X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • madzia123 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy cc dużo krzyczała malutka ;);) oddycha samodzielnie tylko ma maseczkę na buzi jakąś. Decyzje o cc lekarze podjęli bo mała od tygodnia nic nie przybrała i jak ktg zrobili to przy ruchach tętno małej nie rosło.Na razie wiemy że sama oddycha bez respiratora jak pisałam. Mąż Kasi jest przy małej robią jej badania.Jak coś się dowiem to dam znać

relg3e5ejwatx9hx.png
  • Nina Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam mocno kciuki za te maleństwa urodzone przed terminem!!! trzeba wierzyć, że są silne i dadzą radę wszystkim przeciwnościom!

Ana dziś sama pojadę sprawdzić ten materac, bo M twierdzi, że mamy na bank kokos-lateks-kokos( lateks to jakaś guma)i napisze Ci później wszystko co wyczaiłam

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welurka wrote:
    https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/886135_570534386353311_544289407_o.jpg

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1405041_570535199686563_1258460435_o.jpg

Wpadam tylko na sekundę pochwalić się Zosiową kołyską :)

Dobrej nocy :)
    Super Welurko, widać, że masz zmysł artystyczny:P Też bym taki chciała posiadać:(

welurka lubi tę wiadomość

zsxuot7.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina wrote:
    Trzymam mocno kciuki za te maleństwa urodzone przed terminem!!! trzeba wierzyć, że są silne i dadzą radę wszystkim przeciwnościom!

Ana dziś sama pojadę sprawdzić ten materac, bo M twierdzi, że mamy na bank kokos-lateks-kokos( lateks to jakaś guma)i napisze Ci później wszystko co wyczaiłam
    O, no właśnie, mi się wydaje, że też zamawiałam własnie kokos-lateks-koks, a tu w środku jak soprawdzilismy koks i latekst plus na około jakaś biała wata:P
    Zrobię potem foto to zobaczysz jak u nas to wygląda. Może coś kobieta pomylila u nas i dała nam zły;/

zsxuot7.png
  • moni_c Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kobitki :) melduję się 'szczerbata' ;) Przez te cholerne zapalenie dziąseł miałam stan zapalny 2 zębów aż zaczęły mi się ruszać i dentysta powiedział, że lepiej dla dziecka jak je usunie bo trzeba oczyścić coś tam :/ yhh. Tak więc 2 zęby mi ubyły... Porażka...

Miłej niedzieli :)))

mc1d28t.png
    zabawa.gif
    20100828580113.png
  • Nina Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana27 wrote:
    O, no właśnie, mi się wydaje, że też zamawiałam własnie kokos-lateks-koks, a tu w środku jak soprawdzilismy koks i latekst plus na około jakaś biała wata:P
    Zrobię potem foto to zobaczysz jak u nas to wygląda. Może coś kobieta pomylila u nas i dała nam zły;/
    Spoko, tez może zrobię foto, to sobie porównamy:-)

Ana27 lubi tę wiadomość

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • Nina Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni_c wrote:
    Cześć kobitki :) melduję się 'szczerbata' ;) Przez te cholerne zapalenie dziąseł miałam stan zapalny 2 zębów aż zaczęły mi się ruszać i dentysta powiedział, że lepiej dla dziecka jak je usunie bo trzeba oczyścić coś tam :/ yhh. Tak więc 2 zęby mi ubyły... Porażka...

Miłej niedzieli :)))
    Kurcze współczuje Ci bardzo...ale wiadomo, ze zdrowie Twoje i dziecka najważniejsze! a które to zęby, jeśli mogę zapytać?myślisz później o implantach?

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie o badania prenatalne naczytałam się w internecie i jest, że na 3 badaniach prenatalnych 28-32 tydz badają ilość płynów, maluszka czy prawidłowo rośnie, badanie 3d, 4d. ALE chciałabym zapytać Was ponieważ nie byłam na pierwszych badaniach prenatalnych - USG genetyczne. Czy jest możiwość wykonania takiego badania w późniejszych tyg ciąży? Nawet prywatnie. Pytam bo szukam i szukam po internecie i ciągle opisują tylko że genetyczne badania prenatalne w 12-14 tyg..

• Ana27 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O cholercia, moni, mam nadzieję, że dasz radę egzystować bez tych zębów jeszcze bo pewnie teraz nic nie da się zrobić dopiero po porodzie?;/

zsxuot7.png
  • moni_c Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina górna 4 i 5 :/ O implantach nie myślę - wczoraj od razu się zapytałam ile to kosztuje- 5 000 za jeden ząbek...Jak dla nas to kolosalna suma.
    Jak coś to koronka - 2 800 za 2 zęby. Też dużo, ale nie tyle ile przy implantach. Wcześniej właśnie miałam koronkę i to nad tą koronką, najpierw zaczęła zbierać się ropa a później zaczął się ruszać ząb obok wraz z koronką. Yhh ...Mam nadzieję, że synek odziedziczy zebole po tatusiu, bo mąż nawet nie wie co to ból zęba hehe :D

mc1d28t.png
    zabawa.gif
    20100828580113.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s na każdym etapie ciąży inne rzeczy się bada, ze tak to ujmę. W 12-14tc te badania są istotne pod względem wyłapania ewentualnych wad genetycznychh, później wraz ze wzrostem dziecka te istotne rzeczy jakoś rozpływają się i ciężej coś dostrzec. Właśnie wtedy mierzą przezierność karkową i jeśli jest powyzej 2,5mm około to robią szereg innych badan żeby sprawdzić czy dziecko nie ma własnie jakiej wady genetycznej, zespołu np. Downa. Po 14tc ten fałd, się z reguły wsysa, znika i nie da się już tego miarodajnie sprawdzić.
    Ja sama nie wiem co miałam badanie w 28-32tc, przeważnie na każdej wizycie gin sprawdza to samo, ilość wód płodowych, narządy dziecka, serduszko obserwuje czy na pewno wszystkie komory, przedsionki są ok, nerki, mózg, itp,itd.

