy bardzo szczegółowy opis badania i płytkę ze całym badaniem. Mamy tam zdjęcia w 3D :D Jestem teraz w pracy, więc nie bardzo ma jak się pochwalić, zresztą nie umiem za bardzo dodawać tutaj zdjęć na forum 

michaela, Lalita2710, anilorak, Rika, pasia27, justa24, yennefer, Blondi22, Blondi22, Blondi22, Stokrotka84 lubią tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm.. Justa w sumie jak teraz napisałaś, to u mnie zdecydowanie czesciej też jest ruch po lewej stronie, od początku zreszta, najpierw tam kłuło, a potem coś si ruszało, teraz dopiero gdy ruchy sa bardzo wyrazne to czuje je wszedzie, ale najczesciej nadal po lewej stronie.

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Kleopatra Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mały się ułożył główkowo w 29 tyg. Myślę że już tak zostanie :)
    Co do libido to mój mąż jest za granicą więc ciężko powiedzieć ale w pierwszej ciąży sex był trochę inny ale chyba jakiegoś super przyrostu libido nie miałam :)

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia to super:)

Super zdjęcie;) Czekamy w razie czego jak uda ci się duże dodać.
    My za 5 tyg chcemy iść na 3d :))

Amicizia lubi tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do libido, u mnie tak 3-4 miesiac bylo niezle, 5 niezle, a teraz spadło, ale to przez te skurcze głównie, ogólnie nie narzekamy.

Ja ruchy czuje wszędzie, ale najsilniejsze z prawej strony jak trenuje na mojej przeponie i żebrach kopniaki, co dzisiejsze badanie tylko potwierdziło :D

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia to swietenie ze wszystko dobrze ;-) oby wiecej takich wiadomosci kobitki.
    Co do libido to sie nie wypowiadam bo umarlo juz dawno,dawno temu i czekam na nasz wspolny pierwszy raz po pologu hehe
    Ale za to mam nerwy.zlosliwa jestem i w ogole sie czepiam malo rozmawiam z ludzmi hehe tylko z wami sie rozpisuje hehe moze to z takie humorki ciazowe no i kazdy sie pyta ile jeszcze,jak sie czuje ,gdzie porod itp itd..no i czy nie blizniaki bo brzuch duzy he a to mnie doprowadza do szalu he..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do ulozenia to Kacperek w 26tyg juz byl na dole glowka ale lekarz mowil ze nie wiadomo czy tak pozostanie.w 29w szpitalu tez mam na wypisie napisane polozenie poprzeczne glowkowe wiec juz mu sie nie chcialo zmieniac pozycji..no i nawet nie wiem kiedy sie przekrecil..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • blueberry Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pasia doskonale Cię rozumiem, mnie też wkurzają takie gadki szmatki. A najbardziej moja teściowa, która pyta w kółko "jak mój niunio się dziś ma??" jakbym to ja wiedziała wrrrr. Albo mnie dotyka po brzuchu. No nóż mi się w kieszeni otwiera. Ja mam dziś o 14 połówkowe :) Oby wszystko było dobrze z maluszkiem. Mam bardzo chorego tatę i wczoraj zabrali go do szpitala, tak strasznie się zmartwiłam, że całe popołudnie czułam jakbym miała skurcz macicy. Taki uczucie jakby się ścisnęła... :(

zfxga33.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój wczoraj też skakał. I odpukiwał mi ,a ona już ręka i myśli że ją też kopnie i odpuka. A on cisza.. też tego nie lubię.
    W ogóle wczoraj mówi (no babcia przyjedzie) czyli dla mojego synusia prababcia... to sobie ponosi prawnuczka. Ona nie utrzymała ost garnka i spadł na mojego męża spodnie z zupą.
    Nikt nie będzie mojego dziecka nosił oprócz mnie i męża.
    Dziecko to nie zabawka. Może ktoś wziąć na ręce siedząc ,jak będzie trochę większe. Ale nie że nosić. tym bardziej że noworodek sobie śpi i na to ma ochotę w tym czasie. Moja mama jakoś to rozumie a inni nie;/

Blueberyy zdrówka dla twojego taty.

dqprepoku4out2uw.png

• michaela Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluberry, ojej, nie martw sie, połówkowe na pewno wyjdzie dobrze i mam nadzieje ze tata tez w szpitalu szybko poczuje sie lepiej.

No niestety tak jest ze ludziom same rece wyrywaja do dotykania brzucha, ja zasze staram sie od razu mówic, ze teraz mała spi i nic sie nie wyczuje, a z reszta ona i tak nieruchomieje od razu jesli ktos inny dotyka brzucha.

