Usg połówkowe
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyChanela wrote:Sylwia uwierz mi że jest możliwe badanie trwające 40 minut. U mnie tak własnie było przy tym pierwszym badaniu, dziecko źle się ułożyło i nie chciało współpracować i tylko się denerwowaliśmy. Przy okazji skakałam, kaszlałam i lekarz mnie pukał po całym brzuchu. Nie było to przyjemne badanie przez to wszystko ale nie dało się inaczej. Nie zawsze jest ładnie i pięknie.
Oczywiście że jest możliwe ale to był specyficzny prztypadek. Jak dziecko współpracuje to to jest kwestia kilku-kilkunastu minut i nie ma potrzeby przeciągać. -
U mnie koszt wizyty+USG połówkowe z nagraniem na CD to 200zl, jeszcze 2,5tygodnia do badania...3d nie robię bo nie widzę nic "ladnego" w takich fotkach czy filmie, no ale to kwestia gustu;)"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
Myślę, że bardzo przydatne informacje czytajcie
Badanie USG połówkowe polega na ustaleniu stanu płodu na podstawie pomiaru parametrów biometrycznych płodu:
• obwodu główki płodu HC
• obwodu brzuszka płodu AC
• wielkości dwuciemieniowej główki płodu BPD (szerokości główki)
• długości kości udowej płodu FL
• czynności serca płodu FHR
oraz na podstawie oceny anatomii płodu, czyli wyglądu zewnętrznego płodu, budowy
i położenia narządów wewnętrznych płodu:
• czaszki
• mózgu
• twarzy
• podniebienia
• górnej wargi
• kręgosłupa
• żołądka
• płuc
• jelit
• nerek
• wątroby
• pęcherza moczowego
• klatki piersiowej
• serca
• kończyn górnych i dolnych
• pępowiny
• ułożenia płodu
• objętości wód płodowych
Podczas badania USG połówkowego możliwe jest ustalenie płci dziecka.
Źródło: www.abcmaluszka.pl -
Badanie USG połówkowe umożliwia wykrycie nieprawidłowości w rozwoju płodu takich jak:
• rozszczep kręgosłupa – nieprawidłowy rozwój kręgosłupa
• rozszczep wargi – nieprawidłowo wykształcone wargi
• bezmózgowie - nieprawidłowy rozwój mózgu i czaszki
• wytrzewienie – nieprawidłowy rozwój brzucha charakteryzujący się obecnością np. żołądka, jelit na zewnątrz brzucha płodu
• przepuklina pępowinowa – nieprawidłowy rozwój brzucha wokół pępowiny powodujący rozwój niektórych narządów poza organizmem płodu
• przepuklina przepony – nieprawidłowo wykształcony mięsień przepony oddzielający płuca i serce od innych organów oraz ułatwiający oddychanie
• wady serca
• wady nerek
• zespól Edwardsa
• zespół Pataua
Źródło: www.abcmaluszka.pl
-
Moje usg połówkowe trwało ok. 15 minut wszystko zostało sprawdzone, płeć określona wiec jeśli jest to standardowe badanie, nic złego sie nie dzieje to nie bedzie trwać 40 minut. Opis z takiego badania był na 1,5 str bardzo szczegółowy. Przy czym nie robiłam usg w 3D, 4D.
Podchodze do badań usg w sposób czysto diagnostycznyKrysti lubi tę wiadomość
-
Hej, ja idę za 12 dni na połówkowe do CM Sodowski w Katowicach. Cena 280 zł + coś za płytkę. Chcę mieć nagranie, muszę dopytać ale chyba 10 zł się płaci. Dziadkowie zawsze wypytują jak na USG było, to chociaż może im pokaże.
Już się nie mogę doczekać, bo nie mam potwierdzonej płci...Natalka 03.2015
-
ja byłam tydzien temu prywatnie - 100zł za normalne usg
a dziś byłam na NFZ, więc koszt 0zł
Dzidek w tydzien przybrał 70g:))Krysti lubi tę wiadomość
Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
My mamy mieć usg połówkowe za prawie 1.5 miesiąca (19-22.11) wieczność.Czuję że będzie syn kto tam się kryje w brzuszku zobaczymy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 21:27
Krysti lubi tę wiadomość
Czekamy na Kacperka
TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić. -
moje USG połówkowe trwało 30-40 minut robiłam razem z echem serca, na szczęście wszystko ok żadnych nieprawidłowości nie widać dowiedzieliśmy się z mężem, że będziemy mieć SYNKA A na połówkowym został zmierzony i zbadany "wzdłuż i wszerz" oby tylko tak dalej
-
Dziewczyny proszę o pomoc - chciałam umówić się na usg połówkowe na NFZ, wiek powyżej 35lat, pierwsze badanie zrobili mi bez problemu, ale teraz Pani powiedziała,że jeśli wszystko było ok w I trymestrze to oni mi połówkowego nie zrobią. Powiedziałam,że mam skierowanie od lekarza, na co ona na jakiej podstawie, czy są nieprawidłowości. Powiedziałam,że NFZ wskazuje wiek jako podstawę do wykonania badania a nie tylko nieprawidłowości w wynikach pierwszego badania. Ale mimo to mi odmówiono, brak podstaw. Strasznie się zdenerwowałam, nie wiem w końcu czy mieli prawo odmówić czy nie. Oczywiście mogę zrobić prywatnie, ale już ciążę prowadzę prywatnie,bo na NFZ nie ma już miejsc w mojej przychodni. Za co te składki?