Kiedy pierwsze ruchy dziecka czuć
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
W 1 ciąży czułam dopiero w 20 tyg, a teraz bardzo szybko bo juz w 14. Wywija fikolki zawsze po obiadku. To chyba zależy trochę od miejsca zagniezdzenia, synek był sobie na tylnej ścianie macicy, a teraz mam dzidzie z przodu. Tycie i wielkość brzucha podobnie w obu ciałach. Jestem szczupła z natury.
weronika86 lubi tę wiadomość
It make's me fighter... -
ja pierwszego bulgotka poczułam w 17tc, potem czekałam 3tygodnie na kolejne oznaki, czyli w 20tc już zaczęłam czuć systematycznie
a wczoraj dostałam kopniaka w pęcherz...oj zabolało!Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
często czuję jak mi Grochu wierci piętką dziurę w szyjce
takie dziwne uczucie, wtedy zazwyczaj wstaję i muszę pochodzić sobie żeby zmienił pozycję i gdzie indziej zaczął dziobać
ruchy czuję często i na wysokości całego brzucha od spojenia aż po pępek - choć częściej czuję ruchy nisko. Często też czuję jak Malutek układa się na pęcherzu - wtedy ciśnie mnie niemiłosiernie na siku
a wczoraj ułożył się na lewą stronę brzucha, albo się obracał bo taki wybulony brzuch miałam w połowie
a generalnie pierwsze ruchy poczułam dość szybko - ok. 15 tygodnia, ale nieregularne i nie tak wyraźne jak teraz. Ze stałą częstotliwością czuję gdzieś od 18 tygodnia -
Ja pierwsze tzw. pukanie poczulam w 15 tc. ale myslalam ze mi sie zdawalo jednak z tyg. Na tydzien bylo coraz silniejsze. Mocno dziecko poczulam w 19 tc. wtedy co kilka dni czulam, od 21 czuje regularnie codziennie, co kilka godzin.
Dziecko mam ulozone glowka w dol, mam tzw. juz lejek szyjke 40 mm. po badaniu dopochwowym.
Jednak obawiam sie bo czuje nisko dziecko u gory kosci lonowe, jak siedze a robie to rzadko bo wiecej leze, to czuje czasem pukniecia w pochwe i wtedy biegiem lece sie polozyc.
Lekarz mi mowi ze tak dzieci sa, wiec moze nie szukac glupot w necie.
Jestem po wczesniejszym porodzie w 23 tc. I dlatego tak przezywam kazdy bol i ruch dziecka. -
Polaola, ja Ci powiem tak. Słucham lekarzy, ale przede wszystkim słucham swojej intuicji. Jak coś Cię niepokoi to nawet do szpitala bym pojechała sprawdzić. Nikt nie powinien mieć zadnych pretensji zważywszy na Twoje wcześniejsze trudne doświadczenia. Szyjka 40 mm to długa i chyba ok. Ale jak coś Cię niepokoi - pytaj lekarza.
-
Dzieki belladonna, pytalam lekarza powiedzial ze tam jest glowka wiec dlatego czuje mala tak nisko, staram sie nie chiziwac i trzymac jego slow, ale wiecie jak to jest mysli tysiac w tej ciazowej glowie.
-
nick nieaktualny
-
Moja pierwsza ciąża, pierwsze ruchy poczulam 16+6 OM rano
-
Hej dziewczyny,
Pierwsze ruchy poczyłam w 18tc i tak sobie mały fikał przez tydzien dość intensywnie a potem cisza. od dwóch dni czuje baaardzo delikatne bulgotanie raz dziennie zazwyczaj późnym wieczorem zaczynam sie troche martwic bo na początku te ruchy były wyraźnie wyczuwalne a teraz to właściwie sie zastanawiam czy to nie jelita.
Czy to jest normalne czy powinnam sie martwić? Wizyta u lekarza dopiero za tydzien, co robić???