II Trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Marysia0312 wrote:Dziewczyny ja dzis czuję znów dziwne uczucie brzucha - głównie jak chodze. Taki napiety...czuje jak dzidziulek sie rusza ale i tak mnie to niepokoi .Moze to wina wzdec?
Marysia jak sie brzuszek napina to magnez i do łózka leżeć. Może nawet nospe. Jak bardzo sie napina na dłuzej niz kilka sekund to obowiazkowo do lekarza zobaczyc czy wszystko w porzadku. Czasami przy wzdeciach mam twardszy brzuszek niż normalnie ale nie az tak zeby sie napinał i maluch wtedy raczej nie buszuje. Nie martw sie tylko poleż i zobacz jak sie sprawa rozwinie:) -
Dorjana ja mam tendencje do rozstępów tzn miałam na piersiach ,pośladkach i łydkach (mimo że wagę zawsze miałam normalną ) nigdy nie tyłam znacznie ,ani fest nie chudłam.
Ja smarowałam się od 1 m-ce Babydream kremem *z oliwką bambino (ale nie polecam oliwki bambino bo po mimo prania piżam non stop są tak przesiąknięte tą oliwką że śmierdziały i musiałam wyrzucić.
Smaruje się mamma mia ziaji na przemian z palmersem i kremem z babydrema.
Zostało mi 5,5 tyg do końca i ani jednego rozstępu nigdzie póki co.
Napiszę tak: za włókna kolagenowe i eleastynowe odpowiedzialny jest poziom kortyzolu ( kortyzol jest ogólnie hormonem stresu) Jak poziom kortyzolu się zwiększa (z powodu hormonów stressu itd) włókna się osłabiają.
A żeby zmniejszać poziom kortyzolu , w postaci pożywienia to kwasy dha go zmniejszają ,więc spożywanie ryb lub suplementacje kwasu dha.
Ja biorę omega med co 2-3 dzień.
Marysia ,mialam to samo zwiększ magnez (najlepiej magnez+ potas)Dorjana, fizjo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
marysiu ja tez mam takie napiecia , wczoraj to obrócic na drugi bok sie nie umiałam , od razu no spa magnez i dzis cały dzien leze w czwartek wizyta
a macie tak ze czujecie taka jakby kulke w brzuchu , ja czuje nawet jak niemam napiecia , myslicie ze to dzieciaczek ?? -
Dorjana miałam identycznie to samo... że nie wiem kiedy się pojawiły jak je zauważyłam były już białe... ;/ i w moim przypadku to było ze stresu ,młodzieńczego...
Na logikę można wziąć ,że ludzie jedzący ryby są zdrowi lepiej wyglądają.
A ii moje spostrzeżenie (spożywanie mniejszej ilości słodyczy jest dobre)
Bo słodycze mają wiele cukru. I skóra wiotczeje po słodyczach robi się sucha....
Dziewczyny bo Żeby wyczuć w dotyku dotykając brzucha plecy pupę to dopiero jak dziecko ma powyżej 1,5kg Potem się czuje nogi stópki kolanka;)
Na etapie 18 tygodnia dziecko http://ciaza-i-porod.wieszjak.pl/kalendarz-ciazy/235468,Tabela-sredniej-wielkosci-i-masy-plodu-w-poszczegolnych-tygodniach-ciazy.html średnio min 150g więc ciężko ,aby był wyczuwalny przy dotyku brzuszka
Maluch jest tak mały że wierzga nóżkami i rączkami i ciężko jeszcze określi co dokładnie bo robi fikołki i raz głowa na dole raz u góry:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2013, 21:05
-
nick nieaktualnyMarysiu ja tak mam jak chodzę, że brzuch się napina nie jest taki mięciutki jak leże ale też nie jest twardy jak skała i też mam uczucia jakbym wzdęcia miała. Konsultowałam to z moją gin i powiedziała że to nie jest "twardnienie" brzucha w sensie stawianie się macicy tylko po prostu skóra się napina ponieważ w moim wypadku nie posiadałam przed ciążą jako tako "tłuszczyku" i nie mogę liczyć na to, że będę odczuwać podczas chodzenia miękki brzuszek tym bardziej, że chodząc większość mięśni jest ponapinana i mogę mieć takie wrażenie.
-
nick nieaktualnyDziewczyny pocieszcie mnie mówiąc, że na zmiane pogody też Was tak na... kolana i kostki. Ja od 6 rano zmagam się z bólem. Jest tak potworny, że nie wiem gdzie te nogi wsadzić. Posmarowałam maścią rozgrzewającą - NIC, wypiłam magnez - NIC.
