Imiona dla dzieci
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja zawsze chciałam Jasia po dziadku, ale mężowi się źle kojarzy (Jaś Fasola, Jaś z kawałów itp).
I będzie Aleksander - imię wybrane chyba z 4 lata temu, zanim jeszcze zaczęliśmy myśleć o staraniach kiedyś stwierdziliśmy, że to fajne imię dla chłopca i tak zostało
Dla dziewczynki podobało nam się Hania, ale w rodzinie jest już kilka, a z racji tego, że żadne inne imię dla dziewczynki nas nie urzekło to miała być po prostu AleksandraDomi82 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyu nas miał być Wiktor, ale po drodze gdzieś to imię "zaginęło" wczoraj mojego dorwałam, podał propozycje Adam, Tymon, Bruno.. podobało mu się jeszcze Borys.. zgodziłam się na Adama i mieliśmy Adasia przez kilka godzin rano wpadł do domu z pracy, że będzie Tymon! i mam nadzieję, że już zostanie bo to wymyślanie jest męczące a że braliśmy to imię pod uwagę przy drugiej ciąży (córa wyszła ) no to będzie Tymek
uska31 lubi tę wiadomość
-
Ja mam problem z imieniem dla dziewczynki, te ktore mi sie podobaja naleza do tych bardziej popularnych a nie chce zeby w przedszkolu/szkole byla w grupie/klasie wsrod kilku dziewczynek o tym samym imieniu. Udziwnione imiona tez odpadaja. Nie konsultowalam jeszcze imion z partnerem, ale coraz bardziej zastanawiam sie nad imieniem KARINA albo NELA (jako samodzielne imie, a nie zdrobnienie od Kornelii). Co myslicie o Nelce, Nelci? Dla mnie jest tak samo przyjemne jak Lena czy Maja a nie oklepane (w zasadzie nie znam zadnej Neli)
-
A my zaczęliśmy mówić, że podoba nam się imię Leon. Tylko, że... jak ludzie to usłyszą to dosłownie brak reakcji. Chyba są w totalnym szoku, że takie imię podoba nam się. Jeszcze nikt nie powiedział "ale ładnie", czy coś w tym stylu. A teściowa wręcz zasugerowała, że jeszcze nie raz będziemy patrzyli w kalendarz i zmienimy zapewne.
zenia2084 lubi tę wiadomość
-
natalka0887 wrote:Ja chcialam Aleksandra, ale maz nie. I stanelo ze bedzie Szymon
W zasadzie nasz związek od zawsze taki był że jak ja się uparłam to tak było
-
A u nas będzie Stasiu. Szkoda że to popularne imię, ale bardzo mi się podobało od dawna. Poza tym mąż już do brzucha mi mówi "Co dziś u Ciebie słychac Stasiu?", wiec juz musi zostac, żeby dziecku w głowie nie mieszać
Babu, mamuśka1 lubią tę wiadomość
-
A u nas załamka. Reakcje na imię Leon są dobijające "skąd takie imię?', "chyba Leszek?" "że jak?" "a jeszcze pewnie zmienicie" albo śmiech i czekanie na podanie "właściwego" imienia.
Jestem załamana. Mąż mówi, że to nam ma się podobać, ale jak widzę takie zachowania to mam jakieś dziwne odczucie wewnętrznego wstydu przed wymawianiem tego imienia publicznie, bo boję się reakcji.
Nie chcę robić pośmiewiska z dziecka.
-
Z mężem postanowiliśmy, że damy dzieciątku po dwa imiona. I będą rozpoczynały się na literę od imion rodziców czyli nas:)
Dziewczynka- Anastazja Klara
Chłopczyk- Krystian August/Augustyn
Jestem w 18 tygodniu ciąży ale jeszcze nie znam płci dzieciątka.
PS: Czy któraś z mam jest z okolic Tarnowa/Krakowa ? Fajnie było by poznać mamę do wymiany doświadczeń. Pozdrawiam -
mareczkowa wrote:A my zaczęliśmy mówić, że podoba nam się imię Leon. Tylko, że... jak ludzie to usłyszą to dosłownie brak reakcji. Chyba są w totalnym szoku, że takie imię podoba nam się. Jeszcze nikt nie powiedział "ale ładnie", czy coś w tym stylu. A teściowa wręcz zasugerowała, że jeszcze nie raz będziemy patrzyli w kalendarz i zmienimy zapewne.
Mój Leon zmienił się w Michała. Suma sumarum będą M&M czyli Marcel i Michał Leon mi się bardzo podoba, ale reakcje właśnie są dziwne. -
Ja od początku czułam, że będzie córka - czekam tylko na potwierdzenie tej wiadomości Od początku było wiadomo, że będzie Jagoda - jak tylko usłyszałam to imię to wiedziałam, że będzie pasowało do naszego dziecka a znaczenie imienia utwierdziło mnie w tym. Otwarta, altruistyczna, ciekawa świata.
Jeśli będzie chłopak (chociaż nie wierzę w to) to Tymoteusz lub Mikołaj.
O gustach się nie dyskutuje ale nasza 6-letnia kuzynka powiedziała: Ciociu nie można nazwać dzidziusia owocem -
Ewela87 wrote:Mój Leon zmienił się w Michała. Suma sumarum będą M&M czyli Marcel i Michał Leon mi się bardzo podoba, ale reakcje właśnie są dziwne.
No właśnie u nas chyba Leon zamieni się w Wojtka. Chociaż Michał to też była jedna z moich propozycji