Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 27 października 2013, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zawsze ją stosuję po kąpieli...

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 27 października 2013, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 17:01

Blondi22 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2013, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja dzis czuję znów dziwne uczucie brzucha - głównie jak chodze. Taki napiety...czuje jak dzidziulek sie rusza ale i tak mnie to niepokoi .Moze to wina wzdec?

• magdziunia111123 Autorytet

Wysłany: 27 października 2013, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:
    Dziewczyny ja dzis czuję znów dziwne uczucie brzucha - głównie jak chodze. Taki napiety...czuje jak dzidziulek sie rusza ale i tak mnie to niepokoi .Moze to wina wzdec?

Marysia jak sie brzuszek napina to magnez i do łózka leżeć. Może nawet nospe. Jak bardzo sie napina na dłuzej niz kilka sekund to obowiazkowo do lekarza zobaczyc czy wszystko w porzadku. Czasami przy wzdeciach mam twardszy brzuszek niż normalnie ale nie az tak zeby sie napinał i maluch wtedy raczej nie buszuje. Nie martw sie tylko poleż i zobacz jak sie sprawa rozwinie:)

jd7r1di.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 27 października 2013, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana ja mam tendencje do rozstępów tzn miałam na piersiach ,pośladkach i łydkach (mimo że wagę zawsze miałam normalną ) nigdy nie tyłam znacznie ,ani fest nie chudłam.

Ja smarowałam się od 1 m-ce Babydream kremem *z oliwką bambino (ale nie polecam oliwki bambino bo po mimo prania piżam non stop są tak przesiąknięte tą oliwką że śmierdziały i musiałam wyrzucić.

Smaruje się mamma mia ziaji na przemian z palmersem i kremem z babydrema.
    Zostało mi 5,5 tyg do końca i ani jednego rozstępu nigdzie póki co.

Napiszę tak: za włókna kolagenowe i eleastynowe odpowiedzialny jest poziom kortyzolu ( kortyzol jest ogólnie hormonem stresu) Jak poziom kortyzolu się zwiększa (z powodu hormonów stressu itd) włókna się osłabiają.
    A żeby zmniejszać poziom kortyzolu , w postaci pożywienia to kwasy dha go zmniejszają ,więc spożywanie ryb lub suplementacje kwasu dha.

Ja biorę omega med co 2-3 dzień.

Marysia ,mialam to samo zwiększ magnez (najlepiej magnez+ potas)

Dorjana, fizjo lubią tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2013, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana ja byłam równo w 12 tyg i mój szkrab miał 4,01cm tydzien pózniej już 6 cm więc nie masz co sie przejmować takie jest moje zdanie :)

Dorjana lubi tę wiadomość

• juicca Autorytet

Wysłany: 27 października 2013, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marysiu ja tez mam takie napiecia , wczoraj to obrócic na drugi bok sie nie umiałam , od razu no spa magnez i dzis cały dzien leze w czwartek wizyta

a macie tak ze czujecie taka jakby kulke w brzuchu , ja czuje nawet jak niemam napiecia , myslicie ze to dzieciaczek ??

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 27 października 2013, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juicca też mam taka kulkę co jakiś czas, to na pewno dzieciaczek :-)
    Tylko nie umiem rozszyfrować czy to główka, kolanko czy może pupka :-D

Effcia28 lubi tę wiadomość

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • juicca Autorytet

Wysłany: 27 października 2013, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tj tak ze po prawej stronie takie twardsze a reszta brzycha mięciutka

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 27 października 2013, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana miałam identycznie to samo... :| że nie wiem kiedy się pojawiły jak je zauważyłam były już białe... ;/ i w moim przypadku to było ze stresu ,młodzieńczego...

Na logikę można wziąć ,że ludzie jedzący ryby są zdrowi lepiej wyglądają.

A ii moje spostrzeżenie (spożywanie mniejszej ilości słodyczy jest dobre)
    Bo słodycze mają wiele cukru. I skóra wiotczeje po słodyczach robi się sucha....

Dziewczyny bo Żeby wyczuć w dotyku dotykając brzucha plecy pupę to dopiero jak dziecko ma powyżej 1,5kg :) Potem się czuje nogi stópki kolanka;)
    Na etapie 18 tygodnia dziecko http://ciaza-i-porod.wieszjak.pl/kalendarz-ciazy/235468,Tabela-sredniej-wielkosci-i-masy-plodu-w-poszczegolnych-tygodniach-ciazy.html średnio min 150g więc ciężko ,aby był wyczuwalny przy dotyku brzuszka :)
    Maluch jest tak mały że wierzga nóżkami i rączkami i ciężko jeszcze określi co dokładnie bo robi fikołki i raz głowa na dole raz u góry:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2013, 21:05

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 27 października 2013, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po prawej stronie brzucha twardsze a kopnikaki czuje po lewej , pewnie z lewej to nóżki a z prawej głóeka i brzuszek

