X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, że poruszyłście temat położnej :) Dzwoniłam właśnie do przychodni w której będzie zapisany synek, i położna będzie przychodziła do Nas po porodzie przez 6 tygodni.

michaela, marzycielka29 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blueberry wrote:
    Suzy św. Zofia wiadomo elita wśród szpitali warszawskich i nie ma sobie równych. Ale i tam słyszałam o paru wtopach. Wołomin ma mimo wszystko dobre opinie, choć ma w personelu jednego lekarza, który chyba minął się z powołaniem. Bardziej by mu pasowało prosektorium aniżeli szpital... Moja lekarka zachwalała personel w bielańskim. Że niby mają takie wspaniałe podejście do rodzących. Zastanawiałam się jeszcze nad bródnowskim, ale na forach są tak bardzo skrajne opinie, że już głupieję. Koniec końców pewnie wyląduję w Wołominie, no bo to pod nosem. Wczoraj sąsiadka opowiadała, że swoje dwie córki tam rodziła i nie ma żadnych zastrzeżeń.

Jak sama napisałaś- nie ma sobie równych mimo paru wtop, kóre na pewno znajdziesz w kazdej przychodni, szpitalu, czy szkole, przedszkolu. Dla mnie to pierwsze zdanie to odpowiedź na Twoje pytanie, ale... :)

Wybierając szpital za pierwszym razem kierowałam sie tym, że w kazdym szpitalu zdarzaja sie wtopy, a ja znajde ten, w ktorym jest ich najmniej, minimalizując ryzyko, a nie że nie ma ich wcale (ufając, że wszystko bedzie ok) + do tego dogodne warunki do rodzenia i traktowanie jak człowieka. Nie szukałam po szpitalach pod domem, bo to nie jest takie istotne zwłaszcza nie przy pierwszym porodzie. Jak szpital miał pół na pół złych i dobrych opinii to już było coś nie tak. Na brudnowskim byłam kiedys z nogą złamaną, kazali mi iść sobie samej na pieszo na ktoreś piętro, po jakiś świstek, a gips nadawał się tylko do zbicia i założenia jeszcze raz. Tam tez bym w życiu wiecej nie zajrzała, nawet z chorym palcem. Polecajac Zofię, nie kieruje sie czyimis mrzonkami, czy opiniami, tylko własnym doswiadczeniem, leżałam tam tydzień i wszystko było cały ten czas tak samo pozytywnie. Nie ma szpitala idealnego, gdzie w przypadku każdego pacjenta było fantastycznie, ale też nie bez powodu jest wsrod tej elity. Bardzo ważne są mołżiwosi jakie stwarza rodzącej, a to że jest płatne zzo i komus sie to nie podoba, albo że odsyłają jak maja wszystkei sale pełne (w tym roku był tylko jeden taki przypadek, bo maja juz wiecej sal) to już kwestia ludzkiego kapryszenia mysle. Wole to uslyszec jesli mam czas jeszcze rodzić, niż rodzić na stojąco w jakiejś kanciapie jak to proponują w innym szpitalu, gdzie nie odsylaja. Jeśli ktoś szuka szpitali z dobrymi opiniami to jest to ten szpital, inflancka, madalinskiego, MSWiA robi podobno dobre cesarki, no i ten szpital co Yoku kiedys polecała. W Praskim jest okey ale tylko przy jednej ekipie lekarzy, druga to jej przeciwienstwo. Tyle mam do powiedzenia. A jeśli masz swoje typy, to ja sie tu nie chce wypowiadac, bo moje zdanie jest dalekie od polecania tych szpitali. Jesli ktos juz mnie zapyta, zawsze bede mowic to samo, do znudzenia, bo sprawdzone i przezlo moje najsmielsze oczekiwania w pozytywna stronę... bo polecam to co uważam za najlepsze, nie bede polecać czegoś w co wątpię, wiec jak ktos z gory wybral juz cos swojego, to moje zdanie jest mu zbędne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 10:16

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda36 wrote:
    Miriam to nie o Tobie. Ja też jestem na M :-) Chyba podpadłam, a nie miałam takiego zamiaru, ups :-)

Nie to też nie o ciebei chodzi :) oj widze ze musze to pousuwac...

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Sochaczewie przyszła do mnie tylko raz położna. Tutaj nie wiem, bo jeszcze nie rodziłam dziecka, będąc ubezpieczoną w prywatnej sieci medycznej... może któraś wie jak to jest w tych prywatnych sieciach?

