Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2013, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja po wizycie na nfz u lekarki, szyjka nie rozwiera sie dalej ale mam dużo leżeć odpoczywać i nadal mam luteine pod język. W poniedziałek ide do swojego lekarza prywatnego;)
    Dzis serduszko malutkiej biło 153, zaskoczyła mnie moja waga, która wskazywała, że przez 2 tyg przybrałam aż 1,5kg;/ ja nie przejadam się aż tak. Ost ta waga jakoś dziwna jest bo jednego dnia ważę np ok a drugiego już z 600g więcej co jest niemozliwe że bym w ciągu dnia przytyła;)

Marysia0312, Lalita2710, Limerikowo lubią tę wiadomość

lprktv73nye615w2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2013, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana to zależy od tego ile pilas danego dnia czy sie załatwiłas itp :)

Kaja lubi tę wiadomość

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2013, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda36 wrote:
    Nic na siłę. Spanie na lewym boku jest zalecane i fajnie by było, żebyśmy spały tak jak najdłużej, ale nie zawsze się da i nie każda z nas może.
    Ja 24h na dobę leżę w łóżku i co, miałabym 23h leżeć na lewym boku? Nie da się. Rozmawiałam o tym z lekarzami oraz rehabilitantem i mam leżeć tak żeby było mi wygodnie. Poza tym okazało się, że ze względu na moją dwurożność, lewą część macicy mam większą i tam dziecko cały czas przebywa, w dodatku ma w moim lewym boku ułożoną główkę, a jak poleżę kilkanaście minut na lewym boku to mam ucisk i od razu cały bok mi drętwieje. Także leżę tak jak dam radę i wcale tak dużo nie leżę na lewym boku, a we wszystkich usg i badaniach okazuje się, że dzidziusiowi to nie przeszkadza i ma idealne parametry :-)
    Z resztą rehabilitant powiedział mi bardzo mądrą rzecz: "sama pani wyczuje czy dana pozycja jest dla pani wygodna, a jak dzidziusiowi nie będzie się podobało, że leży pani na danym boku czy na wznak, to też da pani znać". I tego się trzymam ;-)
    A i powiedział mi też, że wystarczy delikatnie przekręcić się na bok, nawet parę centymetrów, nie muszę leżeć na boku pod kątem prostym, chodzi o to, by trochę przekręcić macicę na bok i też będzie dobrze ;-)
    Nie dajmy się zwariować.

Prawda jest jedna ,najlepiej lewy bok (ale osoby z arytmią muszą np na prawym) więc tak jak pisze Matylda ważne żeby było wygodnie.
    Poza tym mi pani dr mówiła niech śpi pani na którym chcę ,byle nie na plecach..!!!! bo kładąc się na plecach dziecko opada na nasze narządy co może spowodować że zrobi nam się słabo można zemdleć bo dziecko opadające na narządy krew nie dopływa... wówczas jeśli byśmy zasłaby dochodzi do niedotelenie naszego i dziecka.

Limerikowo lubi tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2013, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Moje Drogie jestescie bardziej zaawansowane w tyg ciazy niz ja wiec mam pytanko: czy od 13/15 tyg czulyscie moze takie mini mini laskotanie od srodka?
    myslalam ze mi sie wydaje, ale tak 2/3tyg juz tak czuje, jak siedze lub leze sobie spokojnie, nie wydaje mi sie, ze to kiszki tak trawia, bo nie pamietam wczesniej sprzed ciazy takich objawow
    serdeczne dzieki za odp ;--)))
    f2w39n73qolnajph.png

Ja tak miałam miedzy 14-15 tygodniem ale to nie było codziennie i głównie wieczorem jak się położyłam spać trwało to z 2 min i koniec. teraz się to nie powtarza.

• Kaja Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2013, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was mnie od 15tc zaczelo się przelewa takie bombelkuje jakby ktoś nalał do butelk
    i niepelno wody i ruszał na początku myślałam że to idzie rozwolnienie ale nie teraz też jak leze to roczek pływa ;-);-);-)

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2013, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effcia28 cześć robaczku :-):-):-)

Effcia28 lubi tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2013, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce już marzec <3 :):)

Miriam, pillow, Limerikowo, Marysia0312, juicca lubią tę wiadomość

• paula22 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2013, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Kochana to zależy od tego ile pilas danego dnia czy sie załatwiłas itp :)
    no na pewno ale czy lekarz to liczy;)

lprktv73nye615w2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2013, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No raczej nie ale tak dla własnej świadomości warto to brać pod uwagę ;)

