Imiona dla dzieci
-
WIADOMOŚĆ
-
Paulin czemu z Julkiem masz zle skojarzenia? Ja znam jednego i byl strasznym pijakiem i dlatego tak mnie odpycha od tego imienia.. Pozatym jest strasznie miekkie w wymowie jakby mi sie cos mielilo w buzi . Sama nie wiem.. Sa rozne reakcje na to imie a nie chce zeby w przyszlosci ludzie wysmiewali sie z imienia mojego syna mąż uparty i koniecznie chce Julka.. Moze kiedys sie przyzwyczaje...
-
Julek to był dyrektor mojej podstawówki sąsiad nie miły człowiek zawsze musi mieć rację. Wszyscy inni to debile on najmadrzejszy zero dystansu do siebie już nawet nie jako nauczyciel ale człowiek strasznie ciężki w życiu. Ale imię mi się podoba co prawda miałam nadzieję na Ignasia a tu jednak córka ale imię jedno z moich ulubionych.
-
nick nieaktualny
-
U mnie to dopiero 14 tydzień,więc dokładnie nie wiadomo jeszcze,czy na świat przyjdzie chłopiec,czy dziewczynka, ale wstępnie imiona już wybrałam. Dla dziewczynki: Liliana albo Basia, a dla chłopca: Miłosz. Myślałam też o Oliwierze, ale nie do końca "czuję" to imię.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 11:49
-
Przejrzałam kilka ostatnich stron wątku i widzę, że królują imiona miękkie, bez literki R, szczególnie wśród imion żeńskich.
Ja lubię imiona z r właśnie, bo uważam je za silne, nie wiem skąd mi się to wzięło, po prostu tak je kojarzę.
Lubię imiona, które są krótkie, dość poważne, są łatwe w zdrobnieniu, nie powodują dziwnych i śmiesznych skojarzeń i brzmią dobrze w wielu językach, uniwersalne, pasujące i do dziecka i do dorosłego człowieka.
Nie wiem czemu, ale np. Kacper zawsze wydawał mi się imieniem infantylnym, może dlatego że oglądałam przyjaznego duszka.
Kasie, Anie, Gosie, Magdy są w mojej grupie wiekowej niesamowicie pospolite i - wybaczcie dziewczyny - nigdy bym tak dziecka nie nazwała, ale to tylko moje zdanie. Dodam, że sama noszę dwa z tych ww imion
Teraz widzę wszędzie malutkie Lenki, Pole, Julki, Zosie, Zuzie, Hanie. To piękne imiona, ale myślę że dziewczynki o tych imionach podzielą los dzisiejszych około 30-letnich Kaś, Ań, Goś i Magd, a i jeszcze Agnieszki.
Jestem za nadawaniem imion nieczęstych w danym czasie, ale nie dziwacznych i skomplikowanych, trudnych do zdrobnienia. Oczywiście co rzadkie a co dziwaczne to dość płynna granica, ale większość ludzi ją instynktownie wyczuwa
Chętnie przeglądam rankingi imion i na pierwsze 30-40 pozycji po prostu nie patrzę nie chcę, żeby moje dziecko było czwartą osobą w klasie o tym samym imieniu, co m.in. mnie spotkało. Najgorzej przy odpytywaniu oczywiście.
Ważnym kryterium przy wyborze imienia jest brzmienie wraz z nazwiskiem. Mam znajomego, którego imię zestawione z nazwiskiem brzmi po prostu tragicznie śmiesznie i bardzo trudno się to zestawienie wymawia.
Kolejna kwestia – długość imienia kontra długość nazwiska. Mam koleżankę, której pełny podpis nigdy nie mieści się w żadnych rubryczkach, niby nic, ale wkurza.
A swoich typów nie zdradzę
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Goszka wrote:Hej dziewczyny. Ja myślę by nadać córce imię Jagna. Bardzo mi się podobają staropolskie imiona. Zastanawiam się tylko czy dziecko nie będzie skrzywdzone.. I nie będzie miało mi za złe jak pójdzie do szkoły.
Mi się też ogromnie podoba to imię i ma piękne zdrobnienia zarówno w stronę Jagody jak i Jadzi, ale na 90% będzie u nas synek - Tymek -
Hej Dziewczyny u nas wstępnie na być dziewczynka i zobaczymy czy na następnej wizycie się potwierdzi
Imiona już wybrane
Dla dziewczynki Weronika, bo zawsze mi się to imię podobało a poza tym to po mojej prababci
Dla chłopaka Wiktor, bo uważam że to mocne fajne imię i nie należy do tych często nadawanychCzekamy na naszą Niunie