X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze czytam o tej glukozie i az sie boje ciekawe co u mnie bedzie jutro mam wizyte i gin mi da skierowanie na to badanie a więc jeszcze 3-4 tyg ale juz zaczynam sie martwić żebym nie miała tak jak Kasik

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;oniqa nie stresuj, ja chyba mimo wszystko jestem dość rzadkim przypadkiem, reszta po mękach ale daje radę

• Kropla Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;oniqa wrote:
    kurcze czytam o tej glukozie i az sie boje ciekawe co u mnie bedzie jutro mam wizyte i gin mi da skierowanie na to badanie a więc jeszcze 3-4 tyg ale juz zaczynam sie martwić żebym nie miała tak jak Kasik

Ja jestem przeciwnym przykładem. Piłam tę glukozę ze smakiem.

Więc może być i tak.

Rucia lubi tę wiadomość

xrot90bviozsxq0z.png
    https://www.maluchy.pl/li-69650.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaks wrote:
    Kropla już o tym rozmawiałam, powiedziała że nie uznaje tego :/
    Cóż chodzę do dwóch ginów, to zrobię wg tego co mi napisała. Dopytam czy mam zjeść coś normalnego pt. kromka czy jakąś drożdżówkę

иιєиσямαℓиα jak tam? lepiej??
    już tak - ale zastanawia mnie co to u licha było o.O ?
    Mały nie drgnie idę pod prysznic może sie poruszy łaskawie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 12:10

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oby i u mnie poszło szybko i bez żadnych niespodzianek :)

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropla wrote:
    U mnie od samego początku mały był o tydzień starszy. Na prenatalnym o 7 czy 9 dni jakoś. Przypuszczam, że wynika to z tego, że mam wcześnie owulację i generalnie krótkie cykle.

Obecnie na usg wychodzi czasem, że jest większy o 2 tygodnie, ale to raczej nie wpływa na termin, bo to przecież kwestia "otłuszczenia" i "uwarunkowań genetycznych" (nasz syn np. ma bardzo długie nogi - mój mąż ma 1,92m) dziecka, a nie jego przyspieszonego rozwoju. To jedynie wielkość, tak mi się wydaje. Nie wielkość dziecka decyduje, tylko stopień jego rozwinięcia chyba.

Mnie lekarz mówił, że czasami określa się termin weg usg prenatalnego, ale późniejsze usg nie są już miarodajne w tej kwestii.
    tak zgadza się. Właśnie na termin porodu ma wpływ stopień rozwinięcia dziecka ,a nie jego wielkość, dlatego zastnawiałam się jak to jest, że wyznacza się termin porodu na podstawie usg. Gdzie są badane tylko wymiary dziecka a nie stopień rozwinięcia jego organów.

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropla wrote:
    Ja jestem przeciwnym przykładem. Piłam tę glukozę ze smakiem.

Więc może być i tak.
    eheehhe dokładnie miałam tak samo;P Może nie piłam ze smakiem ale normlanie dało się wypić, później 2h czekania na koorytarzu, rozmawiałam z koleżankami, potem coś poczytałam, potem na necie i tak zleciało. Parę razy napiłam się wody bo u nas na to pozwalają. A jak wróciłam do domu to byłam taka głodna, że hohoh;)))

zsxuot7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropla, Ana27 zazdraszczam :) ja oststnio wytrzymałam 40min a dziś może 1min :D
    dobra zbieram się bo lekarz na mnie nie zaczeka :)

• Ana27 Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    tak zgadza się. Właśnie na termin porodu ma wpływ stopień rozwinięcia dziecka ,a nie jego wielkość, dlatego zastnawiałam się jak to jest, że wyznacza się termin porodu na podstawie usg. Gdzie są badane tylko wymiary dziecka a nie stopień rozwinięcia jego organów.
    Hmm ale to termin ustala się na podstawie wymiarów dziecka ale na samiuskim początku ciąży - nie wiem do 10tc? Później to taki pic na wodę, u mnie długość kości udowej wskazywała w 30tc na 37tc:D:D

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

zsxuot7.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja musiałam robić tą glukozę 2 razy :/ i jak tak o niej czytam to na samą myśl mnie mdli od tego roztworu cudownego.... bleh

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaks wrote:
    Powodzenia!

zsxuot7.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaks wrote:
    daj znać po wizycie,ja mam o 17stej ale potem mam szkołę rodzenia i wrócę późno więc nie wiem czy uda mi się tutaj zajrzeć jeszcze dzisiaj :). Może wykrzesam resztkę sił i wejdę na forum.

