III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
Stokrotka leciala bodajze w 2 trymestrze i przezyla to bardzo.zmiana cisnienia i ogolnie sam lot ktory trwal tylko 40 minut bardzo ja zmeczyl a brzuch sie jej wklesl.Ja bardzo chcialam leciec do domu i tez kazdy mial inna opinie..ze nic sie nie stanie albo ze zbyt ryzykowne.postanowilam zostac w domu i nie ryzykowac.https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
nick nieaktualnyrubi67 wrote:Sla.s , Ana ma racje. Porozmawiaj z lekarzem, zeby na tyle ile mogl rozwial Twoje wszelkie watpliwosci. Mam rozumiec, ze nie mialas tego usg 12-14 tydzien tak ? jesli tak, powiedz mu o tym, mysle ze jak lekarz w porzadku zrobi co w swojej mocy by Ci pomoc.
Nie miałam tych 12-14 tyg ponieważ lekarka która mnie umawiała wprowadziła mnie w błąd i później powiedziała, że jest za późno i już nic się nie da zrobić.
Miałam połówkowe i pewnie teraz dostane na 3 prenatalne.
Chodzę prywatnie do lekarza który robi mi szczegółowe badania, przepływ krwi, tętnice, narządy, kark też Maluszek miał badany, "V" karkowe(?) wszystko jest OK.
Ale zastanawiam się czy mogę zrobić prywatnie badania które wykryłyby jakieś wady genetyczne w tym tygodniu. -
Sla.s usg w ok 12 tyg plus polowkowe w ok 20 tygodniu sa najwazniejsze..nie wydaje mi sie zebys teraz mogla zrobic jakies badania ale jak piszesz Maluszek jest zdrowy
wiec po co?
https://www.maluchy.pl/li-70315.png
-
nick nieaktualny
-
Sla.s Takkk znam ten stan
ja teraz zaczelam szperac cos o tych badaniach..ale szybko porzucilam ten zamiar
Takie zamartwianie sie na zyczenie..wszystko jest ok ale nieee musimy sobie cos wynalezchttps://www.maluchy.pl/li-70315.png
-
Sla.s usg w 12-13 tyg wykrywa choroby genetyczne typu zespól Downa, i tylko daje zakres prawdopodobieństwa. Gdyby nie daj Bóg okazało się że coś jest nie tak to na tym etapie i tak byś ciąży nie usunęła więc nie ma co sobie wkręcać. A leczyć tych chorób w łonie kobiety się nie da. Nie czytaj za dużo
-
Ana ten nasz materac jest firmy Goo Goo i ma napisane kokos-lateks:-)a z boku na metce jest kilka opcji i tam powinno byc zaznaczone chyba z czego ten materac jest zrobiony, ale producent nie zaznaczył, nie otworzyłam go by zajrzeć do środka, bo mam jeszcze za duzo kurzu w pokoju, więc myślę, że obie mamy ten dobry:-)
-
nick nieaktualnyDziewczyny takie troszke wstydliwe pytanie ale cóż życiowe...czy macie problemy z zaparciami i co za tym idzie - hemoroidy ? bo mi juz przed ciaza sie pojawiły a teraz boje sie ze moga sie te dolegliwosci pogłębić bo niestety zaparcia mam nadal;/
-
Ja na szczescie nie
zadnych zaparc
zadnych hemoroidow..jeszcze
jem duzo jablek muesli i jest ok.tak jak pisalam wczesniej zelazo tez tak na mnie dziala ze nie powoduje zaparc
https://www.maluchy.pl/li-70315.png
-
Taki bawłniane usxtywniane bo nie lubie takoch miękkich bo msm duzy biust i w nich mi te cycki leca w dół chcialam żeby coś mi je podtrzymywało bo ciężkie są.
Miekkie też są...
P.s : pamiętaj że nie w każdym h&m jest dział mama , jakbyś chciałs zobaczyć na żywo
megan8 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykaroam wrote:Dziewczyny- potrzebuje rady
Co z przelotami w zaawansowanej ciązy? Czy jest to bardzo niebezpieczne dla dzidzi? Co o tym sadzicie? Macie jakieś doświadczenia? Jestem teraz w 34t+3 dni a wylot byłby w przeciągu tygodnia- co o tym myślicie?
Na pokład wpuszczaja hyba tylko do 36 tc -
Nina wrote:Ana ten nasz materac jest firmy Goo Goo i ma napisane kokos-lateks:-)a z boku na metce jest kilka opcji i tam powinno byc zaznaczone chyba z czego ten materac jest zrobiony, ale producent nie zaznaczył, nie otworzyłam go by zajrzeć do środka, bo mam jeszcze za duzo kurzu w pokoju, więc myślę, że obie mamy ten dobry:-)
a ten napis LAteks-kokos to jest dopisany pisakiem niebieskim:P W każdym razie w tym materacu jest w przekroju połowa latexu i polowa kokosu:) Zmyliła mnie ta ulotka ale dobrze, że się wyjaśniło:)
-
karoam wrote:Dziewczyny- potrzebuje rady
Co z przelotami w zaawansowanej ciązy? Czy jest to bardzo niebezpieczne dla dzidzi? Co o tym sadzicie? Macie jakieś doświadczenia? Jestem teraz w 34t+3 dni a wylot byłby w przeciągu tygodnia- co o tym myślicie?
Karoam, pytałam lekarza prowadzącego 2 tyg temu ( datę porodu mam na 21 grudzień) i powiedział ze absolutnie żadnych lotów na tym etapie ciazy. Dodam ze ciąża przebiega prawidłowo. Szyjka długa, zamknięta.
Także ja sie nie zdecydowałam .
Latalam dość regularnie do 29 tygodnia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2013, 19:49
-
karoam wrote:Zaświadczenia itp to nie problem. Lekarz twierdzi że mogę lecieć ale to egipski lekarz a oni wszystko lajtowo traktują. Nie wiem jakie jest ryzyko i co mam robić
Jak masz jakąś ważną sytuację życiową i musisz lecieć a jeśli się dobrze czujesz, ciśnienie ci nie skacze, nie masz skurczy, twardnień itp itd to pewnie mogłabyś lecieć z zaświadczeniem, choć ja osobiscie już bym nie ryzykowała. -
Ja ciagle w dwupsku
Co do usg genetycznego 12-14 tc to dla mnue nic wielkuego.nie wosi. Tzn wykrywa wady genetyczne ktirych itak sie nie da wyleczyc i oprocz tegp co tu.pusalyscie to z tym czadrm.kuedy sie je robi.jest heszcze drugi wstek - zeby zmiescic sie w terminie kiedy.mozna dokonac ewentualnej aborcji. Wiec jak sie ma miec to.badanie to warto sobie odpowiedziec co zrobie z wynikami, bo nikt wykrytej wady nie wyleczy, mozna sie tylko przygotowac do tego ze dziecko bedzie chore. Wiec jak sie go nie mialo mysle ze nie trzeba panikowac. Kolejne usg eykrywaja wady ktore juz mozna leczyc.
Ja po zelazie tez zaraz lece do wc i mam lekko
M. Wrocil.a Jas dalej uparcie w brzuszku siedzi, ale.zaczynam.znowu. odczuwac jkies skurcze. Podzialamy dzis z M. Moze w koncu zdecyduje sie wyjsc -
nick nieaktualny