Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia ja też chodzę na NFZ i lekarz daję
    Badania refundowane krwi to na pewno toksoplazma ,hbs ,odczyn combasa ,
    HIV ponoń też. Ale to lekarze lecą w c... za przeproszenie i nie wypisują każdego bo wiecie limity...

Wiadomo badanie krwi + mocz powinno być co m-ce wykonywane. I regularnie sprawdzane.

Co do USG pierwsze powinno być potwierdzające ciąże. Potem 2 i 3 to z reguły te w 11-14 tyg i 18-21 tygodniu tzw. prenatalne ,żeby sprawdzić wykluczyć ewentualna wady.

Potem z reguły 28-32 tydzień żeby spr co z dzieckiem ,oszacować przypuszczalną mase urodzeniową itd.

Więc z reguły są 3 jeśli ciąża rozwija się prawidłowo

Tusia84 lubi tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj w nocy źle się czułam:( Nie wiem czy nie złapałam rota wirusa, albo się czymś zatrułam. Miałam lekka biegunkę, teraz trochę pobolewa mnie żołądek:( martwię się o dzidzie:(

relg3e5ejn8hl19k.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo obseerwuj i w razie czego zgłoś sie do szpitala bo im dłużej coś trwa tym gorzej...
    Musisz być zdrowa . ŻYCZE ZDRÓWKA

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mam głupie pytanie ale wiecie że w ciąży to wszystko przeraża. Wczoraj wieszałam na grzejnik pranie i trochę uniosłam się na palcach i podniosłam rękę zawieszając pranie. lekko poczułam ciągnięcie na brzuchu więc przestałam ale mama na mnie nakrzyczała że tak nie wolno bo dziecko pępowiną może się obwiązać ja to zbagatelizowałam.
    ale w nocy mnie bolał strasznie kręgosłup tylko nie wiem czy od tego czy ćwiczeń z piłką (akurat wczoraj zaczęłam).
    Głupieje sama nie wiem co mam robić?
    czy odpuścić do wizyty (za 3 tyg.) czy dzwonić do lekarza?

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa zaczełam 5 miesiąc nie wiem czy ma to znaczenie

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • MamaMadzia Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    dziewczyny mam głupie pytanie ale wiecie że w ciąży to wszystko przeraża. Wczoraj wieszałam na grzejnik pranie i trochę uniosłam się na palcach i podniosłam rękę zawieszając pranie. lekko poczułam ciągnięcie na brzuchu więc przestałam ale mama na mnie nakrzyczała że tak nie wolno bo dziecko pępowiną może się obwiązać ja to zbagatelizowałam.
    ale w nocy mnie bolał strasznie kręgosłup tylko nie wiem czy od tego czy ćwiczeń z piłką (akurat wczoraj zaczęłam).
    Głupieje sama nie wiem co mam robić?
    czy odpuścić do wizyty (za 3 tyg.) czy dzwonić do lekarza?
    Spokojnie :) podobno od podnoszenia rąk długo do góry może oderwać się łożysko To o obwiązaniu pępowiną to mit :) chyba wszystkie mamy to powtarzają :) Niektórzy wogóle mówią ze to mit z tym podnoszeniem rąk ale nas na szkołach rodzenia własnie na to uczulali żeby nie myć okien i nie wieszać zasłon bo łożysko moze zacząć się odrwyać. Ale tobie od jednorazowego podniesienia ręki na pewno nic się nie stało Nawet mogłaś się lekko naciagnąc :)

