X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • michaela Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur wrote:
    Dzięki michaela już znalazłam :) Liczyłam na takie info z pierwszej ręki, a tam raczej też jest o obawach, o tym że brak anestezjologa lub o tym jakie doświadczenia z zzo miały bliższe i dalsze znajome.. no trudno może jeszcze ktoś kto ma to za sobą coś ciekawego wtrąci w swoim czasie :)
    no tak, u mnie w rodzinie nikt się na znieczulenie nie zdecydował, ani wśród znajomych, więc znam to tylko z relacji znajomej douli i położnych, ale na 100% znajdzie sie ktos kto testował na własnej skórze i sie odezwie

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaks wrote:
    generalnie chodzę do dwóch ginów i właśnie jedna napisała, zeby zrobić po posiłku i nie pić glukozy sprawdzić jak wygląda cukier po jedzeniu; ta druga jest zatwardziała bardziej, no ale kurde co ja mam zrobić, próbowałam już kilka razy i naprawde dziś szłam tak pozytywnie nastawiona, że się uda a tu dupa zbita :(

Asiulka to synek spory :) ale najważniejsze, że wszystko ok :) ciekawe ile moja kluska waży :)
    no to zrób tak jak zaleca ta druga pani doktor :). Zawsze to jakiś wynik i pogląd na sprawę niż nic i twoje bezsensowne męczarnie ...

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    michaela wrote:
    no tak, u mnie w rodzinie nikt się na znieczulenie nie zdecydował, ani wśród znajomych, więc znam to tylko z relacji znajomej douli i położnych, ale na 100% znajdzie sie ktos kto testował na własnej skórze i sie odezwie
    xcarolinex miła znieczulenie. Ale o na rodziła w USA... Chwaliła sobie z tego co pamiętam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 11:33

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaks wrote:
    generalnie chodzę do dwóch ginów i właśnie jedna napisała, zeby zrobić po posiłku i nie pić glukozy sprawdzić jak wygląda cukier po jedzeniu; ta druga jest zatwardziała bardziej, no ale kurde co ja mam zrobić, próbowałam już kilka razy i naprawde dziś szłam tak pozytywnie nastawiona, że się uda a tu dupa zbita :(

Asiulka to synek spory :) ale najważniejsze, że wszystko ok :) ciekawe ile moja kluska waży :)

lekarzem nie jestem ale skoro lekarz mów żeby po posiłku zrobić badanie to może tak własnie warto to przeprowadzić? Przeciez to jest jakas masakra...

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα tak zamierzam.
    dziękuję dziewczyny :) dziś znisłam to wyjątkowo ciężko :/ zbieram się na wizytę

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

• michaela Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    kasiaks to niestety chyba ci się nie uda przejść tego badania, bo słyszałam o takich przypadkach.
    Pogadaj z lekarzem o innych sposobach bo podobno są.

a u mnie w ostatnim badaniu moczu wyszły bakterie :(. Najciekawsze, że nic nie czuję. Mało tego mam krwinki białe podniesione do trochę ponad 15stu, a norma jest do 10ciu :/. Jak dobrze, że mam dziś wizytę!

U mnie w badanich krwi tez dziwne rzeczy powychodziły jelsi chodzi o białe krwiniki a ginekolog popatrzyła i stwierdziła - a to normale w ciąży. i na tym sie skończyło :D

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie jutro czeka USG i również nie mogę się doczekać :) Zwłaszcza, że ostatni raz widzieliśmy się z kolegą na połówkowym :)

michaela, Lalita2710 lubią tę wiadomość

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zastanawia mnie, że część z was na tym etapie ciąży pisze że z usg wychodzi wam inny termin?
    Jak ja byłam u lekarza na połówkowym to mi powiedział ,że się to ocenia tylko na początku ciąży, bo potem są zakłamania. Ja nigdy nie usłyszałam jak wychodzi z usg zawsze był termin według OM. Gdyby tak na to popatrzeć to mi z usg by wychodziło , że urodzę 2 tyg przed termienm, bo mały na usg jest jakies 2 tygodnie według wagi i miary do przodu...
    O co chodzi z tym wyznaczaniem terminów według usg? Na podstawie wagi i wymiarów dziecka ?