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2013, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysiu ja tak mam jak chodzę, że brzuch się napina nie jest taki mięciutki jak leże ale też nie jest twardy jak skała i też mam uczucia jakbym wzdęcia miała. Konsultowałam to z moją gin i powiedziała że to nie jest "twardnienie" brzucha w sensie stawianie się macicy tylko po prostu skóra się napina ponieważ w moim wypadku nie posiadałam przed ciążą jako tako "tłuszczyku" i nie mogę liczyć na to, że będę odczuwać podczas chodzenia miękki brzuszek tym bardziej, że chodząc większość mięśni jest ponapinana i mogę mieć takie wrażenie. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2013, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pocieszcie mnie mówiąc, że na zmiane pogody też Was tak na... kolana i kostki. Ja od 6 rano zmagam się z bólem. Jest tak potworny, że nie wiem gdzie te nogi wsadzić. Posmarowałam maścią rozgrzewającą - NIC, wypiłam magnez - NIC.
    Za to Mały się wierci i czasem mam wrażenie, że jak tylko czuje, że się obudziłam to jest: "cześć mamo, zobacz! ja też nie śpie!" bo dostaje takie kopniaki, że brzuch mi skacze :)

• madzia123 Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s ja taki ból kolan mam od jakiś 10 lat jak zmienia się pogoda. nie pocieszę się bo nic nie pomaga trzeba znaleźć wygodną pozycje w łóżku i przeczekać albo się czymś zająć i zapomnieć o ile się da.Mój po wczorajszej nocy z Adhd dziś jest grzeczny

relg3e5ejwatx9hx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2013, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzia widzę, że nie tylko ja się śmieje, że strasznie ruchliwe dziecko jakby się bulwersował i kopał jak popadnie :D
    No ja mam straszne bóle reumatyczne na zmiany pogody ale dziś to już przegięcie.. Może też dlatego, że pierwszy raz waże tyle ile ważę i jest to obciążenie dla moich nóg. A nie są do tego przyzwyczajone :)

• Blondi22 Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja to chyba dzis cala noc nie spala bo co sie ja obudzilam to caly czas ona kopala ;)

a.png
    a.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja mała tak ma od 5 dni mega ruchliwa jest a od 2 dni to w dzień w miare spokojna a w nocy daje mi popalic kopie wierci się a ja spac nie umie

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • madzia123 Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zauważłam że to też zależne od mojego samopoczucia.Bo jak mi bardzo spada ciśnienie to syn jest spokojny i nadrabia gdy wzrasta.Ja na razie nie narzekam myślałam że będzie większy ból kolan i kręgosłupa bo czasem przed ciążą to nic w domu nie mogłam zrobić z bólu.A teraz w ciąży ból kolan się chyba 1 trafił .ale już bliżej niż dalej;);););););):) Nawet jak coś boli to zapominam jak syn zaczyna kopać

relg3e5ejwatx9hx.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    a co myślicie o tej oliwce - Bio Oil ??
    można jąstosować w ciąży ?? bo ja sobie kiedyś kupiłam ale jak zaszłam to odstawiłam (bo nie byłam pewna czy można stosować ??

Pewnie masz rację Sla.s - ja najwidoczniej nie mam szczęścia do lekarzy...
    Chyba muszę rozłożyć nogi przed wszystkimi w mieście ;P
    he he...
    ... może w końcu trafię na tego jedynego, delikatnego, mądrego i wyrozumiałego - jednym słowem wymarzonego lekarza ;D

Sprawdzam swoje ciśnienie - co sądzicie:

DATA......GODZ. ......CIŚNIENIE...SERCE...CIŚNIENIE...SERCE
    ................................. I pomiar............II pomiar
    27.10.2013 ...03:45......127/77...54......117/70......53
    27.10.2013 ...10:20......104/68...63......108/67......65
    27.10.2013 ...17:45......114/73...64......122/75......64
    27.10.2013 ...18:45......118/74...62......120/76......66

Zapomniałam dodać że przykaz monitoringu ciśnienia dostałam od mojej GIN
    gdyż na każdej wizycie pomiar wychodzi w granicach 140/100 :D
    Aż się kobita wystraszyła ;D

Ja właśnie stosuje ten olejek, jak dla mnie super, ale na razie stosuje tylko raz dziennie, bo przecież nie mam jeszcze brzucha. Tylko pisze na opakowaniu że można o II trymestru.

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Ja tez stosuję Perfect mama ale póki co to tylko tą do piersi bo one mi tylko urosły a na brzuszek na razie oliwkę zwykła :)

Poradzono mi Mustellę... nie wiem czy warto tyle wydawać na kremy - ja mam tendencję do rozstępów więc pewnie ich nie uniknę :P
    Zobaczymy ;D

A u mojej gin byłam w piątek (wszystkie mamuśki z mojego terminu już miały badania genetyczne a ja usłyszałam że dzidzia jest za mała i że mam przyjść za tydzień)
    długość ciemieniowo-siedzeniowa: 4,75cm :( taki okruszek
    czy to nie jest za mało jak na 12t i 3d ??

(wszędzie piszą że dzidzia powinna już mieć od 6-8cm)

Do ginekologa pójdę na pewno (tym razem innego z lepszym sprzętem) - szkoda że tylko w środy przyjmuje ;/
    Tym razem wybrałam faceta - sam fakt mnie krępuje... ale dam rade :P
    Sla.s - a ile już przytyłaś ?? pamiętasz kiedy waga zaczęła rosnąć ??

Ja miałam piesze prenatalne w 11 tyg 3 d i dzieciatko miało wtedy 4,76 cm i badanie mialam robione normalnie, pani doktor powiedziała ze musi mieć minimum 4,5 cm.

Dorjana lubi tę wiadomość

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
‹‹ 334 335 336 337 338 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