Za to Mały się wierci i czasem mam wrażenie, że jak tylko czuje, że się obudziłam to jest: "cześć mamo, zobacz! ja też nie śpie!" bo dostaje takie kopniaki, że brzuch mi skacze -
sla.s ja taki ból kolan mam od jakiś 10 lat jak zmienia się pogoda. nie pocieszę się bo nic nie pomaga trzeba znaleźć wygodną pozycje w łóżku i przeczekać albo się czymś zająć i zapomnieć o ile się da.Mój po wczorajszej nocy z Adhd dziś jest grzeczny
-
nick nieaktualnymadzia widzę, że nie tylko ja się śmieje, że strasznie ruchliwe dziecko jakby się bulwersował i kopał jak popadnie
No ja mam straszne bóle reumatyczne na zmiany pogody ale dziś to już przegięcie.. Może też dlatego, że pierwszy raz waże tyle ile ważę i jest to obciążenie dla moich nóg. A nie są do tego przyzwyczajone -
Ja zauważłam że to też zależne od mojego samopoczucia.Bo jak mi bardzo spada ciśnienie to syn jest spokojny i nadrabia gdy wzrasta.Ja na razie nie narzekam myślałam że będzie większy ból kolan i kręgosłupa bo czasem przed ciążą to nic w domu nie mogłam zrobić z bólu.A teraz w ciąży ból kolan się chyba 1 trafił .ale już bliżej niż dalej;) Nawet jak coś boli to zapominam jak syn zaczyna kopać
-
Dorjana wrote:a co myślicie o tej oliwce - Bio Oil ??
można jąstosować w ciąży ?? bo ja sobie kiedyś kupiłam ale jak zaszłam to odstawiłam (bo nie byłam pewna czy można stosować ??
Pewnie masz rację Sla.s - ja najwidoczniej nie mam szczęścia do lekarzy...
Chyba muszę rozłożyć nogi przed wszystkimi w mieście ;P
he he...
... może w końcu trafię na tego jedynego, delikatnego, mądrego i wyrozumiałego - jednym słowem wymarzonego lekarza
Sprawdzam swoje ciśnienie - co sądzicie:
DATA......GODZ. ......CIŚNIENIE...SERCE...CIŚNIENIE...SERCE
................................. I pomiar............II pomiar
27.10.2013 ...03:45......127/77...54......117/70......53
27.10.2013 ...10:20......104/68...63......108/67......65
27.10.2013 ...17:45......114/73...64......122/75......64
27.10.2013 ...18:45......118/74...62......120/76......66
Zapomniałam dodać że przykaz monitoringu ciśnienia dostałam od mojej GIN
gdyż na każdej wizycie pomiar wychodzi w granicach 140/100
Aż się kobita wystraszyła
Ja właśnie stosuje ten olejek, jak dla mnie super, ale na razie stosuje tylko raz dziennie, bo przecież nie mam jeszcze brzucha. Tylko pisze na opakowaniu że można o II trymestru. -
Dorjana wrote:Ja tez stosuję Perfect mama ale póki co to tylko tą do piersi bo one mi tylko urosły a na brzuszek na razie oliwkę zwykła
Poradzono mi Mustellę... nie wiem czy warto tyle wydawać na kremy - ja mam tendencję do rozstępów więc pewnie ich nie uniknę
Zobaczymy
A u mojej gin byłam w piątek (wszystkie mamuśki z mojego terminu już miały badania genetyczne a ja usłyszałam że dzidzia jest za mała i że mam przyjść za tydzień)
długość ciemieniowo-siedzeniowa: 4,75cm taki okruszek
czy to nie jest za mało jak na 12t i 3d ??
(wszędzie piszą że dzidzia powinna już mieć od 6-8cm)
Do ginekologa pójdę na pewno (tym razem innego z lepszym sprzętem) - szkoda że tylko w środy przyjmuje ;/
Tym razem wybrałam faceta - sam fakt mnie krępuje... ale dam rade
Sla.s - a ile już przytyłaś ?? pamiętasz kiedy waga zaczęła rosnąć ??
Ja miałam piesze prenatalne w 11 tyg 3 d i dzieciatko miało wtedy 4,76 cm i badanie mialam robione normalnie, pani doktor powiedziała ze musi mieć minimum 4,5 cm.Dorjana lubi tę wiadomość