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaks wrote:
    иιєиσямαℓиα tak zamierzam.
    dziękuję dziewczyny :) dziś znisłam to wyjątkowo ciężko :/ zbieram się na wizytę
    współczuję;//... Ale spróbuj zrobić tak jak piszą dziewczyny i posłuchaj teraz druugiego lekarza; już nawet kiedyś pisałam, ze mój gin rówwnież zaproponował kooleżance żeby zjadła drożdzówke zammiast wypicia glukozy, bo też dwukrotnie wymiotowała i już nie chciał jej męczyć. Także coś w tym jest jeśli lekarze coś takiego porponują w zamian.

zsxuot7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaks ja przy tym badaniu dałam plamę, bo powinnam mieć pobraną krew po 1h i po 2h, a w końcu pobrano mi tylko po 2h.
    Moja lekarka zasugerowała, że można przyjść na badanie krwi po zjedzeniu śniadania i wtedy sprawdzić jaki jest wynik.

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    michaela wrote:
    U mnie w badanich krwi tez dziwne rzeczy powychodziły jelsi chodzi o białe krwiniki a ginekolog popatrzyła i stwierdziła - a to normale w ciąży. i na tym sie skończyło :D
    u mnie chyba było do tej pory na poziomie 12. Ale teraz to chyba ma związek , tzn. może mieć z bakteriami w moczu. Ale dziwne nie czuję dolegliwości ze strony układu moczowego. cZasami miałam wrażenie że coś się zaczyna dziać, bo nie mogłam się wysiusiać normalnie, ale to raczej bardziej z powodu ucisku dzidziusia.... na szczęście dziś wizyta i znowu stado pytań DO....

Chciałam powiedzieć, że byłam zmuszona zastosować tą globulkę clotrimazolum , bo swędzenie się uaktywniło i się przestraszyłam. To była jednorazowa dawka, ciekawe co powie mi ginka czy coś jeszcze zaleci zastosować...żeby się nie odnowiło

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    zastanawia mnie, że część z was na tym etapie ciąży pisze że z usg wychodzi wam inny termin?
    Jak ja byłam u lekarza na połówkowym to mi powiedział ,że się to ocenia tylko na początku ciąży, bo potem są zakłamania. Ja nigdy nie usłyszałam jak wychodzi z usg zawsze był termin według OM. Gdyby tak na to popatrzeć to mi z usg by wychodziło , że urodzę 2 tyg przed termienm, bo mały na usg jest jakies 2 tygodnie według wagi i miary do przodu...
    O co chodzi z tym wyznaczaniem terminów według usg? Na podstawie wagi i wymiarów dziecka ?
    Wydaje mi się, ze tak jak piszesz, tylko na samym początku można ustalić termin wg USG. Ja tak miałam, bo miałam późną owulkę i wg ostatniej miesiączki dziecku poiwnno ju bić serce a u mnie jeszcze nic nie było widać na USG. Ale tak jak teraz, w III trym. to wiaodmo, dziecko może być większe a aparat USG automatycznie przelicza wymiary dziecka i daje termin porodu, ale chyba nie można się nim sugerować. Dziecko duże owszem może wskazywać na starsze-szybszy poród ale może nie być jeszcze na tyle dojrzałe dlatego lekarze patrzą na termin wyznaczony na początku ciąży (cz wg USG czy wg osttatniej miesiaczki).

zsxuot7.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie gwałtownie rozbolał brzuch na górze :(, matko nie wiedzaiłam co się dzieje , na razie ustąpiło ale nie wiem co to było, masakra o.O i już od razu zaczyna główka pracować.....czarna strefa podświadomości.....że łożysko.... :(
    brzuch mi stwardniał... :/
    mały się nie rusza...
    kurka znowu stres przez wielkie S...
    do 17stej nie wytrzymam, reszta włosów mi wypadnie do tego porodu :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 11:47

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:

Chyba właśnie sugerują się wymiarami, ale patrząc na moje koleżanki z forum starankowego ni jak nie ma się to w praktyce.

