III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
;oniqa wrote:kurcze czytam o tej glukozie i az sie boje ciekawe co u mnie bedzie jutro mam wizyte i gin mi da skierowanie na to badanie a więc jeszcze 3-4 tyg ale juz zaczynam sie martwić żebym nie miała tak jak Kasik
Ja jestem przeciwnym przykładem. Piłam tę glukozę ze smakiem.
Więc może być i tak.Rucia lubi tę wiadomość
-
kasiaks wrote:Kropla już o tym rozmawiałam, powiedziała że nie uznaje tego
Cóż chodzę do dwóch ginów, to zrobię wg tego co mi napisała. Dopytam czy mam zjeść coś normalnego pt. kromka czy jakąś drożdżówkę
иιєиσямαℓиα jak tam? lepiej???
Mały nie drgnie idę pod prysznic może sie poruszy łaskawie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 12:10
-
Kropla wrote:U mnie od samego początku mały był o tydzień starszy. Na prenatalnym o 7 czy 9 dni jakoś. Przypuszczam, że wynika to z tego, że mam wcześnie owulację i generalnie krótkie cykle.
Obecnie na usg wychodzi czasem, że jest większy o 2 tygodnie, ale to raczej nie wpływa na termin, bo to przecież kwestia "otłuszczenia" i "uwarunkowań genetycznych" (nasz syn np. ma bardzo długie nogi - mój mąż ma 1,92m) dziecka, a nie jego przyspieszonego rozwoju. To jedynie wielkość, tak mi się wydaje. Nie wielkość dziecka decyduje, tylko stopień jego rozwinięcia chyba.
Mnie lekarz mówił, że czasami określa się termin weg usg prenatalnego, ale późniejsze usg nie są już miarodajne w tej kwestii. -
Kropla wrote:Ja jestem przeciwnym przykładem. Piłam tę glukozę ze smakiem.
Więc może być i tak. -
nick nieaktualny
-
иιєиσямαℓиα wrote:tak zgadza się. Właśnie na termin porodu ma wpływ stopień rozwinięcia dziecka ,a nie jego wielkość, dlatego zastnawiałam się jak to jest, że wyznacza się termin porodu na podstawie usg. Gdzie są badane tylko wymiary dziecka a nie stopień rozwinięcia jego organów.
иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
kasiaks wrote:Kropla, Ana27 zazdraszczam
ja oststnio wytrzymałam 40min a dziś może 1min
dobra zbieram się bo lekarz na mnie nie zaczeka. Może wykrzesam resztkę sił i wejdę na forum.
-
иιєиσямαℓиα wrote:daj znać po wizycie,ja mam o 17stej ale potem mam szkołę rodzenia i wrócę późno więc nie wiem czy uda mi się tutaj zajrzeć jeszcze dzisiaj
. Może wykrzesam resztkę sił i wejdę na forum.
иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTerminu porodu nie wybiera dziecko na podstawie tego czy mu sie juz wszystko wyksztalci, bo na naszym etapie to juz wszystko ma dawno cale sprawne i na miejscu. Ja mam termin oorodu z usg, bo owulacje mialam jakiws 62 dnia cyklu... wg om to jestem w 46 tc hihi... usg wykicza srednia z kilku parametrow. Wiekszosc dzieci rozwija sie w podobnym tempie na samym poczatku ciazy, potem ich wzrost staje sie bardO indywidualny, dlatego termin porodu z usg ma znaczenie tylko jesli jest w pierwszym trymestrze, im wczesniej tym lepiej. Granica bledu i tak istnieje chyba 10 dni, ale sugerowane daty porodu usg mierzonego w III trym to juz 21 dni wiec to nie ma sensu. A ginekolog powinna zapytac cie nienormalna czy masz regularne cykle itp i dopiero na oslep wpisywac tp z om. Na pierwszym usg jie masz gdzies napisanej przewidywanej daty porodu? To moZe byc oznaczone dd albo tp albo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 13:00
иιєиσямαℓиα, Kropla, Nina lubią tę wiadomość
-
Kasiaks, powodzenia
Ja mam wizytę jutro i nie mogę się doczekaćMam nadzieję, że szyjka mi nie poleciała i ma jeszcze te 2 centymetry. Musi posłużyć jeszcze minimum 2 tygodnie, do 37 tygodnia
Jak mój gin nie będzie miał w jutrzejszym planie usg, to go chyba przymuszęStęskniłam się za małym i bardzo chcę go znowu zobaczyć
-
Suzy Lee wrote:Terminu porodu nie wybiera dziecko na podstawie tego czy mu sie juz wszystko wyksztalci, bo na naszym etapie to juz wszystko ma dawno cale sprawne i na miejscu. Ja mam termin oorodu z usg, bo owulacje mialam jakiws 62 dnia cyklu... wg om to jestem w 46 tc hihi... usg wykicza srednia z trzech lub czasem czterech skladowych pomiarow uda.obwodu glowki i brzucha, czasem tez kosci prEdramienia bodajze. Wiekszosc dzieci rozwija sie w podobnym tempie na samym poczatku ciazy, potem ich wzrost staje sie bardO indywidualny, dlatego termin porodu z usg ma znaczenie tylko jesli jest w pierwszym trymestrze, im wczesniej tym lepiej. Granica bledu i tak istnieje chyba 10 dni, ale sugerowane daty porodu usg mierzonego w III trym to juz 21 dni wiec to nie ma sensu. A ginekolog powinna zapytac cie nienormalna czy masz regularne cykle itp i dopiero na oslep wpisywac tp z om. Na pierwszym usg jie masz gdzies napisanej przewidywanej daty porodu? To moZe byc oznaczone dd albo tp albo
Właśnie tak.
