II Trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Marysia ja czułam jakoś do 16-17 tygodnia i dziś czekając na wizytę (bagatela 1,5 h ) też czułam przy okazji oczywiście poskarżyłam się lekarzowi mówił, że z dzidzią wsio okej, bóle związane są z ciągłym rozrostem macicy , do tego ostatnio doskwierają mi bóle w dole kręgosłupa- też miewałam takie przed miesiączką, przyczyna pewnie ta sama plus oczywiście obciążenie z okazji brzucha dochodzi...
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Marysia0312 wrote:Kocurku a mówił ci gin jak wysoko jest juz macica? bo mój gin wspominał ze teraz sie podnosi i ok.24 tyg. bedzie na wysokosci pepka.
2,5 tygodnia temu była ok 1 cm nad pępkiem, teraz coś wspominał, że ok 5 cm nad (wydaje mi się, że za szybko chyba taki wzrost, ale nic się nie odzywałam w sumie i nie dopytywałam, może coś źle zrozumiałam...) w każdym razie wychodzi na to, że jest już na pewno nad -
hej dziewczyny My powizycie wszytsko w porządku z maluszkiem rusza sie jak szalony miałam dzis sprawdzanie tym detektorem tętna dziecka ładnie było serduszko słychać
szyjka długa twarda i zamknieta ma 4 cm 7mm
ta kulka co pisałam to moja macica , we wzlędu na wadę dwurożności macica rosnie nie równomiernie , prawdopodobnie mam wskazanie do cesarki
za 3 tygodnie mam miec połówkowe , bo teraz maluszek jeszcze za mały ( do tych badan miesci sie w dolnej granicy normy) wiec jeszcze troszke poczekamy
moje ciągnięcie w dole brzucha , te twardnienia są spowodowane ta wadą
następna wizyta 21.11 na godz 18
mam brac luteinę 100 kę rano 1 tabl i wieczorem 1 tabl
Matylda36 lubi tę wiadomość
-
Miriam wrote:Dziewczyny kiedy było u was słychać tentno dziecka na kurde wyleciała mi nazwa tego urządzenia ale to jest coś takiego jak usg tylko bez obrazu u lekarza
Miriam lubi tę wiadomość
-
juicca wrote:hej dziewczyny My powizycie wszytsko w porządku z maluszkiem rusza sie jak szalony miałam dzis sprawdzanie tym detektorem tętna dziecka ładnie było serduszko słychać
szyjka długa twarda i zamknieta ma 4 cm 7mm
ta kulka co pisałam to moja macica , we wzlędu na wadę dwurożności macica rosnie nie równomiernie , prawdopodobnie mam wskazanie do cesarki
za 3 tygodnie mam miec połówkowe , bo teraz maluszek jeszcze za mały ( do tych badan miesci sie w dolnej granicy normy) wiec jeszcze troszke poczekamy
moje ciągnięcie w dole brzucha , te twardnienia są spowodowane ta wadą
następna wizyta 21.11 na godz 18
mam brac luteinę 100 kę rano 1 tabl i wieczorem 1 tabl
juicca dobrze, że z maluszkiem wszystko w porządku. Mam nadzieję, że teraz trochę odetchnęłaś
Czyli z macicą masz tak jak ja. Dzieciaczek wypycha mi się z jednej strony i mam tę kulkę po lewej stronie, taka śmieszna górka, a reszta brzuszka niżej. Z resztą teraz jak już widać mi brzuch, to widać też, że ze względu na wadę rośnie mi krzywo. Nie jest to jakaś wielka asymetria przynajmniej na razie, ale ja mam akurat większą pojemność lewego rogu i dzidzia po tej stronie prawie cały czas siedzi. I bardziej mam lewą stronę brzucha wypchaną
I rzeczywiście tak jest, że przy dwurożności najczęściej poród jest przez cc, no chyba, że wada jest mała, to jest szansa na sn. Ja już jestem przez lekarzy nastawiona od początku na cc.
Też biorę luteinę, dodatkowo jeszcze no-spę.Mama najcudowniejszych skarbów -
Marysia0312 wrote:Musze sie jeszcze Wam zapytać czy czasami czujecie w dole brzucha uczucie (delikatne) jak na miesiaczke? bo ja dzis cos takiego poczułam.
a bóle okresowe też ostatnio odczuwałam, bo odstawiłam luteinę, ale wczoraj na wizycie powiedziałam lekarzowi o tym, to stwierdził, żebym jeszcze sobie trochę pobrała skoro bezpieczniej się wtedy czuje. i jednak do niej wróciłam.
