Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2013, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    michaela wrote:
    Usiłuje się ogarnąc po remoncie, - idzie kiepsko. Wszędzie tony kurzu, masa rzeczy nie na swoim miejscu, gdyby mąż nie pomógł chyba byśmy w taki syfie już żyli przez kolejne 2 lata :D własciwie mogłam sobie darowac odkurzani przed cyklinowaniem ( wydawało mi się że jak na innej kondygnacji jest i przysłonimy ja folią to opanujemy to, a tu zaczynamy od nowa. Wyciąnęłam ciuszki które dostaliśy w spadku od rodziny, mam wrażenie że jest ich o wiele za dużo. ale mozę nie mam wyobrażni co do tego ile zuzywa dziecko? Chyba z 20 body 15 koszulek, pół fabryki czapek (na oko ponad 15 ich jest0 ziewczyny to się na prawde ma szanse przydac w takiej ilości? mczy lepiej to przebrać? Aha no i jest jeden kombinezon zimowy w rozmiarze małym kolejny śpiworek na zewnątrz 6-9 miesięcy i zasanawiam się czy przekazac przyjaciółce ten większy bo moja mała będzie taka duża w lipcu, czy nie przjmowac się że za duzy jest teraz, a przyda się cos awaryjnie jakby ten pierwszy zlała??

masz 20 body ale na jeden rozmiar czy na kilka? Na dwa rozmiary po 10 boow to dobrze.

• maia1991 Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    czytałam to :)
    chodziło mi bardziej o to, bo nie mam pojęcia ,jak dużo sztuk wziąć poszczególnej garderoby. Nie wiem jak często dzieci są przebierane na oddziale :)
    U mnie w szpitalu podobno trzeba mieć niestety wszytko ,szpital niczego nie zapewnia
    Napisałam już smsa do kumpeli która rodziła w tym szpitalu i mi coś podpowie co tam trzeba zabrać ;)
    no my już musimy się szykować bo po pazdziernikowych to my idziemy na odstrzał hehe :-D

иιєиσямαℓиα, Kropla lubią tę wiadomość

kjmnio4p9cq8r3f2.png
    67eihicrx39gx9ms.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maia1991 wrote:
    no my już musimy się szykować bo po pazdziernikowych to my idziemy na odstrzał hehe :-D
    mhm :)

maia1991 lubi tę wiadomość

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2013, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropla wrote:
    Ja piłam kiedyś zioła na mięśniaki... to napar z liści maliny powinnam przeżyć ;)

Na innym forum czytałam, że przyspieszają poród również:
    - masaż brodawek (ale to chyba nie jest przyjemne, bo każda brodawka co najmniej pół godziny)
    - olej rycynowy
    - ananas

Nie wiem, na ile są skuteczne, ponoć olej rycynowy polecany jest przez położne, z naciskiem na słowo ponoć :)

z tym olejem rycynowym to zdania sa podzielone naile to bezpieczne w ciazy. Ja piłąm z sokiem pomaranczowym pare dni i nic. Pomógł dopiero meeeega długi spacer po miescie tak z 5 godzin i byłam juz 4 dni po terminie. Najlepszy jest seks zakonczony w srodku i spacery, wysilek.

Na seks w III trymestrze tez juz nie mam ochoty, co to za przyjemnosc, lezec w pozycji ktora nie daje satysfakcji i nawet nie móc sie wygiac, naprezyc ani nic i jeszcze mały sobie swoje galopy urządza... nie moge sie skupic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2013, 13:49

maia1991, иιєиσямαℓиα, vivien, blueberry lubią tę wiadomość

• Kropla Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maia1991 wrote:

Właśnie ostatnio zaczęło to do mnie docierać :)

maia1991 lubi tę wiadomość

xrot90bviozsxq0z.png
    https://www.maluchy.pl/li-69650.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2013, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana27 wrote:
    No u nas tsk jest:P Nawet majac "obchód" w ramach szkoła rodzenia bylismy na oddz. neonatologii, w miejscu gdzie śpią sobie wszystkie maluszki i na własne oczy widziałam jak pielęgniarka przewijała dzieciatko:))

ale to są zdrowe niemowlaki, czy to była sala z tymi na lampach, albo w inkubatorach? Dlaczego dzieci nie są przy mamie? U mnie w szpitalach dziecko jest stale z mamą. Nawet kąpanie odbywa sie w Twojej sali, położna przychodzi z wanna na stelazu, myje przy tobie i ci pokazuje.