• marzycielka29 Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i po prasowaniu na szczęście właśnie wyszło ładnie słoneczko i niestety widać ile kurcze od piątku kurzu się nazbierało więc czekają mnie porządki a tak mi się nie chce a tu jeszcze za chwilkę po małego do szkoły muszę się zbierać ..Powiem wam że fajnie jak tak wcześniej kończy lekcje bo i odrobi szybko w domku i ma czas dla siebie ale z drugiej strony to ja ledwo coś od rana ogarnę i już muszę jechać z powrotem po niego masz ci los :).

Co do tych położnych to właśnie muszę zadzwonić do przychodni i dopytać czy coś się zmieniło czy nie.

iv09io4p2pxzv5ij.pnghttps://www.suwaczki.com/tickers/iv09io4p2pxzv5ij.png
  • marzycielka29 Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie jutro mam wizytę u ginekologa i mam zamiar go podpytać który szpital on jako lekarz poleca na poród mieszkam tu od nie dawna więc ciekawa jestem jego zdania póki co jestesmy nastawieni na Parkitkę a tam cholercia lekarze się zwalniają bo narzekają na sprzęt że ni mają na czym pracować no i mam pietra przecież tak muszę dojechać 25km do centrum a jakby mi przyszło jechać 100km do Katowic to jakaś masakra :(.

Mój mąż mówi light nie przejmuj się jakoś to będzie a ja sobie myślę no pewnie bo będziesz stał obok a to ja będę się skręcać z bólu :( mam nadzieję że coś mi jutro rozjaśni . Już mnie stresik dopadł a wizyta jutro.

iv09io4p2pxzv5ij.pnghttps://www.suwaczki.com/tickers/iv09io4p2pxzv5ij.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny tak sobie was podczytuję w miarę regularnie od jakiegoś czasu, ale nie pamiętam czy był poruszany wątek znieczuleń. Z tego co widzę- niewiele dziewczyn które rodziły w ostatnim czasie pisało cokolwiek o zewnątrzoponowym. Przyznam szczerze, że dla własnej wygody i komfortu porodu jestem niemal zdecydowana na tego typu rozwiązanie. Nie myślę, jeszcze o strachu przed jakimkolwiek bólem, a raczej chciałabym zupełnie świadomie odbierać bodźce, których dostarczy mi poród, a nie patrzeć wyłącznie przez pryzmat tego, że np. cierpię lub ból odbiera mi świadomość tych doznań. Co sądzicie dziewczyny o zewnątrzoponowym ? Czy któraś się póki co na nie decyduje, albo korzystała z tego przybytku :> ?

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się dzisiaj z pracy :)

Co do lewatywy, każda wybiera to co jest dla niej najlepsze. Dla jednych lewatywa to komfort psychiczny dla innych niekoniecznie, a dla jeszcze kogoś innego wskazanie medyczne lub odwrotnie.

Prawda jest taka, że czy ci zrobia lewatywę czy nie, nie ma to wiele wspólnego z bezpieczeństwem dziecka, bo od tego jest położna przy porodzie. Jedno wiem na pewno, lewatywa jest wygodna dla samych położnych. Powiedziały to wprost mojej siostrze na praktykach na położnictwie, ze dlatego zachęcają do lewatywy lub mówią, ze jest obowiązkowa, bo to jest wygodne dla nich (czyt. Położnych). Nie mówię co macie robi c, każda wybiera według siebie. Ja na pewno nie będę o nią prosić, aczkolwiek biorę pod uwagę, że w przypadku porodu w wodzie, jeśli by u nas do niego doszło może być konieczna, ale poród w wodzie to inna specyfika troszkę.

michaela, Suzy Lee lubią tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ludzie od mieszkania w końcu jednak nie przyszli wczoraj, nawet nie zadzwonili, ze nie będzie ich, a my czekaliśmy specjalnie i nieco zmodyfikowaliśmy plany. Nie lubię czegos takiego. Jak się umawiasz, a cos ci wypadnie to należy dać znac, bo nikt nie będzie siedział pół dnia w mieszkaniu, żeby ci je na 5 minut otworzyć i pokazać, bo każdy ma swoje obowiązki i prace.

Ogólnie białe ubranka wyprasowane, i część kolorowych z przedziału 0-3. Musze jeszcze wyprać pościel, pieluszki, i grubsze rzeczy jak .śpiworek, kombinezonik itp. Chciałam npierw wyprsowac to co już mam poprane, więc zobaczę kiedy się za tamte wezme. Dziś raczej prasowanie sobie odpuszczam. Po wczorajszym mój nadgarstek dziś mnie kosmicznie boli. Zespół ciesni się odzywac znowu zaczał.