Nie umiałam tego ująć.
Z tym wyznaczaniem terminu wg OM też są właśnie paradoksy - ja miewałam owulację już w 10-12 dniu cykluI co by tu porównywać nasze dzieci, Suzy, gdybyśmy cykl zaczęły tego samego dnia, jeśli Ty miałaś owulację w 62 dniu... Mój przy Twoim to już byłby dziadek
-
Suzy Lee wrote:Terminu porodu nie wybiera dziecko na podstawie tego czy mu sie juz wszystko wyksztalci, bo na naszym etapie to juz wszystko ma dawno cale sprawne i na miejscu. Ja mam termin oorodu z usg, bo owulacje mialam jakiws 62 dnia cyklu... wg om to jestem w 46 tc hihi... usg wykicza srednia z trzech lub czasem czterech skladowych pomiarow uda.obwodu glowki i brzucha, czasem tez kosci prEdramienia bodajze. Wiekszosc dzieci rozwija sie w podobnym tempie na samym poczatku ciazy, potem ich wzrost staje sie bardO indywidualny, dlatego termin porodu z usg ma znaczenie tylko jesli jest w pierwszym trymestrze, im wczesniej tym lepiej. Granica bledu i tak istnieje chyba 10 dni, ale sugerowane daty porodu usg mierzonego w III trym to juz 21 dni wiec to nie ma sensu. A ginekolog powinna zapytac cie nienormalna czy masz regularne cykle itp i dopiero na oslep wpisywac tp z om. Na pierwszym usg jie masz gdzies napisanej przewidywanej daty porodu? To moZe byc oznaczone dd albo tp albo
Ona mnie zna, przez przejścia i doświadczenia moje z pierwszą ciążą, latałam do niej na monitoring etc, więc wie że mam regularne miesiączki bo rozkładałyśmy już moje cykle na czynniki pierwsze jak nie mogłam po poronieniu zajść w ciążę - niby wszystko było owulacja jak w zegarku, cykle regularne, badania hormonalne oki ale jakoś nie mogłam zajść...ja podejrzewam pogorszenia nasienia męża, ale wiadomo że jak nie ma ciąży to babkę się bada w wzdłuż i wszerz, bo łatwiej mozna zrobić usg, badania hormonów, sprawdzić jak zwrasta pęcherzyk i czy pękł, można zrobić drożność jajowodów, a u facetów? ...wystarczy dać nasienie do badania...ale to takie prozaiczne się wydaje, aczkolwiek zawsze zgłębia się badanie kobiet....czasami zupełnie niepotrzebnieWiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 12:34
-
иιєиσямαℓиα wrote:zastanawia mnie, że część z was na tym etapie ciąży pisze że z usg wychodzi wam inny termin?
Jak ja byłam u lekarza na połówkowym to mi powiedział ,że się to ocenia tylko na początku ciąży, bo potem są zakłamania. Ja nigdy nie usłyszałam jak wychodzi z usg zawsze był termin według OM. Gdyby tak na to popatrzeć to mi z usg by wychodziło , że urodzę 2 tyg przed termienm, bo mały na usg jest jakies 2 tygodnie według wagi i miary do przodu...
O co chodzi z tym wyznaczaniem terminów według usg? Na podstawie wagi i wymiarów dziecka ?