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    daj znać po wizycie,ja mam o 17stej ale potem mam szkołę rodzenia i wrócę późno więc nie wiem czy uda mi się tutaj zajrzeć jeszcze dzisiaj :). Może wykrzesam resztkę sił i wejdę na forum.
    Noo to Tobie również powodzonka, zebyś się mniej już stresowała po tej wizycie jak zobaczysz swego maluszka:))))

zsxuot7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terminu porodu nie wybiera dziecko na podstawie tego czy mu sie juz wszystko wyksztalci, bo na naszym etapie to juz wszystko ma dawno cale sprawne i na miejscu. Ja mam termin oorodu z usg, bo owulacje mialam jakiws 62 dnia cyklu... wg om to jestem w 46 tc hihi... usg wykicza srednia z kilku parametrow. Wiekszosc dzieci rozwija sie w podobnym tempie na samym poczatku ciazy, potem ich wzrost staje sie bardO indywidualny, dlatego termin porodu z usg ma znaczenie tylko jesli jest w pierwszym trymestrze, im wczesniej tym lepiej. Granica bledu i tak istnieje chyba 10 dni, ale sugerowane daty porodu usg mierzonego w III trym to juz 21 dni wiec to nie ma sensu. A ginekolog powinna zapytac cie nienormalna czy masz regularne cykle itp i dopiero na oslep wpisywac tp z om. Na pierwszym usg jie masz gdzies napisanej przewidywanej daty porodu? To moZe byc oznaczone dd albo tp albo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 13:00

иιєиσямαℓиα, Kropla, Nina lubią tę wiadomość

• ;oniqa Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny powodzenia :)

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • Kropla Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaks, powodzenia :)

Ja mam wizytę jutro i nie mogę się doczekać :) Mam nadzieję, że szyjka mi nie poleciała i ma jeszcze te 2 centymetry. Musi posłużyć jeszcze minimum 2 tygodnie, do 37 tygodnia :)

Jak mój gin nie będzie miał w jutrzejszym planie usg, to go chyba przymuszę ;) Stęskniłam się za małym i bardzo chcę go znowu zobaczyć :)

xrot90bviozsxq0z.png
  • Kropla Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Terminu porodu nie wybiera dziecko na podstawie tego czy mu sie juz wszystko wyksztalci, bo na naszym etapie to juz wszystko ma dawno cale sprawne i na miejscu. Ja mam termin oorodu z usg, bo owulacje mialam jakiws 62 dnia cyklu... wg om to jestem w 46 tc hihi... usg wykicza srednia z trzech lub czasem czterech skladowych pomiarow uda.obwodu glowki i brzucha, czasem tez kosci prEdramienia bodajze. Wiekszosc dzieci rozwija sie w podobnym tempie na samym poczatku ciazy, potem ich wzrost staje sie bardO indywidualny, dlatego termin porodu z usg ma znaczenie tylko jesli jest w pierwszym trymestrze, im wczesniej tym lepiej. Granica bledu i tak istnieje chyba 10 dni, ale sugerowane daty porodu usg mierzonego w III trym to juz 21 dni wiec to nie ma sensu. A ginekolog powinna zapytac cie nienormalna czy masz regularne cykle itp i dopiero na oslep wpisywac tp z om. Na pierwszym usg jie masz gdzies napisanej przewidywanej daty porodu? To moZe byc oznaczone dd albo tp albo

Właśnie tak.
    Nie umiałam tego ująć.