k0kd3e5ej0jpnepe.png
    atdcj44jj6019p4n.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaMadzia wrote:
    Spokojnie :) podobno od podnoszenia rąk długo do góry może oderwać się łożysko To o obwiązaniu pępowiną to mit :) chyba wszystkie mamy to powtarzają :) Niektórzy wogóle mówią ze to mit z tym podnoszeniem rąk ale nas na szkołach rodzenia własnie na to uczulali żeby nie myć okien i nie wieszać zasłon bo łożysko moze zacząć się odrwyać. Ale tobie od jednorazowego podniesienia ręki na pewno nic się nie stało Nawet mogłaś się lekko naciagnąc :)
    dzięki kochana od razu mi lepiej.Fachowa odpowiedz i od razu lepiej ;) To trwało kilka sekund więc pewno masz rację że nic się nie stanie. taka głupota a tak mnie wytrąciła z równowagi.
    Czasami mam wrażenie że powinnam przenieść się na forum psychologiczne :) po tym poronieniu to już wpadłam w obsesje. DZIEWCZYNY JAK WRÓCIĆ DO NORMALNOŚCI

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2013, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana chyba sie nie da wrócić do normalności niestety :( co do podnoszenia rak to właśnie nie wolno ich długo trzymać w górze mi sie zachcialo wieszać firanek w 15 tyg i dostałam silnych boli brzucha w nocy trafiłam do szpitala lecz wszystko skończyło sie dobrze :) ale rak już nie podnosze :) wiadomo coś z szafki wysoko mozna zdjąć chodzi raczej o trzymanie ich długo w górze ;)

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Kochana chyba sie nie da wrócić do normalności niestety :( co do podnoszenia rak to właśnie nie wolno ich długo trzymać w górze mi sie zachcialo wieszać firanek w 15 tyg i dostałam silnych boli brzucha w nocy trafiłam do szpitala lecz wszystko skończyło sie dobrze :) ale rak już nie podnosze :) wiadomo coś z szafki wysoko mozna zdjąć chodzi raczej o trzymanie ich długo w górze ;)
    Myślałam, że może jak będę w zaawansowanej ciąży to będę spokojniejsza. A tu nic. 18 tydzień a ja nadal panikuje.
    dzięki miriam uspokoiłam się trochę

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2013, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Tusia ja też chodzę na NFZ i lekarz daję
    Badania refundowane krwi to na pewno toksoplazma ,hbs ,odczyn combasa ,
    HIV ponoń też. Ale to lekarze lecą w c... za przeproszenie i nie wypisują każdego bo wiecie limity...

Wiadomo badanie krwi + mocz powinno być co m-ce wykonywane. I regularnie sprawdzane.

Co do USG pierwsze powinno być potwierdzające ciąże. Potem 2 i 3 to z reguły te w 11-14 tyg i 18-21 tygodniu tzw. prenatalne ,żeby sprawdzić wykluczyć ewentualna wady.

Potem z reguły 28-32 tydzień żeby spr co z dzieckiem ,oszacować przypuszczalną mase urodzeniową itd.

Więc z reguły są 3 jeśli ciąża rozwija się prawidłowo

Lalita u mnie wszystkie badania są na fundusz. Taki mają obowiązek a dodatkowo przychodnie na NFZ otrzymują dofinansowania za badania które my wykonujemy bezpłatnie (bynajmniej u mnie w przychodni tak jest), ja dziś byłam na krzywej, odczyn combsa, HIV itd. Co do prenatalnych dostałam skierowania na pierwsze i drugie teraz myślę na następnej wizycie (14.11) dostane na trzecie. I wizyty u mojej gin w pierwszych tygodniach miałam co 1,5 tyg, później co 2, teraz co 3 ale niedługo się znów to zmieni, bo coraz bliżej porodu. Dodatkowo u mojej gin po 21 należy się zgłosić, bo przeprowadza bezpłatne konsultacje przedporodowe :)

Lalita2710 lubi tę wiadomość

• paula22 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy to mozliwe zebym czuła ruchy nawet kiedy nie leze ani nie siedze? już ktoryś raz jak gotuje obiad kopie tak jak ruchy które czuje podczas odpoczynku;)

lprktv73nye615w2.png
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paula- ruchy możesz czuć cały czas- podczas gotowania, zakupów, jedzenia, mycia garnków, spaceru, prowadzenia auta itp :)dziecko samo sobie wybiera kiedy będzie się ruszać :) Pozdrawiam