-
nick nieaktualnyNo tak dokładnie echosonda kurde bo byłam dziś po skierowanie na usg polowkowe w Lublinie u jakiejś przypadkowej gin w medicover i właśnie chciała sprawdzić i kurde nie złapała ja sie panicznie przerazilam bo od kilku dni ruchów tez nie czuje myślałam ze nie czuje ruchów to normalne bo dziewczyny pisały ze raz czuć raz przerwa ale to badanie mnie przeraziło kurde niby mowila ze do 20 tyg może nie łapać ale już spiralę mojej paniki nakręciła chyba zaraz zacznę szukać jakiegoś prywatnego dobrego gina w Lublinie
-
Miriam spokojnie. Na tym etapie dzidziusie potrafią się nie odzywać i smacznie śpią. U mnie tak było i dodatkowo też akurat na połówkowym się zdarzyło
A echosondą serduszko to mi zaczęli badać dopiero od 20 tyg., wcześniej tylko miałam przy zwykłym usg sprawdzaną akcję serduszka.
Nie szukaj gina, szkoda kasy. Wiem, że to żadne pocieszenie, ale zaszłaś tak daleko i za dużo ludzi wokół Cię wspiera plus Aniołek w niebie, że z Twoją kruszynką MUSI być wszystko dobrze Kochana. MUSI!Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2013, 16:09
Mama najcudowniejszych skarbów -
Matylda to faktycznie mammy tak samo , tyle ze ja mam po prawej stronie kulke ;P moge funkcjonować nawet na cmentarz autem podjechac aczkolwizek oszczędzać się
Miriam spokojnie na nast wizycie bedzie słychac przez ta echosondę
Połozna chwile sie trudziła z odnalezieniem tętna , ale mówiła ze nie zawsze na tym etapie udaje sie znalesc tętnoMatylda36 lubi tę wiadomość
-
ania_mr wrote:Lepiej nie wierzyć co piszą o lekarzach na internetach pan doktor okazał się bardzo sympatyczną osobą i bardzo miło, nawet żartował. Wszystko fajnie nam pokazał i opisał.
Płeć dziecka potwierdzona na 100% będzie Alicja.
Waga: 471g
A inne parametry to:
BPD – wymiar dwuciemieniowy główki: 52,4 mm
OFD – wymiar potyliczno-czołowy: 66,00 mm
HC – obwód główki: 186,00 mm
AC – obwód brzucha dziecka: 176,7 mm
FL – długość kości udowej: 36,7 mm
Termin utrzymuje się od badania prenatalnego pierwszego: 5 marca 2014r.
czynność serca płodu: uwidoczniono
położenie płodu: główkowe
lokalizacja łożyska: dno, ściana tylna
płyn owodniowy: w normie
pępowina: trójnaczyniowa
głowa: prawidłowy kształt czaszki
mózgowie:
obraz półkuli, komór bocznych, śródmózgowia i tylnego dołu czaszki prawidłowy
twarz: bez rozszczepu, obraz oczu, nosa i żuchwy prawidłowy
kręgosłup: obraz kręgosłupa prawidłowy
szyja/ skóra: brak obrzęku skóry/ wodniaka karku
klatka piersiowa: klatka piersiowa i płuca prawidłowe
serce: obraz 4 jam serca prawidłowy
odpływ z lewej i prawej komory serca prawidłowy
powłoki brzuszne: obraz prawidłowy
układ pokarmowy: obraz prawidłowy
układ moczowy: obraz nerek i pęcherza moczowego prawidłowy
kończyny: obraz kończyn górnych i dolnych prawidłowy
a Ty dokładnie kiedy ??
-
Byłam dzisiaj na wizycie u i9nnego lekarza, zrobił mi usg dopochwowe i powiedział że szyjka jest ładna, długa i zamknięta, a w tej części co tamten lekarz pisał że ma 2,5 cm jest 3,5, powiedział że większość kobiet ma taką i że jest prawidłowa. Dzieciaczek jak zwykle rozbrykany, przy okazji poznałam płeć- raczej dziewczynka. Mogę odetchnąć.
Matylda36, ;oniqa lubią tę wiadomość