Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko siostra mojego meza tez jest w ciazy .tylko u nas to bylo tak ze znalam ja nim poznalam meza i sie przyjaznimy bardzo.bardzo mocno 3mala kciuki zrby nam sie udalo i fajnie ze bedziemy miec dziedzi w tym samym roku..ona juz ma coreczke a teraz czekamy na chlopca.gdybysmy sie tak mocno nie przyjaznily tez pewnie czulabym sie tak jak Ty.natomiast wczoraj sie dowiedzialam ze kolezanka w pracy tez jest w ciazy i juz nie jestem tylko jaaa w ciazy wiem wiem ciezko to zrozumiec ciesze sie bo bardzo ja lubie tylko ze no wlasnie..

Stokrotka84 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie zupełnie odwrotna. Jak byłam w I ciąży w ciąży była też moja koleżanka zza biurka, 3 osoby inne w urzędzie i dwie moje koleżanki z paczki ;p Uważam że to było super, dzieliłyśmy się wrażeniami, objawami itp. A po porodzie zawsze miała z kim iść na spacer. Teraz nasze dzieci są w podobnym wieku i razem się bawią. Uważam, ze powinnyście się cieszyć :)

иιєиσямαℓиα, Stokrotka84 lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    Byłam wczoraj u dietetyczki mam ułożone dziennie spożycie grup produktów. Powiedziała, że ze względu na to, że moja babcia i mama mają cukrzycę to jestem w grupie ryzyka i powinnam uważać, żeby nie mieć cukrzycy ciążowej....:(
    Mam używać tylko mąki razowej, unikać produktów które powodują wyrzut insuliny do krwi, czyli tylko te o niskim IG. Powinnam przerzucić się na syrop z agawy, który służy do słodzenia. Byłam nawet w sklepie ze zdrową żywnością - litr takiego syropu kosztuje bagatela 45 zł o.O. O matko boska... Muszę na siebie w ciąży uważać i unikać węgli. Bye bye młode ziemniaczki :P, chlebek tylko razowy z mąki razowej typ 2000. Dużo warzyw, mniej owoców :). Arbuz uwaga - sam cukier :), a ja na mdłości zjadałam w ciągu dnia całą 5kg główkę :P.
    Może zakupię mniejsze opakowanie tego syropu z agawy i będę używała w stanach najwyższej konieczności :). Trzeba dbać o poziom cukru :)

Boze, ja chyba bym nie dala rady utrzymac taka diete :P
    A osoby, ktore maja cukrzyce uzywaja slodzika - Ty nie mozesz?
    Widzialam ten syrop, szukalam wlasnie na google, a cena + 25zl az 500ml... Ja musze wkoncu wyeliminowac ziemniaki! Ale jakos rady nie daje :/ :P

nie lubię słodzika. Generalnie herbatę i inne tego typu używki piję bez cukru zawsze gorzkie :).
    No trochę ta dieta mnie przeraża w ciągu dnia mogę tylko zjeść np. 2 jabłka albo 2 grapefruity , albo 0,5 kg truskawek :) i koniec ze słodkim ;).
    Waga rośnie troszkę zatrważająco - zapomniałam się zważyć dzisiaj z rana, na czczo, ale wczoraj po południu jak stanęłam na wadze u dietetyczki to 87,1 kg - bosko :(. Sama powiedziała że szybko leci do góry. I pomyśleć, że specjalnie się przed ciążą odchudzałam, żeby potem w ciąży nie ważyć 100kg ....Ale widzę, że to w genach, moja babcia tęga, mama tęga, a kiedyś były szczupłe. Przytyły w ciąży jedna i druga i tak im zostało niestety :).

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    dziewczyny u mnnie dzisiaj sloneczko i mam zamiar wziasc sie za swoje stopki po zimie.jakis pedicure jest dla mnie wyzwaniem juz na ten moment biorac pod uwage moj brzusio :-)

matko nawet mi nie mów :(. Wstyd się przyznac, ale moje stopy wyglądają potwornie :(. Dziś miałam okazję się im przyjrzeć, mam problem z rogowiejącym naskórkiem i teraz jest taka gruba warstwa, że chocho :(.
    Czy można kremy schola do zmiękczania naskórka w ciąży używać? Czy może szkodzić? Pytam, bo jak chciałam sobie kupić maść na odciski kiedyś, to w aptece mi farmaceuta powiedział , że nie wolno w ciąży. Zonk, jeśli nie można to zastosuję oliwkę zwykłą. Tylko trzeba ją sobie najpierw kupić :D

pasia27 lubi tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra wrote:
    A u mnie zupełnie odwrotna. Jak byłam w I ciąży w ciąży była też moja koleżanka zza biurka, 3 osoby inne w urzędzie i dwie moje koleżanki z paczki ;p Uważam że to było super, dzieliłyśmy się wrażeniami, objawami itp. A po porodzie zawsze miała z kim iść na spacer. Teraz nasze dzieci są w podobnym wieku i razem się bawią. Uważam, ze powinnyście się cieszyć :)