Matylda36 lubi tę wiadomość

201311191581.png
    http://blizniaczecuda.blogspot.co.uk/
    https://www.facebook.com/Blizniaczecuda

Moje dwa aniołki czuwają (*) 01.08.12, 04.10.12
    moja walka: http://dzieckomojadroga.blogspot.co.uk/

• Kocur Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paula22 wrote:
    dziewczyny czy to mozliwe zebym czuła ruchy nawet kiedy nie leze ani nie siedze? już ktoryś raz jak gotuje obiad kopie tak jak ruchy które czuje podczas odpoczynku;)
    Oczywiście że możesz ;) Ja też czuję nawet podczas zakupów, lub spaceru, pewnie mniej intensywnie jak leżąc lub siedząc, ale są to ruchy malucha z pewnością ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2013, 13:15

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2013, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    Myślałam, że może jak będę w zaawansowanej ciąży to będę spokojniejsza. A tu nic. 18 tydzień a ja nadal panikuje.
    dzięki miriam uspokoiłam się trochę

Tez tak myślałam ze przekrocze 12 tydzien i luzik a tu hm dupa świruje jak jakaś wariata w głowie mam same czarne scenariusze już czasami sobie rady z tym nie daje :(

• Kocur Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paula22 wrote:
    ja to w sumie nie wiem już jak jest z tymi badaniami bo kuzynka mi mówila ostatnio, że w jej okolicy nawet od prywatnego lekarza badania są darmo.
    To dziwne, ja chodząc prywatnie na początku dostawałam skierowanie na badania za które musiałam płacić. Tym samym za te wszystkie badania krwi na początku zapłaciłam ok 300 zł , pytałam lekarza czemu nie wystawia mi za darmo tych skierowań skoro robię je w przychodni i jestem ubezpieczona to mówił, ze nie może, bo wizyta była prywatna. Zaczęłam do tego samego lekarza póxniej chodzić na NFZ to dostawałam takie same skierowania do tego samego laboratorium, ale już bez dopisku płatne... jak dla mnie dziwna filozofia skoro jedni muszą płacić za to samo a inni nie, ale może co lekarz to też inaczej ... ? nie wiem dokłądnie jak to działą w takim razie.

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny powiedzcie mi czy to normalne: do tej pory w ogóle nie miałam jeszcze brzuszka, a od ok tygodnia jest dość dobrze widoczny, jak leże jest ok a jak stoje czy chodzę to czuje takie ciągnienie, w ogóle czuje że ta skóra jest taka naciągnięta, dodam że przed ciążą nie miałam n a brzuchu żadnego tłuszczyku tylko sama skóra.

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur ja tez nie wiem juz jak to jest, jak chodze prywatnie za wszystko place.

co do ruchów to fakt podczas aktywności mniej je czuć;)

lprktv73nye615w2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2013, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badań to mój gin daje mi karteczke z badaniami i idę z nią do medicoveru do pierwszego lepszego gin po skierowanie i tam mi wypisują bo mam kartę wykupiona i nie płace za nie moja koleżanka robi tak samo tylko na NFZ :)

A tak pozatym to przed chwila dostałam SMS a od koleżanki ze w biedronce jest fajna kolderka z podusia anty alergiczna za 39 zł w promocji jak byście chciały :) nie widziałam jej ale ona kupiła i mówi ze fajna :) ja kolderki już mam dwie więc nie potrzeba mi ale może wam info sie przyda :)

• paula22 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam ja byłam wczoraj w biedronce ale nie widziałam:( od kiedy ta kołderka jest?

lprktv73nye615w2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2013, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ona mi pisała smsa jakieś 30 min temu ze właśnie kupiła więc nie wiem od kiedy ale dziś była :)

‹‹ 344 345 346 347 348 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