Wógóle chciałam sobie wczoraj golarką do ubrań wyczyścic używane ubranka ze zmechacen, to musiał się ten zasilacz zepsuć. Cóz na razie będzie tylko prasowanie. Mam nadzieje, ze M. wnet coś wymyśli.

Suzy Lee, Lalita2710 lubią tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur wrote:
    Cześć dziewczyny tak sobie was podczytuję w miarę regularnie od jakiegoś czasu, ale nie pamiętam czy był poruszany wątek znieczuleń. Z tego co widzę- niewiele dziewczyn które rodziły w ostatnim czasie pisało cokolwiek o zewnątrzoponowym. Przyznam szczerze, że dla własnej wygody i komfortu porodu jestem niemal zdecydowana na tego typu rozwiązanie. Nie myślę, jeszcze o strachu przed jakimkolwiek bólem, a raczej chciałabym zupełnie świadomie odbierać bodźce, których dostarczy mi poród, a nie patrzeć wyłącznie przez pryzmat tego, że np. cierpię lub ból odbiera mi świadomość tych doznań. Co sądzicie dziewczyny o zewnątrzoponowym ? Czy któraś się póki co na nie decyduje, albo korzystała z tego przybytku :> ?
    Jest osobny wątek na ten temat utworzony, i przymarł - nie pisze tego żeby Cie przeganiać broń Boże:)) tylko dla tego ze sporo tam było juz fajnych rzeczy nagromadzonych na ten temat. Ja powiem Ci tak - przed ciąża myślałam wyłącznie o znieczuleniu, w trakcie zmieniło mi sie podejście o 180 stopni z wielu powodów, ale jeśli nie wytrzymam, to nie będę tego odbierać jako porażki itp Podświadomośc mi i tak sączy że czy chce czy nie to to czy je dostane to w polskich szpitalach, (oprócz prywatnych) nawet jeśli je opłacisz to totolotek trochę - dostaniesz albo nie. Poza tym do mnie przemawiają minusy - spowalnianie akcji porodowej + to że nie można z tego co mi mówiła położna w szpitalu sie przemieszczać po znieczuleniu, więc raczej pozycji też sobie nie wybierzesz - błagam jeśli mam jakies złe info to mnie dziewczyny wyprostujcie - grawitacja więc nie pomoże przy rodzeniu dziecka, możliwe skutki uboczne - czasem te które rodziły bez znieczulenia juz dawno mają się dobrze a te po znieczuleniu - bóle głowy, mdłości, juz nie wspomnę o tym że to i tak nie jest tak że całkiem nie czujesz bólu - tylko ten najgorszy moment jest znieczulony, byle jeszcze było tak że dobrze... itp itd ale ze mnie jeszcze pływak teoretyk, zobaczymy co będzie :D

Kocur lubi tę wiadomość

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    W Sochaczewie przyszła do mnie tylko raz położna. Tutaj nie wiem, bo jeszcze nie rodziłam dziecka, będąc ubezpieczoną w prywatnej sieci medycznej... może któraś wie jak to jest w tych prywatnych sieciach?

Suzy jeżeli jesteś w Medicoverze to napisz do nich na czacie na stronie. Mi mąż kiedyś tłumaczył, że jeżeli dziecko podciągnięte byłoby pod pakiet, to medicover ma podpisane umowy z lekarzami, położnymi z całego kraju, musisz dowiedzieć się tylko u nich z którą na naszym terenie ma podpisaną umowę i ew. z Nią kontaktować się osobiście albo jakoś przez Medicover. Wiem też, że pediatra z umową z Medicoverem może spokojnie przychodzić do Ciebie do domu gdy masz chore dzieci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 11:07

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur wrote:
    ja rozważałam, ale położna na SR nie zachęcała, bo powiedziała, że znieczulenie może przeciągnąć poród w czasie i to będzie trwało i trwało, czasami znieczulenie wręcz hamuje rozwój porodu...sama nie wiem...jak z tym znieczuleniem okaże się w praktyce, jeśli ból bedzie nie do zniesienia to może się na nie zdecyduję, ale słyszałam podobno opinie że w szpitalu w którym chcę rodzić jeśli poród będzie do 15 to można liczyć na znieczulenie, a jak po 15 to już nie bo nie ma anastezjologa. Ale średnio mi się chc ew to wierzyć, żeby na cały szpital nie było anastezjologów, to nie urząd że pracuje się "od od"....jak są inne operacje czy nawet cc to kto podaje znieczulenie? Także zobaczymy na nic sie nie nastawiam...