Wiesz będą się pewnie cieszyć :). Przyjdzie i na to czas :), teraz po prostu takie mają pierwsze spostrzeżenia i pierwsze odczucia :). Poza tym kobiety w ciąży mają prawo do humorów ;). Za kilka miesięcy to docenią ;). Znam to z autopsji , bo teraz nasze relacje z bratową też uległy poprawie....a zbliżyła nas przykra sprawa....jej maluszek zachorował i wylądowali w szpitalu, nie jadł , gorączkował, nie przybierał na wadze. Wyciągnęłam wtedy do nich pomocną dłoń :). Strasznie przeżywałam to co dzieje się z takim maleńkim dzieciątkiem ...i złość sama odeszła :)

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do was pytanie, bo muszę kupić większe staniki, bo te co mam są za małe. Czy na okres ciąży kupujecie już staniki specjalne do karmienia ? Chyba to najrozsądniejsze rozwiązanie będzie, skoro i tak trzeba zainwestować , to przynajmniej w coś co się przyda i później.

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    pasia27 wrote:
    dziewczyny u mnnie dzisiaj sloneczko i mam zamiar wziasc sie za swoje stopki po zimie.jakis pedicure jest dla mnie wyzwaniem juz na ten moment biorac pod uwage moj brzusio :-)

matko nawet mi nie mów :(. Wstyd się przyznac, ale moje stopy wyglądają potwornie :(. Dziś miałam okazję się im przyjrzeć, mam problem z rogowiejącym naskórkiem i teraz jest taka gruba warstwa, że chocho :(.
    Czy można kremy schola do zmiękczania naskórka w ciąży używać? Czy może szkodzić? Pytam, bo jak chciałam sobie kupić maść na odciski kiedyś, to w aptece mi farmaceuta powiedział , że nie wolno w ciąży. Zonk, jeśli nie można to zastosuję oliwkę zwykłą. Tylko trzeba ją sobie najpierw kupić :D

Kurde nigdy nie slyszalam ze nie mozna specyfikow do stop w ciazy ale moze takie specjalne chemichne rzeczywiscie sa niedozwolone .nie wiem..do zmiekczenia soli do kapieli uzywam a pozniej tre i tre i tre.hehe.a no wlasnie i dobrze robic takie cos regularnie :-)

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A staniki uzywam z kiedys wieksze .... Jak bylam grubsza to je zostawilam na dnie szafy.na okolicznosc ciazy :-) te do karmienia kupie ale w ostatnim czasie bo w sumie jeszcze rosnie mi wszystko i nie wiem jak moje cyce beda wygladaly w kulminacyjnym sierpniu :-)takze wstrzymam sie jeszcze :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    pasia27 wrote:

Kurde nigdy nie slyszalam ze nie mozna specyfikow do stop w ciazy ale moze takie specjalne chemichne rzeczywiscie sa niedozwolone .nie wiem..do zmiekczenia soli do kapieli uzywam a pozniej tre i tre i tre.hehe.a no wlasnie i dobrze robic takie cos regularnie :-)

no właśnie...regularność :P, a ja nie mam cierpliwości i za leniwa jestem :P. Dobrze jest też czymś natłuścić i nawilżyć :)

Trzeba uważać , zwłaszcza na specyfiki złuszczające, zmiękczające bo są silne, ale np. nie wolno w ciąży używać kremów z retinolem , bo nadmiar wit. A jest toksyczny. Dlatego się zawsze zastanawiam 1000 razy za nim coś w ogóle zastosuje. Po prostu się boję :).

pasia27 lubi tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    A staniki uzywam z kiedys wieksze .... Jak bylam grubsza to je zostawilam na dnie szafy.na okolicznosc ciazy :-) te do karmienia kupie ale w ostatnim czasie bo w sumie jeszcze rosnie mi wszystko i nie wiem jak moje cyce beda wygladaly w kulminacyjnym sierpniu :-)takze wstrzymam sie jeszcze :-)

a widzisz, o tym nie pomyślałam, że jeszcze przecież miseczka może się powiększyć... o.O

