Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2013, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja jak na razie odpukać nie mogę narzekać na sen budze się z bólem pęcherza szybie wc i sen blogi do rana ehhh oby tak pozostało

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2013, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozgo ja w ostatecznosci sprobowalabym Melatoniny, tj na bazie naturalnego hormonu regulujacego faze aktywnosc-odpoczynek w mozgu, dawka mysle 5mg godz przed snem powinna wystarczyc,
    mozna tez melise zaparzyc, probowac cieplego mleka (uspokajajacy tryptofan) lub pojsc na spacer tak wieczorem miedzy 7-8 z latareczka oczywiscie (najlepiej zabrac meza/partnera i psa jak sie ma czworonoga) nawet na 10-15min, organizm dotleni sie a swieze powietrze w ciazy powinno go "zmeczyc" troche i ulatwic Ci zasniecie
    Dobrym usypiaczem sa tez ksiazki na dobranoc, raczej nie czasopisma, bo za duzo kolorowych obrazkow i odbijaja swiatlo strony, a stronnice z monotonna czcionka, ale ciekawej lektury pobudza Twoja senna wyobraznie na kolorowo ;=)))
    ja zaliczylam w ciazy monte christo 3 tomiki pozarlam, za duzo slonca w toskanii a teraz mecze imie rozy (czesc po lacinie ;-)) i po polsku) bo trzeba na noc myslec i to raz dwa meczy
    nie polecam tez ogladania tv przed snem jak masz klopot z zasnieciem i spaniem, bo ekran mimo techniki emituje niebieskie swiatlo pobudzajace nas do aktywnosci
    Spij slodko caaaaaaaaaaaaaala noc
    f2w39n73qolnajph.png

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2013, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś dowiedziałam się że moja siostrzenica choruje na wirus bostoński, która u nas była w poniedziałek i teraz trochę się boję :(

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • sylvia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2013, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie martw się też nie mogę spać w nocy i zasypiam w dzień Ale co tam za kilka miesięcy nie będziemy w nocy spać wszystkie he he he :):-D:-P. @-}--

Limerikowo lubi tę wiadomość

relgg7rfroacrbi5.png
  • parfaite Znajoma

Wysłany: 1 grudnia 2013, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    s

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mam takie pytanie. Czeka mnie za 4 tygodnie podróż samolotem. Czy któraś z Was leciała w 2-gim trymestrze samolotem i odczuwała z tego powodu jakieś skutki uboczne? Naczytałam się trochę w internecie i troszkę się boję. W środę mam wizytę u lekarza, to zapytam się czy są jakieś przeciwwskazania.

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez bede leciec w polowie stycznia, ale nie martwie sie, wezme tylko od lekarza zaswiad ze moge leciec i nie musze przechodzic przez bramki, w czasie lotu radze zdjac buciki by bylo ok krazenie w nogach/stopach i jak siedzisz to poruszac stopami np kolka i gora dol rozciagac

nie zakladac nogi na noge bo to utrudnia krazenie

mozna 2/3 razy poplatac sie po pokladzie plus do toalety regularnie jak nie bedzie blokady bufetem ;-))) pic tez malymi lykami wode nawadniajac organizm
    f2w39n73qolnajph.png

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2013, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

• Iwo123 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy miewacie może kłujące bóle w okolicy żeber? Mnie od piątku zwłaszcza wieczorem kłuje coś po lewej stronie pod żebrami, jak zmienię pozycje jest troszke lepiej...

relg3e5ejn8hl19k.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2013, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jk

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 11:13

Limerikowo, Effcia28 lubią tę wiadomość

• fler Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2013, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja też mam problemy ze snem ale myślałam że jest to spowodowane zmianą trybu życia (uwielbiam swają pracę) a teraz siedzę w domu i nie mam za wiele do robienia. Na dodatek szwagier - ratownik medyczny ostatnio rozmawiał z moim mężem i wytłumaczył że powinnam spać na lewym boku i teraz to mam przechlapane. Mąż potrafi przebudzić mnie w nocy abym sieodwróciła na wlaściwy bok. Wiem że się martwi o naszą dzidzię i to dlatego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2013, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj rozumiem Cię kochana mój mąż robił prawojazdy c+e i miał pierwsza pomoc zaczął rozmawiać z ratownikem medycznym i tez sie dowiedział o tym lewym boku w nocy potrafił mnie budzić po 4 razy żebym sie przekrecila na początku to była tragedia gdyż spalam tylko na prawym ale już sie przyzwyczailam i nie jest tak zle :)

