Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2013, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze cos znalazłam ciekawego http://simin.pl/simin-w-trosce-okobiete-ciezarna-i-jej-dziecko/ dla dziewczyn z okolic Dabrowy Górniczej

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2013, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze sie jeszcze Wam zapytać czy czasami czujecie w dole brzucha uczucie (delikatne) jak na miesiaczke? bo ja dzis cos takiego poczułam.

• Kocur Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia ja czułam jakoś do 16-17 tygodnia i dziś czekając na wizytę (bagatela 1,5 h :/) też czułam :( przy okazji oczywiście poskarżyłam się lekarzowi mówił, że z dzidzią wsio okej, bóle związane są z ciągłym rozrostem macicy , do tego ostatnio doskwierają mi bóle w dole kręgosłupa- też miewałam takie przed miesiączką, przyczyna pewnie ta sama plus oczywiście obciążenie z okazji brzucha dochodzi...

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2013, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kiedy było u was słychać tentno dziecka na kurde wyleciała mi nazwa tego urządzenia ale to jest coś takiego jak usg tylko bez obrazu u lekarza

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2013, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocurku a mówił ci gin jak wysoko jest juz macica? bo mój gin wspominał ze teraz sie podnosi i ok.24 tyg. bedzie na wysokosci pepka.

• moni_c Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Dziewczyny kiedy było u was słychać tentno dziecka na kurde wyleciała mi nazwa tego urządzenia ale to jest coś takiego jak usg tylko bez obrazu u lekarza
    detektor tętna płodu?

mc1d28t.png
    zabawa.gif
    20100828580113.png
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie od tygodnia męczy rwa kulszowa nie mogę nawet siedzieć a co będzie później

klz9cwa175lwe78n.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:
    Kocurku a mówił ci gin jak wysoko jest juz macica? bo mój gin wspominał ze teraz sie podnosi i ok.24 tyg. bedzie na wysokosci pepka.

2,5 tygodnia temu była ok 1 cm nad pępkiem, teraz coś wspominał, że ok 5 cm nad (wydaje mi się, że za szybko chyba taki wzrost, ale nic się nie odzywałam w sumie i nie dopytywałam, może coś źle zrozumiałam...) w każdym razie wychodzi na to, że jest już na pewno nad :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny My powizycie ;) wszytsko w porządku z maluszkiem rusza sie jak szalony ;) miałam dzis sprawdzanie tym detektorem tętna dziecka ;) ładnie było serduszko słychać ;)

szyjka długa twarda i zamknieta ma 4 cm 7mm

ta kulka co pisałam to moja macica , we wzlędu na wadę dwurożności macica rosnie nie równomiernie , prawdopodobnie mam wskazanie do cesarki

za 3 tygodnie mam miec połówkowe , bo teraz maluszek jeszcze za mały ( do tych badan miesci sie w dolnej granicy normy) wiec jeszcze troszke poczekamy

moje ciągnięcie w dole brzucha , te twardnienia są spowodowane ta wadą

następna wizyta 21.11 na godz 18

mam brac luteinę 100 kę rano 1 tabl i wieczorem 1 tabl

Matylda36 lubi tę wiadomość

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Miriam u mnie złapało w 14 tyg. i 5 dni ale położna sama mówiła, że to bardzo wcześnie, po prostu udało się :) To pewnie zalezy też od jakości sprzętu, wydaje mi sie, że optymalny czas to chyba 17-18 tydzień :) Moja położna mówiła na to urządzenie echosonda :)

Miriam lubi tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juicca wrote:
    hej dziewczyny My powizycie ;) wszytsko w porządku z maluszkiem rusza sie jak szalony ;) miałam dzis sprawdzanie tym detektorem tętna dziecka ;) ładnie było serduszko słychać ;)

szyjka długa twarda i zamknieta ma 4 cm 7mm

ta kulka co pisałam to moja macica , we wzlędu na wadę dwurożności macica rosnie nie równomiernie , prawdopodobnie mam wskazanie do cesarki

za 3 tygodnie mam miec połówkowe , bo teraz maluszek jeszcze za mały ( do tych badan miesci sie w dolnej granicy normy) wiec jeszcze troszke poczekamy

moje ciągnięcie w dole brzucha , te twardnienia są spowodowane ta wadą

następna wizyta 21.11 na godz 18

mam brac luteinę 100 kę rano 1 tabl i wieczorem 1 tabl

juicca dobrze, że z maluszkiem wszystko w porządku. Mam nadzieję, że teraz trochę odetchnęłaś ;-)

Czyli z macicą masz tak jak ja. Dzieciaczek wypycha mi się z jednej strony i mam tę kulkę po lewej stronie, taka śmieszna górka, a reszta brzuszka niżej. Z resztą teraz jak już widać mi brzuch, to widać też, że ze względu na wadę rośnie mi krzywo. Nie jest to jakaś wielka asymetria przynajmniej na razie, ale ja mam akurat większą pojemność lewego rogu i dzidzia po tej stronie prawie cały czas siedzi. I bardziej mam lewą stronę brzucha wypchaną :-)
    I rzeczywiście tak jest, że przy dwurożności najczęściej poród jest przez cc, no chyba, że wada jest mała, to jest szansa na sn. Ja już jestem przez lekarzy nastawiona od początku na cc.

Też biorę luteinę, dodatkowo jeszcze no-spę.