Z tym wyznaczaniem terminu wg OM też są właśnie paradoksy - ja miewałam owulację już w 10-12 dniu cyklu :) I co by tu porównywać nasze dzieci, Suzy, gdybyśmy cykl zaczęły tego samego dnia, jeśli Ty miałaś owulację w 62 dniu... Mój przy Twoim to już byłby dziadek :)

xrot90bviozsxq0z.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Terminu porodu nie wybiera dziecko na podstawie tego czy mu sie juz wszystko wyksztalci, bo na naszym etapie to juz wszystko ma dawno cale sprawne i na miejscu. Ja mam termin oorodu z usg, bo owulacje mialam jakiws 62 dnia cyklu... wg om to jestem w 46 tc hihi... usg wykicza srednia z trzech lub czasem czterech skladowych pomiarow uda.obwodu glowki i brzucha, czasem tez kosci prEdramienia bodajze. Wiekszosc dzieci rozwija sie w podobnym tempie na samym poczatku ciazy, potem ich wzrost staje sie bardO indywidualny, dlatego termin porodu z usg ma znaczenie tylko jesli jest w pierwszym trymestrze, im wczesniej tym lepiej. Granica bledu i tak istnieje chyba 10 dni, ale sugerowane daty porodu usg mierzonego w III trym to juz 21 dni wiec to nie ma sensu. A ginekolog powinna zapytac cie nienormalna czy masz regularne cykle itp i dopiero na oslep wpisywac tp z om. Na pierwszym usg jie masz gdzies napisanej przewidywanej daty porodu? To moZe byc oznaczone dd albo tp albo
    mam wyznaczony termin na pierwszej wizycie ale według OM. I taki mam w karcie ciąży.
    Ona mnie zna, przez przejścia i doświadczenia moje z pierwszą ciążą, latałam do niej na monitoring etc, więc wie że mam regularne miesiączki bo rozkładałyśmy już moje cykle na czynniki pierwsze jak nie mogłam po poronieniu zajść w ciążę - niby wszystko było owulacja jak w zegarku, cykle regularne, badania hormonalne oki ale jakoś nie mogłam zajść...ja podejrzewam pogorszenia nasienia męża, ale wiadomo że jak nie ma ciąży to babkę się bada w wzdłuż i wszerz, bo łatwiej mozna zrobić usg, badania hormonów, sprawdzić jak zwrasta pęcherzyk i czy pękł, można zrobić drożność jajowodów, a u facetów? ...wystarczy dać nasienie do badania...ale to takie prozaiczne się wydaje, aczkolwiek zawsze zgłębia się badanie kobiet....czasami zupełnie niepotrzebnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 12:34

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Nina Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    zastanawia mnie, że część z was na tym etapie ciąży pisze że z usg wychodzi wam inny termin?
    Jak ja byłam u lekarza na połówkowym to mi powiedział ,że się to ocenia tylko na początku ciąży, bo potem są zakłamania. Ja nigdy nie usłyszałam jak wychodzi z usg zawsze był termin według OM. Gdyby tak na to popatrzeć to mi z usg by wychodziło , że urodzę 2 tyg przed termienm, bo mały na usg jest jakies 2 tygodnie według wagi i miary do przodu...
    O co chodzi z tym wyznaczaniem terminów według usg? Na podstawie wagi i wymiarów dziecka ?
    U mnie od początku oba terminy szły równo, w 12 tyg na prenatalnym synek wychodził 5 dni do przodu, a na połówkowym 2 dni do przodu, lekarz powiedział, że do tygodnia różnica powinna w ogóle nie budzić niepokoju, bo nigdy nie wiadomo kiedy dokładnie była owulacja. Teraz trochę się rozpędził nasz maluch, bo wg om termin na 20.12, a wg usg na 12.12, oni wyliczaja to na podstawie rozmiaru dziecka, wiadomo, ze usg daje różnicę błędu, w tym momencie było to jakieś +/- 225 g

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez mam jutro wizyte u gina i jeszcze muze raz podjechac do kobitki która robiła mi prenatalne chciała jeszcze raz sprawdzic serduszko i to za darmo :) no i umówie się z nia na 3D lub 4D :)

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
‹‹ 521 522 523 524 525 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