Wyprawka do szpitala
-
WIADOMOŚĆ
-
czy mógłby mi ktoś polecić sprawdzonego sprzedawcę na allegro, który będzie miał koszule do karmienia/biustonosze, pasy poporodowe, majtki do szpitala, wkładki laktacyjne, podkłady poporodowe, smoczki, aspiratorki, itp... czyli cały ten arsenał na start?
agatek lubi tę wiadomość
-
nojaniewiem - jeśli chodzi o koszule i biustnosze, to nie pomogę, a całą resztę możesz kupić w aptece gemini - internetowej, mają bardzo dobre ceny i wiem, że dużo dziewczyn tam kupuje dużą część wyprawki, czyli właśnie majtki poporodowe, wkładki, podkłady, smoczki, aspiratory i wiele innych, ja sama mam już prawie gotowe zamówienie ogromniaste
-
zaskoczyła mnie ta lista rzeczy do szpitala ja fakt faktem nie wiele wezmę to co konieczne ale tylko dla siebie, dla dziecka nie biorę nic dosłownie nic tylko przy wyjsciu mam swoje ubrania miec dla dziecka i tyle. Akurat szpital w którym mam rodzić drugi raz daje na dziecko wszystko, kąpie dziecko, smaruje tam jakimiś balsamami, tetry do woli mogę brać. Muszę jak wspominałam zaopatrzyć się w swoje potrzeby. Powodzenia
-
nick nieaktualny
-
Trzeba też zerknąć na wymagania szpitala, w którym chce się rodzić akurat moje dwa typy nie mają szczególnych wymagań jedynie co do uznania ojcostwa trzeba do wglądu przy wypisie mieć akt małżeństwa ale to dla Szpitala na Inflanckiej w WarszawieLilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
nojaniewiem wrote:czy mógłby mi ktoś polecić sprawdzonego sprzedawcę na allegro, który będzie miał koszule do karmienia/biustonosze, pasy poporodowe, majtki do szpitala, wkładki laktacyjne, podkłady poporodowe, smoczki, aspiratorki, itp... czyli cały ten arsenał na start?
polecam tego allegrowicza... ekspresowa przesyłka wszystko fajnie zapakowane
http://allegro.pl/show_user.php?uid=2150692
nojaniewiem lubi tę wiadomość
-
Mysle, ze warto wziąć ze trzy koszule poporodowe do karmienia, zwłaszcza, jesli rodzi sie naturalnie. Mleko cieknie, dołem też leci, kobieta poci sie przez zmiany hormonalne- wszystko to sprawia, że trzeba się dość często przebierać.
belladonna lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny.
Utworzyłam stronkę na Facebooku" Ustąp miejsca kobiecie w ciąży".
Po ostatnich moich doświadczeniach i opowieści innych kobiet postanowiłam coś zrobić w tym kierunku,zwrócić na to uwagę,żeby ludzie byli bardziej wyrozumiali...Nigdzie o tym nie mówią,nie piszą ludzie udają,że problemu nie ma. A jak pojawi się ciężarna w sklepie to patrzą na nią jak na intruza który chce się wepchać w kolejkę...
Nie chcę tu spamować i zaśmiecać forum ale byłabym wdzięczna,gdybyście polubiły strone
Chciałabym żeby to się rozeszło,może ktoś " z góry" w końcu zwróci na to uwagę,pojawią się nowe akcje,plakaty w autobusach,tramwajach,sklepach...
Wbijajcie na fejsa,wpiszcie : Ustąp miejsca kobiecie w ciąży i klikajcie lubie to
Zróbmy to dla nas
-
w moim szpitalu jest taka wyprawka jak sadzicie co jeszcze powinnam wziąć
Niezbędne dokumenty:
Dokument tożsamości.
Karta ciąży i grupa krwi.
Ostatnie wyniki badań.
Karty informacyjne - pobyty w szpitalu
Niezbędne przedmioty dla mamy:
Koszula ( plus druga na zmianę).
Szlafrok.
Ręczniki -2szt.
Obuwie (plus obuwie do kąpieli).
Przybory toaletowe.