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2013, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    czytałam to :)
    chodziło mi bardziej o to, bo nie mam pojęcia ,jak dużo sztuk wziąć poszczególnej garderoby. Nie wiem jak często dzieci są przebierane na oddziale :)
    U mnie w szpitalu podobno trzeba mieć niestety wszytko ,szpital niczego nie zapewnia
    Napisałam już smsa do kumpeli która rodziła w tym szpitalu i mi coś podpowie co tam trzeba zabrać ;)

Ale Nienormalna, tam wszystko jest napisane, łącznie z ilością sztuk do spakowania. Przy każdym pajacyku i bodziaku napisałam x4 czyli 4 sztuki itp. A dziecko sobie przebierzesz tyle razy ile uznasz za stosowne, no chyba ze masz tak jak w szptalu Any, że masowa sala z dziecmi i nie masz nic do gadania.

(to jest przy założeniu że jest sie w szpitalu planowo te 2-3 dni. W razie czego to rodzina musi dowieźć, ale nikt nie bedzie sie przeciez pakował jak na majorkę, bez przesady, wiec trzeba zalozyc te standardowe 2-3 dni)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2013, 13:53

• maia1991 Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropla wrote:
    Właśnie ostatnio zaczęło to do mnie docierać :)
    no do mnie pomału też to dociera chociaż jeszcze nie mogę w to uwierzyć że nie dawno w dzień kobiet dowiedziałam się że zostanę matka a tutaj za miesiąc będę ściskała w ramionach moja mała kruszynke oby te dni szybko zleciały bo ciekawi mnie jak wygląda moja mała :-D

kjmnio4p9cq8r3f2.png
    67eihicrx39gx9ms.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropla wrote:
    Ja piłam kiedyś zioła na mięśniaki... to napar z liści maliny powinnam przeżyć ;)

Na innym forum czytałam, że przyspieszają poród również:
    - masaż brodawek (ale to chyba nie jest przyjemne, bo każda brodawka co najmniej pół godziny)
    - olej rycynowy
    - ananas

Nie wiem, na ile są skuteczne, ponoć olej rycynowy polecany jest przez położne, z naciskiem na słowo ponoć :)

olej rycynowy nie jest zbytnio polecany bo moze wywolac skret jelit czy cos takiego :/ ale o ananasie tez slyszalam i pije codziennie wieczorkiem i masaz brodawek tez robilam pol godziny obydwie ale to sie robi dwie minuty "masujesz" dwie minuty przerwy i tak przez 30-40 min ;)
    tak bynajmniej ja czytalam ;)

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To była sala podzielona na 3 części, były zarówno inkubaotry jak i "normlane" miejsca- nie wiem jak to fachowo nazwać. Dzieci mogą być przy mamie na jej życzenie (w sensie 24h na dobę) ale po dłuższym porodzie mama potrzebuje snu i odpoczynku, potem przebywa z dzieckiem ile da radę, na noc przewozi się go na tę salę. Same położne doradzały, ze to wygoda dla nas w pierwszej dobie po porodzie a wiaodmo różnie możemy się wtedy czuć. Oni ogólnie wszystko mają dla dzieciatka, można mieć swoje rzeczy do piekęgnacji itp ale są zbędne. Zreszta to tylko 2 dni:)

