Jakie witaminy/suplementy brać?
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi lekarz zalecił Symvital Mama, ale jak dla mnie ma żelazo, które jest mi niepotrzebne i jodu aż za dużo. Poszukałam czegoś innego i znalazłam Folik Mama 2/3 trymestr i laktacja. A póki co i tak zrobię morfologię krwi wraz z żelazem, żeby wiedzieć co jest mi dokładnie potrzebne.
-
nick nieaktualny
-
Ja biorę od początku ciąży Mama DHA premium+. Babka mi powiedziała, że teraz jak skończę paczkę, to mam przejść na Pregna Plus, tylko tam jest mało DHA, a z kolei jest kwas foliowy 600 ug, muszę poczytać o tym, bo wydaje mi się, że kwasu w III trym już się nie bierze, a to prawie w III będzie wchodzić.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Ja biorę kwas foliowy, magnez, żelazo i witaminę C (poprawia wchłanianie żelaza). Plus do tego inne leki i kwas DHA z własnego wyboru. Żaden z lekarzy prowadzących moją ciążę (zmieniłam po 21 tygodniu bo się przeprowadziłam) nie zalecał konkretnych preparatów multiwitaminowych dla ciężarnych. Zresztą musicie mieć świadomość, że lekarzom proponuje się benefity za polecanie konkretnych marek preparatów i część lekarzy się na to kusi. Jedna lekarka (do której poszłam w ciąży po skierowanie na USG piersi) wyciągnęła mi reklamówkę próbek witamin dla ciężarnych i powiedziała, żebym sobie trochę wzięła.
-
Hej dziewczyny czy któraś z Was stosowała może multi florę przy antybiotyku?Lekarz gdy mi przepisywał antybiotyk nic nie mówił o probiotyku osłonowym poleciła mi go farmaceutka i mówiła że nawet jest wskazane go stosować a na ulotce jest napisane że w ciąży i przy karmieniu piersią nie stosować
-
Ja biorąc antybiotyk stosowałam również probiotyk, wypisany od razu przez lekarza, ale niestety nie pamiętam jego nazwy. Mój gin powiedział, żeby antybiotyk brać oddzielnie niż witaminy. I tak przyjmowałam witaminy ze śniadaniem i kolacją, antybiotyk 2h później, a probiotyk w międzyczasie z przekąskami.
Jeśli masz taka możliwość zadzwoń do lekarza i dopytaj. -
cheysula wrote:Ja biorę Femibion 2. W pierwszym trymestrze brałam Femibion 1.
Ja też biorę teraz Femibion 2, ale do tego Pregna DHA, bo w Femibionie jest za mało kwasów DHA (zalecenie od bardzo dobrej ginekolog)
Dodatkowo rano i wieczorem magne B6.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2017, 17:10
-
Osobiście w czasie poprzedniej ciąży, wszystko było w normie u mnie. Żadnych niedoborów, żadnych problemów z ciśnieniem czy krwią. Ale między moją pierwszą ciążą a tę obecną minęły prawie dwa lata. W tym czasie moja siostra była w bliżniaczej ciąży. Bardzo, bardzo źle ją znosiła. Lekarze zalecali jej doraźną suplementację, która nie dała jej nic. Później eksperymentowali z różnymi suplementami dla kobiet w ciąży. Sądziłam tak szczerze, że w przypadku suplementów trudno mówić o niewypałach, ale jak widać ciąża to nie wypadające włosy i naprawdę można zrobić sobie krzywdę. Około 6 miesiąca zaczęła brać Prenatal DHA, bo z Omega 3 było u niej najgorzej. I na szczęście wszystko skończyło się dobrze. Natomiast ja obiecałam sobie, że będę brała odrazu to, co wiem, że pomaga. Widziałam, że moje poprzedniczki też polecają ten suplement - to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że działa!Czekamy na małego Skarba