Woda mineralna ( najwyżej 2 butelki).
Niezbędne przedmioty dla noworodka:
Pampersy – 1 opakowanie.
Chusteczki nawilżające.
Kaftany, śpioszki – po 3szt.
Czapeczki – 2szt.
Rożek, kocyk.
Skarpetki, rękawiczki – po 1 parze
Krem do pielęgnacji pośladków.
Jedna tetrowa pieluszka. -
Moja wyprawka:
Dla mamy:
- długi top do porodu (ja biorę na 2 fazę stanik sportowy żeby mieć cały goły brzuch dla bobasa po urodzeniu)
- 3 topy (pidżama) na potem, łatwe do karmienia
- szlafrok / bluza
- kapcie
- klapki pod prysznic
- bawełniana chusteczka lub pielucha (do okładów i ocierania potu)
- pomadka do ust + woda w sprayu (na prawdę się przydaje)
- odtwarzacz mp3 z ulubioną muzyką
- skarpetki x 4
- herbatniki + woda (sportowa nakrętka), banany, batony musli (położna mówiła że na prawdę trzeba jeść bo wysiłek jest ogromny)
- pieniądze na jedzenie dla męża + jak da radę to jakieś kanapki
- sztućce, kubek
- ładowarka i telefon
- przybory toaletowe (papier toaletowy, antyperspirant, krem do twarzy, szampon, odżywka, pasta do zębów, szczoteczka, mydło najlepiej szare, płyn do higieny intymnej, szczotka + gumka do włosów)
- Tantum rosa 4 saszetki + irygator lub butelka z dziubkiem
- podkłady higieniczne
- papierowe ręczniki do osuszania krocza podczas mycia
- ciemny ręcznik duży + mały do rąk i twarzy
- majtki jednorazowe – z 6 szt.
- podpaski Bella mama lub pieluchomajtki
- chusteczki higieniczne
- staniki do karmienia
- wkładki laktacyjne do stanika
- ręczny odciągacz pokarmu lub laktator + butelka – ewentualnie
- maść do smarowania brodawek pękających podczas karmienia - ewentualnie
- nadmuchiwane kółko pływackie (do siadania w czasie gojenia się krocza)
-ew. poduszeczka do karmienia
- herbatka na laktację ale podobno są nawały więc lepiej sobie odpuścić
- drobniaki
- notatnik i długopis, książka
- na wyjście podpaski bielizna, ubranie (przygotowane w domu dla taty do przywiezienia) + dla bobasa nosidełko, ubranko
Dla taty:
- jedzenie + picie, kapcie jednorazowe, szlafrok jednorazowy
Dla dziecka:
- 3 szt pieluszki tetrowe
- opakowanie pieluszek jednorazowych – najmniejszy rozmiar – 20 – 30 szt
- 3 pajacyki / śpioszki
- czapeczka
- łapki niedrapki
- skarpetki 2 pary
- rożek
- delikatny krem do pielęgnacji pupy
- preparat do pielęgnacji pępka
- jałowe gaziki
- woda do noska, sól fizjologiczna do oczek
- chusteczki mokre
- przewijak turystyczny lub można wykorzystywać podkłady
Na wypadek mycia w szpitalu (nie wszędzie myją, u mnie w szpitalu mycia nie ma)
- ręcznik z kapturkiem
- płyn do mycia, oliwka dla niemowląt jeśli ktoś preferuje, balsam lub nic w zależności od upodobań mamy
- szczoteczka do włosów
Siatka na brudne rzeczy x 3
Dokumenty:
- dowód osobisty
- karta przebiegu ciąży
- nip pracodawcy
Wyniki badań:
- grupa krwi i czynnik Rh
- przy Rh(-) także wyniki badań na obecność przeciwciał anty RH
- HBS - badanie na nosicielstwo wirusa żółtaczki wszczepiennej wzw B (zrobione po 32 tygodniu ciąży)
- WR - robione dwukrotnie - na początku i pod koniec ciąży
- USG – ostatnie
- ostatnia morfologia i badanie moczu
- badanie HIV
- wynik na posiew