zsxuot7.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    Dziewczyny mam pytanie o badania prenatalne naczytałam się w internecie i jest, że na 3 badaniach prenatalnych 28-32 tydz badają ilość płynów, maluszka czy prawidłowo rośnie, badanie 3d, 4d. ALE chciałabym zapytać Was ponieważ nie byłam na pierwszych badaniach prenatalnych - USG genetyczne. Czy jest możiwość wykonania takiego badania w późniejszych tyg ciąży? Nawet prywatnie. Pytam bo szukam i szukam po internecie i ciągle opisują tylko że genetyczne badania prenatalne w 12-14 tyg..
    z tego co wiem pozniej sie tego badania nie robi a bodajze na tym pierwszym jest przeziernosc karkowa i kosc nosowa w kierunku zespolu downa i edwardsa chyba:\ mi tez tego nie zrobili w pierwszej ciazy a na tym w 20tyg czyli polowkowym tylko kosc nosowa powtorzyli ale ponoc w pozniejszych tyg to badanie nie jest juz miarodajne. ale najlepiej gina swojego zapytaj

zpbndf9hsafopz9u.png
  • rubi67 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:

Nie wiem co masz na mysli dokladnie, w ciazy powinny byc minimum 3 USG, tzw diagnostyczne, pierwsze w 12-14 tyg gdzie badaja m.in. budowe serduszka jak i przeziernosc karku pod katem zespolu Downa, wykonanie tego usg po 14 tyg nie daje juz mozliwosci zmierzenia karczku pod katem wady genetycznej.
    Nastepne USG to połowkowe, wykonywane do 22 tyg, sprawdza sie m.in czy narzady sa na swoim miejscu, pepowine, łożysko i wody płodowe. No i ostatnie USG diagnostyczne do 32-33 tyg gdzie m.in. sprawdza sie nerki maluszka, pecherz moczowy czy jest napelniony, wody plodowe i ocenia sie stan lozyska, czy nie zaczyna starzec...
    Jesli Ty chcesz sprawdzic na usg swojego malucha pod katem zespolu Downa to za pozno, ale sa badania genetyczne, ktore mozna zrobic. Ja szczegolowo nic nie wiem na ich temat, bo wskazane sa po 35 roku zycia i ew gdy w rodzinie wystepuja wady genetyczne.

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• rubi67 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni, przykro mi ;/ Nie za ciekawa masz sytuacje z zebuszkami. A z jakiego jestes miasta? U mnie w gab tez 5 tys implant, ale koronka porcelanowa ( bardzo estetyczna, wyglada jak prawdziwy zab ) kosztuje 500 zl plus do tego wklad koronowo-korzeniowy 200 zl. Czyli jeden zab 700 zl. Strasznie duzo u Ciebie ;/

Plemniczko, ja do dzis nie mam zadnych skurczow. Zdarzyly sie kilka dni temu sporadyczne i juz nie mam znowu;/

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• Ana27 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rubi, pewnie chodzi ci o amniopunkcję-nakłuwa się pęcherz płodowy, pobiera płyn owodoniowy albo jakies inne komórki i potem badają. On dostarcza informacji n/t właśnie dokładnego stanu dziecka, ewentualnych wad jakie posiada. Ale z tego co pamiętam to i to badanie wykonuje sie do 20tc. Zresztą to badania inwazyjne, można przebić pęcherz i doporwadzić do przedwczesnego porodu i raczej wykonuje się je tylko wtedy jak jest jakieś większe podejrzenie złego stanu płodu we wczesnych etapie ciąży.

rubi67 lubi tę wiadomość

zsxuot7.png
  • rubi67 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokladnie ;) Dzieki Ana

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• Nina Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie na badaniu połówkowym bardzo sprawdzał gin narządy: serce, przepływy, nerki, pęcherz, mózg itd oraz ilość wód płodowych, stan i położenie łożyska, między 28-32 podobnie

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sla.s jak będziesz na nastepnej wizycie po prostu poproś gdyby lek jakiś był nie ten teges:P żeby sprawdził wszystkie narządy, ocenił stan wód płodowych czy nie za mało ich jest czy nie za dużo, sprawdził łożysko jak się ma:) Jak wszystko u Was jest w porządku to na pewno dzieciątko zdrowe i nie ma co się przejmować żadnymi nazwami badań.
    Ale wiecie co, własnie tak sobie uświaodmiłam, ze mi chyba gin nigdy nie badał dokładnie pępowiny??Sama nie wiem nie rpzypominam sobie. Może widział, ze wsystko ok i nawet nic nie mówił?:P:P to się jakoś bada specjalnie, czy tylko podczas usg spraawdza jej wygląd???

rubi67 lubi tę wiadomość

zsxuot7.png
  • rubi67 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana, to podczas USG. Nie trzeba jej jakos szczegolnie badac, lekarz widzi czy jest dwunaczyniowa czy trójnaczyniowa ;)

Ana27 lubi tę wiadomość

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• rubi67 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sla.s , Ana ma racje. Porozmawiaj z lekarzem, zeby na tyle ile mogl rozwial Twoje wszelkie watpliwosci. Mam rozumiec, ze nie mialas tego usg 12-14 tydzien tak ? jesli tak, powiedz mu o tym, mysle ze jak lekarz w porzadku zrobi co w swojej mocy by Ci pomoc.

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

‹‹ 715 716 717 718 719 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