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam :) poległam po raz kolejny na glukozie, teraz ledwo żyję ja i mój żoładek :(
    zaraz zbieram się na wizytę, zobaczymy co ginka na to, bo ja nie zamierzam się więcej męczyć. Drugi lekarz z kliniki do którego chodzi napisał mi żeby zrobić badanie po 1 i2h po posiłku.

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra o jak u ciebie :)??
    rusza coś :)

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaks współczuję :( Nie da się ominąć tego badania?

michaela, kasiaks lubią tę wiadomość

• Asiulka83 Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Mamusie :) Wlasnie wrocilam z usg wytesknionego :)30 tyd. :) Widzialam dzis mojego synka "slodziak " Wszystko w porzadku troche waga mnie przerazila 1728g :) duzy chlopak :) odwrocil sie juz glowka w dol ....i termin z usg wychodzi na 10 grudnia.....jeju jak ten czas szybko leci....Pozdrawiam wszystkie ciezarowki :) ps. juz dawno nie bylam tak szczesliwa :)

w4sqs65g7br4krmi.png

michaela, Ana27, Rucia, ;oniqa, Suzy Lee, Nina, marzycielka29 lubią tę wiadomość

ukdy3e5e07dpccv2.png
    19.12. jest <3 , 09.01 3.84 cm <3 , 21.01 5,65 cm <3, 6.02 8,06 cm Boy <3 2.03 238g <3 15,05 1500 g <3 27.07 3540 <3
    ukdyj44j0v7sy1vp.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    no właśnie, przeciez to jakas tortura jest, pogadaj z ginką, niech się zlituje, moze da sięi naczej wywnioskowac jdnak czy coś jest nie tak? kiedyś przeciez tych badań w ogóle se nie robiło...

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Kocur Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    michaela wrote:
    Jest osobny wątek na ten temat utworzony, i przymarł - nie pisze tego żeby Cie przeganiać broń Boże:)) tylko dla tego ze sporo tam było juz fajnych rzeczy nagromadzonych na ten temat. Ja powiem Ci tak - przed ciąża myślałam wyłącznie o znieczuleniu, w trakcie zmieniło mi sie podejście o 180 stopni z wielu powodów, ale jeśli nie wytrzymam, to nie będę tego odbierać jako porażki itp Podświadomośc mi i tak sączy że czy chce czy nie to to czy je dostane to w polskich szpitalach, (oprócz prywatnych) nawet jeśli je opłacisz to totolotek trochę - dostaniesz albo nie. Poza tym do mnie przemawiają minusy - spowalnianie akcji porodowej + to że nie można z tego co mi mówiła położna w szpitalu sie przemieszczać po znieczuleniu, więc raczej pozycji też sobie nie wybierzesz - błagam jeśli mam jakies złe info to mnie dziewczyny wyprostujcie - grawitacja więc nie pomoże przy rodzeniu dziecka, możliwe skutki uboczne - czasem te które rodziły bez znieczulenia juz dawno mają się dobrze a te po znieczuleniu - bóle głowy, mdłości, juz nie wspomnę o tym że to i tak nie jest tak że całkiem nie czujesz bólu - tylko ten najgorszy moment jest znieczulony, byle jeszcze było tak że dobrze... itp itd ale ze mnie jeszcze pływak teoretyk, zobaczymy co będzie :D

Dzięki michaela już znalazłam :) Liczyłam na takie info z pierwszej ręki, a tam raczej też jest o obawach, o tym że brak anestezjologa lub o tym jakie doświadczenia z zzo miały bliższe i dalsze znajome.. no trudno może jeszcze ktoś kto ma to za sobą coś ciekawego wtrąci w swoim czasie :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 października 2013, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaks to niestety chyba ci się nie uda przejść tego badania, bo słyszałam o takich przypadkach.
    Pogadaj z lekarzem o innych sposobach bo podobno są.

a u mnie w ostatnim badaniu moczu wyszły bakterie :(. Najciekawsze, że nic nie czuję. Mało tego mam krwinki białe podniesione do trochę ponad 15stu, a norma jest do 10ciu :/. Jak dobrze, że mam dziś wizytę!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 11:31

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2013, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    generalnie chodzę do dwóch ginów i właśnie jedna napisała, zeby zrobić po posiłku i nie pić glukozy sprawdzić jak wygląda cukier po jedzeniu; ta druga jest zatwardziała bardziej, no ale kurde co ja mam zrobić, próbowałam już kilka razy i naprawde dziś szłam tak pozytywnie nastawiona, że się uda a tu dupa zbita :(

Asiulka to synek spory :) ale najważniejsze, że wszystko ok :) ciekawe ile moja kluska waży :)

Asiulka83 lubi tę wiadomość

‹‹ 519 520 521 522 523 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