zsxuot7.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aila wrote:
    Vivien wierze,ze mimo wszystko ziolka i sex pomoga i nie bedziesz musiala czekac do wtorku i sie denerwowac.Dziwilas sie ze w moim przypadku chca tak dlugo czekac-no wlasnie 6-7 dni nie jest dlugo,bywa,ze kaza czekac do 14 dni jesli wszystko jest ok.Choc ogolnie,obecnie skracaja czas noszenia ciazy po terminie.Wiesz co mi moja polozna powiedziala?Fantastyczna kobieta,z ogromnym doswiadczeniem-ze ona wlasnie nie pochwala szybszego przyspieszania porodu.Nie jest to tak naprawde dobre ani dla kobiety ani dla Malucha,sztuczne,szybkie wywolywanie porodu.Takze glowa do gory,ja i tak ciagle wierze i mam nadzieje,ze szybciej sie u Ciebie rozkreci.Prosze nie denerwuj sie.
    A ziolka-o kuuuuuurcze jak ja nie cierpie ziolek,a Ty mi jeszcze piszesz,ze one taaaaakie okropne.Mam nadzieje,ze nie zwymiotuje,bo...bedzie po zawodach i nici z szybszego urodzenia:/

Dziekuje ;)
    Powiem ci ze byla u mnie przed chwila polozna i troche mnie uspokoila i dodala pozytywnych fliudow ;)

Pozostaje mi cieszyc sie mezem przez te pare dni nasza wspolna cisza ktorej pozniej nie bedzie ;) umowie sie jutro na jakis masaz zeby sie odprezyc,zrelaksowac ;)

A co do ziolek to sie nie martw dasz rade ;) wkoncu to tylko litr :P :P

• maia1991 Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    z tym olejem rycynowym to zdania sa podzielone naile to bezpieczne w ciazy. Ja piłąm z sokiem pomaranczowym pare dni i nic. Pomógł dopiero meeeega długi spacer po miescie tak z 5 godzin i byłam juz 4 dni po terminie. Najlepszy jest seks zakonczony w srodku i spacery, wysilek.

Na seks w III trymestrze tez juz nie mam ochoty, co to za przyjemnosc, lezec w pozycji ktora nie daje satysfakcji i nawet nie móc sie wygiac, naprezyc ani nic i jeszcze mały sobie swoje galopy urządza... nie moge sie skupic.
    masz rację to wogóle przyjemne nie jest z tak dużym brzuchem się kochać i nie możesz nic zrobić bo to ci zawadza ja wolę się przytulić do mojego pana i sobie pospać trochę bo za miesiąc już pewno te noce będą mniej przespane więc korzystam że snu zresztą narzeczony długo pracuje i w domu jest kolo 19 a wyjeżdża do pracy o wpół 8 więc nawet nie ma ochoty na te rzeczy a mnie to nawet cieszy :-)

kjmnio4p9cq8r3f2.png
    67eihicrx39gx9ms.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    masz 20 body ale na jeden rozmiar czy na kilka? Na dwa rozmiary po 10 boow to dobrze.
    Na jeden... to przebiorę przekażę dalej bo przecież się nie ogarniemy z taką stertą ciuchów.

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Ale Nienormalna, tam wszystko jest napisane, łącznie z ilością sztuk do spakowania. Przy każdym pajacyku i bodziaku napisałam x4 czyli 4 sztuki itp. A dziecko sobie przebierzesz tyle razy ile uznasz za stosowne, no chyba ze masz tak jak w szptalu Any, że masowa sala z dziecmi i nie masz nic do gadania.

(to jest przy założeniu że jest sie w szpitalu planowo te 2-3 dni. W razie czego to rodzina musi dowieźć, ale nikt nie bedzie sie przeciez pakował jak na majorkę, bez przesady, wiec trzeba zalozyc te standardowe 2-3 dni)
    jasne, tyle zakładam dni. Jak się coś odpukać przeciągnie to mąż dowiezie liczę się z tym i chodzi mi tylko o ten okres 2-3 dni

sorki rzeczywiście jest - ja tą długą listę wzięłam za listę dla mamy i przeleciałam ją pobieżnie i skupiłam się na liście dla noworodka. Mój błąd przyznaję :D sorki :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2013, 14:01