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluberry przykro mi z powodu taty, na pewno wszystko bedzie dobrze.

u mnie z mojej strony nie przeszkadza mi jak mam czy siostra zaczepiaja brzuch, raz nawet mama dostala kopniaka :) smiesznie jest jak moj M z moja mama sie kłoca o to kogo maluch bedzie wolał :D ogólne moja rodzinka jest super. co do tesciow, to oni nawet nie próbuja dotykac mojego brzucha nie wnikam dlaczego, ale ogólnie to dziwni ludzie, dla których okazywanie jakichs emocji pozytywnych poza obrazami, zalami itd to jest temat tabu. Dobrze, że rzadko ich widuje, łatwiej ich tolerowac :D

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • blueberry Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz mieszkam chwilowo z teściową więc muszę ją znosić na codzień eh. Moja własna mama nie dotyka mnie po brzuchu a jak pyta mnie o malucha to mówi "jak Twój bąbelek się ma" a teściowa wrrrrrrr! "jak MÓJ niuniu" no szlag mnie trafia. To nie jest jej dziecko i mnie to naprawdę wkurza. Ja ją znam 12 lat ale widujemy się średnio raz na dwa lata bo ona zagranicą mieszka. Zostawiła mojego męża jak miał 11 lat samego z ojcem, który że tak powiem średnio odgrywał swoją ojcowską rolę i teraz próbuje być super mamusią i babcią!! Wrr Sory że tak się tu wylewam z żalami ale przynajmniej mi ulżyło :)

zfxga33.png
  • justa24 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tesciu 2 razy dotknął za brzuch i tesciowa odrazu go ochrzaniła żę tak sie nie robi bo dziecko sie boji, ja generalnie nie mam nic przeciwko jesli chodzi o bliskie osoby a że tescia mam fajnego to tym bardziej :)

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blueberry mysle ze forum jest tez od tego zeby sie czasen wygadac wyzalic. Ja na swoich tesciow tez ostro nadawalam ale jeszcze na staraczce, malo ni doszlo przez nich do. Rozwodu. Na szczescie z pomica przjaciol M. Troche zrozumial i teraz jest lepiej a w spokojnej atmosferze to i dzieciatko sie pojawilo. Ja tez do ditykania brzucha nic jie mam ake to zalezy od osoby bo bluscy moga inni jyz niekoniecznie. Moja mama sie pytam co tam porabia jej wnuczek. Cueszy sie hardzo bo to jej pierwszy wnuk :) uwielbiam jak sie oniego przekomarza z M. Dobrze mu to robi : D

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Amicizia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blueberry mysle ze forum jest tez od tego zeby sie czasen wygadac wyzalic. Ja na swoich tesciow tez ostro nadawalam ale jeszcze na staraczce, malo ni doszlo przez nich do. Rozwodu. Na szczescie z pomica przjaciol M. Troche zrozumial i teraz jest lepiej a w spokojnej atmosferze to i dzieciatko sie pojawilo. Ja tez do ditykania brzucha nic jie mam ake to zalezy od osoby bo bluscy moga inni jyz niekoniecznie. Moja mama sie pytam co tam porabia jej wnuczek. Cueszy sie hardzo bo to jej pierwszy wnuk :) uwielbiam jak sie oniego przekomarza z M. Dobrze mu to robi : D

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Kropla Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny,

zaglądałam tutaj wczoraj, ale tak szybko przybywa postów, że ciężko nadążyć ;)

Właśnie wróciłam z krzywej cukrowej - mam nadzieję, że wynik będzie w porządku. Tyle się nasłuchałam i naczytałam o tym badaniu, a wypicie glukozy to był całkowity luzik :) Mogłabym jeszcze :)

Welurka, nie martw się na zapas, nie masz powodu ;) U mnie mały jest główką w dół - 25 tydzień - i lekarka kazała mi się oszczędzać, choć potwierdziła, że pewnie i tak jeszcze się ze sto razy obróci. Tyle, że moja szyjka do najdłuższych nie należy.

Pasia, brzuszek super ;)

Co do libido, ochota mi wcale nie wzrosła w II trymestrze, dopiero ostatnio chce mi się bardziej :) Ale przyznam, że jest mi przyjemniej i często wyprzedzam męża ;)

Nie zastanawiałam się, w którym miejscu najbardziej czuję ruchy dziecka. Ale chyba powyżej pępka to raczej nie, często za to po bokach widzę, jak brzuch się rusza.

Oj, ja też nie lubię dotykania brzucha - zwłaszcza bez pytania. Ale na szczęście dotykalskich osób w moim otoczeniu jest bardzo mało :) I szczęśliwie dla nich, nie macają mnie ostatnio, dzięki czemu unikają rewanżu w postaci mojej ręki na ich brzuchach ;)

Blueberry, mam nadzieję, że z Twoim tatą będzie wszystko dobrze. Zdrowia!

Amicizia, cieszą mnie Twoje dobre wieści :)

Ja idę jutro do innego lekarza - tak na wszelki wypadek, gdyby okazało się, że jednak muszę zmienić prowadzącego. Postanowiłam, że zawczasu wybadam teren :)

Nina, pasia27 lubią tę wiadomość

xrot90bviozsxq0z.png
    https://www.maluchy.pl/li-69650.png
‹‹ 203 204 205 206 207 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