Jakie witaminy/suplementy brać?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Koleżanka która pracuje w aptece poleciła ELEVIT PRONATAL przekonała mnie jednym zdaniem- że patrząc na skład to lek a nie suplement. Tani nie jest ponoć sa tańsze witaminy ale ja póki co jestem zadowolona. Morfologia perfekcyjna a dotychczasowe 2 ciąże cignęłam na żelazie.kola12
-
Dziewczyny ja się dziś od lekarza dowiedziałam że powinnam brać witaminy tylko do 20 tygodnia i potem wszystko odłożyć nawet kwas foliowy. Mówił że późniejsze dawkowanie sztucznych witamin skutkuje tym że dzieci mają za duża wagę przy porodzie. Trochę boję się odłożyć wszystkie witaminy.
-
klaudia382 wrote:Dziewczyny ja się dziś od lekarza dowiedziałam że powinnam brać witaminy tylko do 20 tygodnia i potem wszystko odłożyć nawet kwas foliowy. Mówił że późniejsze dawkowanie sztucznych witamin skutkuje tym że dzieci mają za duża wagę przy porodzie. Trochę boję się odłożyć wszystkie witaminy.
To prawda.
Ja byłam za głupia w ciąży i nie miałam wiedzy. Najlepiej w ogóle się nie suplementować tylko czerpać wszystkie potrzebne witaminy i mikroelementy ze zdrowej diety. W kolejnej ciąży nie popełnię już tego błędu. -
nick nieaktualnyPolecam mama dha premium +. Jednak preparat ten nie zawiera żelaza co trzeba podkreślić, mi na tym zależało ponieważ zawsze miałam wysoką hemoglobinę i preparaty z żelazem wywoływały mi mdłości, ogólnie złe samopoczucie. Skład preparatu pod kątem innych walorów jest najlepszy. Sprawdzone wielokrotnie ;p
-
Leira wrote:To prawda.
Ja byłam za głupia w ciąży i nie miałam wiedzy. Najlepiej w ogóle się nie suplementować tylko czerpać wszystkie potrzebne witaminy i mikroelementy ze zdrowej diety. W kolejnej ciąży nie popełnię już tego błędu.
poważnie? ale przecież nie zawsze jesteśmy dostarczyc to wszystko z dietą..."Tam gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba" ❤️ -
Judysia ma rację. Z dietą nie da się wszystkiego dostarczyć. Ja na przykład miałam niskie żelazo, hemoglobina jeszcze w normie a jadłam bardzo często buraki, sok z buraków, mięso i do tego witaminy ciążowe z żelazem i poprawy nie było. Dopiero jak wzięłam lek Tardyferon to coś trochę ruszyło ale szału nie ma. Witaminy są ważne w czasie ciąży. Oczywiście prawidłowa dieta też.08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
judysia86 wrote:poważnie? ale przecież nie zawsze jesteśmy dostarczyc to wszystko z dietą...
Jedząc przetworzone jedzenie to na pewno nie. Natomiast jedząc dużo świeżych produktów + przygotowanych samodzielnie nie ma potrzeby się suplementować. Ja niestety zbyt późno zaczęłam się zagłębiać w temat. Gdyby nasze ciąże były skazane na suplementy i nie mogłbyśmy dostarczać sobie niezbędnych składników odżywczych z jedzenia to populacja ludzka już dawno by wymarła, a jednak jakoś nasze prababcie i babcie sobie radziły w czasach bez suplementów