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I wlasnie sie tego boje bo u mnie moze miseczka jeszcze ok ale juz dawno nie dopinam sie i nie chce zeby mi sie cos wzynalo w latoooo.ale godne polecenia sa wkladki laktacyjne z rossmana ktore zabezpiecza przed wyciekami przed i w trakcie karmienia maluszka :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Patuska1992 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam Pasiu w gazetce te wkładki faktycznie są tanie i jak mówisz, że dobre to nie ma co się zastanawiać tylko kupić :) A co do staników ja też muszę wybrać się po nowe bo te już za małe ...

w57v9n73toqtjvh3.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    I wlasnie sie tego boje bo u mnie moze miseczka jeszcze ok ale juz dawno nie dopinam sie i nie chce zeby mi sie cos wzynalo w latoooo.ale godne polecenia sa wkladki laktacyjne z rossmana ktore zabezpiecza przed wyciekami przed i w trakcie karmienia maluszka :-)

pasia zawsze mozesz kupic haftki do stanika ktore powiekszaja obwod a miseczka pozostaje ;)

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • agga84aa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    pasia27 wrote:

pasia zawsze mozesz kupic haftki do stanika ktore powiekszaja obwod a miseczka pozostaje ;)

Ja mam dokładnie tak samo - piersi teraz idelanie wypełniają miski starych biustonoszy ( w końcu:)), natomiast obwody szybko zrobiły się za ciasne.

Co do ciąży kobitek z mojego otoczenia, to mam teraz wokół siebie co najmniej 4 ciężarówki i też uważam, tak jak Kleopatra, ze to jest superowe. Dzielenie się radami, doświadczeniami, spostrzeżeniami i przede wszystkim to, ze jest ktoś kto naprawdę Cię rozumie:))

Teraz trochę z innej bajki: od wczoraj pobolewa mnie wierzchnia część stopy, tzw. "podbicie" i troszkę wyżej (przy chodzeniu i przy ruszaniu). Wczoraj wydawało się to miejsce być trochę zaczerwienione i opuchnięte, przez co nie spałam pół nocy bo skojarzyłam, ze to może być niebzpieczne zapalenie żyły. Rano biegiem do lekarza rodzinnego, który na szczęście ykluczył póki co to zapalenie żyły, powiedziała lekarka że to przeciążenie lub że macica uciska jakiś nerw. Mam smarować altacetem w żelu, oszczędzać nogę i trzymać ją wyżej podczas leżenia. Zwróciła mi jeszcze uwagę, ze jak będzie naprawdę ciepło to problemy ciężarnych z żyłami są powszechne (a nie wolno tego bagatelizować absolutnie) i mam pamiętać o piciu, piciu i jeszcze raz piciu dużych ilości wody. No a tą nogę teraz mam dodatkowo obserwować i gdy opuchnie to zaraz jechać do lekarza.

relg8ribvm9efdtp.png84c7918c0e711886.png
  • Antolka Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2013, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey Dziewczyny!
    Byłam dziś na wizycie :)
    Wszystko jest dobrze z dzidzia i ze mna!Na połówkowe jest za wczesnie, ale i tak zbadał co najważniejsze!
    Aaaa... i nasze dziecko pięknie pozuje!!!!
    Ogonek wystawił to fotografowania :)
    Będziemy mieli chłopca :)
    Śliczności syneczek mamusi :)

xcarolinex, pasia27, aila, Kleopatra, Stokrotka84, vivien, иιєиσямαℓиα lubią tę wiadomość

mhsvj44jngo177cq.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antolka, gratuluje chlopca :)

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka gratulacje.chlopaki gora :-)hehe

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • aila Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2013, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antolka,gratuluje synusia:)

Czekamy na Ciebie Adrianku!!!:)
    [link=https://www.suwaczki.com/]82do3e5eiide99pv.png[/link]
    tb733e5ezrvezdb0.png
  • Stokrotka84 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2013, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antolka gratuluje!!! Ale super wiadomosc:)
    A co do ciazy szwagierki, to mialam wczoraj mega dola, w sumie sama nie wiem dlaczegom bo w sumie zycze jej wszystkiego dobrego:) Dzis wstalam w lepszym nastroju i jest ok:) Lilka daj znac jak bylo w Rotundzie.

relgi09k52jutqx1.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2013, 05:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vivien snilas mi sie dzisiaj.tralala.ze pojechalysmy pod namiot z brzuszkami i tak cie wytrzeslo po drodze w aucie ze pojechalas sobie urodzic i mialas dzidziulka ale juz taki dorodny jak polroczny chlopczyk....hehe.ah te sny..a naczytalam sie znowu na noc o dzieciach i sen mnie dopadl ale tym razem bardzo mily :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2013, 06:00

vivien lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
‹‹ 28 29 30 31 32 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