• paula22 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2013, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam ale lekarz przeciez wie, że jak sie więcej napije itp to waga jest wyższa a jednak pod uwagę tego nie bierze. A później to narzekają, że takie tempo tycia niektóre z nas mają;)

lprktv73nye615w2.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2013, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczessciara zaklinaj mocno by byl juz marzec po swietach od razu bez Nowego Roku nawet, bo od Twojego marca juz calkiem blisko do mojego maja
    tez mi sie cni by Baby bylo po 2ej str mocy.. ;;==))))))))))))))))
    f2w39n73qolnajph.png

szczessciara lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2013, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do picia ja przed ciążą pisałam samej wody 2,5litra wody i do tego kilka herbat i kawy ,a a teraz też tak mam tylko kawę piję raz dziennie i widzę że waga idzie do góry a jeść jem normalnie czyli dużo zielonego itp a slodkiego wcale bo nielubie ...a utyta jestem już 7kg

mhsvanlih0qhtdnx.png

• nadia2215 Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2013, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja o nieźle 7 kg ? :) ja mam chyba już plus 3 kg, ale czuje się jeszcze ciężej, brzuch spuchnięty.
    Ja jak leżę na prawym boku to odczuwam ból z prawej strony podbrzusza, czułam go też parę dni wcześniej ale w różnych pozycjach,trwał 2-3 dni,albo z przerwami.

c55f3e3k4voabtmt.png
  • agi88 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2013, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny niepokoi mnie mój "mały" przyrost wagi. :) Tzn. na początku schudłam 4 kilo z 105 do 101 i na razie przytyłam tylko 1kg czyli do 102. czy to normalne dla osób puszystych, bo pomału zastanawiam się czy jest wszystko ok, a wizytę mam dopiero 16.12? jak jest u Was???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2013, 21:09

ckaiskjoo29j6f91.png

relgcwa165pw8251.png
  • mirka14 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2013, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja czytałam że im wyższa waga przed ciążą tym mniej powinno się przytyć w ciąży, ja przez ciążą ważyłam 80 kg do tej pory przytyłam 3 kg :)

agi88, Limerikowo lubią tę wiadomość

Aniołeczek 08.05.2013
    jwzh2b5.png
    mbm7spn.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 05:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja przed ciąża ważyłam 53kg
    i póki co mam na plusie +1,5 kg
    (chociaż może już +2 ?? )

Jestem bardzo podekscytowana - połówkowe przede mną...
    Mój kochany brzusio - wkońcu się uwidocznił - a przynajmniej mam nadzieję że to on a nie gazy...
    ... to na pewno on - bo nawet macica przy płaskim leżeniu jest wyczuwalna wyraźnie... wcześniej jedną dłonią potrafiłam ją objąć a taraz to aż 2 potrzeba ;D
    Teraz zacznie się ostry przyrost wagi... przynajmniej tak piszą
    ok 1-2kg na miesiąc :)))
    Będziem roznąć :D w mgnieniu oczka :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2013, 05:26

• Natalia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agi88 wrote:
    Dziewczyny niepokoi mnie mój "mały" przyrost wagi. :) Tzn. na początku schudłam 4 kilo z 105 do 101 i na razie przytyłam tylko 1kg czyli do 102. czy to normalne dla osób puszystych, bo pomału zastanawiam się czy jest wszystko ok, a wizytę mam dopiero 16.12? jak jest u Was???

Moj lekarz gdy mówił o zdrowych przyrostach wagi to tłumaczył, ze im mniejsza waga początkowa to tym wiecej trzeba przytyć, a im większa to tym mniej. Może tak być, że jeśli jest nawet jakaś nadwaga to tyje sie tylko kilka kg, albo wcale. Oczywiscie odchudzac się nie nalezy, natomiast przyrost moze byc mały.
    Najlepiej skonsultuj ze swoim lekarzem jesli się niepokoisz, ale jeśli maleństwo rozwija i rośnie prawidłowo to na pewno wszystko jest w porzadku:)

relgh371zv6v421k.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi położna mówiła, że jak ktoś ma jakąś nadwagę to przez całą ciąże najlepiej jak przytyje do 9-10kg.

lprktv73nye615w2.png
  • mirka14 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja dzisiaj mam wizytę po czterech tygodniach od ostatniej, strasznie się denerwuję, mam nadzieję że wszystko w porządku, ale biegunka z nerwów już się zaczęła :(

Aniołeczek 08.05.2013
    jwzh2b5.png
    mbm7spn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2013, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana będzie dobrze :) daj znać jak po wizycie :) a biegunki przed wizyta to i ja mam już taki los przyszłych mam chyba ;)

Limerikowo, mirka14 lubią tę wiadomość

‹‹ 360 361 362 363 364 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