• Kropla Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaks, porozmawiaj ze swoją lekarką o hemoglobinie glikowanej. To jest badanie, które pokazuje średnie stężenie glukozy we krwi w przeciągu 3 ostatnich miesięcy. Może zamiast kolejnych męczarni zaproponuje Ci to badanie.

xrot90bviozsxq0z.png
    https://www.maluchy.pl/li-69650.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    Chyba właśnie sugerują się wymiarami, ale patrząc na moje koleżanki z forum starankowego ni jak nie ma się to w praktyce.
    no dlatego mi się lekarz kazał nie sugerować tym tylko powiedział , że ważny jest termin ustalony na 1 wizycie na usg, ale ja jak zawsze mam usg to lekarka wpisuje do systemu termin z OM, pyta na kiedy jest wyznaczony termin porodu i wklepuje do programu. Stąd moje zdziwinie , że usg podaje inny termin porodu skoro u mnie jest on wpisywany manualnie przez lekarkę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 11:50

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nienormalna z resztą jakie znaczenie ma termin z USG czy OM :) Dziecko i tak przyjdzie na świat wtedy kiedy będzie chciało. Ważne, że 37 tc to ciaża donoszona i wtedy zaczyna się czekanie :)

иιєиσямαℓиα, michaela lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropla już o tym rozmawiałam, powiedziała że nie uznaje tego :/
    Cóż chodzę do dwóch ginów, to zrobię wg tego co mi napisała. Dopytam czy mam zjeść coś normalnego pt. kromka czy jakąś drożdżówkę

иιєиσямαℓиα jak tam? lepiej??

• Kropla Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:

U mnie od samego początku mały był o tydzień starszy. Na prenatalnym o 7 czy 9 dni jakoś. Przypuszczam, że wynika to z tego, że mam wcześnie owulację i generalnie krótkie cykle.

Obecnie na usg wychodzi czasem, że jest większy o 2 tygodnie, ale to raczej nie wpływa na termin, bo to przecież kwestia "otłuszczenia" i "uwarunkowań genetycznych" (nasz syn np. ma bardzo długie nogi - mój mąż ma 1,92m) dziecka, a nie jego przyspieszonego rozwoju. To jedynie wielkość, tak mi się wydaje. Nie wielkość dziecka decyduje, tylko stopień jego rozwinięcia chyba.

Mnie lekarz mówił, że czasami określa się termin weg usg prenatalnego, ale późniejsze usg nie są już miarodajne w tej kwestii.

Ana27, Nina lubią tę wiadomość

xrot90bviozsxq0z.png
    https://www.maluchy.pl/li-69650.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    Nienormalna z resztą jakie znaczenie ma termin z USG czy OM :) Dziecko i tak przyjdzie na świat wtedy kiedy będzie chciało. Ważne, że 37 tc to ciaża donoszona i wtedy zaczyna się czekanie :)
    jasne :)
    Ale jakoś ostatnio czesto dziewczyny o tym piszą a mnie to od jakiegoś czasu nurtuje jak to jest ;)
    Ale w zasadzie nie ma to żadnego znaczenia. Ja już wysiaduję jak na szpilkach , dokończę te torby pakować bo mam lenia ;) i popędzę synusia, zanim jego matka do reszty wyłysieje ze stresu o niego :)!
    Niech już wyłazi ;) i po tej stronie będzie bezpieczniejszy, chociaż to nie oznacza koniec stresów niestety...:/
    Ostatnio byłam na takim spotkaniu z ratownikiem medycznym na temat ratowania i pierwszej pomocy maleństwu....ćwiczyło się na dzidzi manekinie reanimację...ale musiałam odejść w pewnym momencie bo zrobiło mi się słabo od słuchania na pewne tematy z tym związane.... :/

Rucia lubi tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
‹‹ 520 521 522 523 524 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