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:
    Jeszcze cos znalazłam ciekawego http://simin.pl/simin-w-trosce-okobiete-ciezarna-i-jej-dziecko/ dla dziewczyn z okolic Dabrowy Górniczej

może się skuszę :D dzięki za info. ;)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:
    Musze sie jeszcze Wam zapytać czy czasami czujecie w dole brzucha uczucie (delikatne) jak na miesiaczke? bo ja dzis cos takiego poczułam.

a bóle okresowe też ostatnio odczuwałam, bo odstawiłam luteinę, ale wczoraj na wizycie powiedziałam lekarzowi o tym, to stwierdził, żebym jeszcze sobie trochę pobrała skoro bezpieczniej się wtedy czuje. i jednak do niej wróciłam. :)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2013, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak dokładnie echosonda kurde bo byłam dziś po skierowanie na usg polowkowe w Lublinie u jakiejś przypadkowej gin w medicover i właśnie chciała sprawdzić i kurde nie złapała ja sie panicznie przerazilam bo od kilku dni ruchów tez nie czuje myślałam ze nie czuje ruchów to normalne bo dziewczyny pisały ze raz czuć raz przerwa ale to badanie mnie przeraziło kurde niby mowila ze do 20 tyg może nie łapać ale już spiralę mojej paniki nakręciła chyba zaraz zacznę szukać jakiegoś prywatnego dobrego gina w Lublinie

• Matylda36 Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam spokojnie. Na tym etapie dzidziusie potrafią się nie odzywać i smacznie śpią. U mnie tak było i dodatkowo też akurat na połówkowym się zdarzyło :-)
    A echosondą serduszko to mi zaczęli badać dopiero od 20 tyg., wcześniej tylko miałam przy zwykłym usg sprawdzaną akcję serduszka.
    Nie szukaj gina, szkoda kasy. Wiem, że to żadne pocieszenie, ale zaszłaś tak daleko i za dużo ludzi wokół Cię wspiera plus Aniołek w niebie, że z Twoją kruszynką MUSI być wszystko dobrze Kochana. MUSI!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2013, 16:09

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • juicca Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda to faktycznie mammy tak samo , tyle ze ja mam po prawej stronie kulke ;P moge funkcjonować nawet na cmentarz autem podjechac aczkolwizek oszczędzać się

Miriam spokojnie na nast wizycie bedzie słychac przez ta echosondę

Połozna chwile sie trudziła z odnalezieniem tętna , ale mówiła ze nie zawsze na tym etapie udaje sie znalesc tętno

Matylda36 lubi tę wiadomość

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_mr wrote:
    Lepiej nie wierzyć co piszą o lekarzach na internetach pan doktor okazał się bardzo sympatyczną osobą i bardzo miło, nawet żartował. Wszystko fajnie nam pokazał i opisał.
    Płeć dziecka potwierdzona na 100% będzie Alicja.

Waga: 471g
    A inne parametry to:
    BPD – wymiar dwuciemieniowy główki: 52,4 mm
    OFD – wymiar potyliczno-czołowy: 66,00 mm
    HC – obwód główki: 186,00 mm
    AC – obwód brzucha dziecka: 176,7 mm
    FL – długość kości udowej: 36,7 mm

Termin utrzymuje się od badania prenatalnego pierwszego: 5 marca 2014r.

czynność serca płodu: uwidoczniono
    położenie płodu: główkowe
    lokalizacja łożyska: dno, ściana tylna
    płyn owodniowy: w normie
    pępowina: trójnaczyniowa
    głowa: prawidłowy kształt czaszki
    mózgowie:
    obraz półkuli, komór bocznych, śródmózgowia i tylnego dołu czaszki prawidłowy
    twarz: bez rozszczepu, obraz oczu, nosa i żuchwy prawidłowy
    kręgosłup: obraz kręgosłupa prawidłowy
    szyja/ skóra: brak obrzęku skóry/ wodniaka karku
    klatka piersiowa: klatka piersiowa i płuca prawidłowe
    serce: obraz 4 jam serca prawidłowy
    odpływ z lewej i prawej komory serca prawidłowy
    powłoki brzuszne: obraz prawidłowy
    układ pokarmowy: obraz prawidłowy
    układ moczowy: obraz nerek i pęcherza moczowego prawidłowy
    kończyny: obraz kończyn górnych i dolnych prawidłowy
    Ana patrze na moje wyniki i moja dzidzia jest o wiele mniejsza niż Twoja tylko że ja badanie miałam robione w 19t + 3 dniu
    a Ty dokładnie kiedy ??

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w 19t + 3 dniu miałam takie wyniki
    BPD: 43,3
    HC: 161,2
    AC: 143,8
    FL: 29,7
    HL: 30,8
    Waga 290g

Tylko zauważyłam że między Wami dziewczyny jest różnica prawie 2 tyg to jest dużo dlatego moja dzidzia ma mniejsze wyniki niż Wasze maleństwa :)

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dzisiaj na wizycie u i9nnego lekarza, zrobił mi usg dopochwowe i powiedział że szyjka jest ładna, długa i zamknięta, a w tej części co tamten lekarz pisał że ma 2,5 cm jest 3,5, powiedział że większość kobiet ma taką i że jest prawidłowa. Dzieciaczek jak zwykle rozbrykany, przy okazji poznałam płeć- raczej dziewczynka. Mogę odetchnąć.

Matylda36, ;oniqa lubią tę wiadomość

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:

to coś dla mnie ;)

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
‹‹ 340 341 342 343 344 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