Wyprawka do szpitala
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnymonalisa wrote:U nas koszule dają i z tego co wiem to dziecko jak dbierasz to obowiązkowo fotelik samochodowy inaczej dziecka nie wydadzą. Musze w piatek zapytac gin czy tak jest naprawdę
z jednej strony to dobrze że sprawdzają czy dziecko będzie jechało w foteliku ale z drugiej jak ktoś mieszka koło szpitala albo np. jedzie autobusem z wózkiem i nie ma fotelika bo nie ma auta lub adapterów do wózka żeby fotelik wpiąć to hmm -
Hej dziewczyny, na dniach otwartych szpitala dostałam kartkę z rzeczami niezbędnymi do porodu, są tam podkłady na łóżko z ceratką (typu seni), ale nie wiem jaki rozmiar wybrać 40x60 czy 60x60 a może większe. Czy któraś z Was może kupowała coś takiego
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
A ja od jakiegoś czasu zamierzam się spakować i tylko składam na "kupę" wszystkie te potrzebne rzeczy zamiast do toreb upychać ^^ a tu jeszcze tylko 27 dni... Zapał gdzieś znikł.
ap1526 lubi tę wiadomość
Moje aniołki: 19.01.2009 (*) 7tc; 9.04.2010 (*) 7tc; 7.09.2012 (*) 7tc;
lekka niedoczynność tarczycy
oligoastenoteratozoospermia, hiperprolaktynemia i niewydolność II fazy
11.2011 AIM-nieudana; 03.2012 IVF-na 3 zarodkach-nieudane
Kariotypy-ok. Mtuacja MTHFR-> 5mg acifolid'u
-
ahh, upchnęłam się z betami do walizki na kółkach ^^ progress jest :]
Przy okazji dokończyłam kupowanie wyprawki dla dziecka od strony kosmetyczno-aptecznej czyli uzupełniłam "must have" na wypadek kolki, gorączki, zatkanego noska itd. a jak Wam idzie?Moje aniołki: 19.01.2009 (*) 7tc; 9.04.2010 (*) 7tc; 7.09.2012 (*) 7tc;
lekka niedoczynność tarczycy
oligoastenoteratozoospermia, hiperprolaktynemia i niewydolność II fazy
11.2011 AIM-nieudana; 03.2012 IVF-na 3 zarodkach-nieudane
Kariotypy-ok. Mtuacja MTHFR-> 5mg acifolid'u
-
Może komuś się przyda
CO ZABRAĆ DO SZPITALA ?
Dokumenty:
- dowód osobisty
- karta ciąży
- ew. zaświadczenie ze szkoły rodzenia, skierowanie do szpitala (nie jest wymagane)
- numer NIP pracodawcy lub własny w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej
Wyniki badań:
- grupa krwi i czynnik Rh (oryginał)
- przy ujemnym Rh (Rh–) – badanie na obecność przeciwciał anty Rh
- robione po 32. tygodniu HBS – badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej
- odczyn WR – badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży)
- wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży
-ostatnia morfologia i badanie moczu
- wynik badania na obecność HIV
Na czas porodu:
• ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie)
• wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty – wówczas sprzedawane są w szpitalu) oraz kapcie
• jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek
• jednorazowe chusteczki
• pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów)
• woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy
• termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę
• pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania)
• ulubiona muzyka
• coś do jedzenia i picia (szczególnie dla taty)
• dla chętnych: aparat fotograficzny
Dla mamy po porodzie:
• koszula z rozpięciem, wygodna do karmienia
• 6 par jednorazowych majtek
• przybory toaletowe i kosmetyki
• 2 ręczniki
• kapcie
• szlafrok i klapki pod prysznic
• 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek
• ręczniki papierowe, papier toaletowy
• dziecięce kółko do pływania lub poduszka z dziurką (do siadania w okresie gojenia się krocza)...?
• poduszeczka „jasiek” – przyda się do karmienia - ....?
• 2 staniki do karmienia i wkładki laktacyjne
• woda mineralna niegazowana - nie jedna
• telefon i ładowarka
Dla dziecka na trzydniowy pobyt w szpitalu:
• najmniejszy rozmiar jednorazowych pieluch lub pieluchy wielorazowe
• kilka pieluch tetrowych – na pewno się przydadzą np. po kąpieli
• 3 bawełniane koszulki
• 2 bawełniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza
• 3 pajacyki (śpiochy z rękawami i nogawkami – wygodniejsze są rozpinane w kroku) lub 3 kaftaniki i 3 pary śpiochów
• skarpetki i rękawiczki (żeby dziecko nie drapało się po buzi)
• kosmetyki dla dziecka (dowiedz się wcześniej w szpitalu, co będzie potrzebne)
• ręcznik kąpielowy
• szczoteczka do włosów
• kocyk lub śpiworek
Na powrót do domu:
• ubranie dla mamy (pamiętaj, że Twój brzuch nie od razu będzie płaski)
• odpowiednie do pory roku ubranko dla dziecka
• krem ochronny
• fotelik samochodowy dla noworodka lub specjalnie przystosowana do przewożenia dzieci gondola
Fajnie by było, pomarzyć możnakasiaiic lubi tę wiadomość
"Najpiękniejszym klejnotem jaki kiedykolwiek włożysz na szyję, są rączki Twojego dziecka" -
odnośnie listy rzeczy do szpitala warto sprawdzić taką listę w szpitalu w którym będzie się rodzić np. w "moim" wymagają badania na GBS robionego po 37 tyg ciąży, badanie WR, HBS, HIV wystarczy to z początku z ciąży wpisane w ksiązeczkę, termofor z gorącą wodą wydaje mi się zbędny, tym bardziej, bo chyba ciężko będzie zorganizować gorącą wodę na porodówce, poza tym dostępne są prysznice i wanny z ciepłą wodą dla rozluźnienia, śpiworka ani kocyka u mnie nie wymagają,także co szpital to obyczaj..... jeżeli chodzi o pieluszki dla dziecka to biorę 20 - ja spakowałam wszystko z listy wymaganej przez mój szpital i tak mam wielką wypchaną torbę, a zawsze mówią,żeby w jak najmniejszą spakować.... to co będzie brakowało dowiezie mąż bo i tak będzie codziennie w szpitalu"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
Warto wsiąść.fotelik z auta nie po to by im pokazać a po to by bezpiecznie przetransportować noworodka do auta i do domu..chyba nie chcecie wynieść go na rękach w beciku ?kocu?lub na ramieniu?a w drugiej ręce torba? To dla bezpieczeństwa..dziecka tez na oddziale nosić nie można po korytarzu bo mozna zasłabnąć ,potknsc się itp..przewozi sie dzicko w plastikowych akwariumsch..(tak ja to nazwalam)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2015, 22:36