Wyprawka do szpitala
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny mam pytanie co do wyprawki dla maluszka a mianowicie do ubranek. Ile czego i w jakich rozmiarach? Wystarczy mi po 5 sztuk z bodów z krótkim rękawkiem, dlugim, śpiochów, półśpiochów kaftanków i pajaców? Czy po 5 to mało? Może jakieś części garderoby przyda się więcej? Skarpetek czapeczek ile? Jak dziecko się urodzi w sierpniu to kupić jakiś kombinezon czy lepiej kupić większy na.jesień i zime? o i jak to jest z rozmiarem kupić 56 i 62 czy też od razu większe kupować? A ja dziecko się urodzi np 59cm to już nie wejdzie w 56 a jak poodrywam metki i popiore to żaden sklep mi takich ubranek nie wymieni na większe. Kupować buciki? Jakie Wy ubranka kupowałyście? Proszę o rade i pozdrawiam
-
Po pierwsze to zorientuj się jakie są wymagania szpitala, w którym zamierzasz rodzić. W moim np. wymagają tylko ubranka na wyjście, a na cały pobyt gwarantują ciuszki sami
Po drugie dziecko urodzone w sierpniu chcesz pakować w śpiworek? Ja mam rodzić za tydzień, a planuję Malucha na wyjście ubrać w bodziaka z długim rękawem, welurowe śpiochy, cienką kurteczkę, czapeczkę i okryć kocykiem Fotelik samochodowy posiada daszek, a droga ze szpitala na parking zajmie max 3 min, więc po co dziecko ma się przegrzewać
Po trzecie po 5 sztuk ubranek w zupełności wystarczy Ewentualnie ktoś z rodziny Ci doniesie.
Po czwarte ubranka na 56cm musisz mieć, bo nigdy nie wiesz czy poród nie zacznie się przed czasem, a wcześniak w ubranku na 62cm będzie pływał Ale nie szalej z ilością, zawsze można dokupić
Po piąte po co ucinać metki? A jeśli już to możesz to zawsze zrobić po porodzie przed założeniem danego ubranka -
Mniejszych ubraniek nie warto kupowac za dużo, warto się też sugerowac wynikami z USG - jeśli na ostatnim wyszło że dziecko waży 3200 to nie ma po co kupowac ubranek 50-54, można ze 2-3 koszulki/body na 56
buciki są zbędne, tylko ładnie wyglądają a dziecku ani w tym wygodnie ani nie są mu potrzebne
ja rodziłam 2 razy w maju i dzieciaki w body z długim rękawkiem do domu wracały - bez kocyka bo było prawie 30stopni w sierpniu też pewnie będzie ciepło
kombinezon nie potrzebny - kup po porodzie już jesienią na zimę żeby był
ja kupuję ciuszki używane - wygotowane i wyprane, jesli nie trafię z rozmiarem mała strata finasowa, a maluchy tak szybko rosną że chyba nie warto kupować drogich nowych ubranek, może ktoś z rodziny lub znajomych ma? -
ja też już za chwilę rodzę i planuję ubrać tylko w body z długim rękawem + sweterek + kocyk, ale mamy 12 stopni,
Dziecko powinno mieć tylko 1 warstwę więcej więc jeśli w sierpniu będziesz na krótki rękawek a temperatura powyżej 20 stopni to wystarczy tylko body na długi rękaw + ewentualnie pieluszka gdyby wiało
Kup po 5 szt. rozmiar 56, a resztę już na 62
Nie ma sensu też rozmiaru 56 kupować nowego
Goście na pewno też coś przyniosą,
ja mam rozmiar 56 tylko używane, nie są wcale zniszczone, ale oczywiście dokładnie szukałam,
62 mam różnie, trochę używane, trochę nowe bo babcie kupiły
i tu też mam po 5 szt. Resztę na prawdę się dostaje, w razie gdybyś nie dostała nic to wtedy można już po porodzie na podstawie temperatury i braków w garderobie dokupić to co potrzebne żebyś nie musiała bez przerwy prać. -
OvuFriend
-