Suzy Lee lubi tę wiadomość

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2013, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien ty tu jeszcze ja myślałam że ty już rozpakowana a widze że malutkiej dobrze u mamy w brzuszku :D

• vivien Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    Vivien może spróbuj mycia podłogi w kucku :)
    Pasia i m_f chyba tak sobie przyspieszyły poród.
    Nie stresuj się i staraj myśleć pozytywnie, wiem że łatwo pisać, ale pomyśl, że może wiek ciąży był troszeczkę źle policzony i może twój prawdziwy termin powinien być za 2-3 dni. Może po prostu vivien nie jest do końca gotowa i musisz jeszcze zaczekać troszeczkę...

mam takie odczucie ze im wiecj robie tym wygodniej robi sie Vivien u mamusi w brzuszku :P
    Termin raczej jest dobry wkoncu wiem kiedy bylo jajeczkowanie,ok nie wiem kiedy bylo zagniezdzenie ale nie ma co gdybac trzeba czekac :P

иιєиσямαℓиα, Miriam lubią tę wiadomość

• Lalita2710 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu w ogóle ubranek kosmetyków nie przynosić.
    Jedynie co pieluchy i chusteczki do pupy...

Bo jest taka zasada że np położna bierze dziecko do kąpieli do karmienia i np kobieta po cc nie wstaję i wówczas oni biorą przebierają dziecko i ciuszki chlast do prania. I nikt potem szukać nie bd czy to twoje czy nie.
    Na wyjście mąż przyniesie ciuszki to się bobisia ubierze.

Ost też niektórzy mówią o laktatorach że niektóre szpitale każą mieć.
    U nas też nie jest to obowiązek.

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • Kropla Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    olej rycynowy nie jest zbytnio polecany bo moze wywolac skret jelit czy cos takiego :/ ale o ananasie tez slyszalam i pije codziennie wieczorkiem i masaz brodawek tez robilam pol godziny obydwie ale to sie robi dwie minuty "masujesz" dwie minuty przerwy i tak przez 30-40 min ;)
    tak bynajmniej ja czytalam ;)

Czyli olej odpada. Dobrze wiedzieć...

Ale masaż brodawek też mnie jakoś nie kręci :)

Za to ananasem w stosownym momencie chętnie się zajmę :)

xrot90bviozsxq0z.png
    https://www.maluchy.pl/li-69650.png
  • DzejKej Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    Powiem ci ze dopiero teraz wiem co czujesz jak musialas kazdego dnia czekac na mala Dianke ;)
    Powiemn ci ze bylam dzis u gienka i we wtorek czyli tydzien po terminie bedziemy rozmawiac o skierowaniu do szpitala :/ :/
    Nerwy juz mnie troche nosza...
    Kiedy ciebie skierowali do szpitala?Po ilu dniach po terminie?

7 dni po terminie mialam isc do szpitala z nimi omowic co i jak, a 12 dni po terminie musiałam juz tam zostac. Tyle ze ja mialam bardzo duzo wod plodowych, wiec lekarze chcieli koniecznie czekac.

Z jednej strony ok, ale z drugiej skonczyło sie zatruciem ciazowym, wymiotami podczas porodu i tachykaria u małej (jej serce uderzalo 180 razy na minute, a przy skurczach dochodzilo do 200), no i cesarka...

Jesli masz sie martwic to jedz do szpitala. Ja zaluje, ze nie pojechalam jak juz za pierwszym razem mialam skurcze i wymioty, ktore w prawdzie ustaly, ale moze w szpitalu dostalabym cos na wzmocnienie skurczy i Diana urodziłaby sie wczesniej, i obie mialybysmy mniej stresu.

Miriam lubi tę wiadomość

• vivien Autorytet

Wysłany: 25 września 2013, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    vivien ty tu jeszcze ja myślałam że ty już rozpakowana a widze że malutkiej dobrze u mamy w brzuszku :D

Miriam wszedzie dobrze ale u mamy w brzuszku najlpiej :P :P

DzejKej, Miriam lubią tę wiadomość

‹‹ 423 424 425 426 427 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