• Effcia28 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2013, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem dlaczego ale ja nie umiem spać na lewym boku od razu mnie coś kłuje,uwiera itd więc nawet gdybym chciała to po prostu nie mogę:) pamiętam że w pierwszej ciąży tez nie mogłam leżeć/spać na lewej stronie

frgt5b8.png 546fc3c5c96d17b5.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2013, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic na siłę. Spanie na lewym boku jest zalecane i fajnie by było, żebyśmy spały tak jak najdłużej, ale nie zawsze się da i nie każda z nas może.
    Ja 24h na dobę leżę w łóżku i co, miałabym 23h leżeć na lewym boku? Nie da się. Rozmawiałam o tym z lekarzami oraz rehabilitantem i mam leżeć tak żeby było mi wygodnie. Poza tym okazało się, że ze względu na moją dwurożność, lewą część macicy mam większą i tam dziecko cały czas przebywa, w dodatku ma w moim lewym boku ułożoną główkę, a jak poleżę kilkanaście minut na lewym boku to mam ucisk i od razu cały bok mi drętwieje. Także leżę tak jak dam radę i wcale tak dużo nie leżę na lewym boku, a we wszystkich usg i badaniach okazuje się, że dzidziusiowi to nie przeszkadza i ma idealne parametry :-)
    Z resztą rehabilitant powiedział mi bardzo mądrą rzecz: "sama pani wyczuje czy dana pozycja jest dla pani wygodna, a jak dzidziusiowi nie będzie się podobało, że leży pani na danym boku czy na wznak, to też da pani znać". I tego się trzymam ;-)
    A i powiedział mi też, że wystarczy delikatnie przekręcić się na bok, nawet parę centymetrów, nie muszę leżeć na boku pod kątem prostym, chodzi o to, by trochę przekręcić macicę na bok i też będzie dobrze ;-)
    Nie dajmy się zwariować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2013, 12:07

kaaasiaczek_, Miriam, Limerikowo, Effcia28, juicca lubią tę wiadomość

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2013, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda, ja mialam bardzo podobna rozmowę z panią od gimanstyki ciezarnych. Nie ma nigdzie opisanych przypadków, aby spanie na plecach lub prawym boku zaszkodziło malenstwu. To prawda ze na lewym lepiej przez główna zyle krew krązy natoamist nawet gdyby na prawym boku dziecko dostawało za mało tlenu/krwi to tak skopie mamę, że ta nie będzie miala wyjścia tylko się przekręci:)
    Z wielkim brzuchem trudno lezec na plecach więc wtedy siłą rzeczy lezy sie troszkę na lewym, troszke na prawym boku. A pod koniec ciązy często sie podobno ciezarne wiercą bo w zadenej pozycji nie jest wygodnie i wazniejsze niż bok jest podobno aby miec cos miedzy nogami, bo to odciąza biodra i łagodzi ból.
    Znaczenie ma tez pozniej pozycja ulozenia dziecka, czy lezy wlasnie na lewym boku naszym (wtedy jest utulone), czy na prawym, wtedy jakby wisi i mu niewygodnie. A spać najlepiej w pozycji takiej , w ktorej damy radę spać, bo wypoczęta mama jest sto razy lepsza niz umęczona i niewyspana ale ulozona na lewym boku.
    Jak we wszyskim i tutaj zdrowy rozsądek górą:)

Limerikowo, Matylda36, Effcia28 lubią tę wiadomość

relgh371zv6v421k.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2013, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje Drogie jestescie bardziej zaawansowane w tyg ciazy niz ja wiec mam pytanko: czy od 13/15 tyg czulyscie moze takie mini mini laskotanie od srodka?
    myslalam ze mi sie wydaje, ale tak 2/3tyg juz tak czuje, jak siedze lub leze sobie spokojnie, nie wydaje mi sie, ze to kiszki tak trawia, bo nie pamietam wczesniej sprzed ciazy takich objawow
    serdeczne dzieki za odp ;--)))
    f2w39n73qolnajph.png

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2013, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie czułam niczego takiego. Dopiero na przełomie 17/18 tygodnia poczułam takie bardzo delikatne przelewanie się bardzo nisko w brzuchu (z 3 sekundy to trwało i za chwile się powtórzyło). Dwa dni później było już troszkę bardziej wyraźne i nawet chwilę dłużej trwało, a jak następnego dnia i następnego się powtórzyło, to byłam dopiero pewna, że to dzidziuś :-D

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2013, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czułam takie łaskotanie właśnie ok. 14 tyg albo i wcześniej.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2013, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja koło 15 tyg czułam pierwsze delikatne smyrnięcia:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2013, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak czułam właśnie na przełomie tych tygodni po 16 tyg to ucichło i byłam przerażona mocniejsze koniaki poczułam ok 19-20 tyg teraz to już sama nie wiem czy to była corcia czy jelita ale czułam :)

‹‹ 359 360 361 362 363 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